Dodaj do ulubionych

Do czego cydr?

18.06.11, 10:27
Dostałam od koleżanki z Francji butelkę cydru, tylko nie bardzo wiem do jakich przepisów mogłabym go użyc? Podobno dodaje się go do nalesników i używa do przygotowywania potraw? Osobiście chyba nigdy nie spotkałam się z takimi przepisami. Będę wdzięczna za sugestie i ewentualnie konkretne przepisy.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Do czego cydr? 18.06.11, 11:05
      Do wypicia - do tego: gotowanie.onet.pl/32327,ksiazka_przepis.html i tak można każde mięso zrobić.
      • Gość: sylwia Re: Do czego cydr? IP: *.ds3.agh.edu.pl 18.06.11, 13:15
        cydr świetnie pasuje do wieprzowiny ale ja bym go po prostu wypiła.chyba że, Ci sam nie smakuje.
        • kosmopolitesiorbut Re: Do czego cydr? 23.06.11, 08:32
          Gość portalu: sylwia napisał(a):

> cydr świetnie pasuje do wieprzowiny ale ja bym go po prostu wypiła.chyba że, Ci
          > sam nie smakuje.
          Co ma piernik do wiatraka? Wino i piwo też dodajesz do potraw.
          • Gość: kkk Re: Do czego cydr? IP: *.195-178.cust.bluewin.ch 19.02.14, 16:21
            Ale nie takie, ktore ktos mi przywiozl jako przysmak z innego kraju.
            Radze schlodzic i wypic.
    • nchyb Re: Do czego cydr? 18.06.11, 15:29
      > przepisów mogłabym go użyc? Podobno dodaje się go do nalesników

znani mi Francuzi nie dodają cydru do naleśników, tylko jedząc słodkie naleśniki, piją cydr...
      • felinecaline Re: Do czego cydr? 18.06.11, 16:18
        Czasami Francuzi natomiast dodaja do ciasta nalesnikowego piwo.
        Ale rzeczywiscie, cydrem przewaznie popijaja :)
        • nchyb Re: Do czego cydr? 18.06.11, 16:57
          Felineceline, smakuje Ci cydr? mi jakoś tak nie podchodzi szczególnie. Owszem wypiję, ale jak już w klimatach jabłkowocydrowych jesteśmy to zdecydowanie preferuję calvados :-)
          • felinecaline Re: Do czego cydr? 18.06.11, 17:27
            Alez oczywiscie, ze mi smakuje (nie kazdy, bo cydrow jest tyle, ile ich producentow, sprobuj - napewno natrafisz na "swoj", rozsadek mi mowi, ze bedzie to Loïc Raison :). Poza tym cydr wbrew dosc blademu polskiemu pojeciu nie musi byc wylacznie jablkowy, sprobuj gruszkowego.
            A calva to zupelnie cos innego, nie mozna porownywac lekko alkoholizowanego napoju typu cydr z wysokoprocentowym.
            Upodobania i tolerancja moga byc przy tym zupelnie rozne, ja akurat po prostu nie lubie mocnych alkoholi, owszem, umocze usta w kieliszku calva i na tym koniec.
            A cydr moze byc doskonalym calodziennym napojem chlodzacym. Nawet w niewielkich ilosciach gasi pragnienie i raczej nie ma obawy "przedawkowania".
            Poza tym nie piszesz, czy pijalas do tej pory cydr slodki (doux) czy wytrawny (brut)
            To tak jak z winem, jeden woli wytrawne, ktos inny sklania sie ku slodszym.
            • krysia2000 Re: Do czego cydr? 25.06.11, 14:36
              Dobry cydr nie jest zły. A kalwados to już w ogóle moja ulubiona brendzioszka.

Koleżanka autorka wątku niech spróbuje sobie zrobić na przykład drożdżowych racuszków na cydrze z kawałkami jabłek. Pyszotka!

Chociaż nie ma to jak placki po bretońsku popijane cydrem. Albo po irlandzku: do meczu rugby.
          • kicior99 Re: Do czego cydr? 24.06.11, 16:11
            Calvados to brandy z cydru. Inna klasa po prostu.
    • cafem Re: Do czego cydr? 18.06.11, 16:39
      Do picia? ;)
    • kasiaaaa24 Re: Do czego cydr? 18.06.11, 17:43
      Troszkę pogrzebałam na zagranicznych stronach i nawet udało się znaleźc kilka przepisów. Kurczak z jabłkami w sosie z cydru, pączki z cydrem, ciasto z jabłkami i cydrem, a także sporo wieprzowiny. I sorbet :)
    • Gość: Patricia Re: Do czego cydr? IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.14, 11:53
      Proponuję szarlotkę na ciepło i zimny cydr, zestawienie perfekcyjne :)
      • crises Re: Do czego cydr? 20.02.14, 09:01
        Wątkotwóczyni na pewno czekała 3,5 roku na Twoją odpowiedź.
      • Gość: Popielica Re: Do czego cydr? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.14, 20:51
        Szklaneczka cydru jest rewelacyjnym aperitifem przed wykwintnym obiadem, myślę, że w tej roli, nie ustępuje nawet prawdziwemu szampanowi.
    • lukka74 Do wypicia? n/txt 20.02.14, 11:02
      • madopar50 Re: Do wypicia? n/txt 21.03.14, 07:18
        U nas cydr nazywa się jabol.
        • fran_ces Re: Do wypicia? n/txt 26.03.14, 12:45
          Dziwnie w takim razie jest "u was" bo wszędzie cydr to nie jabol tylko jabłecznik lub niedosłądzany cukrem przefermentowany sok z dojrzałych jabłek.
          • jozin_z_lesa Re: Do wypicia? n/txt 29.03.14, 23:51
            jabol, jabłecznik (jakie to ma znaczenie:) ja czasami piję cydr lubelski dla przyjemności np. podczas oglądania meczu.
            • fran_ces Re: Do wypicia? n/txt 13.04.14, 16:25
              Powiedziałabym że różnica między jabolem, a jabłecznikiem jest przede wszystkim w kulturze słowa. A stwierdzenie,że piwo smakuje jak cydr to jakby pisać, że wino musujące smakuje jak szampan.
              • felinecaline Re: Do wypicia? n/txt 25.05.14, 17:13
                Coz, zdarzylo mi sie pic wina musujace lepsze od przecietnych "szampanow", bo roznica polega nie tylko na pochodzeniu (Szampania/reszta Francji) ale i na winifikacji.
                Co do cydru rozsadek poleca mi a ja Wam Cidre bouché de ...Loïc Raison, brut - bardziej "wyrazisty w smaku od "doux". Dostepny we francuskich sieciach marketow.

• Gość: aja Re: Do czego cydr? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.14, 12:30
      Cydr to też regionalny napój w Wielkiej Brytanii, choć jest to sfermentowany sok z jabłek czyli de facto wino z jabłek to ma niewiele alkoholu i w smaku przypomina piwo :)
      • squirk Re: Do czego cydr? 31.03.14, 14:55
        Gość portalu: aja napisał(a):

> Cydr [cut] w smaku prz
        > ypomina piwo :)

Myślę, że to największa bzdura nt cydru jaką czytałam.
    • Gość: Thea Re: Do czego cydr? IP: *.adsl.inetia.pl 10.04.14, 02:50
      Pamiętam we Francji, jadając często w małej rodzinnej knajpce w Over-sur-Oise, mimo że to nie południe Francji, cydr stał na stoliku w pięknym glinianym dzbanie i można go było pić do wszystkiego...
    • Gość: mm Re: Do czego cydr? IP: *.chelm.mm.pl 20.04.14, 20:59
      właśnie zrobiłam na święta z przepisu poleconego przez siostrę: na blaszkę cebula pokrojona w półplasterki, na to biała kiełbasa, pomiędzy kiełbaskami ósemki jabłek dałam ze skórką ale następnym razem raczej obiorę, na to garść rodzynek i zalałam cydrem. piekłam ok 40 minut.
    • squirk Re: Do czego cydr? 25.04.14, 10:44
      igeka napisała:

> Muszę wypróbować ten przepis. Próbowaliście może sami robić cydr?

Robiłam przez kilka lat, prosty przepis i świetny efekt.
      W tym roku nie robię bo mieszkam w kraju, gdzie cydru jest ogromny wybór, więc nie ma to sensu.
      :-)
    • Gość: Yon Re: Do czego cydr? IP: *.85-87-46.dynamic.clientes.euskaltel.es 25.04.14, 20:13
      Napój bardzo popularny (tradycjonalny) w Hiszpanii szczególnie w Asturias.

Do picia:
      www.youtube.com/watch?v=EpVY78xn19E
      Do kultury (Txalaparta - Kraj Basków):
      www.youtube.com/watch?v=cX0Gg33GIuw
      • Gość: PescaDora Re: Do czego cydr? IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.14, 22:44
        Wolę cydr od wina, szczególnie do ryb latem...
        • Gość: Yon Re: Do czego cydr? IP: *.85-87-46.dynamic.clientes.euskaltel.es 26.04.14, 23:54
          Widze, ze nie byla Pani na koncercie symfonicznej tzw. txalaparty.
          Ma wiele wspólnego z ... sidra (cydrem) ... tylko nikt (prawie) o tym nie wie.
          Nastepny przyklad:
          www.youtube.com/watch?v=505x6YgAgyc
          Zagadka ??
    • monica.sokolovsky Re: Do czego cydr? 25.05.14, 13:44
      Niestety jest to napój z alkoholem :(
      • squirk Re: Do czego cydr? 25.05.14, 17:07
        monica.sokolovsky napisała:

> Niestety jest to napój z alkoholem :(

Normalni, zdrowi ludzie nie mają z tym problemu bo wiedzą, ile mogą wypić bez szkody dla siebie. Osoby z problemem alkoholowym oczywiście powinny unikać nawet cydru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka