Dodaj do ulubionych

Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce?

13.05.04, 19:40
Do tej pory używałam zawsze przypraw suszonych, ale pomyślałam, że pewnie
swieże mają większy urok i lepszy smak. Ale jak się do tego zabrać? Przede
wszystkim, czy można siać je o każdej porze roku? Co mogę posiać oprócz
bazylii (ostatnio mojej ulubionej:))? Czy wszystkie zioła mogą być w jednej
doniczce? No i czy nasiona znajdę w zwykłym sklepie z popularnymi nasionami?
Z góry dziękuję za wszystkie rady!
Obserwuj wątek
    • Gość: mala Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: 81.21.197.* 13.05.04, 20:06
      ja spróbowałam w tym roku po raz pierwszy
      kupiłam nasiona doniczkę i ziemię
      i 18.03.2004 wysiałam :)

3 gatunki w jednej podłóżnej doniczce
      majeranek, mięta, bazylia

majeranek ma koło 14 cm, ale wykiełkowało tylko koło 10 nasionek z czego bardzo
      wyrosło 6 wysiałam na oko mogło być koło 30...

mięta powolutku jest namniejsza, ale najwięcej nasionek mi się wysypało i chyba
      wszystkie wykiełkowały będę musiała rozsadzać, mają jakieś 7-8 cm

bazylia duże liście i wysokość podobna do mięty, spokojnie rośnie

tylko trzeba pamiętać o pieleniu... ja na początku pojęcia nie miałam czy to
      zioło czy chwast, nie chciałam ryzykować
      w końcu zaczęłam rozgniatać w palcach po listku, jak był jakiś aromat to
      zostawiałam, jak tylko trawą pachniało do śmietnika
      dla początkujących to chyba jedyna metoda...
      jedyna jaką znam :)

ale warto spróbować jak dziecko się cieszyłam jak zaczęło kiełkować
      mój facet miał ze mnie ubaw...
      • kaimek Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 13.05.04, 20:20
        Nie myślałam o mięcie, ale to dobry pomysł. Ale powiedz mi, do czego można
        dodawać taką miętę?
        • Gość: mala Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: 81.21.197.* 13.05.04, 20:29
          podobno do dekoracji deserów
          ale zasadziłam głównie z myślą o...
          mhhhm chyba mój facet chciał miętę do mięs
          na razie nie myślę co i do czego mogłabym dodawać tych ziół
          są jeszcze takie malutkie...
          ale wiele razy spotykałam się ze świeżą miętą w przepisach, tylko teraz nie mogę
          sobie przypomnieć...

jak wrzucisz wątek na forum na pewno ze 100 propozycji wrzucą :)
          • jottka po 13.05.04, 20:32
            szukajcie przez wyszukiwajke, bo wątki o uprawie badyli sie powtarzają ostatnio

a na miętę uważaj, bo za jaki miesiąc będziesz miała tylko ją w doniczce :) to
            potwornie ekspansywne zielsko
            • amused.to.death Re: po 13.05.04, 20:33
              > a na miętę uważaj, bo za jaki miesiąc będziesz miała tylko ją w doniczce :) to
              > potwornie ekspansywne zielsko

ooo, skoro tak to ja w weekend biorę się za uprawę mięty - uwielbiam.
            • amused.to.death Re: po 13.05.04, 20:34
              a jak duża powinna być ta doniczka do mięty?
              • jottka Re: po 13.05.04, 20:51
                każda będzie za mała po niedługim czasie :)
                • amused.to.death Re: po 13.05.04, 21:48
                  a to dobrze, to bardzo dobrze
                  myślę, że trzy na początek to niezły pomysł:))
          • Gość: pn Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 12:11
            ja miete dalem wczoraj do kotletow mielonych z indyka, wyszly boskie
        • lola211 Re: mietowy sos do gyrosa 16.05.04, 14:36
          Podsmazam cebulke na szklisto, zdejmuje z ognia, mieszam ze smietaną lub
          jogurtem i wsypuje poszatkowaną gars miety.Podaje do gyrosa , zwlaszcza z
          kurczaka.Czasem te dodaje do tzatzików.
    • dziuunia Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 13.05.04, 20:51
      Tutaj są dobre porady nt wysiewu ziół
      pesto.art.pl/ziola/porady/wysiew.php
      pesto.art.pl/ziola/porady/pikowanie.php
      Więcej nt ziół i nie tylko tutaj
      pesto.art.pl/spis.htm
      • irrcia Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 13.05.04, 21:17
        Ponad rok temu kupiłam taką gotową bazylię w doniczce ale wyglądała bardzo
        nieszczególnie, więc przesadziłam ją do wolnej (dużej) doniczki. Rośnie jak
        głupia ;-) Pozwalam jej kwitnąć, chociaż podobno nie powinno się tego robić, bo
        wtedy ładniej rośnie, ale ja postanowiłam być dobra dla roślinki ;-) Powinna
        stać w mocno nasłonecznionym miejscu i lubi być podlewana często i obficie.
        Jeśli zapomni się jej podlać to więdnie ale podlana natychmiast wstaje. Idealna
        roślinka do hodowania dla każdego ;-)
    • lilimarlene1 Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 13.05.04, 21:56
      W swojej kuchni mam zielone przyprawy cały rok.
      Od zeszłego roku rośnie oregano,którego mniej używam i estragon.Bazylię kupuję
      w Carrefour,w doniczce z której ją przesadzam do większej,wtedy się rozrasta i
      nasiona,które wysiewam do szerokich,płaskich doniczek.Bazylia wymaga
      systematycznego podlewania.
      Dużo zielonych przypraw doniczkowych widzałam też w Obi.
      Jeśli kupisz takie duże doniczki z obficie rozrośniętymi roślinami to możesz
      zapoczątkować hodowlę,która zaspokoi twoje potrzeby na dłuższy czas.
      Pozdrawiam Lili
      • jottka jeżeli 13.05.04, 22:00
        kupujecie gotowca w supermarkecie czy centrum ogrodniczym, to nie używajcie go
        od razu do jedzenia - nie wiecie, czym zielsko traktowano,żeby ładnie i szybko
        rosło, czym je oblano przez przypadek itp.
    • malanna Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 14.05.04, 08:07
      Witam
      Ja też uprawiam bazylię w doniczce i w drugiej miętę. Jak już ktoś wspomniał
      uważaj na miętę - wielce ekspansywne ziele.

A do czego miętę? Nie tylko do deserów, ale też do napojów bezalkoholowych
      (woda min, herbata, sok jabłkowy)i drinków, do sałatek, ale raczej tych
      niemajonezowych - np. na bazie sałaty z sosem vinegret i różnymi nowalijkami.
      Ja bardzo lubię twarożek na słono z miętą i odrobina pieprzu - świetny, świeży
      smak. Takim gęstym twarożkiem można nadziewać łódeczki ze świeżego ogórka -
      doskonała lekka przekąska np na przyjęcie grillowe - jako przerywnik dań
      pieczonych.
      Miętę można też dodawać do mięs i warzyw pieczonych.
      Słyszałam też, że niektórzy dodają ją do nadzienia do pierogów ruskich.

Smacznego więc.
      Pozdrawiam
      a.
      • Gość: abubi Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.chello.pl 16.05.04, 18:15
        > Słyszałam też, że niektórzy dodają ją do nadzienia do pierogów ruskich.
        >
        ja lubię też do pierogów z serem na słodko
    • funana Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 14.05.04, 09:48
      Ja kupuję podobnie jak inni w supermarkecie bazylię i oregano, po czym
      przesadzam je do większej doniczki-lubi słońce i wodę. Oprócz tego wysiewam do
      doniczek bazylię z czerwonymi liśćmi, roszponkę, szałwię i rozmaryn. Bazylie
      rosna solo na jednym parapecie kuchennym (zauważyłam, że nie lubia sąsiadów), a
      pozostałe zioła na drugim.
    • bird-dogging Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 14.05.04, 10:12
      kupilam w supermarkecie bazylie i rozmaryn. z bazyli ze dwa pedy mi umarly, ale
      generalnie jest dobrze. rosnie calkiem porzadnie, choc stoi na polnocnym
      parapecie. rozmaryn tfu, tfu - przyjmuje sie. jeszcze bym chciala tymianek miec
      na wlasnosc;-)
      • Gość: Marghe_72 Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 14.05.04, 12:52
        a ja sobie szpinak na balkonie wysiała. I kolendrę. O bazylii i mięcie nie
        wspomnę:)
        Ciekawe co to będze.. bo nie mam drygu do hodowania "zielska"
        • funana Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 14.05.04, 13:30
          Ale Ci zazdroszczę-nigdzie nie moge dorwać kolendry,a tak mi na niej zależy,
          buuu.. Ja też niespecjalnie znam sie na tym-na jednym opakowaniu było
          napisane "przerywać"-bodajże na szałwii a ja nie przerywam (nawet jeśli, to o
          tym nie wiem) i jakoś rośnie....
          Jeszcze wysiałam szczypiorek i co chwilę wysiewam rzeżuchę (uwielbiam z
          twarogiem albo z jajkiem).
          • Gość: bursztyn Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.wcg.co.uk 14.05.04, 15:05
            Kolendrę też możesz kupić w supermarkecie, ale trzeba zapolować, bo rzadko
            bywa.
            Mnie się wszystkie zioła supermarketowe pieknie przyjmują w doniczkach z
            ziemią, jak są większe, to nawet dzielę przy sadzeniu. Jeżeli masz balkon, to
            będzie dla nich super, ale bazylię wystawia się dopiero po ogrodnikach, bo jest
            wrażliwa na chłód.
            Ostatnio dowiedziałam się, że w jednej doniczce świetnie współpracują szałwia i
            rozmaryn, tak właśnie posadziłam. Większość ziół należy prowokować do
            rozkrzewiania się przez obcinanie głównego pędu, ale to wychodzi naturanie przy
            korzystaniu z nich. Przy okazji polecam dodawanie świeżego rozmarynu do
            marynowania kaczej piersi, pycha!
            Teraz mam już na balkonie piękną, dużą rukolę, którą zawsze starm się mieć pod
            ręką, odkąd pojawiła sie w polskich sklepach. Nasiona dotąd nie były dostępne,
            więc leciałam na skróty korzystając z upraw hydroponicznych.
            Nie zrażajcie się, jeżeli zaraz po przesadzeniu roślinka sprawia wrażenie
            zdechłej, moja rukola leżała parę dni, lecz teraz wyglada kwitnąco.
            • koniec_i_kropka bursztyn ! 15.05.04, 11:12
              Gość portalu: bursztyn napisał(a):

> Teraz mam już na balkonie piękną, dużą rukolę, którą zawsze starm się mieć
              pod
              > ręką, odkąd pojawiła sie w polskich sklepach. Nasiona dotąd nie były
              dostępne,
              > więc leciałam na skróty korzystając z upraw hydroponicznych.
              > Nie zrażajcie się, jeżeli zaraz po przesadzeniu roślinka sprawia wrażenie
              > zdechłej, moja rukola leżała parę dni, lecz teraz wyglada kwitnąco.

Opowiedz trochę więcej o rukoli. Przesadziłaś kupioną roślinkę,
              czy siałaś nasiona? Na targowiskach rukoli niet :( więc chetnie sama
              bym sobie pouprawiała. Tylko jak ?
              • Gość: bursztyn Re: bursztyn ! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 18:24
                Rukolę kupiłam w Auchan i od razu przesadziłam do doniczki z ziemią. Wtedy było
                ciepło, więc wystawiłam na balkon, ale nie na pełne słońce. Jak już pisałam
                potrwało parę dni, zanim byłam pewna, że się przyjęła. W zeszłym roku kwitła
                (kwiaty są żółe, niepozorne, ale bardzo ładnie pachną)i owocowała (małe
                strączki). Nasion nie zbierałam, bo dużo szybciej jest skorzystać z gotowca.
                Oczywiście taka wyrośnieta rukola z kwiatami ma już mniej listków do jedzenia,
                ale całą operację można powtórzyć z następną młodą roślinką.
                Tak samo postępuję z innymi ziołami, tylko szałwię podzieliłam na dwie części i
                posadziłam w skrzynce 40 cm wraz z rozmarynem. Te nie wykazywały objawów
                osłabienia po przesadzeniu, cały czas są piękne.
                Dzisiaj kupiłam 3 pojemniki bazylii, tym razem w Selgros, ale z przesadzaniem
                poczekam na poprawę pogody. Na razie ustawiłam je poza zasięgiem kotów i
                czekają. W każdej doniczce, oprócz zwykłej zielonej, jest jedna bazylia
                fioletowa. Bazylię zawsze dzielę, starając się jak najmniej zaszkodzić, bo i
                tak zawsze po przesadzeniu odchorowuje. Ale po podzieleniu ma więcej miejsca na
                wzrost.
                Życzę sukcesu w uprawach.
                • Gość: sz rukola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:05
                  pardon, sie powymądrzam o rukoli

sieje ją od lat w gruncie
                  rośnie jak dzika

teraz juz wschodzi, a za 2-3 tyg zasieje jeszce raz i na tym koniec,
                  potem dopiero na poczatku sierpnia na wczesno-jesienny zbiór
                  jezeli rukola dojrzewa w lipcu ma liscie gorzkie!
                  i idzie w kwiaty ! nie jest wtedy smaczna liście twarde i gorzkie
                  - to roślina krotkiego dnia - w lipcu kiedy slonce długo pali ona chce sie
                  mnożyć i kwietnie ...
                  Moim zdaniem najlepsza smakowo jest we wrześniu zbierana lub wczesnym latem,
                  .. często sieję ją na skopanej grządce jako poplon (koniec sierpnia) - metodą
                  rzutową, nie patyczkuje się jakimiś tam rządkami .. acha nasiona sprowadzam z
                  Unii w Polsce nie widziam.........
                • Gość: sz szałwia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:08
                  pardon o szałwi sie powymądrzam
                  to bylina mam ją od lat w gruncie 3 gatunki oróżnym umaszczeniu i wielkosci
                  lisci .. w zasadzie NIC nie trzeba przy nie robić
                  cześć mam z nasion, czesc kupilem jako sadzonki ok. 4 lata temu

uwaga ZIMA W GRUNCIE dla szałwi może być trudna
                  w końcu listopada okrywam ja gałązkami sosnowymi i takie czapki (jak spadnie
                  śnieg) chronią ją prze zimnem .. raz mi mocno wymarzła .. ale odbiła .. choć
                  nie dawalem jej szansy ... silna jest
            • funana do bursztynu 17.05.04, 09:55
              Wiem, wiem-kupuję w supermarkecie kolendrę, ale mi chodziło o wyhodowanie z
              nasion -i tych nigdzie nie moge znaleźć. Supermarketowa kolendra jest zawsze
              jakaś taka wymęczona i najgorzej sobie radzi (a najczęściej wcale) z
              przenosinami do większej doniczki.Takie sa przynajmniej moje doświadczenia..
              • Gość: sz kup kolendre nie pomieloną w SPOŁEM sklepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 10:12
                i wysiej .. to wlasnie są nasionka
                są wszędzie
                • funana Re: kup kolendre nie pomieloną w SPOŁEM sklepie 17.05.04, 11:42
                  Próbowałam-nic mi nie wyrosło:-( Dlatego szukałam w sklepie z nasionami.
          • Gość: bursztyn Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 15.05.04, 18:29
            Widziałam dzisiaj kolendrę w Auchan, byla jedna samotna doniczka, a roślinka
            wyglądała, jakby ktoś na niej siedził, więc nie kupiłam. Ale to znaczy, że
            bywa, więc na pewno trafisz.
            • Gość: pn Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 12:36
              ja kupilem na rynku takie dwie roslinki-bazylii nie iwme czy mam uszczypnac im czubki wzrostu zeby sie rozkrzewily? na razie sa takie malusie ze nie mozna zerwac nawet jednego listka... czy to sie jakos wszerz rozrasta?
              • Gość: bursztyn Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.05.04, 17:51
                Małej roślince daj spokój, nich sobie rośnie. Na razie również nie skub jej
                liści. Ona sama z siebie też puszcza boczne pędy, choć głównie rośnie wwzyż.
                Jak będzie się zbierać do kwitnięcia, to zetnij konec pędu głównego, będzie się
                lepiej rozkrzewiać. To samo z pędami bocznymi, nie dawaj im kwitnąć, wtedy
                liście są najaromatyczniejsze.
    • qubraq Re: Czy ktoś uprawia bazylię w doniczce? 16.05.04, 18:04
      Już pisałem w którymś wątku: od kilku lat trzymam przez cały sezon wiosna-lato-
      jesień kilka skrzynek z ziołami, delikatnymi lawendami od Kasi z Aleksandrowa
      Łódzkiego i najróżniejsze rozmaryny od Kasi Szcepańskiej. Fajnie to wygląda,
      pachnie obłędnie i przydaje się w kuchni. Zioła w doniczkach kupuję w Ogrodzie
      Botanicznym PAN w Powsinie. Niestety z nadejściem zimy wszystko się kończy -
      lewendy i rozmaryny do domu ale wytrzymują tylko gdzieś do lutego. Mimo
      wszystko jest za sucho i za ciepło.
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka