Gość: pika IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 22:50 a może ktoś zna przepis na 'empanadas'??? to takie argentyńskie "pierogi"...jadłam je kiedyś, ale nie pamiętam w jaki sposób je przyrządzano... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: empanadas IP: *.proxy.aol.com 13.05.04, 23:20 A czy przepisy po angielsku mogą być? Tych mogę dużo podać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: empanadas IP: *.proxy.aol.com 14.05.04, 01:55 Jeśli lubisz empanada to pewnie polubisz indyjaskie samosa. Czy znasz? W zasadzie wegetariańskie, ale dobór nadzienia zależy od ciebie. Są naprawdę doskonałe. buhler.usd313.k12.ks.us/phms/shared/graphics/Food_and_homemaking/SAMOSAS.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: empanadas 14.05.04, 08:32 Przepis jest na pewno w gazetowym serwisie "kobieta". Jeśli nie będzie Ci odpowiadał, przepiszę swój, ale niestety dopiero w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: empanadas IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.04, 10:21 dzięki! poszukam za chwilkę na serwisie 'kobieta'. ale jeśli ktoś ma jakiś 'swój' wypróbowany przpis, to bede wdzięczna. szkoda, że już nie mam kontaktu z Argentyńczykiem, który mi to kiedyś przyrządzał...;-) przepisy po angielsku też mogą być a samosa nigdy niestety nie jadłam....musze kiedyś spróbować a masz jakiś wypróbowany przepis? pozdrawiam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: empanadas 14.05.04, 11:38 Samosa też nie jadłam, ale na sprawdzony przepis empanadas mam i Ci podam. Jak będziesz szukać w serwisie "kobieta" to ściągnij sobie od razu przepis na sos chimichurri (tak to się chyba pisze) - jest do empanadas doskonały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicius Re: empanadas IP: 62.80.66.* 14.05.04, 11:56 o ile nie znajdziecie tego przepisu w kobiecie, to,z tego co pamietam, niestety tylko na oko:nalezy wymieszac make,sol z kostka smalcu(sic!),tak,zeby powstalo elastyczne ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: empanadas IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 14:36 kostka smalcu??? czy to konieczne? a mogę to zastąpić innym tłuszczem? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: empanadas IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.04, 22:43 xkropka - czekam na Twój przepis:) obieeeecałaaaaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: empanadas - przepis 18.05.04, 20:29 Przepraszam za opóźnienie. Ciasto: 1/2 kg maki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, trochę mleka, sól, 20 dag posiekaniego tłuszczu (najlepiej mieszanego, smalec nadaje dodatkowej kruchosci ciastu) - zagnieść razem, by odstawało od ręki, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Nadzienie: 1/4 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 posiekana zielona papryka, 2 łyzki oleju, 2 jajka na twardo, sól, 8 oliwek, 5 dag rodzynek, papryka, pieprz, majeranek, oregano, papryczki chilli lub pieprz Cayenne i mielona ostra papryka. mięso przesmażyc na oleju z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać pozostałe posiekane składniki, doprawić (można dodać również zamiast chilli tabasco). Ciasto rozwałkować jak najcieniej, wyciąć krążki, nałożyć farsz, a brzegi zlepiać białkiem (rozmąconym żółtkiem mozna posmarować pierożki po wierzchu, by ładnie się zapiekły). Piec w nagrzanym piekarniku (180 st. C) do zrumienienia. Z tych proporcji powinno ci wyjść około 5o empanadas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pika Re: empanadas - przepis IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 22:11 baaaaardzo dziękuję:))) jak tylko będę miała czas, to wypróbuję! (szkoda, że to będzie chyba dopiero za jakiś miesiąc...:-( jeszcze raz dzięki za przepis i przepraszam, ze cię tak popędzałam:-) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: empanadas - przepis 19.05.04, 08:38 Polecam odłożyć produkcję do jakiegoś większego spędu towarzyskiego - dla wszystkich starczy roboty (zwłaszcza przy nadziewaniu) i na pewno będą chwalić, bo przecież na własną twórczość nie będą narzekać :)))) Odpowiedz Link Zgłoś