Dodaj do ulubionych

surowka z marchewki

24.06.11, 19:59
witam,
Moja mama wlasnie poprosila zeby sie Was zapytac czy moze ktos wie/zna (:)) przepis na surowke z marchewki. Ale taka, ktora sie spotyka w barach, na imprezach z kateringiem itp. Podobno marchewka jest czysta, bez smietany czy jogurtu, starta na drobnej tarce, ale nie na papke. Mama zgaduje ze moze tam jest troche cytryny, moze troche cukru. A poniewaz nie jest (jak ja) sklonna do eksperymentow prosi o pomoc. Moze ktos cos wie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: surowka z marchewki IP: 82.139.156.* 24.06.11, 20:17
      Marchew+ jabłko+chrzan troszke majonezu.
    • bene_gesserit Re: surowka z marchewki 24.06.11, 20:28
      Marchewka na drobnych (ale nie najdrobniejszych, tych papkowych), troche soli i sok cytrynowy. Jesli jest tam jablko, to obrane i stare na grubych. W roznych czesciach kraju dodaje sie rowniez: chrzan, smietane, majonez, rodzynki, ananasa, oraz calosc jeszcze dosladza - ale (oprocz chrzanu) te dodatki są bez sensu, zwlaszcza cukier.
      • yuka66 Re: surowka z marchewki 25.06.11, 12:28
        Nie wiem o jaką chodzi Twojej mamie, ale ta jest super:

starta marchew
        rodzynki
        orzeszki ziemne solone
        sok z pomarańczy jako dressing

Ja zawsze najpierw daje rodzynki i sok z pomarańczy, potem ucieram do tego marchew i dopiero przed podaniem wrzucam orzechy.
    • mii.krogulska Re: surowka z marchewki 26.06.11, 00:17
      Dobrze mama zgaduje - starta marchewka, cytryna i cukier. Spróbuj, ten eksperyment nic nie kosztuje - no, może 1 zł za 0,5 kg marchwi, 1 zł cytryna i cukier :) ja z upodobaniem przeginam z chrzanem, zawsze go dodam do surowej marchewki i wtedy cała surówka moja ;)))
      • Gość: baba Re: surowka z marchewki IP: *.acn.waw.pl 26.06.11, 09:38
        A marchewka jest tarta na cieniutkie słupki/cieńsze niż zapałki./na specjalnych tarkach. Można je kupić na Allegro lub w dobrych sklepach agd. Na zwykłej tarce nie uda się tak pociąć marchewki,jabłka czy selera. Ja do takiej surówki dodaję jeszcze łyżkę oliwy.
    • maggi9 Re: surowka z marchewki 26.06.11, 10:16
      Bo to jest "czysta" marchewka(no może jest tam kropelka soku z cytryny i oleju ale naprawdę odrobina).
      Też się zajadałam taką surówką w barze kiedyś i zastanawiałam się cóż oni tam dodają, że jest taka pyszna i soczysta.Zaczęłam w domu eksperymentować i wyszło, że jest to sama starta marchewka na tych średnich oczkach(nie na papkę).Serio.Wychodzi świetna tylko lekko ją skraplam sokiem z cytryny żeby nie ciemniała.Żadnego chrzanu, rodzynek itp
      • bene_gesserit Re: surowka z marchewki 26.06.11, 10:53
        > Wychodzi świetna tylko lekko ją skraplam sokiem z cytryny żeby nie ciemniała.

Marchewka nie ciemnieje - ale owszem, cytryna sie przydaje, bo rownowazy slodycz.
    • skarb111 Re: surowka z marchewki 26.06.11, 10:37
      Bardzo Wam obie dziekujemy :) Bedziemy probowac. Teraz zostaje zakupic odpowiednia tarke. Majonezu musi byc malo bo wiadomo ze cholesterol wiec zostaniemy przy soku i cukrze, ale wszystkie przepisy bardzo nam sie podobaja . Dziekujemy Wam serdecznie!
      • joanna-olga Re: surowka z marchewki 26.06.11, 11:17
        skarb111 napisała:
        > Majonezu musi byc malo bo wiadomo ze cholesterol wiec zostaniemy pr
        > zy soku i cukrze,

A co ma majonez do cholesterolu???? Że kaloryczny, to prawda, ale żółtek są tam ilości homeopatyczne, a jeśli ktoś ma problemy z wysokim poziomem cholesterolu, to raczej powinie wyleczyć wątrobę i ustabilizować pracę tarczycy niż bać się majonezu :)
        • sandrasj Re: surowka z marchewki 03.07.11, 17:55
          może mi ktoś napisać jak szukać na allegro tej maszynki do robienia słupków z marchewki?

Proszeeee
          • bene_gesserit Re: surowka z marchewki 03.07.11, 21:15
            Szukaj 'mandolina do warzyw' albo 'szatkownica do warzyw', tylko upewnij sie, ze ma mozliwosc slupkowania.

Chociaz imo warzywa w takich slupkach sa mniej smaczne od tych startych na tarce.
            • Gość: baba Re: surowka z marchewki IP: *.acn.waw.pl 05.07.11, 18:38
              Na zwykłej tarce nigdy nie zrobisz słupków 2x2 mm,nigdy nie uzyskasz tak równych brzegów i nie truj ,że smak wiórków z klasycznej tarki jest lepszy niż z mandoliny. Spróbuj na twojej tarce zrobić zapałki z selera,fenkuła,czy mango.
        • Gość: dorotkah Re: surowka z marchewki IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.07.11, 17:34
          :-))))

<ale żółtek są tam ilości homeopatyczne>
    • Gość: marouder Re: surowka z marchewki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.11, 18:08
      ..cytryna, jablko, cukier, ewentualnie troche takich przypraw jak swiezy imbir, badz cynamon, ale przez przesady:)
    • znana.jako.ggigus Re: surowka z marchewki 03.07.11, 18:25
      mona do startej marchewki z cytryna dodac tez kawalki pomaranczy. jadlam i jest pycha
      • dorota.be Re: surowka z marchewki 03.07.11, 21:07

• floress Re: surowka z marchewki 05.07.11, 09:50
      Jeśli masz na myśli taką surówkę z marchewki, gdzie jest soczysta cienko starta marchew, to tam nic więcej nie ma. Po prostu. Ewentualnie kiełki dodają.

Ja polecam marchew z ananasem. Naprawdę dobre połączenie. Podobnie marchew z porami, albo z chrzanem. Do tych dwóch można dodać odrobinę gęstej śmietany/jogurtu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka