Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 15.07.11, 16:10 poza 'slynnymi' 'Kuchniami Swiata"(pozal sie Boze)...ktore wg mnie sa beznadziejne, i snobistycznie przesadzone cenowo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mathias_sammer Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 16:14 nie wiem, na to pytanie nie potrafie odpowiedziec. znajomi mowili, ze juz wszystko w pl mozna kupic trzeba tylko wiedziec gdzie. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 16:17 Jeden z kilku w Gdyni: przyprawyswiata.targi.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 16:44 Takie sklepy mają w asortymencie głównie przyprawy lubiane przez Polaków, tych egzotycznych jest niewiele i to głównie sztandarowe mieszanki lub nieco zwietrzałe. W większych miastach sklepy z zadęciem oferują owe przyprawy za cenę jakby to było jakieś złoto. Niezmiennie niektóre przyprawy nadal zwożę z podróży lub proszę o nie znajomych. Końcem sierpnia uzupełniam zapas o jednorodne zalinkowanego producenta. Raz w tygodniu można ich przyprawy kupić na targu w moim mieście. rafex.eu/przyprawy-jednorodne-c-22.html Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 16:57 CURRY NDYJSKIE ORGINAŁ 60 G Skład: kolendra, skrobia ziemniaczana, kurkuma, gorczyca, liście laurowe, goździki, czosnek mielony, sól kamienna, chili, liście curry, suszone mango, cebula mielona. Na moje niefachowe oczko, istotnie bardziej 'ndyjskie' niz indyjskie, zwlaszcza ta mąka ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 18:12 Nie kupuję u nich mieszanek tylko przyprawy jednorodne. Czy w wymienionych przez Ciebie sklepach podaje się szczegółowy skład mieszanek? Wtedy można byłoby podyskutować:)) Brawo dla nich za uczciwość. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 18:13 ladnie powiedziane przyprawy jednorodne: tylko pieprz i pieprz. ms. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 20:44 Tak, podaje sie. Kupuje mieszanki firmy MDH - podany sklad wyglada na szczegolowy i rzetelny. Chociaz oczywiscie trudno mi ocenic, czy to najprawdziwsza prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 13:08 Z tego co widzę jest sól wysoko w składzie czyli sporo jej. Nie mam nic do soli, solę potrawy, ale zawsze w tych mieszankach przeszkadzało mi to, bo zdarzało się dodać tyle przyprawy, że potrawa była przesolona, a mimo to kluczowych przypraw nie było czuć. To był podstawowy powód odstawienia gotowych mieszanek sklepowych- za dużo soli w składzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 14:03 Ja uzywam bardzo malo soli, ale kiedy uzywam tych mieszanek, zawsze dosalam. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 13:20 Dojrzałam w polecanej przez Ciebie Samirze szafran 100g za 35 zł:) Szkoda,że krytyczna i dociekliwa jesteś wobec innych sklepów i stron, a jakoś niedokładnie przeglądasz asortyment tych, które polecasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 14:06 Nie polecam Samiry - wymienilam ja jako jedno z miejsc alternatywnych do KS. Tym bardziej nie odpowiadam za jakosc wszystkich kilkuset produktow, ktore sprzedaje sympatyczny, acz dosc kosztowny sklepik. Nie bardzo rozumiem, czemu poczulas sie osobiscie urazona (?), kiedy zdumialam sie mieszanka curry z mąką ziemniaczaną i liścmi laurowymi, ktorej, jak twierdzisz, nawet nie uzywasz. Coralin, o co cho? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 16:51 Ja też nie odpowiadam za jakość wszystkich kilkuset produktów z Rafexu. I też wymieniłam je jako miejsce alternatywne do KS, Samiry i innych nadętych miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 20:10 Alęż nie kazałąm ci się z tego tłumaczyć. Chociaż nadal firma, oferująca takie akurat 'prawdziwie ndyjskie' curry wydaje mi się być podejrzaną. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 20:23 To Ty podjęłaś ze mną dyskusję, mimo,że zaznaczyłam co głównie kupuję w Rafexie. Czyli np. "podejrzane" gałki muszkatołowe w całości itp. Na pewno mniej podejrzane niż 10 dkg szafranu w Samirze:)) Czy firma oferująca "szafran" w takiej cenie nie jest podejrzana? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 20:25 Ale Samira chyba nie produkuje tego 'szafranu' ani nie konfekcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 20:42 Ale sprzedaje i sprowadza licząc na tych, którzy połakomią się na markę sklepu. Marka wyrobiona też m.in. na forach podobnie jak Piątnica. Śmieszy mnie niezmiennie ten zachwyt śmietaną/serkiem z Piątnicy, jakby w Polsce była jedna dobra mleczarnia. Za rok czy dwa zacznie się mania slow food na tym forum i ludzie będą ubolewać, że nie ma produktów regionalnych w ich okolicy i nie będą pamiętać, że sami do tego doprowadzili wybierając produkty ogólnopolskie. Naprawdę wolę pozostać przy kupowaniu orientalnych przypraw u zródeł czyli na wyjazdach lub przez znajomych. Przyprawy jednorodne lub mieszanki do mięs "po polsku" będę kupować w Rafexie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 22:24 Yh, ok. Piątnica i Samira zła, Rafex - dobry. Zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 22:41 Uprościłaś. Samira czy Piątnica nie sa złe, ale jak wiele firm tutaj są po prostu przereklamowane. Z uporem śledzi się Frostę i inne Knoory, ale Piątnica na tym forum ma mocną reklamę i nikt tego nie kasuje. Dlaczego zadałaś sobie trud przekopać się przez polecany przez mnie asortyment sklepu i wyłapać te dodatki/zaśmieciacze, o których zresztą pisałam, bo występują w wielu mieszankach. Przyprawy solo są wysokiej jakości. Nadęta Samira sprzedaje podróbę szafranu i jakoś to nie oburza.Nie jest to podejrzane dla Ciebie. Bardziej podejrzany jest dla Ciebie sklep, który uczciwie podaje skład. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 01:23 Nie przekopywalam sie. To bylo pierwsze, co rzucilo mi sie w oczy po otwarciu twojego linka - pewnie dlatego, ze nie jest jednorodne i jest na dole strony. Dalej nie chcialo mi sie czytac. Uznalam, ze oferta polecanej firmy nie jest az tak swietna, przynajmniej nie w calosci, i warto ostrzec ewentualnych chętnych. Chociaz, jak stwierdzilas, nie uzywasz przyprawy ndyjskiej, nadelas sie tak, jakbym skrytykowala nie jakastam firemkę, ale ciebie, i to osobiscie i to bez powodu. Wiec zaczelas atakowac mnie Samira, ktora jest nadęta i przereklamowana (przeze mnie zdaje sie, bo wymienilam ja w jednym ciagu z siedmioma innymi miejscami), falszywym szafranem i dołozyłas Piątnicą, ktorej tez nie piętnuję, a powinnam. Zdaje sie, bo niewiele juz z tego rozumiem. Twoje zachowanie jakos przykro mnie zdziwilo. Nie wydaje mi sie, aby cokolwiek moglo je tlumaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 13:20 Jak widzę zaczynasz robić klasyczne rzeczy w dyskusjach czyli atakować personalnie ( słowa do mnie:"nadęłaś się"). W czym moje zachowanie w tej dyskusji jest złe? Zrobiłam dokładnie to samo co Ty jako pierwsza. Znalazłam na stronie wymienionego przez Ciebie sklepu "felerną" rzecz. Piszesz, że przeczytałaś skład jednej mieszanki na ok. 400 produktów i: >Uznalam, ze oferta polecanej firmy nie jest az t > ak swietna, przynajmniej nie w calosci, i warto ostrzec ewentualnych chętnych. Ostrzec przed czym? Przecież są dokładnie podane składy. Co więcej na przyprawach solo widnieje miejsce pochodzenia (wystarczy kliknąć i powiększyć zdjęcie). To ja w takim razie na podstawie podróby szafranu w Samirze też powinnam ostrzec przed tym sklepem. Absurd. A i parę lat temu kupiłam w Kuchniach świata pastę curry niby tajską. Zatem ich oferta cytując Ciebie też "nie jest aż tak świetna". Zresztą podobnie jak słynnego sprzedajacego na allegro masę przypraw i mieszanek. Jakoś nie widziałam po info o zakupie u niego np. wanilii ostrzeżenia: ostrzegam , bo w niektórych mieszankach jest glutaminian. Bo co to ma do rzeczy? Najważniejsze, że dobrze opisane. Nie napisałam o piętnowaniu Piątnicy czy Samiry tylko o zjawisku wychwalania i mimowolnego reklamowania na tym forum niektórych firm i uporczywego negowania innych. Nigdzie nie napisałam, że są to złe firmy. Tylko, że istnieją równie dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 14:15 coralin napisała: > Jak widzę zaczynasz robić klasyczne rzeczy w dyskusjach czyli atakować personal > nie ( słowa do mnie:"nadęłaś się"). Przykro mi, jesli odebralas to jako atak personalny. Mialam wrazenie, ze moja uwaga co do polecanego przez ciebie hurtownika miala wplyw na twoje emocje, poniewaz odebralas ja jako zlosliwe czepianie się. Tzn tak sobie tlumaczylam twoje - imho dziwne - zachowanie w tym watku i - imho - twoja mocno przesadzoną reakcję. Nazwalam to 'nadęciem', bo mi sie to dziecinnie kojarzylo, nic na to nie poradzę. Ale bez intencji dokopania ci personalnie, byc moze bylam nieuwazna - jesli sie nie nadelas, to przepraszam. Jesli jednak - to nie przepraszam :) W czym moje zachowanie w tej dyskusji jest > złe? Zrobiłam dokładnie to samo co Ty jako pierwsza. Znalazłam na stronie wymie > nionego przez Ciebie sklepu "felerną" rzecz. Ale ja go nie polecalam. Wymienilam go jako jedną z osmiu opcji w odpowiedzi na pytanie, czy sa w Polsce jakies inne sklepy z orientalnymi przyprawami. Otoz sa, min Samira. Bez zaklinania sie, ze ma towar bez skazy, bo trudno mi brac odpowiedzialnosc za to, co robia i czym handlują inni. Jednak z twoich ataczkow wynikalo, ze zdaje sie powinnam. A przynajmniej powinnam sie tym przejac i wytlumaczyć. Siebie i wymieniony jako jeden z osmiu sklep. Czemu? > Piszesz, że przeczytałaś skład jednej mieszanki na ok. 400 produktów i:> Ostrzec przed czym? Przecież są dokładnie podane składy. Co więcej na przyprawa > ch solo widnieje miejsce pochodzenia (wystarczy kliknąć i powiększyć zdjęcie). Sporo tu jest, na tym forum, ludzi, ktory maja o kuchni indyjskiej pojecie jeszcze bledsze niz ja. Im dodatek maki ziemniaczanej jako drugiego czy trzeciego skladnika w przyprawie nie wyda sie byc moze podejrzany. A powinien. Dlatego o tym napisalam. Och - przypominam sobie, ze rozbawila mnie jeszcze nazwa, zwlaszcza 'oryginal' w odniesieniu do ewidetnej skuchy. Czemu cie to tak mocno ubodło, skoro nawet nie kupujesz i nie uzywasz tej przyprawy? > To ja w takim razie na podstawie podróby szafranu w Samirze też powinnam ostrze > c przed tym sklepem. Skoro uwazasz, ze powinnas, to to zrob. Jesli uznasz, ze lepiej nie, to tego nie rob. Mnie to naprawde nie interesuje i nie rzuce sie bronic wlasna piersia honoru Samiry, bo niby czemu? A i parę lat temu kupiłam w Kuchniach świata pastę > curry niby tajską. Zatem ich oferta cytując Ciebie też "nie jest aż tak świetn > a". Zresztą podobnie jak słynnego sprzedajacego na allegro masę przypraw i mie > szanek. Jakoś nie widziałam po info o zakupie u niego np. wanilii ostrzeżenia: > ostrzegam , bo w niektórych mieszankach jest glutaminian. Bo co to ma do rzeczy > ? Najważniejsze, że dobrze opisane. Ja mam zycie poza forum, wiec czuje sie zaskoczona wymaganiem, abym siedziala tu etatowo i sprawdzala wszystkie linki, wszystkich dostawcow przypraw i w ogole wszystko. Kliknelam w twoj link, bo akurat mialam na to ochote, zaciekawiona, co to za producent, ktorego polecasz, bo ciebie z tego forum kojarze jako mila i interesujaca forumowiczkę, noi mialam troche czasu. Krytyka, na ktora sobie pozwolilam, byla rzeczowa i uzasadniona oraz pozbawiona zupelnie watkow personalnych. Skrytykowalam nie ciebie i nie polecanego hurtownika, ale przyprawe z pierwszej strony z twojego linku. W zamian wydostaly sie spod twoich palcow nastepujace insynuacje: * przyprawy, ktorych uzywam ja, maja duzo soli (nie probowalas ich, poza tym nie mają) * zalujesz, ze krytyczna i dociekliwa jestem wobec innych sklepów i stron, a jakoś niedokładnie przeglądam asortyment tych, które polecam (krytyka byla uzasadniona i rzeczowa, dociekliwa w tym przypadku zupelnie nie bylam, bo przeczytalam pierwszy sklad z brzegu, Samiry nie polecalam) * ze kazalam ci sie tlumaczyc z jakosci przyprawy ndyjskiej Rafexu (nie kazalam) * ze zadalam sobie trud przekopania sie przez polecany przez ciebie asortyment sklepu i wyłapałam te dodatki/zaśmieciacze, o których zresztą pisalas, bo występują w wielu mieszankach (nie zadalam sobie zadnego trudu, przyprawa ndyjska byla pierwsza z brzegu, moje dzialanie nie bylo celowe) * Samira jest nadęta (tego nadal nie rozumiem, zwlaszcza jesli to ma byc zarzut przeciwko mnie) * ze Samira sprzedaje podrobke szafranu i mnie to nie oburza (nie oburza, bo o tym nie wiedzialam. Nie wiedzialam tez, ze powinnam sie z tego tlumaczyc) * ze to, co pisze, troche zadęciem zalatuje (? tak? Bo tu sie troche gubię), gdyz Samira handluje mieszankami z dodatkami w pudelkach do "fast foodu wschodniego" (ciekawam tego, przyznam ze nie zauwazylam tego w Samirze, wiec poprosilam cie o wskazanie firmy, zeby oblukac sprawę przy nastepnej tam wizycie, nie doczekalam sie jednak. I nawet jesli, nie mam zamiaru sie z tego tlumaczyc :). Zasadniczo sprawa wyglada z mojej strony tak: weszlam sobie ot tak w twoj link, przeczytalam piramidalne glupstwo, podzielilam sie swoja opinia na jego temat. A potem ze zdumieniem zobaczylam, jak przemieniasz sie w - to nie jest uwaga personalna, tylko byc moze niezgrabna metafora - jezozwierza, ktory probuje mnie a to ulkluc, a to sprawic, zebym sie tlumaczyla nie-wiem-z-czego. Byc moze - fantazjuje dalej - mialas wrazenie, ze krytykujac jedna nieuzywana przez ciebie pozycje polecanego twojego ulubionego polskiego hurtownika krytykuję ciebie osobiscie, wytykajac ci brak znastwa czy cos w tym stylu. Zapewniam, ze nic podobnego. Krytykujac jedna nieuzywana przez ciebie pozycje polecanego przez ciebie hurtownika nie mialam intencji skrytykowac cie osobiscie (nic takiego nie wynika z mojej uwagi nt przyprawy ndyjskiej), nie mialam tez intencji krytykowac twoj brak znastwa, bo o nim nie mam zielonego pojecia najzwyczajniej (zreszta gdybym nawet miala, nie sadze, abym kiedykolwiek uznala za stosowne to robic, bo niby po co). Cala ta idiotyczna awantura zostala sprowokowana przez ciebie, twoimi zlosliwostkami i wyssanymi z palca niby-zarzutami, ktore wymyslalas (przesolone przyprawy, rzekome polecanie przeze mnie rzekomo zlej Samiry), a nastepnie kazalas sie mi z nich tlumaczyc. Nie zamierzam. Poswiecilam juz dosc czasu wyjasniajac, ze nie jestem wymyslonym przez ciebie wielbłądem. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 14:31 Chyba jest zupełnie inaczej niż piszesz. Używasz słów "awantura, próbowałaś mnie ukłuć" itp. a ja naszą rozmowę traktuje w kategoriach dyskusji, a to Ty w kategoriach bardzo osobistych. Oceniasz mnie, wywlekasz jakieś odczucia związane z moim nickiem, które nijak mają się do tematu. Po prostu bronię przyzwoitego sklepu, dystansuję się od zadęcia. Chcesz uchronić przed pomyłką, ostrzec ewentualnych klientów Rafexu, a jak uchronisz ich przed pomyłką przed zakupami w Samirze oferującej sporo wschodniego fast foodu(linki poniżej) w kolorowych pudełkach bez podanego składu. Dość pochopnie wpisałaś nazwy wielu miejsc, bez znajomości asortymentu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 14:47 coralin napisała: > Chyba jest zupełnie inaczej niż piszesz. Używasz słów "awantura, próbowałaś mni > e ukłuć" itp. a ja naszą rozmowę traktuje w kategoriach dyskusji, a to Ty w kat > egoriach bardzo osobistych. No, trudno to inaczej odbierac. Ze zdumieniem i bez emocjonalnego zaangazowania, ale jednak. Insynuacje wymienilam w punktach, zeby latwiej sie do nich odniesc i zeby to i owo tobie uswiadomic. Jak widac - nie udalo sie. > Oceniasz mnie, W ktorym miejscu? > wywlekasz jakieś odczucia związane z > moim nickiem, które nijak mają się do tematu. Gdzie? > Po prostu bronię przyzwoitego sk > lepu, dystansuję się od zadęcia. Co ma oznaczac to 'zadęcie' w przypadku malego sklepiku na tylach baraku tuz przy zajezdni smieciarek, czyli Samiry? Bardzo mnie to ciekawi. I dlaczego dystansujesz sie od zadecia, sugerujac mi, ze przyprawy, ktorych uzywam maja za duzo soli? I ze sklep, ktory wymienilam sprzedaje falszowany szafran? Dystansowanie sie polega na zachowywaniu chlodnego stosunku do czegos, a nie produkowaniu insynuacji. > Chcesz uchronić przed pomyłką, ostrzec ewentualnych klientów Rafexu, a jak uchr > onisz ich przed pomyłką przed zakupami w Samirze oferującej sporo wschodniego f > ast foodu(linki poniżej) w kolorowych pudełkach bez podanego składu. To 'sporo' to trzy pozycje, obronczyni chinskich zupek? Wymienilam Samire jako sklep stacjonarny. W sklepie stacjonarnym sklad mozna sobie przeczytac na tych kolorowych, nadętych pudelkach. A sprzedawca internetowy poproszony, zapewne poda sklad. Dość pocho > pnie wpisałaś nazwy wielu miejsc, bez znajomości asortymentu. Pytanie brzmialo: czy sa jakies... a nie czy są jakies lepsze/dobre/sprawdzone przez was do imentu/takie, w ktorych za jakosc towaru dalibyscie sie pokroic na kawaleczki... Asortyment Samiry - jak juz pare razy dawalam do zrozumienia - znam z paru tam wizyt, ale ani nie znam go na pamiec, ani nie dalabym sie pokroic za jego uczciwosc na kawałeczki, pewnie dlatego go nie polecam, chociaz pisalas, ze polecam. I pewnie dlatego nie kaze ci sie tlumaczyc z asortymentu Rafexu, chociaz pisalas, ze każę. Nadal nie rozumiem twojego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 15:00 Ocena mojej osoby, a raczej nicka: >Kliknelam w twoj link, bo akurat mialam na to ochote, zaciekawiona, co to za producent, >ktorego polecasz, bo ciebie z tego forum kojarze jako mila i interesujaca forumowiczkę, noi >mialam troche czasu. Oprócz próby oceny, próba tłumaczenia się. Ja też nie każę tłumaczyć Ci się z asortymentu Samiry jak i z kilku innych sklepów, które znasz jak piszesz z kilku produktów tylko, a mimo to wkleiłaś ich nazwy . Jakoś nie przyświecała Ci wtedy troska o dobro ewentualnych klientów. Dziwi mnie, że dziwisz się:) dlaczego odpowiedziałam na post o Rafexie. Ukazał się jako odpowiedz po moim wpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.11, 23:00 Z tego, co widzę przy próbie założenia konta, sprzedają tylko firmom- żądają dosłania NIPu i regonu- czy to ja po prostu nie umiem obsłuzyć ich strony? Nie znalazłam też informacji o wysyłce... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 16.07.11, 13:04 Ja kupuję te przyprawy na targu w moim mieście. Wiele mieszanek ma zbędne dla mnie dodatki, ale większość nie. Poza przyprawami jednorodnymi kupuję u nich firmową posypkę do mięs (dziwna nazwa, ale do karkówki skład super), ziółka Małgosi, przyprawę warzywną bez glutaminianu i soli no i zieloną czubrycę. Nie zakładałam konta na ich stronie (służy mi ona raczej poznawczo, wczytać się w skład, wybrać, by kupić w realu), ale może napisz do nich maila z pytaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: A dlaczego nie małoby ich być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 19:39 Zdradź gdzie w Rz. mozna kupic te przyprawy...... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 20:16 Na tyłach hali targowej przy Targowej w piątki do ok. południa. Sporo tych przypraw jest w postaci całościowej. Kilka lat temu robili mieszanki bez dodatków, ale widocznie zapotrzebowanie rynku sprawiło, że dosypują je. Jednak nadal sporo mieszanek jest "czystych". Kosztują chyba ciut drożej niż w internecie. Przy okazji polecam pobliski sklep przy Gałęzowskiego (Herbapol) z chyba pełnym wyborem przypraw Dary Natury. Ich przyprawa staropolska do mięs wbrew nazwie ma bardzo orientalny charakter. W obu przypadkach wybór oszałamiający zatem radzę na spokojnie poczytać na stronach skład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: A dlaczego nie małoby ich być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 20:21 Dzieki, do Herbapolu zagladam dośc regularnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 17.07.11, 20:51 Ja też lubię wybór Darów Natury tam, ale kiedy kilka lat temu dostałam ziółka Małgosi i zieloną czubrycę Rafexu coraz więcej przypraw kupuję u tego producenta. Dawniej te jednorodne kupowałam właśnie Darów Natury, teraz kupuję u nich ulubione mieszanki (obie mają zaskakującą nazwę w stosunku do składu i smaku jedna to ta wspomniana staropolska, druga mieszanka ziół w... diecie wątrobowej kupiona dla członka rodziny okazała się tak genialna w składzie i smaku, że polubiłam i ja- ta lekka nuta niby nielubianego anyżku jest obłędna). Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: A dlaczego nie małoby ich być? 21.07.11, 10:28 > Ich przyprawa staropolska do mięs wbrew nazwie m > a bardzo orientalny charakter. Ten orientalny charakter wcale nie kłóci się z nazwą - w dawnej Polsce korzenie przywożone z Indii były znane i szanowane ;) Bracia Czesi podają czasem w swoich restauracjach dania kuchni "staroczeskiej" - przeważnie charakteryzują się one dodatkiem curry. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: A dlaczego nie małoby ich być? 21.07.11, 13:51 Tak, w kuchni staropolskiej używano wiele wschodnich ingrediencji nie tylko po to, by nie było czuć nieświeżego mięsa;) Myślę jednak, że sporo osób nie doczytawszy składu nawet się nie spodziewa jaki orient kryje się w tej mieszance. Dary natury mają też kilka innych mieszanek wschodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: A dlaczego nie małoby ich być? IP: *.dynamic.mm.pl 15.07.14, 19:41 fajne przyprawy ma ten RAFEX Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.14, 19:47 tylko nie tam! zlodzieje, zdziercy, a na dodatek wszystko przeterminowane i bez smaku, horror po prostu! taki sklep jaki spammer. dobra jakosc nie wymaga zalosnego spamowania, pojmijcie to wreszcie spammerzy-kretyni. Gość portalu: Basia napisał(a): > fajne przyprawy ma ten RAFEX Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: A dlaczego nie małoby ich być? 15.07.14, 20:01 Hehehe. Jak można polecać firmę, która robi curry głównie z mąki ziemniaczanej? Żeby spamować, najpierw trzeba mieć czym, misiu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 16:18 W Wawie są * Wiertnicza na parterze meczetu * Samira * na Wspolnej chyba tez jest ciagle * w al. KEN rzeczy japonskie i koreanskie * siec Asian House * w Namaste na Nowogrodzkiej tez mozna bylo cos kupic * Sklad Bananow czyli stacjonarna masala.pl przy ursynowskiej czesci Puławskiej * Shilla na Wąwozowej Pewnie jest o wiele więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 16:26 Są, jestem teraz w Polsce i znalazłam kilka sklepików. A jakie miasto Cię interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 16:28 we wtorki i czwartki swieze ryby u pana wojtka przy rejtana. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 17:15 samira.pl/ Restauracja i sklep w Alei Niepodległości. przy Bibliotece Narodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 18:13 Nie wiem, co masz pzreciw Kuchniom Świata, niedawno tam kupiłam ( w złotych tarasach) świeży galangal, suszone krewetki i jeszcze coś i aż tak bardzo się nie wykosztowałam, a wolę sama utrzeć curry niż dawać gotowce. To co kupiłam starczy mi conajmniej na rok, mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 04.10.11, 00:44 A świeże np palczatkę liście kaffir,galangal,loendrę i inne kupisz na ul. Barona lub w wietnamskich delikatesach za halą mirowską Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 18:50 Oczywiście mieszanki z dodatkami w pudełkach do "fast foodu wschodniego", ale kupione w Samirze są ok? :)) Biorąc pod uwagę baczne prześledzenie asortymentu sklepu sprzedającego wyłącznie w foliowych woreczkach (nasza dyskusja powyżej) trochę zadęciem zalatuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 16.07.11, 14:08 A takich w Samirze nie widzialam. Ktore to? Jakas konkretna firma? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 14:07 A choćby to: www.samirashop.pl/index.php?US=0291d2417b43fa08f0bd93ab68de45db czyli falafel w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 14:08 I to: www.samirashop.pl/index.php?US=41b96ce2ddf74842332262b50565eeff Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 14:28 O, ciekawe. Skąd czerpiesz informacje, ze to są mieszanki z dodatkami w pudełkach do "fast foodu wschodniego"? I - o ile dobrze cie kojarze - czy to nie ty zalozylas watek w obronie innego niewątpliwego fast-foodu, czyli zupek chinskich? Troche niekonsekwentne te zarzuty pod adresem Samiry. Nadal nie rozumiem, czemu o tym z zapalem godnym lepszej sprawy piszesz. I to do mnie. Moze napisz do Samiry? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 14:42 Ty jako pierwsza w tym wątku poleciłaś Samirę i kilka innych sklepów. Ty jako pierwsza doszukałaś się felernego produktu w jednym polecanym przeze mnie sklepie, w którym jak zaznaczyłam zaopatruje się głównie w przyprawy jednorodne. W trakcie dyskusji tłumaczyłaś się dobrem ewentualnych klientów. Czy mnie nie może leżeć na sercu;)) dobro ewentualnych klientów polecanych przez Ciebie sklepów, w których masa gorszych rzeczy niż ten dodatek mąki. >Nadal nie rozumiem, czemu o > tym z zapalem godnym lepszej sprawy piszesz. I to do mnie. Moze napisz do Samir > y? Dlaczego o mące w mieszance Rafexu napisałaś do mnie, a nie do nich? Upraszczasz znów. Nie był to wątek o chińskich zupkach tylko o makaronie z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 14:58 coralin napisała: > Ty jako pierwsza w tym wątku poleciłaś Samirę i kilka innych sklepów. Nie, nie polecilam. Jesli przyjmiemy za slownikiem, ze polecić — polecać «przedstawić kogoś lub coś w korzystnym świetle» musimy uznac, ze ja sklepu nie polecalam, natomiast ty polecalas Rafex. > Ty jako pierwsza doszukałaś się Nie 'doszukalam sie'. Zobaczylam to na pierwszej stronie, bez zadnego wysilku, ktory nalezy wlozyc w 'doszukiwanie sie'. felernego produktu w jednym polecanym przeze mn > ie sklepie, w którym jak zaznaczyłam zaopatruje się głównie w przyprawy jednoro > dne. Czy mnie > nie może leżeć na sercu;)) dobro ewentualnych klientów polecanych przez Ciebie > sklepów, w których masa gorszych rzeczy niż ten dodatek mąki. Alez moze, tylko czemu za stosowne uznalas, ze dokonasz tego w wiekszosci nie przez rzeczowa krytyke, ale przez insynuacje? To mnie akurat zdumiewa. > Dlaczego o mące w mieszance Rafexu napisałaś do mnie, a nie do nich? A jak by to mialo technicznie wygladac? No wez :) Co bylo nie tak w tym wpisie - ze pod twoim postem, wiec zle, czy ze o Rafexie, wiec zle, czy ze krytykuje, wiec niedobrze czy mialam stworzyc jakas ostrzegawcza odezwe w osobnym watku i wtedy byloby dobrze? Nic mi nie przychodzi do glowy, wiec pls wyjasnij. > Upraszczasz znów. Znow? A kiedy wczesniej upraszczalam? > Nie był to wątek o chińskich zupkach tylko o makaronie z nieg > o. W istocie, nie byl to watek o chiskich zupkach tylko o makaronie z niego, ktory tez jest fast foodem. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 15:08 Próbowałaś uprościć sugerując, że uważam Piątnicę czy Samirę za złe. Przypomnienie wątku o makaronie chińskim jest świetne, bo faktycznie pokazuje mój stosunek do zadęcia. Nie jem tego makaronu, bo w ogóle dalekowschodnie smaki goszczą rzadko u mnie, ale jeśli miałabym użyć makaronu instant to na pewno kupiłabym chińskie zupki w osiedlowym sklepie, wywaliła te torebki. Nie kupowałabym tego makaronu w nadętych sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 15:18 W pierwszym wpisie nie polecałam Rafexu tylko pisałam, że tam kupuję (zaznaczając, że rzecz nie dotyczy przypraw orientalnych, które albo kupuję na wyjazdach albo dostaję i negatywnie wyrażając się o mieszankach orientalnych dostępnych w Polsce). Tak jak Ty pisałaś, że są takie i inne sklepy, wymieniając nazwy. Twoje słowa : "Musimy uznać, że ja sklepu nie polecałam, natomiast ty polecałaś" to kolejne wielkie uproszczenie i kwestia odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka00 Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 19.07.11, 01:28 Mój Boże, ja rozumiem, że żadna z Was nie chce zostawić tej poprzedniej bez odpowiedzi na publicznym forum, bo coś to Wam zabierze (forumową famę o waszej wiedzy, znajomości tematu, cokolwiek, ja to rozumiem), ale na Boga!! Czy tu jest moderator?? Naprawdę szanuję każdą w Was, ale przebijanie się przez te przepychanki jest po prostu niepotrzebne. Moderator fail i to bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek.p Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.dynamic.mm.pl 18.11.13, 18:11 ja polecam przyprawy tego rafexa są dobre Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 04.10.11, 00:41 Sklep wietnamski w hali Gwardii za halą Mirowską,sklep-Hurtownia Wietnamska na ul. Barona/boczna Okopowej/Wrocław ul Wita Stwosza -pachnąca księgarnia \z mnóstwem przypraw solo i w mieszankach/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x są nawet białe niedźwiedzie w Warszawie IP: *.unitymediagroup.de 15.07.11, 19:13 Odpowiedz Link Zgłoś
asiakusy Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 19:45 a czy mozna tez w tych sklepach kupic "egzotyczne" naczynia, np. (z "mojego podworka" mnie interesuja) tawe czy karahi, rozne lopatki, male walki do roti, itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawka Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.multimo.pl 15.07.11, 19:52 Fajny,Sklad Kolonialny wawa ul Marszalkowska6,nazywa sie Durra ,jest wiele ciekawych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 20:48 Gdzie to jest dokladnie? Po tej stronie i w okolicy TR, tej dziwnej knajpy Venezia i baru mlecznego czy naprzeciwko, tam gdzie kapelusze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawka Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.multimo.pl 15.07.11, 21:35 Bene,po parzystej stonie Marszalkowskiej miedzy Pl.Zbawiciela a Pl.Uni /blizej Pl.Uni/ .po tej stronie co teatr.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 21:41 Dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 22:52 Skład Towarów Kolonialnych to filia łódzkiego sklepu z Piotrkowskiej (IMHO 100 razy lepszego niż warszawski - od asortymentu na obsłudze kończąc). Gość portalu: wawka napisał(a): > Fajny,Sklad Kolonialny wawa ul Marszalkowska6,nazywa sie Durra ,jest wiele ciek > awych rzeczy Durra to syryjski producent żywności (głównie puszki - np hummus, muttabal, foul czyli bób + przypraw itp), SKład Kolonialny jest wyłącznym dystrybutorem tej firmy na Polskę. Nie jest to jednak nazwa sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 15.07.11, 20:57 Tego jest chyba wiecej w wysylkowych. Tzn wszędzie są podstawowe rzeczy w rodzaju szklaneczek itd. Bede niedlugo w Samirze, to moge popatrzec i podpytac. A tu - ku swojej radosci - znalazlam nawet foremki do mamouli :) Tylko nie mam pojecia, co to są te 'ażłe'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 19:08 O, bene, dzięki za odkrycie mi kolejnego sklepu:) To może przy okazji podzielimy się znanymi, sprawdzonymi, sklepami internetowymi? Ja np. na razie kupowałam tylko tu (mają świeże liście curry): - www.indiaonline.pl/catalog/kuchnia-indyjska-c-21.html?language=pl&sort=2a ale na liście mam jeszcze te: azjatyckie - AMG Retail www.amgretail.pl/pl/c/Przyprawy/63/2-Merre www.merre.pl/sklep.html Kuchnia Chińska www.kuchniachinska.pl/sklep/index.php Przepisy Chińskie (o tu maja np. kostkę kapi, której gdzie indziej nie spotkałam) www.przepisychinskie.pl/pl/index SlodkoKwasny (nowy, ale juz widze, ze maja SWIEŻE LIŚCIE!!!) sklep.slodkokwasny.com/clickshop/ - produkty angielskie fishandchipssklep.home.pl/index.html - kuchnia meksykańska sklep.arriba.com.pl/index.php?cPath=7&sort=3a&page=3 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 16.07.11, 20:12 Co to jest kostka kapi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.11, 23:47 > Co to jest kostka kapi? Pasta krewetkowa. en.wikipedia.org/wiki/Shrimp_paste Z rozpędu napisałam "kostka", bo tak ją mam opisaną w książce kucharskiej - sprzedawana w postaci sprasowanych bloków/kostek, ale w podanym sklepie jest oferowana normalnie, w słoiczkach :) A wspominam o niej, bo w Kuchniach Świata dostałam pastę krewetkową, ale indonezyjską, na tajską nie udało mi się trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 01:25 Dzieki. Ta ilosc tego wszystkiego czasem mnie przeraza. To jest zupelnie nie do ogarnięcia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.11, 17:38 > Dzieki. Ta ilosc tego wszystkiego czasem mnie przeraza. To jest zupelnie nie do > ogarnięcia :/ Wiem :) Ja jeszcze chciałabym na żywo zobaczyć nasiona cebuli i czarnuszkę, bo mam książkę, gdzie oba te składniki występują obok siebie, więc wiem już, że to nie jest to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 21.07.11, 10:34 To jest jak najbardziej to samo, a to, że w książce występują obok siebie, jest prawdopodobnie błędem tłumacza. Anglojęzyczny autor mógł użyć zamiennie nazw nigella i onion seeds (tak jak chaber - bławatek, ziemniak - kartofel itd). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.11, 11:22 No właśnie wcale nie jestem przekonana, że to to samo. Raz, że w przepisie występuje np. " 1 łyżeczka czarnuszki, 1/2 łyżeczki nasion cebuli", czyli ewidentnie są potraktowane jako dwie osobne przyprawy. Po drugie - na początku książki, gdzie są wymieniane i opisywane poszczególne przyprawy też występują jako dwie osobne pozycje. Najchętniej skonfrontowałabym moją książkę z angielskojęzycznym oryginałem. Może ktoś ma? Polska wersja ma taką samą okładkę, jak oryginał, choć nie wykluczam, że były wcześniejsze wydania. Complete Indian Cooking Autor: m.in. Mridula Baljekar www.amazon.co.uk/Complete-Indian-Cooking-Mridula-Baljekar/dp/0754814904 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 21.07.11, 12:16 A ja pogrzebalam i piszą w necie, ze czarnuszka smakuje bardzo podobnie do nasion cebuli. Moze nie ma sie co rozdrabniac na te dwie - o ile to sa dwie - przyprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.11, 13:06 Pewnie nie ma co, ale ciekawość mnie męczy:) A ja drobiazgowa i czepialska jestem :) Zrobiłam nawet porównanie nasion cebuli siedmiolatki i czarnuszki - rzeczywiście podobne, choć była lekka różnica w zapachu i wyglądzie. Może nawet to o te nasiona chodzi. Tak samo jak męczyłam kmin - i dokopałam się, że w kuchni indyjskiej jest używany kala jeera - czarny kmin (Cuminum nigrum) i jeera - kmin biały, czyli kmin rzymski (Cuminum cyminum). I nawet udało mi się oba kupić. Niby różnica niewielka, ale za to jaka satysfakcja :) I już się przynajmniej nie wściekam na niechlujstwo tłumacza, bo wiem, że to o dwa różne chodziło ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.dyn.iinet.net.au 17.07.11, 12:36 bene_gesserit > Co to jest kostka kapi? to samo co blachan/belachan/terasi/tarsi itd... wyglada na sfermentowana past e krewetkowa....choc moze to byc i hejko - czyli pasta ktrewetkowa z cukrem i innyni przyprawami...zreszta. kto by z tym nadazyl..;) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 17.07.11, 12:48 Dzieki, pasquda juz mnie naprowadzila na trop, wiec pozwol, ze nie bede cie cytowac jako autorki mojego oswiecenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 08:25 Ciekawe rzeczy można znaleźć w Warszawie w sklepie Mei Asia na Kilińskiego. Może mniej tam kuchni arabskiej, ale jeśli ktoś szuka dodatków albo gotowców z kuchni chińskiej, japońskiej, hinduskiej czy tajskiej to jest tam tam duży wybór. W określone dni są też świeże ryby. Jest też kącik z różnymi akcesoriami. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 16.07.11, 10:27 A na ebayu sprawdzalas? Jak ktos ma troche wyzsze od przecietnej wymagania, to w krajowych standardach czesto nie ma czego szukac. Jak i tak masz zamowic internetowo..... Temat przecwiczylem na herbatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awis nie w Pl nie ma IP: 178.73.48.* 17.07.11, 12:07 w Polsce owszem ale w Pl niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 21.07.11, 14:42 Gość portalu: senin napisał(a): > poza 'slynnymi' 'Kuchniami Swiata"(pozal sie Boze)...ktore wg mnie sa beznadzie > jne, i snobistycznie przesadzone cenowo Byłam ostatnio w Kuchniach Świata i przyznam, że byłam bardzo mile zaskoczona, było kilka rzeczy, które kupuję w Barcelonie i których nie spodziewałam się znaleźć w Polsce. Widziałam też biały i czarny kardamon, anyż, w ogóle sporo przypraw indyjskich, ogólnie można tam znaleźć ciekawe rzeczy. A ceny... no cóż, różne były, niektóre produkty rzeczywiście dość drogie, inne w cenach przystępnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: 189.122.170.* 23.07.11, 21:46 Witam. Widzę, że interesujesz się egzotycznymi potrawami - w takim razie zapraszam na moją mini stronkę z przepisami brazylijskimi. Nie ma tam jeszcze wiele przepisów ale będę na bierząco dodawać. Mam nadzieję, że się spodoba (ps. wsyzstkie opisane przeze mnie składniki sa dostępne w Polsce) www.przepisybrazylijskie.xx.pl Odpowiedz Link Zgłoś
hlm Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 03.10.11, 04:34 Calkiem spory wybor przypraw jest w sklep arabskim nowoodkrytym ostatnio przeze mnie. Maja tez sporo oryginalnych dodatkow do wypiekow, np. poszukwany dosc dlugo mahlep czy fajna paste daktylowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 03.10.11, 10:06 nie,tylko białe niedzwiedzie sa:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.ennet.pl 05.10.11, 16:25 ... w Warszawie i tak jest nieźle, bo na przykład w Lublinie nie znalazłam takiego sklepu. Nie mam szczególnych wymagań, nie potrzebuję past i mieszanek, ale fakt, brakuje mi bardzo świeżego imbiru i całego kardamonu. I zielonego świeżego chili. Chciałabym, żeby można to było kupić w normalnym sklepie, a nie przedzierać się przez jakieś zaułki po kardamon. Ale najbardziej brakuje mi koziny. Cieszy mnie za to powszechność czerwonej cebuli :) i jednak jest czerwona soczewica. W zasadzie można żyć, robić pakory, dobre sosy, piec niezłe parathy z kupioną w Polsce czarnuszką, wcale nie wszystko jest takie znowu zwietrzałe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 05.10.11, 16:47 Co jak co, ale świeży imbir w Polsce można kupić. Może nie w sklepiku osiedlowym, ale w każdym markecie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.ennet.pl 05.10.11, 20:00 W Warszawie - zgoda. I pewnie w innych tzw. większych miastach też. Ale pisałam o Lublinie - jeśli znasz jakiś adres, gdzie TERAZ mogę go kupić, to czekam i będę bardzo wdzięczna za konkretny namiar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.10.11, 22:25 Oj chyba słabo szukasz. Olsztyn mniejsze miasto a w każdym dobrym warzywniaku można kupić korzeń imbiru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.11, 11:29 > Oj chyba słabo szukasz. Olsztyn mniejsze miasto a w każdym dobrym warzywniaku m > ożna kupić korzeń imbiru :) Oj, Olsztynem to mnie nawet nie denerwuj - wy tam nawet piękne świeżutkie jalapeno i habanero macie! A mnie zazdrość zżera...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 05.10.11, 23:18 Nie znam Lublina, ale mój tata w Łodzi kupuje imbir np. w Tesco. Wydaje mi się, że powinien być podobny asortyment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.ennet.pl 06.10.11, 08:03 Chyba pójdę z tym na forum lokalne. Uwielbiam być przekonywana, że imbir jest w mojej dzielnicy (chodzę teraz z dzieckiem na kilkugodzinne spacery i zwiedziłam już chyba wszystkie lokalne sieciówki, targi, warzywniaki, poznałam sporo sympatycznych sprzedawczyń :) ) bo jeśli w Olsztynie jest i w Tesco w Łodzi jest, to u mnie też jest, bo to też Polska i niemożliwe, żeby nie było. Choć fakt, w Tesco (takim dużym, ani w tych gigantach innych) tu nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.11, 09:19 No to masz pecha :) Ja ostatnio dużo popijam herbatki ze świeżego imbiru :) Za to poszukuję namiętnie dobrego sklepu z przyprawami orientalnymi i nie tylko. U nas takiego nie ma. W necie też jak na razie nie znalazłam takiego, żeby w jednym miejscu zakupić wszystko co mnie interesuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami 06.10.11, 09:35 To przejdź się do marketów. Jak napisałam w małych osiedlowych sklepikach rzeczywiście może być ciężko, ale w marketach nie powinno być problemu, zwłaszcza, że Lublin nie jest wsią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak Re: czy w Pl sa sklepy z egzotycznymi przyprawami IP: *.ennet.pl 06.10.11, 10:00 Miałam na myśli głównie miejscowe sieci marketów typu Stokrotka czy Aldik. W mojej dzielnicy w promieniu kilku kilometrów nie ma innych. Naprawdę :) Za to panie w warzywniakach mówią, że świeży imbir pojawia się bliżej Bożego Narodzenia. W sumie to już zaraz. Nie kupują wcześniej na giełdach, bo im nie schodzi. Używam go do każdego mięsa, dlatego tak cierpię i narzekam ;) Nie jestem zmotoryzowana i mam malutkie dziecko, które muszę ze sobą wszędzie brać. Dlatego wyprawa po imbir na drugi koniec miasta do Leclerca czy Tesco to nie taka prosta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak URA :) ! IP: *.ennet.pl 06.10.11, 17:28 melduję, że znalazłam w delikatesach Delima w Lublin Plaza na Lipowej, bo musiałam "jechać do miasta" imbir - 9.99 za kilogram, zeschły nieco, ale co tam, jest materiał na pastę do sosów :) i kardamon cały - 9 zł za 10 gram - 900 zł za 1 kg ;) :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzanna Re: URA :) ! IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.10.11, 21:01 A zdradzisz jak robisz tą pastę? Ja w kuchni orientalne trochę raczkuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak Re: URA :) ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.11, 12:43 Utarty imbir i utarty czosnek w proporcji 1:1 :) Powiedzmy, łyżka tego i łyżka tego na kilogram mięsa. Ale można też mniej. A najlepiej zrobić sobie więcej i trzymać w lodówce. Przetrwa tak z tydzień, albo i dłużej. Można też zamrozić porcyjki, co by nie tracić za każdym razem czasu na obieranie, krojenie, wyciskanie. To - moim zdaniem - nadaje się do każdego mięsa. W kuchni orientalnej ja też raczkuję, ale jakiś tam prawie-pakistańskie danie jestem w stanie stworzyć z tego, co mogę kupić w lubelskiej osiedlowej "Stokrotce" plus owe "centralne" delikatesy. Przepraszam, że późno odpisuję, ale dopiero dziś tu zajrzałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana imbir w Lublinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 13:48 Imbir w Lublinie jest do kupienia od lat. W każdym hipermarkecie - jak sądzę. Na półkach warzywnych leży i pewnie go trochę trudno znaleźć. Być może czasem znika, ale chyba nie na długo - znam takich co lubią go używać i nie słyszałam, żeby kiedyś mówili o trudnościach z zakupem. Odpowiedz Link Zgłoś