Dodaj do ulubionych

mud cake (with worms)- robił ktoś?

24.07.11, 13:32
spotykam się z pochwałami tego ciasta/nie ciasta, ale poszukiwania internetowe nie wskazują żadnych polskojęzycznych przepisów. Fajnie gdyby ktoś podzielił się doświadczeniami z tym ciastem. Myślę, że warte byłoby jego zrobienie, zwłaszcza ku uciesze dzieciaków. pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: mud cake (with worms)- robił ktoś? 25.07.11, 08:37
      250 g masła
      200 g gorzkiej czekolady
      330 ml mleka
      2 jajka
      350 g cukru
      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      260 g maki
      25 g kakao
      1/3 łyżeczki sody

      Polewa

      60 ml słodkiej śmietanki
      200 g czekolady

      Masło, cukier, czekoladę i mleko podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia. Mikstura ma być ciepła, ale nie gorąca. Gdy trochę przestygnie dodajemy jajka i rozbijamy trzepaczką. Mąkę, kakao i sodę mieszamy i dodajemy do mikstury. Mieszamy energicznie trzepaczką. Składniki świetnie się łączą. Przelewamy do średniej wielkości tortownicy i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 1,5 godziny. Aby przyrządzić polewę rozpuszczamy w rondelku czekoladę ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wystudzone ciasto.
      • Gość: geez Re: mud cake (with worms)- robił ktoś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 23:21
        Jeśli ma być "with worms", czyli z robakami, to na pewno nie polewa się tego polewą, zobacz sobie zdjęcia tego ciasta w google. Trzeba kupić żelkowe dżdżownice i powtykać w ciasto. Najlepiej sobie wziąć anglojęzyczny przepis i przetłumaczyć chociażby w google translate, jeśli się nie jest dobrym z angielskiego.
        A może coś takiego? annikowo.blogspot.com/2011/02/ciasto-w-doniczce.html ? Nie jest to wprawdzie "mud cake", ale za to "with worms" ;)
      • kosmopolitesiorbut Poprawka do tego przepisu po dzisiejszym 04.08.11, 12:53
        upieczeniu. 1 kopiasta łyżeczka sody i o pięć stopni mniejsza temperatura pieczenia. Jeśli ktoś używa tradycyjnej formy do ciasta musi ją wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Kaloryczność można zmniejszyć posypując cukrem pudrem a nie robić polewę czekoladową. Jak ktoś chce z robakami to można dodać rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy, migdały czy kto tam sobie co chce. Zdjęcie po pierwszym upieczeniu ciasta tutaj:
        www.przepisykulinarne.org/mississipi_mud_cake_11164.html
        Jest wilgotne, rozpływa się w ustach i następna fotka będzie lepsza.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka