Gość: ur IP: 213.25.161.* 18.05.04, 16:57 wczoraj kupiłam... i nie za bardzo wiem do czego można go dodać? strączkowe na pewno ale co jeszcze? czy tego kminu nie trzeba wczesniej zmielić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: kmin rzymski 18.05.04, 17:20 Ja kupuje mielony. Dodaje glownie do marynaty do drobiu / do pieczonego kurczaka /. Odpowiedz Link Zgłoś
loreta Re: kmin rzymski 18.05.04, 18:50 do warzywnych dan, indyjskich zup i zapiekanek! mozna zmielic, ale mozna tez dodac w calosci, np pomieszac z oliwa, chilli(jesli lubisz ostre) i sola, obtoczyc w tym migdaly lub inne orzechy i uprazyc w piekarniku. Mozna tez dodac do pieczonych ziemniakow (podobna marynata jak do orzechow). smacznego!! Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka30 Re: kmin rzymski 18.05.04, 20:54 Ostatnio zdaje się P. Makłowicz dodawał do pilaw. Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Re: kmin rzymski 18.05.04, 21:39 jottka napisała: > noooo :) ******** W takim razie, ja zawsze uzywam mielonego, w sumie na smak - czy do ryby, czy do miesa, czy fasoli/soczewicy. Moj problem polega na tym, ze gotujac ide za glosem checi na dany smak/mieszanke smakow, i improwizuje. Czesto nie potrafie podac przepisow, bo - poza paroma wyjatkami - potrawy rodza sie podczas przygotowywania :( pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kmin rzymski 18.05.04, 22:37 Dziewczyny, rany Julek, czy żadna z Was nie zna nikogo ze Lwowa lub choćby z Galicji. Przecież tam sie kminek używa do wszystkiego i to zarówno tarty jak i cały. Ja muszę oszukiwać żonę i dzieci i przemycać do żarełka kminek tarty, np. do zupy grzybowej, jarzynowej, ogórkowej, do kapusty w każdej postaci, do gulaszu z każdego mięsa - im delikatniejsze tym więcej -. A w ogóle sama zupa kminkowa co za pychota! A chleb lub rogale slone posypane kminkiem a pieczywo z kminkiem w środku a grzybki marynowane z kminkiem schab pieczony z kminkiem no i nas koniec kromka chleba ze smalczykiem z wędzonego podgardla ze skwareczkami posypane tartym kminkiem popijany gorącym czystym czerwonym winnym barszczem doprawionym czosnkiem i odrobiną tartego kminku. A perfumy kminkowe widziałyście? Dziwny zapach... Kminkówka jednak mi nie leży! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 qubraqu 18.05.04, 22:40 "nasz" kminek i kmin rzymski to zupelnie inaczej smakujace przyprawy. stad moje pytanie czy kmin rzymski to cumin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: qubraqu IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 18.05.04, 23:31 > stad moje pytanie czy kmin rzymski to cumin. Wyglada na to, ze tak, bo cumin to "Botanical: Cuminum cyminum " wg tej informacji: www.botanical.com/botanical/mgmh/c/cumin127.html A kmin rzymski, to tez Cuminum cyminum - jak twierdzi jottka Czyli - Kmin rzymski to cumin CBDU a ponizej kompedium viedzy na temat przypraw (po angielsku): www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Cumi_cym.html Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tak 18.05.04, 23:35 w ogóle to cuminum cyminum po polsku nazywa sie 'kmin kminek', słownik dopiero jako drugą nazwę podaje kmin rzymski :) swojski kminek to botanicznie kminek zwyczajny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz ReCumin? IP: *.proxy.aol.com 20.05.04, 00:16 unitproj.library.ucla.edu/biomed/spice/index.cfm?displayID=9 Czy to więc to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: ReCumin? IP: *.proxy.aol.com 20.05.04, 00:24 Do powyższego; warto też kliknąć na następujące dla sprawdzenia: Anise Cardamon Cumin (oczywiście) Dill Fennel Fenugreek Odpowiedz Link Zgłoś
jottka kmin 18.05.04, 22:43 rzymski (cuminum cyminum) to nie jest kminek (carum carvi), to dwie różne przyprawy - stąd pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
bnew Re: kmin rzymski 19.05.04, 11:03 a wiecie gdzie go można kupić w Łodzi (i jeszcze garam masala) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: kmin rzymski IP: *.it / 62.233.189.* 19.05.04, 16:44 Szukaj w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Aha, nie ma falafela bez kminku rzymskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: kmin rzymski IP: *.chello.pl 19.05.04, 18:02 W kuchni bliskowschodniej do: straczkowych w kazdej postaci, do jajek w kazdej postaci, do ryby w kazdej postaci. Lepiej zmielic niz gryzc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kmin rzymski 19.05.04, 19:41 Bardzo, bardzo przepraszam za niewiedzę a to wstyd - myślałem, że to to samo wspaniałe draństwo. Znam tylko nasz polski i chyba go nie zamienię na "europejski". Natomiast kiedyś przywiozłem z daleka kminek hinduski pachnący jak perfuma. Raz go użyłem i od tej pory stoi u mnie w szafie tylko jako ciekawostka zielarska. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ur Re: kmin rzymski IP: 213.25.161.* 19.05.04, 21:03 teraz mam wiekszą jasność, co do dodawania kminu :-) dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
doris-ek kmin rzymski kroluje w kuchni meksykanskiej, 20.05.04, 02:48 hinduskiej i tex-mex. Dodaj do wolowiny do fajitas czy tacos czy do enchildas (meksykanskie, tex mex) lub do curry razem z mielonymi ziarnami kolendry, imbirem, czosnkiem, cebula, kardamomem i fenugriekiem. Zajrzyj tez do makutry w www.pinezka.pl. Czesto wystepeuje w moich przepisach. Pozdrowienia z Texasu, dorisek Odpowiedz Link Zgłoś