Dodaj do ulubionych

kmin rzymski

IP: 213.25.161.* 18.05.04, 16:57
wczoraj kupiłam...
i nie za bardzo wiem do czego można go dodać? strączkowe na pewno ale co
jeszcze?
czy tego kminu nie trzeba wczesniej zmielić?
Obserwuj wątek
      • loreta Re: kmin rzymski 18.05.04, 18:50
        do warzywnych dan, indyjskich zup i zapiekanek! mozna zmielic, ale mozna tez dodac w calosci, np
        pomieszac z oliwa, chilli(jesli lubisz ostre) i sola, obtoczyc w tym migdaly lub inne orzechy i uprazyc
        w piekarniku. Mozna tez dodac do pieczonych ziemniakow (podobna marynata jak do orzechow).
        smacznego!!
        • jutka1 Re: kmin rzymski 18.05.04, 21:39
          jottka napisała:

          > noooo :)
          ********
          W takim razie, ja zawsze uzywam mielonego, w sumie na smak - czy do ryby, czy
          do miesa, czy fasoli/soczewicy.

          Moj problem polega na tym, ze gotujac ide za glosem checi na dany
          smak/mieszanke smakow, i improwizuje. Czesto nie potrafie podac przepisow, bo -
          poza paroma wyjatkami - potrawy rodza sie podczas przygotowywania :(

          pozdrawiam :)
    • qubraq Re: kmin rzymski 18.05.04, 22:37
      Dziewczyny, rany Julek, czy żadna z Was nie zna nikogo ze Lwowa lub choćby z
      Galicji. Przecież tam sie kminek używa do wszystkiego i to zarówno tarty jak i
      cały. Ja muszę oszukiwać żonę i dzieci i przemycać do żarełka kminek tarty, np.
      do zupy grzybowej, jarzynowej, ogórkowej, do kapusty w każdej postaci, do
      gulaszu z każdego mięsa - im delikatniejsze tym więcej -. A w ogóle sama zupa
      kminkowa co za pychota! A chleb lub rogale slone posypane kminkiem a pieczywo z
      kminkiem w środku a grzybki marynowane z kminkiem schab pieczony z kminkiem no
      i nas koniec kromka chleba ze smalczykiem z wędzonego podgardla ze skwareczkami
      posypane tartym kminkiem popijany gorącym czystym czerwonym winnym barszczem
      doprawionym czosnkiem i odrobiną tartego kminku. A perfumy kminkowe
      widziałyście? Dziwny zapach... Kminkówka jednak mi nie leży!
      Andrzej
    • qubraq Re: kmin rzymski 19.05.04, 19:41
      Bardzo, bardzo przepraszam za niewiedzę a to wstyd - myślałem, że to to samo
      wspaniałe draństwo. Znam tylko nasz polski i chyba go nie zamienię
      na "europejski". Natomiast kiedyś przywiozłem z daleka kminek hinduski pachnący
      jak perfuma. Raz go użyłem i od tej pory stoi u mnie w szafie tylko jako
      ciekawostka zielarska.
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka