28.07.11, 21:50
Uwielbiam koktajle. Jeżeli macie wypróbowane przepisy to poproszę.
Mój ulubiony:
arbuz, jogurt naturalny, cukier waniliowy. zmiksować wszystko razem i włożyć do lodówki na 2h . arbuza mozna pokroić w kosteczki do dekoracji + kulka lodów wanilowych.
Obserwuj wątek
    • lonely.stoner Re: koktajle 28.07.11, 23:29
      mowisz o koktajalch czy smoothie?? koktail to dla mnie: mojito, french martini, cosmopolitan... to co opisalas to raczej smoothie?? ja lubie z bananow, truskawek, mleka/jogurtu i np. awokado :))
      • Gość: dorotkah Re: koktajle IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.07.11, 23:51
        Ale kiedys sie mowilo koktail i ja tez tak mowie do tej pory.Moj ulubiony to truskawkowy na mleku.No niestety :-)
      • Gość: zazam Re: koktajle IP: 178.73.48.* 29.07.11, 11:06
        smothies nie zawieraja mleka
        jesli juz to shake
        • aqua48 Re: koktajle 29.07.11, 11:50
          Najbardziej lubię z truskawek na jogurcie naturalnym lub maślance, z odrobiną soku cytrynowego, mogą też być z przejrzałych bananów, również z cytryną, lub limonką.
          • reniam_123 Re: koktajle 29.07.11, 15:14
            Koktajle owocowe często robiła nam mama, teraz ja robię swoim dzieciom, a raczej one już same sobie robią. Mam ochotę na krok dalej i chcę spróbować nowych smaków, mam na myśli koktajle warzywne, czy ktoś robił, jakie warzywa ze sobą łączyć i czy robić je na jogurcie ew maślance, czy raczej na mleku słodkim?
            • bene_gesserit Re: koktajle 29.07.11, 21:16
              Warzywnych moim zdaniem lepiej nie paprac nabialem - po co?
              Jesli chcesz nowych smakow, mozna tez poprobowac z przyprawami (dotyczy to i koktaili owocowych i warzywnych) - cynamon, wanilia, mieta, bazylia (np do truskawek), wiorki albo mleko kokosowe, kardamon, suszone ziola i przyprawy, kakao, itd.

* sok marchewkowy, mleko kokosowe, sol, cynamon, curry, sok z cytryny
              *banan, lyzka serka kremowego, kakao, wanilia (plus ew. cukier brązowy)
              *sok ze swiezego ogorka, skorka cytrynowa, sok z cytryny, bazylia
              *pomidory, sok jablkowy, sok z selera, sok z marchewki, tabasco
      • Gość: x są koktajle alkoholowe i bezalkoholowe. IP: *.unitymediagroup.de 29.07.11, 19:36
      • nchyb Re: koktajle 30.07.11, 10:06
        > mowisz o koktajalch czy smoothie?? koktail to dla mnie: mojito, french martini,
        > cosmopolitan...
        Ty piszesz o koktajlach alkoholowych, a autorka wątku bezalkoholowych. Obydwa rodzaje to koktajle :-)
    • coralin Re: koktajle 29.07.11, 15:50
      Borówki (jagody leśne) i kefir, truskawki i kefir, choć w ostatnich sezonach truskawkowych wołałam smoothie truskawkowe z dodatkiem pomarańczy (połączenie odkryte przypadkowo, bo 2 pomarańcze zalegały w kuchni) i bez kefiru. Nie jestem entuzjastką owocowych kombinacji, wolę warzywa. Owoce zjadam najprościej jak można czyli solo, bez śmietany , cukru.
      • Gość: dorotkah Re: koktajle IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.07.11, 20:48
        Jeszcze a propos koktajli to pamietam jak w pierwszych amerykanskich dniach zamowilam sobie koktail truskawkowy (strawberry milk shake) i zamiast "normalnego" znanego mi z Hortexu koktajlu dostalam cos bardzo gestego i slodkiego.Alez bylam rozczarowana.Do tej pory jak juz pije taki lodowy koktajl to prosze zeby byl cieniutki malo lodow duzo mleka czym wzbudzam zawsze zdziwienie bo tu wszyscy odwrotnie im gestszy tym lepszy.
        Z lodowych koktajli dobry jest tak zwany "malt" (slod po polsku jak wlasnie sprawdzilam).Zimne mleko,ten malt w proszku,troche wanilli,troche lodow waniliowych.Pycha.
        • bene_gesserit Re: koktajle 29.07.11, 21:18
          Malt to chyba słód? Z pewnym trudem mozna kupic i u nas, podobno jest bardzo zdrowy.
    • nchyb Re: koktajle 30.07.11, 09:28
      mieszam to co wpadnie mi w ręce i przyjdzie do głowy.
      Jeżeli bez mleka i jego przetworów, to któryś z owoców musi być bardzo soczysty.
      Chociażby brzoskwinie, ananas i coś jagodowego.

Ewentualnie koktajle owocowe z dodatkiem czegoś mlecznego: jogurt, maślanka.

Jako dziecko chodziłam na koktajle do barku przy barze mlecznym Turysta...
      Skład był zawsze podobny, kefir lub śmietana (ze śmietaną droższe), do tego owoce i trochę cukru. Smak dzieciństwa, pycha...

• nchyb Re: koktajle 30.07.11, 15:55
      e tam, brandy lub koniaczek to lepiej same, bez mlecznych dodatków :-)
      • varna771 Re: koktajle 30.07.11, 16:03
        Dziękuję za odpowiedzi. Chodzi mi głownie o koktajle bezalkoholowe:)
        • nchyb Re: koktajle 30.07.11, 17:02
          metodą prób i błędów rób :-)
          Ja tam nawet błędy wypijam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka