Dodaj do ulubionych

Ubijanie masla z cukrem-dylemat

IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.05.04, 19:55
Zawsze mam dylemat, gdy w przepisie kaza ubic maslo samo albo z cukrem.
Nikt jednak nigdy nie pisze jak ma wygladac efekt koncowy-wiecie?
Bo ja kiedys slyszalam, ze jak sie maslo za dlugo ubija, to sie pozniej warzy.
Dlatego miewam problemy przy masach tego typu, bo mi sie czesto warza- tylko
nie wiem czy ubijam maslo za krotko czy wlasnie za dlugo? Moze ktos robiac
taka mase czy ciasto zmierzy czas i mi podpowie?
Ah, w departamencie deserowym czeka mnie jeszcze duzo nauki......
Bede wdzieczna za wszelkie uwagi!
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat 18.05.04, 20:11
      Masło do ubijania nie może być zbyt zimne i twarde,lepiej jak zmięknie w
      pokojowej temperaturze.Nie trzeba go ubijać bardzo długo,stopniowo dodaje się
      cukier aż masło będzie puszyste i wyraźnie zbieleje-na pewno poznasz kiedy,no
      powiedzmy że trwa to ok.10 minut ale to tak na oko bo nigdy nie mierzyłam.I to
      wszystko.A tak BTW nigdy mi się masło z cukrem nie zwarzyło.Warzy się masa z
      masła,cukru i żółtek lub całych jajek,ale i na to są rady:)
      • Gość: Camille Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.05.04, 20:23
        Dzieki za oswiecenie, bo jednak robilam cos zle cale zycie-nigdy by mi do glowy
        nie przyszlo, ze mozna cos ubijac 10 minut! Chyba poza 2 minuty nigdy nie
        wyszlam, bo mi sie zawsze wydawalo, ze juz wystarczy/w koncu bialka czy bita
        smietana ubijaja sie w sekunde, to myslalam, ze reszta tez.....No a poza tym z
        cierpliwosci nigdy nie slynelam.../.
        Co do warzenia sie, to chodzilo mi o polaczenie ubitego masla z jajkami-zle sie
        wyrazilam, bo to wlasnie w tym momencie sie warzy. Mam nadzieje, ze i na to
        masz jakis sposob!
        Wielkie dzieki!
        • dziuunia Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat 18.05.04, 21:14
          Gość portalu: Camille napisał(a):

> Co do warzenia sie, to chodzilo mi o polaczenie ubitego masla z jajkami-zle
          sie
          >
          > wyrazilam, bo to wlasnie w tym momencie sie warzy. Mam nadzieje, ze i na to
          > masz jakis sposob!

Żeby taka masa się nie zwarzyła to przede wszystkim wszystkie składniki muszą
          mieć tę samą temperaturę,trzeba po prostu położyć masło,jajka i cukier razem w
          temp.pokojowej i zostawić na co najmniej 2 godziny-wtedy można zabrać się do
          ubijania.Ubijać trzeba na najwyższych obrotach miksera,albo szybko kręcąc pałką
          do ucierania-ale mikser lepszy.Najpierw chwilę ubijamy samo masło,później
          porcja cukru(i ewentualnie mąka jeżeli to ciasto) i jajko aż do połączenia
          dokładnego składników.I tak robimy aż jajka się skończą-cierpliwość wskazana;)
          Jeżeli się zwarzy to są następujące sposoby:dodać do masy 2-3 łyżki wrzątku i
          ucierać albo wstawić miskę do drugiej miski czy garnka wypełnionego b.gorącą
          wodą i ubijać aż masa będzie kremowa albo utrzeć trochę masła w drugiej misce i
          dodawać małymi porcjami zwarzoną masę-wszystkie te rady dotyczą masy do tortów
          z masła,cukru i żółtek,jeżeli robię angielskie ciasto funtowe lub babkę
          ucieraną to nawet jak masa się zwarzy rezultat po upieczeniu jest dobry,więc
          nie przywiązuję do tego zbytniej uwagi.Takie ucieranie nie należy do rzeczy
          najprostszych ale nie jest też rzeczą bardzo trudną i nie do zrobienia,mam
          nadzieję że Ci się uda:)
          • Gość: Camille Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.05.04, 21:20
            Naw pewno wyprobuje Twoje sposoby przy najblizszej okazji!
            Jeszcze raz dziekuje!
            • dziuunia Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat 18.05.04, 21:26
              Prosze bardzo i powodzenia życzę:)
              • Gość: izzi Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 18.05.04, 22:19
                A cukier Wam nie trzeszczy? Bo mnie nawet cukier-puder trzeszczy, jedyna masa, w której cukier się rozpuści, to masa śmietanowa.Ale zamiast śmietany daję zsiadłe mleko(na 25 dkg masła ok.3/4 szkl.), lub świeży kefir albo jogurt.To bardzo orzeźwiająca masa, zwłaszcza do piernika, ale daję też do tortu makowego, bo masa kawowa już mi się znudziła.Ta masa jest bez jajek, a jeżeli robię z jajkami, to cukier ubijam z jajkami na parze.Albo z cukru gotuję syrop i po przestudzeniu dodaję do masła.Zawsze mam b.fajne masy.
                • dziuunia Re: Ubijanie masla z cukrem-dylemat 18.05.04, 22:24
                  W zasadzie to ja też ubijam najpierw jajka z cukrem na parze ale Camille
                  prosiła o podanie sposobu bez pary więc taki podałam.Najlepiej do tej masy dać
                  cukier puder,przy odpowiednio długim ubijaniu rozpuści się na pewno.A masa z
                  masła i zsiadłego mleka lub kefiru jest bardzo smaczna chociaż zawsze mam obawy
                  że właśnie zwarzy się ale nigdy mnie to nie spotkało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka