marghe_72 20.05.04, 15:20 Kocham. Mam w domu chyba z 7 róznych. Pomalutku pomysły sie koncza. Jakieś sugestie? M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica nie w kwestii sugestii, ale 20.05.04, 15:22 wczoraj biegałam po centrum Krakowa i nie mogłam znaleźć musztardy dijon! rozbój w biały dzień! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Musztarda.. ech. IP: *.we.client2.attbi.com 20.05.04, 20:40 Kocham musztarde. Nie moge znalezc takiej francuskiej, z ziolami :-(( Smarowalam ja na kanapki, dodawalam do marynaty miesa przed pieczeniem, do sosow miesnych, do dressings do salat ... a teraz nie ma :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Musztarda.. ech. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.04, 20:44 Błagam o przepisy a nie o lament:)) Jedliscie francuska z białym winem i bazylią? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Musztarda.. ech. IP: *.we.client2.attbi.com 20.05.04, 21:01 przepis na to jak posmarowc kanapke musztarda lub dodac do marynaty ? No wiec: zaczynamy od odkrecenia sloika o ile musztarda jest w sloiku . Nad reszta musze pomyslec :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: Musztarda.. ech. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.04, 21:03 hehehe.. ja mam kurczaka w sosie musztardowym, zupę musztardową, brokuły z musztardą.. i rózne inne z dodatkiem tejże NIe dam jak ktoś nie da czegoś w zamian:))) M. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Musztarda.. ech. 20.05.04, 21:09 klasyczne francuskie danie to jest królik w musztardzie, nie widze na twej liście Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Ryba na sposób niemiecki 20.05.04, 21:08 kiedyś znalezione, ale nie próbowane... liczy się?? -- Efektowne i aromatyczne danie. Całą ozdobą jest barwny musztardowy sos. Niestety, nie jest to potrawa dla osób mających problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cholesterolu. s k ł a d n i k i : • 850 g filetów z dorsza (albo innej chudej ryby) • 1 mała cebulka posiekana w piórka • 1 cytryna • kilka łodyżek świeżej natki pietruszki • 6 ziaren ziela angielskiego • 6 ziaren czarnego pieprzu • 1 goździk • 1 liść laurowy • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej (musztarda francuska) • 6 łyżek masła • sól i świeżo zmielony pieprz Cytrynę dobrze sparzyć i zetrzeć skórkę z jednej trzeciej części. Na dużą patelnię włożyć cebulę, łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, goździk, liść laurowy i skórkę z cytryny. Zalać wszystko wodą i zagotować. Przykryć i dusić 20 minut. W tym czasie przygotować rybę. Ułożyć filety na talerzu i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na czas duszenia wywaru. Gdy minie 20 minut włożyć filety na patelnię, przykryć i dusić wszystko razem na małym ogniu jeszcze 10 minut. Ok. 250 ml wywaru przelać z patelni do rondelka i gotować aż połowa wyparuje. Następnie dodać musztardę, wymieszać i stopniowo dodawać masło (po 1 łyżce), cały mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Uduszoną rybę położyć na talerzu i polać każdą porcję sosem. Resztę sosu podać w osobnym naczyniu. Do tak przyrządzonej ryby pasują ziemniaki i gotowane warzywa. za: www.restaurants.pl/przepisy/ryby/ryba_poniemiecku.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 20.05.04, 21:11 Składniki: a to klasik taki.. -- polędwiczki wieprzowe - 750g, miód - 100g, śmietana 30% - 100ml, musztarda - 80g, zielony pieprz, oliwa z oliwek. Marynata: wino białe - 200ml, musztarda - 50g, miód - 50g, sól, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek. Polędwiczki marynujemy około 12 godzin. Następnie smażymy je na patelni, dodajemy musztardę i miód, chwilę dusimy i dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Gotujemy do momentu, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane polędwiczki układamy na talerzu i dekorujemy. (www.lodz.tvp.com.pl/Conieco/menu1202.htm) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Musztarda.. ech. 20.05.04, 21:11 Jotko, bo ja sie na francuskiej kuchni ani ani nie znam. Za królikiem nie przepadam, moze da se zastoąpić innym mięsiwem? Lunatica, sie liczy. Jak wypróbuję zdam relacjhę, dzięki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Musztarda.. ech. 20.05.04, 21:14 mówiłam, żeby czytać lewina :( no to ci nie przepisze, bo to długie Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Pasta śledziowa 20.05.04, 21:17 2 średiej wielkości marynowane filety śledziowe 2 jajka na twardo śmietana musztarda mielona papryka, sól, kminek Filety śledziowe obrać ze skóry i wraz z jajkami ugotowanymi na twardo zmielić w maszynce. Wymieszać z małą ilością śmietany, a następnie doprawić musztardą, solą, kminkiem i mieloną papryką. Można stosować z masłem i zamiast masła, a smak pasty wydatnie podnosi dodanie niewielkiej ilości kaparów. (www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/pasty.html) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba przepisu nie dam 21.05.04, 09:03 bo musztarde uzywam okazyjnie, ale np musowo do prawie kazdego sosu do salatki i do wiekszosci sosow pomidorowych do makaronu. Ale lubie musztarde! Kiedys pyszna byla muztarda sarepska czy sarebska, nie pamietam piswoni i szczerze mowiac nie wiem od czego pochodzi. Mam ulubiona musztarde a wlasciwie krem, dijon sie nazywa i jest to jakby miszanka musztardy z gorczyca z majonezem, pycha do wedlin! I pyszne sa rozne musztardy ziolowe, z estragonem, miodowa, z oregano albo majerankiem! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica musztarda sarepska - etymologia 21.05.04, 09:11 sarepska musztarda - wyrabiana z gorczycy sarepskiej, uprawianej gł. w Rosji. Etym. - od nazwy miejscowości Sarepta (dziś Krasnoarmiejsk) pod Carycynem (dziś Wołgograd). www.slownik-online.pl/kopalinski/042DFE44C5B31B7DC125658900163779.php Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica kurczak w sosie majonezowo-musztardowyn 21.05.04, 09:15 Piersi kurczaka w sosie majonezowo-musztardowym Autor: medith Data: 2004-02-26 00:08:25 Porcje: 2 Koszt: 10-15 zł Trudność: prosty Czas: 15 min. Kalorie: ? Składniki: - 2 piersi kurczaka, - majonez 3-4 lyzki, - musztarda sarepska 1-2 lyzki, - musztarda francuska z gorczyca 2 lyzeczki, - ser zolty, - sol, - przyprawa grillowa pikantna kamis. Jak przyrządzić? Piersi kurczaka posolic, rozciac i nadziac serem zoltym, zamknac wykalaczkami. Przygotowac sos z majonezu musztardy i przyprawy grillowej polaczyc z lyzka oleju, wylac i obtoczyc w nim piersi z kurczaka. Wstawic do lodowki na ok. 30- 45 minut. Smazyc na oleju w sosie. Podawac z tym samym sosem. Jak podawać? Podawac mozna z ryzem lub ziemniakami. Mi najbardziej smakuje z pieczonymi ziemniakami. Uwagi: Sos mozna doprawic do smaku, podane proporcje sa orientacyjne, osobiscie wole gdy jest dosyc pikantny. Czas przygotowania: Przy smazeniu uwazac aby sos nie przypalil sie. za: kuchnia.o2.pl/drukuj.php?id_o=2509&typ=4 Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: polędwica w sosie musztardowym 21.05.04, 09:21 no to ja taka szybka 15 minutowke. Poledwice wieprzowa obsypujemy obficie pieprzem i wkladamy do piekarnika (w folii aluminiowej, może być z niewielką iloscią masła). W miedzyczasie - w rondelku rozgrzewamy masło, przysmażamy ząbek czosnku i małą cebulkę. Wlewamy białe wino i na ostrym ogniu wygotowujemy sos do połowy. Dodajemy znaczną ilość śmietany i 1-2 łyżki ostrej musztardy. Sos powinien zgęstnieć w czasie pieczenia polędwiczki. Polędwice kroimy w plastry, polewamy sosem. To jest takie awaryjne danie, jak nie mam pomysłu na nic nowego, a ktos ma szybko przyjsc. Zwykle do tego risotto (staram sie nie powtarzac dla tych samych osób) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: polędwica w sosie musztardowym IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21.05.04, 11:27 Giezik, jaka temperatura piekarnika? M. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: polędwica w sosie musztardowym 21.05.04, 11:44 180-200 - 15 min poledwicy zwykle wystarcza, (zwlaszcza ze ja wole troszke krwista) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: polędwica w sosie musztardowym IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 21.05.04, 12:04 W podobny sposób robie potrawke z kurczaka:) Kurczak w kostkę, obsmazyć na oliwie (mięso nie powinno zbrązowieć). Mozna dodac bieła cebulę, bedzie aromatyczniejsze. POdlac białym winem. Wlać śmietanę (gęstą) i dodać pare łyzek gruboziarnistej musztardy. Skropić sosem worchester i popieprzyc.Sól nie jest niezbędna. Podduśic. Jesli sos robi sie zbyt gęsty podlac winem lub bulionem Smaczengo. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Musztarda - rys historyczny 21.05.04, 09:18 Musztarda Musztarda znana była już w I wieku n.e. Uważano, że wraz z chrzanem jest niezbędna w leczeniu udarów, wrzodów, czyraków i bólu reumatycznego. Pliniusz Starszy twierdził, że: "Kobietę zimną i leniwą kilka łyżeczek musztardy zmienić może w idealną małżonkę". Później produkcję tego sosu rozpoczęli we Francji musztardnicy z miasta nad kanałem Burgundzkim, ochraniając ścisłą tajemnicą recepturę - i tak oto powstała bodaj najsłynniejsza musztarda francuska z Dijon. (www.kamis.pl/x.pro/ModShortInfos/Show/8/) Odpowiedz Link Zgłoś