Dodaj do ulubionych

flammkuchen - z jablkami?

25.09.11, 18:15
Koniec wrzesnia i wraz z nim ochota na flammkuchen z cebula.
Moj sprawdzony przepis gdzies sie zagubil, wiec bedzie proba jakiegos kompromisu przepisowego z gugla... Chyba ze ktos podzieli sie sprawdzona receptura?
I jeszcze mi chodzi po glowie, czy nie mozna do cebuli dodac jablek? Zrobic jakas slodsza wersje, a przy okazji zutylozowac nadmiar owocow? Ma ktos jakis pomysl, jak to wykonac? Podsmazyc cebule z jablkami osobno, czy dawac surowizne na wierzch? I czym przyprawic? Majerankiem, tymiankiem?
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: flammkuchen - z jablkami? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.11, 19:01
      Sprawdzony przepis:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48774431,48774431.html
      Imho spokojnie możesz dodać jabłka. Ja bym je pokroiła w bardzo, bardzo cieniutkie plasterki i nie podsmażała wcześniej. Tymianek i/lub majeranek będą okay.
      • Gość: Nobullshit Re: flammkuchen - z jablkami? PS IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.09.11, 19:04
        W składnikach w przepisie 280 ml wody.
        Konkretnie: "Drożdże rozpuścić w 280 ml wody i wlać z resztą składników do mąki".

• tabeletka Re: flammkuchen - z jablkami? 25.09.11, 21:07
      z jablkami jest okropne, przynajmniej dla mnie.
      gesta, kwasna smietana, boczek i cebulka (nic nie podsmazaj, wrzuc swieze), pieprz/chili i troche soli. pycha
    • Gość: Gosc987 Re: flammkuchen - z jablkami? IP: *.pools.arcor-ip.net 25.09.11, 22:58
      Daj sobie przez Google przetłumaczyć, dowiesz się wiele: pochodzenie i dlaczego nazywa się Flammkuchen
      de.wikipedia.org/wiki/Flammkuchen
    • 83kimi Re: flammkuchen - z jablkami? 26.09.11, 00:00
      Ja lubię z cebulką, papryką i pieczarkami. :-) Jabłka mi średnio pasują.
    • bene_gesserit Re: flammkuchen - z jablkami? 26.09.11, 02:46
      Nigdy jeszcze nie robilam flammkuchen, ale z moich doswiadczen wynika, ze smietana i jablka w slonych potrawach nie lacza sie dobrze. Dodaje jablka do pomidorowki, grzybowki i zupy gulaszowej i nie paprze tego juz wtedy ani smietana, ani jogurtem, bo zestawienie - mimo slonosci, pikantnosci itd - kojarzy sie bardzo deserowo i nie ma na to rady. Albo jablka i cebula, albo cebula i smietana.

Raczej jablka bym zuzyla do podslodzenia kapusty kiszonej, na oko idealnej do tego placka - albo do surowki, albo do duszenia. Plus majeranek, jalowiec, kolendra i czarny kardamon np.
      • laurii Re: flammkuchen - z jablkami? 26.09.11, 10:50
        > Albo jablka i cebula, albo cebula i smietana.

Byc moze masz racje... Ja sie sugerowalam pysznoscia połączenia cebuli i jabłek z np. patelni wątróbki, ale zapomniałam, że tam jeszcze wchodzi kwaskowaty smak śmietany...
        Ponieważ Flammkuchen został przesunięty na dziś, będę ostrożna, no, najwyżej dam kilka plasterków jabłek z zupełnego boczku blachy ... A jabłka położę na drugi placek i tyle.
    • znana.jako.ggigus podłomyk badeński:) 26.09.11, 08:23
      proszę oto przepis na słodko:

Czynność wstępna: czterdzieści minut na wyrośnięcie ciasta
      Czas wykonania: piętnaście minut i dwadzieścia minut na pieczenie
      Stopień trudności: łatwe

Składniki(na 2-3 osoby):
      Ciasto:
      2/3 szklanki mąki pszennej typ 1050
      1/3 szklanki letniej wody
      20 g drożdży
      1/3 łyżeczki cukru
      1/3 łyżeczki soli

Na wierzch:
      1-2 słodkie jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki
      1/3 szklanki śmietany sojowej
      3-4 łyżki silk tofu
      1-2 łyżki margaryny
      1/2 łyżki octu
      przyprawy: cukier, cynamon, mała szczypta soli

Wykonanie:
      Mąkę przesiać, dodać wodę, drożdże i sól. Zarobić ciasto, dodając ewentualnie mąki lub wody. Ciasto odstawić na przynajmniej pół godziny do wyrośnięcia (można je przechować 2-3 dni w lodówce).
      Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypanym mąką. Ułożyć na kratce do pieczenia i odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
      Margarynę rozpuścić, wymieszać ze śmietaną, tofu i octem, przyprawić.
      Na rozwałkowanym cieście rozsmarować cienko warstwę śmietanę, zachowując półcentymetrowy odstęp od brzegu ciasta. Rozłożyć plasterki jabłek, polać resztą śmietany, posypać lekko cukrem i cynamonem.
      Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C, piec 15-20 minut.

Zamiast trudno dostenpęgo w Pl silk tofu mozna wziac kwaśną smietanę.
    • Gość: miu Re: flammkuchen - z jablkami? IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 20:56
      Do tarte flambée, ktora jest tradycyjnym daniem alzackim
      en.wikipedia.org/wiki/Tarte_flamb%C3%A9e
      mozna dodac niemal wszystko.

Procz podstawowej ktora zawsze jest baza istnieja wersje z mensterem, grujerem, pieczarkami, lososiem, kapusta kiszona oraz coraz czesciej na slodko np. z jablkami i cynamonem, ale wtedy juz bez cebuli (osobiscie za slodkimi nie przepadam).

Moza by chyba to danie nazwac tarta alzacka lub alzacka "pizza" :) Doslowne tlumaczenie brzmialoby "opalana tarta", bo zeby byla napawde dobra, trzeba miec piec weglowy, zywy ogien i temperature ok. 300°C, piecze sie 5 min.

TU ZDJECIA
    • Gość: mmm Re: flammkuchen - z jablkami? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.11.11, 13:20
      mam ciocie w alzacji, wersja na slodko z jablkami , tez jest popularna, posypana na wierzchu cynamonem
    • znana.jako.ggigus sprawdzony przepis 20.11.11, 13:50
      (bo chwalony przez mieszkanke Badenii)
      Podpłomyk badeński na słodko(Flammkuchen)

Czynność wstępna: czterdzieści minut na wyrośnięcie ciasta
      Czas wykonania: piętnaście minut i dwadzieścia minut na pieczenie
      Stopień trudności: łatwe

Składniki(na 2-3 osoby):
      Ciasto:
      2/3 szklanki mąki pszennej typ 1050
      1/3 szklanki letniej wody
      20 g drożdży
      1/3 łyżeczki cukru
      1/3 łyżeczki soli

Na wierzch:
      1-2 słodkie jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plasterki
      1/3 szklanki śmietany sojowej
      3-4 łyżki silk tofu
      1-2 łyżki margaryny
      1/2 łyżki octu
      przyprawy: cukier, cynamon, mała szczypta soli

Wykonanie:
      Mąkę przesiać, dodać wodę, drożdże i sól. Zarobić ciasto, dodając ewentualnie mąki lub wody. Ciasto odstawić na przynajmniej pół godziny do wyrośnięcia (można je przechować 2-3 dni w lodówce).
      Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypanym mąką. Ułożyć na kratce do pieczenia i odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
      Margarynę rozpuścić, wymieszać ze śmietaną, tofu i octem, przyprawić.
      Na rozwałkowanym cieście rozsmarować cienko warstwę śmietanę, zachowując półcentymetrowy odstęp od brzegu ciasta. Rozłożyć plasterki jabłek, polać resztą śmietany, posypać lekko cukrem i cynamonem.
      Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C, piec 15-20 minut.

Mozesz zamiast tofu wziac smietane.
    • tabeletka Re: flammkuchen - z jablkami? 20.11.11, 14:12
      co do ciasta, mozna je robic z drozdzami lub bez, ja robie tylko z maki, wody i oleju i wychodzi super
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka