esssmeralda 21.10.11, 08:04 Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory puszkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie przyznawać się, że się ich używa, tylko domowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 08:05 Odnosisz wrażenie. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
re12nia Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 11:10 To mit że dużo osób robi domowy przecier pomidorowy.A przeciery są zdrowe zakupione w sklepie, gdzie przecieru jest 30% lub więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 11:37 30% pomidorow ma koncentrat, przecier / w butelkach / mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 12:46 robię od kilku lat. doprawiam wedle mojego smaku, a nie smaku producenta. dodaję dużo bazylii, czosnku, papryczki chilli. i jest tańszy niż sklepowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 kupione sa wspaniale, 21.10.11, 11:56 esssmeralda napisała: > Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory pus > zkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie prz > yznawać się, że się ich używa, tylko domowe. kto mieszka w krajach slonecznych moze zrobic lepszy, Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:14 są zupełnie inne w smaku robiony w domu z pomidorów działkowych jest bajeczny, rewelacyjny i specyficzny i dużo bym dała za pomidorówkę na takiej bazie :) do sosów, zapiekanek moga być pomidory z puszki albo koncentrat, tu nie ma dla mnie różnicy, bo pomidory nie są dominujące w potrawie Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:27 sos pomidorowy robie sama, sok rowniez ale i przecieru puszkowego uzywam bez wstretu - na kanapke z czosnkiem , gdy zaczyna sie sezon "adios pomidory" Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:36 Robimy, ale ograniczoną ilość. W ciągu całego roku zużywam tony przecieru (we Włoszech prawie wszystko robi się w pomidorach, nie tylko makaron, a ja jestem uzależniona od tego smaku), więc poza domowym jestem zmuszona też kupować (kupuję "passata rustica", ma niezbyt gładką konsystencję, jak ta robiona w domu; bardzo ja lubię) Odpowiedz Link Zgłoś
daisyduke Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 16:05 > "passata rustica", ten rodzaj passaty jest rewelka tylko że niestety najdroższa na rynku Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:55 Robiłam w tym roku po raz pierwszy, bo miałam dostęp do tanich i pysznych pomidorów (mało pestek). W stosunku do zużycia to co zrobiłam to śladowe ilości, jednak są tak pyszne, że zatrzymam do najprostszych dań. Do tych długo gotowanych i mocno przyprawionych będą jak zwykle pomidory w puszce czy passaty ze sklepu. Kupuję i zużywam hurtowo. Nie ma się co irytować , że część ludzi preferuje własnoręcznie przyrządzone produkty. Nie przyszło mi do głowy obruszać się jeśli ktoś napisze, że jeśli chrzan to tylko utarty własnoręcznie. Na pewno jest lepszy niż mój słoikowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 16:55 Ja tez robię przecier, od czasu jak sadzę pomidory na działce. Z części robię sok pomidorowy, część, obrane ze skórki i pokrojone wkładam do słoików i pasteryzuję. Smak wyborny. Dałam kilka słoiczków koleżance, tak jej zasmakowały, że pojechali na plac hurtowy i kupili pomidory na przetwory. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 23:30 Nie robię. Kupuję. W prezencie dostaje ino pomidory na zupę Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Domowy przecier pomidorowy 22.10.11, 00:06 nie robię, nie chce mi się nawet próbować - za leniwa jestem. Moje kubki smakowe nie mają problemu z tym z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Domowy przecier pomidorowy IP: *.toya.net.pl 22.10.11, 15:35 Zrobiłam 225 słoiczków i słoików przetworów: keczupu, adżiki, lecza, suszonych pomidorów, papryki marynowanej, przecieru pomidorowgo, sosu do spaghetti, papryki krojonej pasteryzowanej do zupy gulaszowej (zamiast mrożenia,zajmuje dużo miejsca w zamrażarce).Teraz rozdaję to dobro rodzinie i znajomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: Domowy przecier pomidorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 16:55 A adoptujesz mnie? :) Proszę :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Domowy przecier pomidorowy IP: *.nat0.sta.nsm.pl 22.10.11, 20:15 Robię, ale ja mam dużo czasu i małą rodzinę. Pomidory w puszce są ok, podobnie sok w kartonach. Jak pracowałam, to używałam, korona mi z głowy nie spadła. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Domowy przecier pomidorowy 22.10.11, 22:39 Kupuje, bo nie wiem, kiedy bym miała znaleźć czas na robienie przetworów..Od dłuższego czasu tylko włoskie "Mutti" (najchętniej "triplo concentrato"- 1 kg koncentratu robi się z 7 kg pomidorów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama mutti IP: *.radom.vectranet.pl 22.10.11, 23:47 a gdzie kupujesz to "Mutti" - "triplo concentrato"? W Polsce? W jakiej sieci sklepów? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: mutti 23.10.11, 10:33 Gość portalu: kama napisał(a): > a gdzie kupujesz to "Mutti" - "triplo concentrato"? W Polsce? W jakiej sieci sk > lepów? Niestety, nie w Polsce, ale Mutti ma swojego przedstawiciela w Polsce. NORTH COAST SP. ZO.O UL.3-GO MAJA, 8 BUDYNEK A2 Pruszkow ++48227383 Ciba@northcoast.com Moze tam napisac albo zadzwonic, zeby sie dowiedziec, gdzie mozna kupic produkty Mutti? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mutti 23.10.11, 13:24 Mutti to firma wiecej niz porzadna. www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/przecier-mutti/64925 Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: mutti 23.10.11, 19:56 Dziekuje za potwierdzenie, Linn. Maja najlepsze przetwory pomidorowe, z ktorymi sie do tej pory spotkalam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mutti 23.10.11, 20:51 Dbaja o surowiec i maja porzadny system kontroli produkcji. Wiaze sie to niestety z wyzszymi cenami, ale np. ich przecier jest sporo gestszy niz inne. Odpowiedz Link Zgłoś