Dodaj do ulubionych

Domowy przecier pomidorowy

21.10.11, 08:04
Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory puszkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie przyznawać się, że się ich używa, tylko domowe.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 08:05
      Odnosisz wrażenie. I tyle.
    • re12nia Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 11:10
      To mit że dużo osób robi domowy przecier pomidorowy.A przeciery są zdrowe zakupione w sklepie, gdzie przecieru jest 30% lub więcej.
      • linn_linn Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 11:37
        30% pomidorow ma koncentrat, przecier / w butelkach / mniej.
        • doral2 Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 12:46
          robię od kilku lat.
          doprawiam wedle mojego smaku, a nie smaku producenta.
          dodaję dużo bazylii, czosnku, papryczki chilli.
          i jest tańszy niż sklepowy.
    • mhr2 kupione sa wspaniale, 21.10.11, 11:56
      esssmeralda napisała:

> Czy wszyscy robicie w domu przecier pomidorowy? Kupne są złe? Albo pomidory pus
      > zkowane? Bo czasami takie odnoszę wrażenie jak czytam to forum i lepiej nie prz
      > yznawać się, że się ich używa, tylko domowe.

kto mieszka w krajach slonecznych moze zrobic lepszy,
    • vandikia Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:14
      są zupełnie inne w smaku
      robiony w domu z pomidorów działkowych jest bajeczny, rewelacyjny i specyficzny i dużo bym dała za pomidorówkę na takiej bazie :)
      do sosów, zapiekanek moga być pomidory z puszki albo koncentrat, tu nie ma dla mnie różnicy, bo pomidory nie są dominujące w potrawie
    • roseanne Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:27
      sos pomidorowy robie sama, sok rowniez
      ale i przecieru puszkowego uzywam bez wstretu - na kanapke z czosnkiem , gdy zaczyna sie sezon "adios pomidory"
    • lashqueen Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:36
      Robimy, ale ograniczoną ilość. W ciągu całego roku zużywam tony przecieru (we Włoszech prawie wszystko robi się w pomidorach, nie tylko makaron, a ja jestem uzależniona od tego smaku), więc poza domowym jestem zmuszona też kupować (kupuję "passata rustica", ma niezbyt gładką konsystencję, jak ta robiona w domu; bardzo ja lubię)
      • daisyduke Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 16:05
        > "passata rustica",

ten rodzaj passaty jest rewelka tylko że niestety najdroższa na rynku
    • coralin Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 15:55
      Robiłam w tym roku po raz pierwszy, bo miałam dostęp do tanich i pysznych pomidorów (mało pestek). W stosunku do zużycia to co zrobiłam to śladowe ilości, jednak są tak pyszne, że zatrzymam do najprostszych dań. Do tych długo gotowanych i mocno przyprawionych będą jak zwykle pomidory w puszce czy passaty ze sklepu. Kupuję i zużywam hurtowo.
      Nie ma się co irytować , że część ludzi preferuje własnoręcznie przyrządzone produkty. Nie przyszło mi do głowy obruszać się jeśli ktoś napisze, że jeśli chrzan to tylko utarty własnoręcznie. Na pewno jest lepszy niż mój słoikowy.
    • jagoda85 Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 16:55
      Ja tez robię przecier, od czasu jak sadzę pomidory na działce. Z części robię sok pomidorowy, część, obrane ze skórki i pokrojone wkładam do słoików i pasteryzuję. Smak wyborny. Dałam kilka słoiczków koleżance, tak jej zasmakowały, że pojechali na plac hurtowy i kupili pomidory na przetwory.
    • marghe_72 Re: Domowy przecier pomidorowy 21.10.11, 23:30
      Nie robię.
      Kupuję.
      W prezencie dostaje ino pomidory na zupę
    • amused.to.death Re: Domowy przecier pomidorowy 22.10.11, 00:06
      nie robię, nie chce mi się nawet próbować - za leniwa jestem.
      Moje kubki smakowe nie mają problemu z tym z puszki.
    • Gość: Ula Re: Domowy przecier pomidorowy IP: *.toya.net.pl 22.10.11, 15:35
      Zrobiłam 225 słoiczków i słoików przetworów: keczupu, adżiki, lecza, suszonych pomidorów, papryki marynowanej, przecieru pomidorowgo, sosu do spaghetti, papryki krojonej pasteryzowanej do zupy gulaszowej (zamiast mrożenia,zajmuje dużo miejsca w zamrażarce).Teraz rozdaję to dobro rodzinie i znajomym.
      • Gość: :D Re: Domowy przecier pomidorowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 16:55
        A adoptujesz mnie? :)

Proszę :*
        • Gość: miki202 Re: Domowy przecier pomidorowy IP: *.nat0.sta.nsm.pl 22.10.11, 20:15
          Robię, ale ja mam dużo czasu i małą rodzinę. Pomidory w puszce są ok, podobnie sok w kartonach. Jak pracowałam, to używałam, korona mi z głowy nie spadła.
          • aka10 Re: Domowy przecier pomidorowy 22.10.11, 22:39
            Kupuje, bo nie wiem, kiedy bym miała znaleźć czas na robienie przetworów..Od dłuższego czasu tylko włoskie "Mutti" (najchętniej "triplo concentrato"- 1 kg koncentratu robi się z 7 kg pomidorów).
            • Gość: kama mutti IP: *.radom.vectranet.pl 22.10.11, 23:47
              a gdzie kupujesz to "Mutti" - "triplo concentrato"? W Polsce? W jakiej sieci sklepów?
              • aka10 Re: mutti 23.10.11, 10:33
                Gość portalu: kama napisał(a):

> a gdzie kupujesz to "Mutti" - "triplo concentrato"? W Polsce? W jakiej sieci sk
                > lepów?

Niestety, nie w Polsce, ale Mutti ma swojego przedstawiciela w Polsce.

NORTH COAST SP. ZO.O

UL.3-GO MAJA, 8 BUDYNEK A2
                Pruszkow
                ++48227383 Ciba@northcoast.com

Moze tam napisac albo zadzwonic, zeby sie dowiedziec, gdzie mozna kupic produkty Mutti?
                • linn_linn Re: mutti 23.10.11, 13:24
                  Mutti to firma wiecej niz porzadna.
                  www.e-piotripawel.pl/zakupywarszawa/towar/przecier-mutti/64925
                  • aka10 Re: mutti 23.10.11, 19:56
                    Dziekuje za potwierdzenie, Linn. Maja najlepsze przetwory pomidorowe, z ktorymi sie do tej pory spotkalam.
                    • linn_linn Re: mutti 23.10.11, 20:51
                      Dbaja o surowiec i maja porzadny system kontroli produkcji. Wiaze sie to niestety z wyzszymi cenami, ale np. ich przecier jest sporo gestszy niz inne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka