Dodaj do ulubionych

rogaliki drozdzowe

IP: *.dsl.mbay.net 29.05.04, 00:45
wlasnie zrobilam i wyszly!
2 szklanki maki, garsc zmielonych miglalow, 3/4 szklanki cukru i paczke drozdzy suchych
(czyli chyba 5 dag swiezych?) pomieszalam z rodzynkami, orzechami i suszonymi owocami.
Do tego wlalam gdzies ze szkalnke goracego mleka i 1/3 szklanki rozpuszczonego masla.
Wymieszlam lyzka szybko, dosypalam moze ciut ponad pol szklanki maki i wymieszalam
dalej lyzka. Zrobilo sie geste, ale za ciapowate, zeby wyrabiac reka. Postalo 10 minut, potem
na posypanej maka stolnicy zrobilam reka cos na ksztalt rogalikow (zadnego walka!),
polozylam na blache i wstawilam do piekarnika na pol godziny. Wcale nie wyroslo. Potem
wlaczylam piekarnik na 180 stopni i praktycznie jak temperatura doszla do tych 180, to byly
gotowe! Nie dosc, ze urosly, to jeszcze byly bardzo smaczne. Kroilismy je z dzieckiem na pol
i smarowalismy miodem.
Obserwuj wątek
    • Gość: corell Re: rogaliki drozdzowe IP: *.media4.pl 29.05.04, 13:13
      mój jest byc moze lepszy przepis a na bank szybciej sie robi i sa PRZEPYSZNE
      0,5 kg mąki
      0,25 kg magaryny
      0,5 szkl śmietany
      8 dkg drożdży roztartych z mąką na proszek. Trochę marmolady owocowej
      (najlepsze powidła śliwkowe- węgierkowe z łowicza)
      cukier do posypania
      Wszystko wyłożyć na stolnicę, zagnieść ciasto i zrobić kulę. Wrzucić do
      naczynia z zimną wodą. Czekać aż wypłynie na powierzchnię (ok. pół godziny).
      Kulę podzielić na ćwiartki. Każdą część rozwałkować w koło. Podzielić na chyba
      8trójkątów, i zawijać z powidłami w rogaliczki. Układac w 3 rzędach na
      brytwannie- posmarować je zimną woda lub białkiem i posypać cukrem. Nie
      zapisałam i nie pamietem ile się je piecze i w jakiej temp;) Są pyszneJ
      • linn_linn Re: rogaliki drozdzowe 29.05.04, 14:49
        To jest zadanie dla mojej chlebowej maszyny. Jej wystarcza 12,5 g drozdzy na
        500 g maki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka