Dodaj do ulubionych

Indyk z pieca

06.11.11, 20:21
Czym nacieracie indyka przed pieczeniem? Do każdego mięsa mam mniej więcej dobrane przyprawy a indyka choć robię od lat to ciągle jest jakiś taki ...nie charakterystyczny, na chybił trafił używam róznych ziół i przypraw i ciagle jestem nie zadowolona, nie potrafię wydobyć jego smaku.
Mogę zdradzić, że oprócz soli i pieprzu do pieczonego boczku polecam sumak, do karkówki kolendrę, do schabu, moim zdaniem nie można dawać za dużo przypraw - wystarczy majeranek i czosnek, kurczaka załatwiam imbirem, estragonem i słodką papryką. A na indyka nie mam rady :)
Obserwuj wątek
    • bombastycznie Re: Indyk z pieca 06.11.11, 20:47
      nacieram zazwyczaj tym samym co kurczaka czyli np obiema paprykami, trochę ziół, sól, pieprz, czasem tylko sól, pieprz i papryki. a podlewasz indyka podczas pieczenia?
      • shiva772 Re: Indyk z pieca 06.11.11, 21:03
        Nie podlewam gdyż jest szczelnie zamknięty w worku, raczej jest soczysty.
        • bombastycznie Re: Indyk z pieca 06.11.11, 21:14
          ja swojego robię inaczej, nie w worku, bo się nie mieści:D daję go na blachę i piekę w całości, podlewam co jakiś czas, ogólnie wychodzi z chrupiącą skórką i jakoś nigdy nie czułam żeby był niedoprawiony, a dodajesz jakiś farsz do środka?
          • doral2 Re: Indyk z pieca 06.11.11, 21:19
            sól, pieprz, majeranek, smalec do pieczenia.
            jeżeli pieczony bez worka, to można polewać od czasu do czasu 7up, będzie wtedy chrupiąca, złocista skórka.
            jako nadzionko jabłka, albo namoczona tarta bułka, dużo natki pietruszki, rodzynki, sól, pieprz.
    • rozyczko Re: Indyk z pieca 06.11.11, 21:56
      Indyka ZAWSZE mocze cala noc w solance z przyprawami :

1 szklankagrubej soli
      1 / 2 szklanki brązowego cukru
      1 galon wywaru z warzyw (moga byc kostki)
      1 łyżka czarnego pieprzu
      1 1 / 2 łyżeczki jagód ziela angielskiego
      1 1 / 2 łyżeczki posiekanego kandyzowanego imbir
      1 galon mocno zimnej wody

W zeszlym roku zrobilam indora wg Gordona Ramsay - troche wiecej roboty, ale wyszlo REWELACYJNE! Polecam sposob z maslem ziolowym pod skora.
      Bedzie duzo latwiej, jesli rzeznik oprawi nogi indyka, bo ze sciegnami jest troche zabawy.

www.bbc.co.uk/food/recipes/roastturkeyandstuffi_71053
      Nadzienie robilam z troche innego przepisu, ale nie moge go teraz znalezc :/ Jak bedziesz chciala, to poszukam pozniej :)
      • shiva772 Re: Indyk z pieca 07.11.11, 18:23
        Dzięki, zanotowałam sobie, choc galon to dość egzotyczna miara w Białymstoku ;)
        Czasem wsadzam indykowi w pupę jabłka i czosnek. A ta solanka to na ile ton indyka, tak mniej więcej?
        • rozyczko Re: Indyk z pieca 07.11.11, 18:49
          lol :)
          przepraszam - szybko tlumaczylam z przepisu i wklepalam ten galan bezmyslnie :)

1galon = ~4.5 litra

Oryginalny przepis podaje 6 -7 kg indyka. Solanki zwykle robie mniej, bo nie mam tak duzego wiaderka ( tak, tak wiaderka :). Staram sie dawac mniej wody, wiec roztwor jest bardziej skondensowany.
          Indora zanurzam najpierw piersia, a dobrych kilku godzinach odwracam. Dobrze jest, jak polezy cala noc. Rano trzeba go oplukac i wysuszyc.

Jesli chcesz, to moge przetlumaczyc ci przepis Gorgona Ramsay'a na to maslo ziolowe.
          • shiva772 Re: Indyk z pieca 07.11.11, 19:59
            A dzięki wielkie za dobre chęci, znam angielski (nawet go uczę) poprostu ten galon tak fajnie tu sie wpasował :) Wypróbuję Twój przepis z solanką na Boze Narodzenie. Mam nawet odpowiednie wiaderko, gdyż robię latem ogromne ilości mięs na grilla.
            • Gość: dorotkah Re: Indyk z pieca IP: *.hsd1.il.comcast.net 07.11.11, 20:56
              Tez polecam ten przepis z kandyzowanym imbirem.Nieoceniony Alton Brown z Food Network TV.
              • rozyczko Re: Alton rules!! ;) nt 07.11.11, 21:09
            • Gość: baba Re: Indyk z pieca IP: *.acn.waw.pl 08.11.11, 23:26
              A ja robię indora bez kości,to znaczy przecina się skórę na grzbiecie i powoli ścina całe mięcho z kości ,łącznie z podudziami. Wychodzą dwa ogromne płaty mięcha ze skórą /połówki indyka/,które naciera się mieszanką przypraw/zioła ,imbir,gałka,sól pieprz,czosnek/ i zostawia na 24 godziny. Potem w jedną połowę zawija jabłka,w drugą np pomarańcze lub mielone mięso z przyprawami ,sznuruje jak baleron i piecze w piekarniku. Skórę można posmarować miodem z przyprawami. Z 7kg indyka wychodzą dwie porcje po około 2,5 kg każda łatwe do po porcjowania . A z kościotrupa gotuję bulion. Może to wygląda na straaaasznie pracochłonne,ale jest warte spróbowania/najprościej na kurczaku/. Nie ma problemu z dzieleniem indora na stole,wszyscy dostają równe porcje czystego mięsa.
              • shiva772 Re: Indyk z pieca 09.11.11, 17:51
                Tyż piknie. To taka rolada...tylko nie wiem czy sobie poradzę z tymi kośćmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka