Dodaj do ulubionych

Zdrowe desery - przepisy

13.11.11, 20:13
Witajcie,
ostatnio w nowej kuchni naszło mnie na robienie deserów różnej maści, lecz chciałabym się skupić na jakichś zdrowszych typu ciasteczka otrębowe, ciasto marchewkowe lub inne, o których nie mam jeszcze pojęcia.

Poratujecie? Podajcie proszę nazwy - lub najlepiej przepisy - na Wasze sprawdzone zdrowe desery. Będę bardzo wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ida Re: Zdrowe desery - przepisy IP: *.icpnet.pl 13.11.11, 20:40
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,130315385,130339308,Re_jesienne_obzarstwo_.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67668177,67668177,0,2.html?v=2&noi=1
      kuchniasowy.blox.pl/2011/11/Omlet-owsiany-z-jablkiem.html
    • Gość: majala Re: Zdrowe desery - przepisy IP: *.rzeszow.mm.pl 13.11.11, 22:37
      DESER Z JABŁEK

80 dkg kwaśnych jabłek
      5 dkg cukru
      sok z połowy cytryny
      pół szklanki wody
      1 łyżeczka cynamonu
      4 goździki

5 dkg masła
      10 dkg płatków owsianych
      2 łyżki cukru trzcinowego

1. Jabłka obrać i pokroić w kawałki;

2. Włożyć do garnka razem z wodą, cynamonem, sokiem z cytryny, cukrem
      i goździkami. Gotować na małym ogniu aż powstanie gęsta, jednolita masa;

3. Masę jabłkową włożyć do małych miseczek albo pucharków (tylu, ile ma być
      porcji) i odstawić, żeby ostygła;

4. Masło roztopić na patelni o grubym dnie, wrzucić wymieszane uprzednio
      płatki z cukrem i stale mieszając smażyć na małym ogniu, aż płatki pokryją
      się karmelem i będą chrupiące (nie próbować, bo piekielnie gorące). Odstawić
      i ostudzić.

5. Obsypać masę jabłkową płatkami i podawać.

Pyszny deser, przepis z gazety, podany kiedyś przez p. Tessę Capponi - Borawską

• yuka66 Re: Zdrowe desery - przepisy 14.11.11, 00:04
        Desery witarianskie są zdrowe - nie zawierają ani cukru ani mąki i są przepyszne. Wczoraj zrobiłam ciasto marchewkowe w wersji RAW
      • Gość: sua Re: Zdrowe desery - przepisy IP: *.fbx.proxad.net 07.12.11, 10:57
        Deser z jabłek, czyli mus jabłkowy.
    • ela.1977 Re: Zdrowe desery - przepisy 14.11.11, 10:55
      Fonik6 wzytkie twoje wpisy na forum są takie sztuczne, wymuszone, jakbyś na chama chcial się podpisać pod jak największą liczbą postów, nawet jeśli mialbyś napisać bzdury. Chodzi ci, żeby ludzie zaglądali na ten brzydki blog i klikali w reklamy? Ktoś ci wejdzie raz i więcej nie wejdzie. I wątpię czy ktoś ci kliknie w te reklamy. Tracisz czas na publikowanie tam czegokolwiek.
    • 83kimi Re: Zdrowe desery - przepisy 14.11.11, 11:21
      fonik6 napisał:

> Desery to naprawdę szrokie spektrum. Najzdrowsze na dewser są owoce poniewaz ma
      > ja naturalne cukry itp. Ciasteczka bez zawartości cukru ok ale jeśli bedzie w n
      > ich cukier a już napewno większa ilośc to juz nie bardzo .

A ja słyszałam, ze owoce najlepiej jeść przed posiłkiem, a nie po. No i z owocami też nie można przesadzać, bo jednak cukru zawierają dużo.
      • gingers73 Re: Zdrowe desery - przepisy 14.11.11, 20:08
        Nasz ulubiony
        jabłko
        banan
        gruszka
        ew winogrona lub kaki
        kroimy w kostkę
        mieszamy w misce
        dodaję serek homo waniliowy
        lepsze niż lody - prawie ;) mówię to ja LODOMANIACZKA
        • Gość: toya666 Re: Zdrowe desery - przepisy IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.11, 22:01
          @ gingers73: również często jemy sałatki owocowe. Różnych maści. Koktajle też :)

mim_maior napisała:
          > Ja jesienią piekę jabłka

Ja też bardzo lubię pieczone jabłka. Mąż nie za bardzo, więc w tym czasie dostaje coś innego :D

oleandra20 napisała:
          > ostatnio zrobilam to ciasto dyniowe
          > zamiast dyni mozesz dac marchewke

Ciasto wygląda rewelacyjnie!!! Mniam, wypróbuję w obu wersjach, zacznę chyba od marchewkowej, bo akurat mam sporo marchwi.

oleandra20 napisała:
          > kalorii nie wyeliminujesz wszystkich (to w koncu deser!). Najwaznesze to jesc z umiarem :)

Nie zamierzam eliminować wszystkich kalorii. Deser ma być przede wszystkim smaczny a nie very light ;) Chodzi mi po prostu o to, żeby przy okazji zjeść coś zdrowego i oryginalnego.
    • mim_maior Re: Zdrowe desery - przepisy 14.11.11, 20:18
      Ja jesienią piekę jabłka. Na różne sposoby, np. wydrążam, nakładam do środka konfiturę, owijam folią aluminiową (albo nie) i piekę.
    • oleandra20 Re: Zdrowe desery - przepisy 14.11.11, 21:31
      moje patenty na zdrowsze desery to:
      zastapienie
      biala maka - maka razowa, owsiane otreby
      maslo, olej - jogurt naturalny (w takiej samej proporcji)
      cukier - zmniejszyc ilosc z przepisu, cukier brazowy, muscovado, miod

np. ostatnio zrobilam to ciasto dyniowe
      200 g maki zastapilam 160 g maki razowej + 40 g otrebow
      112 g masla zatapilam 125 ml jogurtem naturalnym odtluszczonym
      od 3/4 do 1 szklanki cukru zastapilam 1/2 szklanki brazowego cukru
      zamiast dyni mozesz dac marchewke

Na pewno to zdrowsza opcja, choc kalorii nie wyeliminujesz wszystkich (to w koncu deser!). Najwaznesze to jesc z umiarem :)
    • linn_linn Re: Zdrowe desery - przepisy 15.11.11, 07:48
      Miseczka pelna kaki: kaki, troche rumu, startego cynamonu i stratej gorzkiej czekolady.
    • mhr2 bez deserow jest jeszcze zdrowiej, 15.11.11, 10:57
      toya666 napisała:

> Witajcie,
      > ostatnio w nowej kuchni naszło mnie na robienie deserów różnej maści, lecz chci
      > ałabym się skupić na jakichś zdrowszych typu ciasteczka otrębowe, ciasto marche
      > wkowe lub inne, o których nie mam jeszcze pojęcia.
      >

• oleandra20 Re: bez deserow jest jeszcze zdrowiej, 15.11.11, 15:56
        A ja uwazam, ze mozna jesc wszystko (no prawie:) tylko w odpowiednich ilosciach i z umiarem!
        • toya666 Re: bez deserow jest jeszcze zdrowiej, 15.11.11, 21:35
          oleandra20 napisała:
          > A ja uwazam, ze mozna jesc wszystko (no prawie:) tylko w odpowiednich ilosciach
          > i z umiarem!

Zgadzam się w 100% :)
    • Gość: szadoka Re: Zdrowe desery - przepisy IP: 212.160.172.* 15.11.11, 12:51
      My ostatnio zajadamy sie greckim jogurtem ( Maluta) polanym plynnym miodem. W wersji rozpustnej z karmelizowanymi orzechami. Pycha.
    • toya666 Re: Zdrowe desery - przepisy 17.11.11, 09:29
      Dzięki wszystkim :) Na pewno wypróbuję przynajmniej część Waszych pomysłów.
      W ramach wymiany dzielę się linkiem, który znalazłam podczas poszukiwań: owsiankowe inspiracje.
      • gingers73 Re: Zdrowe desery - przepisy 17.11.11, 11:05
        Oj owsianka jest pyszna
        ja w pracy jem tak
        płatki owsiane górskie zalewam ciepłą wodą
        jak namiękną
        ścieram jabłko dorzucam garść żurawiny suszonej - no może nie garść ale kilka i kilka orzechów włoskich
        mieszam
        PYCHA !!!
        • toya666 Re: Zdrowe desery - przepisy 17.11.11, 11:14
          Ja zawsze owsiankę wolałam na mleku :)
          • mhr2 bez takiej dzieci nie poszly do szkoly, 17.11.11, 11:19
            toya666 napisała:

> Ja zawsze owsiankę wolałam na mleku :)

czasy wracaja, tylko teraz tych gotowych mieszanek nie lubia, maja racje
            • gingers73 Re: bez takiej dzieci nie poszly do szkoly, 17.11.11, 14:34
              a taka owsianka nazywana była kiedyś sałatką piękności
              może botoks mnie ominie :P

aniulqa.pinger.pl/m/2832240
              badzwellness.blogspot.com/2008/11/surwka-pieknoci.html
              przysmakimagdi.blox.pl/2010/03/Salatka-pieknosci-Heleny-Rubinstein.html
    • kosmopolitesiorbut Re: Desery czy ciasta? 17.11.11, 16:14
      Bo pojęcie deseru w dzisiejszych czasach jest dość pojemne. Dla mnie deser to owoce sezonowe bez cukru ewentualnie z odrobiną octu balsamicznego dobrej jakości. Ciasta piekę ale nie jadam. Zresztą pojęcie "zdrowe" też ma różne znaczenie dla różnych osób. Dlaczego ciasto marchewkowe ma być zdrowe? Dzięki marchwi? Bez jaj...
    • aqua48 Sałatki owocowe 06.12.11, 15:27
      Dla mnie to najzdrowszy deser, przygotowuje się szybko, przepisu nie trzeba - po prostu ładuję co tam mam pod ręką, byle było umyte, a gruboskórce obrane, mieszam, odstawiam na chwilkę i podaję.
    • coralin Re: Zdrowe desery - przepisy 06.12.11, 17:31
      Co dla Ciebie oznacza: zdrowe? Dietetyczne? Niskokaloryczne?
      Te ciasteczka otrębowe czy ciasto marchewkowe są niby zdrowsze przez samą obecność zdrowego produktu? Myślę, że wiele zdrowsze będzie ciasto/deser z gorzkiej, prawdziwej czekolady (magnez) niż z tej zmaltretowanej w cieście marchewki.
      Za deserami nie przepadam, ale jedząc tiramisu, szarlotkę, sernik o prostym składzie uważam, że to zdrowe. Niezdrowe mogą być kupne słodkości z utwardzonymi tłuszczami.

• ladyjm Re: Zdrowe desery - przepisy 07.12.11, 09:08
      teoretycznie nie ma zdrowych deserow bo wszystko co ma cukier i biala mąkę i masło jest niezdrowe :( ale ja np nie wytrzymam bez słodyczy. czesto pieke mufiny pelnoziarniste z miodem, przepis pochodzi z ksiazki z dietą montignaca:
      www.montignac.webd.pl/viewtopic.php?t=45
    • kareno Re: Desery czy ciasta? 07.12.11, 16:06
      tak! dla mnie to odkrycie jest! kiedyś jadłam też lody amerykańskie w granulkach, ale jogurty mrożone zdecydowanie wygrywają w tej bitwie na smaki!

Gość portalu: Kamcia napisał(a):

> To ja tak bardziej co do samych deserów, ciast raczej unikam, chociaż są takie,
      > jak co nie da się im oprzeć. Ostatnimi czasy stawiam na jogurt tylko w mrożone
      > j postaci z owocami jak mix it. :) Przynajmniej nie trzeba się obawiać o nadmia
      > r kalorii.
    • pies_z_laki_2 Re: Zdrowe desery - przepisy 09.12.11, 23:46
      Jogurt zmiksowany z mango, mniam!
      "Lody" z zamrożonego banana zmiksowanego z dowolnym innym owocem.
      Jabłko upieczone z miodem i orzechami w środku.
      Śliwki ze słoika (domowa konfitura) na twarożku.
      Mus z mrożonych truskawek albo wiśni z brązowym cukrem albo syropem z agawy.
      Galaretka z (zimą mrożonymi) owocami w środku.
      Biszkopt karobowo-orzechowy albo migdałowy z jajecznym sosem waniliowym.
      Sernik z żurawiną.
      Świeży ananas z grilla (albo z piekarnika).
      Śliwki suszone nadziewane marcepanem (domowej roboty).
      Ryż mieszany (biały z czerwonym, albo dzikim) z sezonowymi owocami.
      Kasza jaglana z różnymi orzechami i owocami suszonymi.
      Kompot z suszonych owoców.
      Sałatka z owoców sezonowych z oliwą i kandyzowanym imbirem.
      itd itp

• Gość: inez Re: Zdrowe desery - przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 15:00
        Bardzo, bardzo dobre, "zdrowe" ciasto. Bo: z maka tylko razową, bez cukru.
        kopiuję za autorką z puszki.pl:

Składniki: tortownica o średnicy 21-23 cm lub inna forma o podobnej powierzchni
        4 spore, bardzo dojrzałe (!) banany
        3 łyżki słodu lub trochę rodzynek (ew. fruktoza, cukier lub inne słodkości)
        2 szkl. mąki razowej
        1,5 łyżeczki sody
        0,5 łyżeczki soli
        1/3 szkl. oleju + odrobina do wysmarowania blachy
        1/4 szkl. wody
        1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
        1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
        ew. 1/4-1/2 szkl. rodzynek
        Przygotowanie: 30-60 min.
        Banany (ew. z rodzynkami, które można wcześniej namoczyć we wrzątku) zmiksować blenderem. Jeżeli ciasto słodzimy czymś innym niż rodzynkami, to równie dobrze można rozgnieść banany widelcem. Dodać resztę składników, wymieszać łyżką. Z mieszaniem mąki razowej, w przeciwieństwie do białej, nie ma najmniejszych nawet problemów - kolejny powód, żeby używać mąki nieoczyszczanej :)

Wylać ciasto do wysmarowanej olejem formy. Piec w 180°C przez 45-50 minut lub aż drewniany patyczek włożony do ciasta będzie czysty, a samo ciasto będzie rumiane i będzie odstawało od formy.
        Wskazówki i uwagi:
        * Im mniej dojrzałe banany, tym mniej słodkie i mniej wilgotne ciasto. Można wtedy ratować się dodając więcej słodu lub rodzynek i odrobinę więcej wody. Generalnie lepiej jednak używać bardzo dojrzałych lub wręcz przejrzałych (ale nie zepsutych!) bananów.
        * Słód jest podobny do miodu, tyle że trochę gęściejszy, toteż raczej trudno podać dla niego dokładną ilość. Podałam 3 łyżki, ale powinny one być dosyć wypukłe.
        * Polecam dodanie aromatu waniliowego choć nie jest on konieczny. Wtedy ciasto tak absolutnie zabójczo pachnie, że nie można utrzymać języka za zębami ;)

Od siebie dodam, ze weszło na stałe do moich przepisów. Robię najczęściej z jabłkami, lekko zblenderowanymi, gdyż moje dziecko ma uczulenie na banany. i nie dodaje orzechów. Wychodzi równie pyszne. Wystarczy dodać trochę więcej słodu.
        • Gość: inez Re: Zdrowe desery - przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 15:03
          Za wczesnie enter.
          Dobre są również desery typu:

mojewypieki.blox.pl/2008/06/Raspberry-and-oatmeal-swirls.html
          mojewypieki.blox.pl/2010/05/Deser-z-rabarbarem-jogurtem-i-muesli.html
          zreszta polecam inspiracji szukać na blogach. Jest tego w necie obecnie masę.
    • mhr2 napewno uwielbia, bo jak tylko to zna 03.01.12, 12:18
      Gość portalu: ewa-1c napisał(a):

> Proponuję ciasto dyniowe,naprawdę pyszne,rodzinka uwielbia!

kazdy ma cos swojego, czasami warto sie skusic zyjemy tylko raz,
    • bene_gesserit Re: Zdrowe desery - przepisy 11.08.16, 16:33
      Wczytałam się w ten wątek i wychodzi mi, że dla mnie związek frazeologiczny 'zdrowy deser' nadal oznacza ciasto marchewkowe albo chlebek bananowy. Ciapaja z ziaren i owoców, pieczone jabłka z homeopatyczną ilością konfitur czy wypieki bez cukru, tłuszczu, mąki itd nie kojarzą mi się jako deser zupełnie. Chyba jestem kuchenną konserwą.
      • mhr2 Re: Zdrowe desery - przepisy 11.08.16, 16:46
        bene_gesserit napisała:

> 'zd
        > rowy deser'

u mnie zniknął już ponad 20 lat!
        • bene_gesserit Re: Zdrowe desery - przepisy 11.08.16, 17:46
          U mnie się w ogóle nie pojawił. Jem zdrowe rzeczy, także w wersji słodkawej, ale nie nazywam tego 'deserem', bo to imo nadużycie. Deser ma być z definicji chociaż trochę grzeszny, jeśli jest bezgrzeszny, to nie jest zdrowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka