Dodaj do ulubionych

co z bialego sera?

31.05.04, 17:13
hej kochani,
mam pytanie. mam dosc duzo noprmalnego bilaego sera, poltlustego. nie wiem co
z nim zrobic, a chcialbym, zeby sie nie przeterminowal. najchetniej widze to
tak, zeby go przerobic na jakas fajna paste do kanapek...
macie moze jakies pomysly co zrobic z sera bialego??
prosze o porade i pomysly
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: P. Re: co z bialego sera? IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 17:15
      Mówisz chyba o twarogu?...
      • sunsilk Re: co z bialego sera? 31.05.04, 17:19
        Gość portalu: P. napisał(a):

> Mówisz chyba o twarogu?...
        a tak, dziekuje za poprawienie mnie, sluszna uwaga. chodzi mi o twaróg. wybacz,
        jestem laikiem w kuchni :)
        pozdrawiam
        • Gość: Berni Re: co z bialego sera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 18:07
          W Polsce biały ser to to samo, co twaróg, nie masz powodu, zeby sie tak kajać
          sunsilk
          • Gość: H.T. Re: co z bialego sera? IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 19:24
            Terminologiczna bzdura.
            • churros Re: co z bialego sera? 31.05.04, 19:29
              Gość portalu: H.T. napisał(a):

> Terminologiczna bzdura.

Wyjaśnij, dlaczego bzdura?
              • Gość: H.T. Re: co z bialego sera? IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 19:44
                Nie znasz różnicy między serem (białym) a twarogiem - białym bo innego nie ma?
                Ser robi się z twarogu, twarogu nie robi się z sera. Ser jest w twardych
                gomółkach, twaróg jest miękki i wilgotny. Ser się kroi, twaróg smaruje. Itd.
                • churros Re: co z bialego sera? 31.05.04, 19:54
                  Gość portalu: H.T. napisał(a):

> Nie znasz różnicy między serem (białym) a twarogiem - białym bo innego nie ma?
                  > Ser robi się z twarogu, twarogu nie robi się z sera. Ser jest w twardych
                  > gomółkach, twaróg jest miękki i wilgotny. Ser się kroi, twaróg smaruje. Itd.

No to w takim razie sunsilk faktycznie niepotrzebnie sie kajała, bo z tego, co
                  napisała w pierwszym poście wynika, że ma nadmiar półtłustego białego sera, a
                  nie twarogu, który się smaruje ;) I wydaje mi się, że w tych przepisach, do
                  których linki podał Pichciarz, twaróg występuje jako określenie tego, co ty
                  nazywasz białym serem. Pozdrawiam.
                  • hania55 Re: co z bialego sera? 31.05.04, 21:04
                    Churros, Pichciarz i H.T. to jedna i ta sama osoba :-)
                    • Gość: churros Re: co z bialego sera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 21:15
                      hania55 napisała:

> Churros, Pichciarz i H.T. to jedna i ta sama osoba :-)

Oooo, a dlaczego tak uważasz? Podejrzewasz u nas osobowość wielokrotną?
                      Dyskusje z samym sobą nt sera są raczej mało interesujące ;)))
                      Bardzo lubię Pichciarza, jednak daleko mi do identyfikowania sie z nim ;D

• Gość: P. Re: co z bialego sera? IP: *.proxy.aol.com 31.05.04, 17:28
      No to może gdzieś tutaj:
      www.google.pl/search?q=potrawy+z+twarogiem&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=
    • hania55 Re: co z bialego sera? 31.05.04, 21:04
      Nie wdając się w terminologiczne dywagacje:

- zrób np. nadzienie do naleśników - na słodko albo pikantne. Jesli na słodko,
      to z wanilią i z cukrem pudrem trzeba ser wymieszać, albo przemielić. Jeśli na
      pikantno - wszelkie świeże zioła będą pomocne (np. tymianek, oregano) i
      zeszklona na maśle i odrobinie białego wina posiekana cebulka;

- zrób mądrzyki (przepis z www.pesto.art.pl)

0,5 kg twarogu (może być zmielony, jak na sernik)
      2 jajka
      3/4 szklanki mąki
      3 łyżki cukru
      garść rodzynek
      ew. skórka z 1/2 pomarańczy
      cukier waniliowy
      opakowanie śmietany
      olej do smażenia (ew. masło)

1. Jeśli kupiliśmy twaróg zmielony, to możemy przejść od razu do punktu 2. W
      innym przypadku musimy zmielić ser na gładką masę - można to zrobić za pomocą
      maszynki do mielenia, albo odpowiedniego sprzętu do miksowania. Idealnie, jeśli
      masa serowa ma konsystencję w miarę stałą, nie jest zbyt rzadka i "mokra",
      można ją zagęścić dodając potem więcej mąki. Jeśli z kolei twaróg jest za
      suchy, to możemy dodać trochę śmietany.
      2. Połączyć masę serową z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, połową szklanki
      mąki i bardzo dobrze wymieszać. Dodać rodzynki lub skórkę z pomarańczy
      przygotowaną w następujący sposób: dobrze wyszorowaną skórkę kroimy na bardzo
      drobne kawałeczki i smażymy przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z
      cukrem uważając żeby się nie przypaliła.
      3. Z masy formujemy małe placuszki na stolnicy posypanej mąką (obtaczamy je w
      mące) i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu - może być olej, albo masło.
      Mądrzyki łatwo się przypalają, dlatego najlepiej smażyć krótko (około 1-2
      minuty z każdej strony) na średnim ogniu. Podawać na gorąco ze śmietaną i
      cukrem.

UWAGI:
      - Jeśli masa serowa wyszła nam zbyt rzadka, aby dało się formować w rękach
      placuszki i obtaczać je w mące, to możemy bezpośrednio wylewać je łyżką na
      patelnię i smażyć.
      - Warto spróbować też serniczki w wersji słonej, nie dodajemy cukru, rodzynków,
      ani skórki pomarańczy, a jedynie lekko solimy masę przed smażeniem.
      - Ambitniejsi mogą oddzielić żółtka od białek przed wrzuceniem jajek do masy
      serowej. Żółtka dodajemy normalnie i ucieramy z pozostałymi składnikami,
      natomiast białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie łączymy z masą przed
      smażeniem, wówczas mądrzyki są bardziej pulchne.
    • Gość: Ulka Re: co z bialego sera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 01:15
      A pączki tzw. oponki Cię interesują ?Super zachwalane.Wypróbowany przepis.Daj
      znać.
      • sunsilk Re: co z bialego sera? 01.06.04, 11:51
        Gość portalu: Ulka napisał(a):

> A pączki tzw. oponki Cię interesują ?Super zachwalane.Wypróbowany przepis.Daj
        > znać.

interesuja mnie :))) moja znajomaki edys tam zrobila i byly pycha :)) czekam
        wiec na przepisik.
        pozdrowka :)
        • Gość: Ulka Re: co z bialego sera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 13:15
          Robię od razu dużo bo takie dobre, że do mniejszej ilości nie mam co się
          zabierać.Oczywiście jak ktoś chce mniej to podzielić wszystko np. na
          pół.Składniki;1kg.twarogu,1kg.mąki 6 jaj,3 łyżeczki sody,1 kost.margaryny
          rozpuszczonej,sok z całej cytryny albo kwasek,1 szkl.cukru.Przemielony
          twaróg+wszystkie produkty(jajka najlepiej ubić z cukrem,obojętnie razem czy
          oddzielnie)ugniatamy na stolnicy.Otrzymamy konsystencję ciasta
          kruchego.Wałkujemy na gr.ok.1cm.wykrawamy szklanką kółka a w środku każdego
          wykrawamy mniejsze kółko np.buteleczką po lekach lub małym kieliszkiem.Chodzi
          oto,że kształtem ma przypominać oponę.Smażymy jak tradycyjne pączki,posypujemy
          cukrem pudrem.Smacznego.Jak coś ....to pytajcie.... Ciasto po wyrobieniu nie
          musi rosnąć .
          • sunsilk Re: co z bialego sera? 01.06.04, 13:36
            oki oki :) dzieki dzieki :)
            ale mam trzy pytania:
            1. margaryne rozpuszczona, zagotowana czy tylko rozpuszczona, a jak juz
            rozpuszczona to taka goraca czy troche przestudzona??
            2.jajka ubic z cukrem.. hymm, cale czy tylko bialka? sorry za dociekliwosc ale
            nie znam sie dobrze na gotowaniu
            3. to jak juz mamy te krazki wyvciete to co? smazymy jak paczki, w glebokim
            tluszczu, czy inaczej?

pozdrawiam
    • porahora Re: co z bialego sera? 01.06.04, 13:51
      hej!
      Ja propnuję moją ulubioną różową pastę do kanapek:
      do serka twarogowego trzeba dodać koncentrat pomidorowy (łyżkę na kostke sera) i
      dość długo ugniatać widelcem, jeśli ser jest suchy to dolać gazowanej wody
      mineralnej, gdy już ma w miarę jednolitą konsystencję (taką pastową ;)) to
      dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulkę, doprawiam pieprzem i solą - pychota!!
      Można jeść kanapki z samą pastą, ale można też na niej układać rzodkiewki,
      pomidory, ogórki...
      mniam...
      pozdrawiam!!
    • Gość: Ulka Re: co z bialego sera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:31
      Spokojnie ,nie ma sprawy pytaj do woli,jak już raz zrobisz zobaczysz jaka
      prościzna.Margarynę rozpuścić na tyle aby było lżej ją połączyć z mąką więc
      będzie letnia,jajka jak ci wygodniej,można całe, a możesz białka ubić dodać
      cukier i żółtka jeszcze to wyrobić,ja ubijam mikserem lub trzepaczką tak żeby
      cukier w tych jajkach się rozpuścił i na stolnicę .Smażymy w głębokim tłuszczu
      jak pączki,będę tu jeszcze jak coś to śmiało pytaj.
      • Gość: marta Re: co z bialego sera? IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 01.06.04, 22:05
        A ja bym powiedziała kluski leniwe,hmm mniam dziś robiłam!

• Gość: Ulka Re: co z bialego sera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.04, 09:38
      Proponuję jeszcze sernik na zimno.Przepis podałam PYSZNE CIASTO DLA GRZECZNYCH
      DZIEWCZYNEK na tym forum.Smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka