Dodaj do ulubionych

Pomysły na potrawy świąteczne

21.11.11, 20:02
Witam, czy możecie polecić strony z ciekawymi przepisami na świąteczne potrawy, a konkretnie finger food? Szukam nietypowych, zaskakujących przepisów, dzisiaj przejrzałam już milion stron i jakoś nic mi się nie spodobało.
PS mogą być strony angielskojęzyczne.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Pomysły na potrawy świąteczne 21.11.11, 20:59
      W polską tradycję świąteczną dość trudno wpisać finger food.
    • Gość: FRANKA Re: Pomysły na potrawy świąteczne IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 23.11.11, 20:46
      roza -rzuc okiem na przepis KUCHNIA policzki wolowe warszawa 20/11 ,,,13h53 moze sprobujesz ,
    • glasscraft Re: Pomysły na potrawy świąteczne 24.11.11, 11:18
      www.bbcgoodfood.com/content/recipes/christmas/
    • w_kuchni Re: Pomysły na potrawy świąteczne 24.11.11, 12:58
      U mnie jako finger food idealnie sprawdzają się małe babeczki z kruchego ciasta. Kupuję gotowe w słonej wersji i wypełniam róznymi pastami. Czasem jak mam więcej czasu to piekę je sama (4 żółtka, kostka masła, duża szczypta soli i mąki tyle żeby zagniotło się ciasto)

Możesz sama wykombinować co będzie najbardziej świąteczne...
      - można tam wrzucić trochę ryby po grecku.
      - można śledzia posiekanego drobno z cebulką
      - w wersji mniej ortodoksyjnej :) można łososia wędzonego posiekanego i wymieszanego z twarożkiem koperkowym...
      W wersji słodkiej można je nafaszerować makiem z bakaliami
    • Gość: qawa Re: Pomysły na potrawy świąteczne IP: 212.160.148.* 24.11.11, 13:01
      sie nie wpisuje w polska tradycje fingerfood?
      serio
      koreczki - np sledziowe
      mini kulebiaki
      babeczki z kruchego ciasta z farszem grzybowo-kapuscianym
      mini serniki na piernikowym spodzie
      pierniczki lukrowane
      • wadera3 Re: Pomysły na potrawy świąteczne 24.11.11, 13:24
        Jakoś tego nie widzę, jako główne dania na polskim świątecznym stole.
    • Gość: miki202 Re: Pomysły na potrawy świąteczne IP: *.nat0.sta.nsm.pl 24.11.11, 16:47
      Sushi oczywiście, ale nie pozbywajcie się tak zupełnie tradycyjnych dań. Bez przesady. Nie mówię o Wigilii, ale na święta też się przyda danie odświętne. Ja robię wypasiony pasztet, który piekę dwa, trzy razy w roku, więc jest z entuzjazmem witany. Wypasiony keks. Pierniczki apolki. Nie miałabym nic przeciw krewetkom w Wigilię, pod warunkiem wszakże, że byłyby złowione parę godzin wcześniej. A że jest jak jest, to naszymi rybami słodkowodnymi się posilimy. Akurat wszyscy lubimy karpia, ale można tez dostać świeże pstrągi, amury, szczupaki, liny, łososia hodowlanego w ostateczności. Ja tam lubię na święta coś extra zrobić.
      • Gość: karolka Re: Pomysły na potrawy świąteczne IP: *.home.aster.pl 25.11.11, 11:35
        Sushi na święta?? No chyba nie bardzo.... Raczej świata maja byc tradycją.. Sushi mozna zjesc każdego dnia, a pieczonego schabu ze śliwką, pasztet, czy kapustka z grzybami nie jest dostępna na co dzień:)
    • wadera3 Re: Pomysły na potrawy świąteczne 24.11.11, 19:54
      Nie mówimy o tym jak kto spędza czas przedświąteczny, niektórzy w kuchni(Ci co wolą zjeść smacznie i tradycyjnie), a niektórzy poza nią, zachwalając "obcojęzyczne" smakołyki.
      Żal mi tych drugich rzecz jasna, ale tak to się porobiło, że tradycja w narodzie upada.
      Serwowanie suhi w Wigilię to tak , jak proponowanie Niemcom na Oktoberfest naleśniki z serem zapijane kompotem.
      • bene_gesserit Re: Pomysły na potrawy świąteczne 27.11.11, 15:29
        Ja tam uwazam, ze sushi sa na wigilijnym lub okolowigilijnym stole tak samo dobre, jak barszcz z uszkami. Niedobre jest natomiast wzajemne deprecjonowanie swoich upodoban czy kulinarnych staran - czy to nietradycyjnych, czy to tradycyjnych. I glupie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka