Gość: Ja sama IP: 213.199.241.* 30.11.11, 12:55 Hej, robicie nalewki w domu? z czego najczęściej? z czego mogłabym zrobić w tej porze roku? Znacie jakiś prosty przepis? Czy da się uniknąć rozrabiania spirytusu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuchareczkaemi Re: Domowe nalewki 30.11.11, 13:24 ostatnio piłam nalewkę z aroni, co mnie zaskoczyło podczas przygotowań dołożono liść wiśni. Przepyszna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: Domowe nalewki IP: *.rzeszow.mm.pl 30.11.11, 14:25 Z suszonej tarniny, np. A może znajdziesz jeszcze świeżą. Też pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
tannat Re: Domowe nalewki 30.11.11, 21:49 Ale o co chodzi z tym rozrabianiem spirytusu? I co to znaczy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Domowe nalewki 01.12.11, 09:45 Zajrzalas do Galerii potraw? Tam sa przepisy na wiele nalewek. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Domowe nalewki 01.12.11, 15:17 Najczesciej owoce lub inne maceruje sie w spirytusie. Pozniej nalew sie zlewa i laczy z syropem (woda z cukrem lub mleko z cukrem) i filtruje. Mozna tez macerowac w cukrze i pozniej zlac wytworzony sok z cukrem, polaczyc ze spirytusem a owoce jeszcze raz macerowac w wodce.Potem nalewy polaczyc. Zalezy jaki likier, z czego, jak nam wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Domowe nalewki 01.12.11, 15:24 Ja w zimie robie limoncello kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/03/limoncello-czyli-cytrynowy-likier.html lub crema di limoncello kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/05/crema-di-limoncello.html analogicznie mozna zrobic np. nalewke czy krem z pomaranczy robilam tez likier kawowy. Jest "blyskawiczny" kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/05/liquore-al-caffe-czyli-likier-kawowy.html Mozesz tez zalac spirytusem np. suszone sliwki. odczekac kilkanascie dni i potem polaczyc z syropem i przefiltrowac. przewaznie daje sie 100 ml spirytusu na 100 ml wody i 100 g cukru. Mozna zwiekszac lub zmniejszac ilosc wody czy cukru wg osobistych upodoban. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulaby Re: Domowe nalewki IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.11, 20:17 Wiem, że jest spirytus soplicy 60%. A co do "błyskawicznych" to są jakieś z owoców? Bo z tego co się orientuję to owoce nie stoją zbyt długo, ale chodzi o to aby zlana nalewka już do butelki trochę poleżała. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: Domowe nalewki 02.12.11, 09:18 spirytus ma srednio 96% , bo takie jest jego maksymalne stezenie. 60% to jest wodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Domowe nalewki IP: *.nat0.sta.nsm.pl 02.12.11, 14:05 O, przypomniało mi się, że mam zamrożone wiśnie. Zaleję gorzałą (jakąś dobrą czyścioszką) na tydzień, później zleję, wiśnie zasypię cukrem (na oko) na jaki tydzień, później połączę i dodam wody, tak żeby mieć moc ok. 15 gradusków. I niech sobie stoi w zieleni. Mam podobną naleweczkę od lata. Ta będzie na święta. Troszkę za mocną, ale cóż to za wada? Wiśnie są nieprawdopodobnie jędrne. Odpowiedz Link Zgłoś
para-buch Re: Domowe nalewki 02.12.11, 16:17 Będziemy próbowac w tym roku nalewki z pigwy. Bedzie pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: Domowe nalewki IP: *.nat0.sta.nsm.pl 02.12.11, 17:44 Jasne, że można. Odpowiedz Link Zgłoś
re12nia Re: Domowe nalewki 02.12.11, 18:27 Składniki; 0,5 l wódki,jedna cytryna dobrze umyta,10 ziarenek kawy prawdziwej, 4 łyżki cukru. Do słoika wlać wódkę,dodać cukier-tak aby się rozpuściół,dodać cytrynę po nakuwaną widelcem do miąższu i 10 ziarenek prawdzwej kawy.Zamknąć słoik i przez kilka dni potrząsnąć. Zlać w 9 dniu do butelki,wyrzucając kawę i cytrynę. Jeśli kto spróbuje dłużej,to się nie da pić,będzie bardzo gorzkie. Polecam robię często,i bardzo nam smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś