Dodaj do ulubionych

Zakwas na barszcz czerwony

06.12.11, 10:10
Ostatni wątek (barszcz czerwony-reaktywacja) skończył się kłótnią więc rozpoczynam nowy - mam nadzieję, że przepychanek słownych uda się uniknąć.....

Do zakwasu na barszcz daje się: buraki, czosnek, wodę? W wielu przepisach jest razowiec - czy jest on konieczny? Czy może być zamieniony na zakwas żytni (taki chlebowy)?
Jaka może być przyczyna uzyskania zamiast zakwasu ciągnącego się glutowatego tworu? Zbyt niska temperatura?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Zakwas na barszcz czerwony 06.12.11, 10:30
      kasiazyw napisała:

> Do zakwasu na barszcz daje się: buraki, czosnek, wodę?

Ja dodaję czasem chrzan, a czosnku dość dużo, buraki kroję w cienkie plastry, żeby oddały jak najwięcej soku.

W wielu przepisach jest
      > razowiec - czy jest on konieczny? Czy może być zamieniony na zakwas żytni (taki
      > chlebowy)?

Tak, ja z braku razowca dodałam kiedyś dwie krople zwykłego żytniego zakwasu chlebowego, efekt rewelacyjny. Prawdę mówiąc zwykle znika mi cały zapas buraczanego zakwasu, zanim zdążę zrobić barszcz, a sok z buraków jest bardzo zdrowy.

> Jaka może być przyczyna uzyskania zamiast zakwasu ciągnącego się glutowatego tw
      > oru? Zbyt niska temperatura?

Tu nie podpowiem, bo nie mam doświadczenia z taką konsystencją.
      • kasiazyw Re: Zakwas na barszcz czerwony 06.12.11, 10:35
        Dzięki za odpowiedź! Cieszę się z tego zakwasu - akurat nie planuję razowca, a zakwas mam na bieżąco, więc mi sprawę ułatwi. Teraz tylko właściwe zakupy należy zrobić :-)
        • squirk Re: Zakwas na barszcz czerwony 06.12.11, 10:42
          Mam nadzieję, że też polubisz zakwas z buraków, ja od kilku miesięcy robię go przynajmniej raz na dwa tygodnie, uzależniłam się, a w necie znalazłam informacje o tym, jaki jest zdrowy, na zimę to świetny zastrzyk witamin :-)
    • qubraq Re: Zakwas na barszcz czerwony 06.12.11, 11:30
      Powiem jeszcze raz: buraki czosnek przegotowana woda, możesz dać jeszcze lisc bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, kawałek nieduzy surowego imbiru, nawet jeden czy dwa liscie chrzanowe (jeszcze są na polach i w rowach) ale nie dawaj żadnego chleba!!! zasyp słój do 3/4 wysokosci zalej ciepłą leciuteńko osoloną przegotowaną wodą i postaw słój w cieple, w kuchni albo na parapecie nad kaloryferem; po 4ch dniach zlej zakwas
      do butelek i zalej ponownie; ten drugi zalew i trzeci zlewaj do butelek po 5-6 dniach... i już :-)
      Smacznego :-)
      • kosmopolitesiorbut Re: A. szkoda czasu. To jak zawracanie 06.12.11, 11:32
        Wisły kijem. Za chwilę ten czerwony barszcz zaleje całe forum.:-D
      • Gość: mimo Re: Zakwas na barszcz czerwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.15, 14:43
        na jakieś 3 litry barszczyku ile trzeba uzyć zakwasu??
        • qubraq Re: Zakwas na barszcz czerwony 07.12.15, 15:50
          Gość portalu: mimo napisał(a):

> na jakieś 3 litry barszczyku ile trzeba uzyć zakwasu??

Zaraz... 1. - co to znaczy "barszczyku"? Czy chodzi o zwykly czewony polski barszcz w jednej z kilku wersji?
          2. - Jesli masz na mysli czysty barszcz wigilijny do uszek to po odcedzeniu warzyw ponownie zagotować i dodać sporo tzw. "smaku z grzybow" z gotowania grzybow min. na farsz do uszek; ja dodaje jeszcze sporo smaku z gotowania surowej szynki wędzonej a zakwas buraczany daję po zdjęciu z ognia (barszczu zakwaszonego zakwasem nie wolno zagotować bo sie zrobi paskudztwo!) i to tylko tyle ile ma byc zjedzone aktualnie; czasem wręcz dodaje dopiero na talerz i to niezbyt dużo - po prostu każdemu" do smaku" ;-)
    • Gość: . Re: Zakwas na barszcz czerwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 11:52
      Przeczytaj wątek

forum.gazeta.pl/forum/w,77,131144348,131144348,brazowo_bury_barszcz_co_zrobilam_zle_.html
    • roseanne Re: Zakwas na barszcz czerwony 06.12.11, 13:23
      robie bez dodatku chleba, nauczona metoda prob i bledow
      z chlebem kisi sie szybciej, ale czesto plesnieje, bez dluzej, ale bez problemu

gluta mialam raz, przy niskiej temp pomieszczenia

teraz mi wlasnie dochodzi nowy - buraki, woda, sol i wielki zgnieciony zab czosnku
      • kasiazyw Re: Zakwas na barszcz czerwony 07.12.11, 07:50
        Właśnie czytałam wątek o brązowo-burym barszczu, ale tam nie znalazłam odpowiedzi.
        Tu uzyskałam odpowiedzi na wszystkie moje pytania odnośnie barszczu i bardzo Wam dziękuję!
        Zaraz przystąpię do kiszenia!
    • Gość: marja Re: Zakwas na barszcz czerwony IP: *.szczecin.mm.pl 11.12.11, 12:13
      Proszę o pomoc. Przeczytałam wątki o zakwasie - ale nie znalazłam odpowiedzi na mój tegoroczny problem -od kilku lat robię zakwas i zawsze był ok - a w tym roku nie wyszedł. Stoi juz ponad tydzień i nie zrobił sie kwaśny. Na wierzchu stale robi sie szum, który zbieram, natomiast nie jest kwaśny tylko jest to słodkawa buraczana woda. Mam jeszcze trochę czasu i nastawię jutro drugi raz - ale jaka może być przyczyna? czy to kwestia buraków? Użyłam te podłużne, zalałam je ciepłą lekko osoloną wodą, dodałam dużo czosnku, listek laurowy i niestety efektu nie ma.
      • wadera3 Re: Zakwas na barszcz czerwony 11.12.11, 12:22
        Może niepotrzebnie soliłaś, a może buraki zbyt nawiezione i nie chcą się "zepsuć".
        Kiedyś zakwas mi nie skisł, bo wszystko co mogłam, przed nastawieniem wyparzyłam ;)\
        Było zbyt sterylnie.
        • kosmopolitesiorbut Re: Solenie nie ma znaczenia. 11.12.11, 12:44
          Ja solę i normalnie się kwasi. O ile temperatura jest odpowiednia. Jeśli jest zbyt chłodno za Chiny nie uzyska się zakwasu.
      • Gość: rolnik Re: Zakwas na barszcz czerwony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.11, 12:53
        Te podłużne są słodsze, może to problem, w odmianie buraków?
    • ag_79 razowiec = pleśń?? 17.12.11, 18:26
      Wstawiłam zakwas, jak zawsze, z razowcem własnoręcznie pieczonym. Po kilku dniach oprócz "kożuszka" powstały mi na wierzchu oczka pleśni :/ Zdjęłam je i powąchałam, zakwas pachnie pięknie, tak jak powinien, no ale czy przez tą pleśń jest do wyrzucenia?
      • jacek1f ja nie wyrzucam i zyje:-) n/t 17.12.11, 19:10
        • Gość: gosc Re: ja nie wyrzucam i zyje:-) n/t IP: *.205.21.146.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.12.11, 20:03
          ...do czasu...!!!
          • jacek1f Re: ja nie wyrzucam i zyje - no fakt, 17.12.11, 21:20
            do czasu, jak każdy:-)
          • kosmopolitesiorbut Re: ja nie wyrzucam i zyje:-) n/t 17.12.11, 21:33
            Życie to choroba, która zawsze prowadzi do śmierci. Nieuleczalna i przewlekła.
      • beata_ Re: razowiec = pleśń?? 17.12.11, 19:26
        Dla pewności spróbuj, czy w smaku też pleśni nie czuć - jeśli w porządku, to nie wylewaj
      • ag_79 Re: razowiec = pleśń?? 17.12.11, 20:03
        Dzięki, spróbuję. Chyba nie wyrzucę :D
    • Gość: aga Re: Zakwas na barszcz czerwony IP: *.nyc.res.rr.com 23.12.13, 13:27
      Pytanko
      Zrobilam zakwas na barszcz wyszedl w brunatnym kolorze , co bylo nie tak i czy ten nadaje sie do uzycia ?
      • aqua48 Re: Zakwas na barszcz czerwony 23.12.13, 16:49
        Do barszczu na zakwasie trzeba dodać dwa - trzy buraki pokrojone w plastry i zagotować. Dla koloru właśnie się je dodaje.
        • mhr2 Re: Zakwas na barszcz czerwony 23.12.13, 17:10
          aqua48 napisała:

> Dla koloru właśnie się je dodaje.

, a ja zawsze uwazalam ze ten kwas daje kolor?
          • Gość: meg Re: Zakwas na barszcz czerwony IP: *.range81-147.btcentralplus.com 23.12.13, 22:10
            Wedlug mnie zakwas powinien miec ciemnoczerwony kolor sam z siebie, wlasnie dzieki swojej kwasocie.
            Zeby uniknac splesnienia dodaje kilka kropli zakwasu zytniego lub pszennego, to zaszczepia wlasciwe bakterie, mysle ze dlatego w starszych przepisach jest o dodawaniu razowego chleba chodzi o to zeby byl wlasnie pieczony na zakwasie, ale sam zakwas duzo lepszy.
            Ja moj zakwas codziennie mieszam i jesli potrzeba to szumuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka