Gość: mucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 16:31 czy panierowany w jajku i bułce jest smaczny. Nie przyrządzałam nigdy łososia i nie wiem jak go zrobić. Szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu na wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hester83 Re: łosoś- 22.12.11, 16:41 nigdy nie panieruję łososia. Marynuję 15-20 minut w przyprawach (najczęściej plastry cytryny, posiekana chili i pieprz), tuż przed obróbką termiczną solę.Tak przygotowaną rybę albo smażę na patelni na oleju słonecznikowym albo piekę w piekarniku. www.kulinarnawyspa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha Re: łosoś- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 16:46 a jednak nie panierka. No ale w takim razie czy moi tradycjonaliści w rodzinie to zaakceptują. A pieczesz w filetach czy dzwonku?. a czy czosnek dodajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: łosoś- 22.12.11, 17:27 Ja piekę filet ze skórą, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub olejem układam go skórą do góry, pod nim spoczywają ziemniaki pokrojone w małe kawałki lub plastry cytryny w których się marynował. Piekę odkryty. Długość pieczenie zależna od tego jak gruby jest filet 20-30 minut, zdarzyło mi się raz piec aż 40 minut taki był gruby. Potem taki filet kroję na porcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: łosoś- IP: *.fbx.proxad.net 22.12.11, 17:00 Tez nigdy nie robilam lososia w panierce. Swietny jest z piekarnika jesli wolisz dietetyczniejszego lub po prostu usmazony. Jednak jesli masz tradycyjna rodzine i juz pozbawiasz ich karpia, to zrob w panierce tez. Bedziesz miala na dwa sposoby. Zeby go zrobic w panierce trzeba kupic filet i zdjac skore. Filet podziel na czesci tak, zeby kroic mieso ale nie osci, bo wtedy jedzenie zamieni sie w koszmar. Zatem kroimy wzdluz osci, to one wyznaczaja ktoredy biegnie noz. Losos w piekarniku w wersji podstawowej nie wymaga wielkich zachodow, mozna go zamarynowac, ale nie trzeba. Wystarczy posolic, popieprzyc, skropic cytryna i obsypac ziolami ktore lubisz. Koniecznie trzeba go posypac wiorkami masla lub polozyc male kawaleczki w roznych miejscach. Pieczemy ok. 20-25 min w 180°C albo nawet nizszej. Pamietaj tylko zeby kupic ladne GRUBE filety, a nie te cienizne, ktora wypychaja w naszych sklepach jako filety po odkrojeniu najladnieszych kawalkow na dzwonka. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: łosoś- 22.12.11, 19:10 Jak na moj smak usuwanie skory z karpia lub lososia to synonim porazki. Lososia jak i karpia nalezy natomiast starannie oskrobac z lusek, nie ma ich wiele, wiec poswiecenie niewielkie. U mnie z braku karpia to najczesciej wlasnie losos gra jego role z spektaklu pt "wieczerza wigilijna" i przyrzadzam go podobnie: oskrobany, posolony, utytlany w mace siuuup na rozgrzane maselko na patelni skora na dol (analogicznie do kaczego magrèt'a), jak sie zrobi skorupka to przewracam na drugi boczek i smaze na tyle, zeby miesko zbielalo i stalo sie nieprzejrzyste. Konsumpcja natychmiastowa. Oblizywanie sie w drugiej kolejnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: łosoś- IP: *.fbx.proxad.net 23.12.11, 00:23 Chodzilo wylacznie o lososia w panierce. Panierowalabys ze skora??? Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: łosoś- 23.12.11, 11:58 Oczywiscie, przesmazony kolagen skory sprawia, ze mieso sie nie wysusza a pozostaje soczyste z lekka domieszka kleju. Raz w zyciu, zaproszona na wigilijna kolacje do kuzynki gdzie karpia bez skory przyrzadzal jej maz przezylam najwieksze smakowe rozczarowanie mojego zyciaa facetowi mialam dlugo za zle..."wlasciwie az do smierci", bo - niestety, zmarl bardzo mlodo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: łosoś- IP: *.fbx.proxad.net 27.12.11, 11:46 Karpia w panierce tez robie ze skora, a panierowanego lososia zrobilabym bez. W sumie nigdy nie panierowalam lososia, wiec sie nie upieram. Wydaje mi sie jednak, ze skora lososia jest srednio smaczna, zas filety w porcjach sa sprzedawane na Zachodzie bez skory. Jednak nie nie wiem, trzeba by tego lososia zrobic na dwa sposoby i skosztowac. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: łosoś- 22.12.11, 17:13 najlepszy jest tylko z sola, pieprzem, niezly tez skropiony sake na 30 minut przed smazeniem mozna przygotowac jak karpia , tylko w mace do pieczeia przykrywam czasami plasterkami cytryny, mozna posmarowac pesto lub tapenada pelna panierka to przerost formy nad trescia moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: łosoś- IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.11, 22:28 Zrob moze pieczonego lososia w kawalku pod kruszonka - bedzie udawac panierke. Kawal lososia ze skora posolic, popieprzyc, troszke pocytrynowac. Ulozyc skora do dolu w naczyniu wysmarowanym oliwa. Posypac kruszonką z bulki tartej, masla, orzeszkow piniowych posiekanych (albo migdalow), skorki cytrynowej, posiekanej pietruszki. Obok lososia mozna ulozyc koktajlowe pomidorki skropione oliwa. Piec ok. pol godziny, mozna dluzej, jesli gruby. Przepis z "Palce lizac", tyle ze tam byla to rolada z lososia. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: łosoś- 22.12.11, 23:08 jednen z naszych ulubionych przepisów łosoś w płatkach kukurydzianych fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85061248,85061248.html Odpowiedz Link Zgłoś
indigoblue Re: łosoś- 23.12.11, 15:08 nie psuj łosisia panierką - upiecz z masełkiem lub na patelni grilowej, dodaj migdały prażone, koperek odrobinę cytryny i pycha; chcesz z sosem - zrób musztardowy, koperkowy lub zwykły śmietanowy ale za nic nie rów łososia w panierce niszczysz rybę ;) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: łosoś- IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 21:46 Nie jedz jak nie lubisz, lub nie chcesz, ale nie narzucaj ludziom co i jak mają jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y. Re: łosoś- IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 21:52 To wegeoszołom, cokolwiek napiszesz i tak nie dotrze. Życzę smacznych, pełnych mięsa i ryb świąt, jak u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś