IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 16:31
czy panierowany w jajku i bułce jest smaczny. Nie przyrządzałam nigdy łososia i nie wiem jak go zrobić. Szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu na wigilię.
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: łosoś- 22.12.11, 16:41
      nigdy nie panieruję łososia. Marynuję 15-20 minut w przyprawach (najczęściej plastry cytryny, posiekana chili i pieprz), tuż przed obróbką termiczną solę.Tak przygotowaną rybę albo smażę na patelni na oleju słonecznikowym albo piekę w piekarniku.

      www.kulinarnawyspa.pl
        • hester83 Re: łosoś- 22.12.11, 17:27
          Ja piekę filet ze skórą, w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub olejem układam go skórą do góry, pod nim spoczywają ziemniaki pokrojone w małe kawałki lub plastry cytryny w których się marynował. Piekę odkryty. Długość pieczenie zależna od tego jak gruby jest filet 20-30 minut, zdarzyło mi się raz piec aż 40 minut taki był gruby. Potem taki filet kroję na porcje.
    • Gość: miu Re: łosoś- IP: *.fbx.proxad.net 22.12.11, 17:00
      Tez nigdy nie robilam lososia w panierce. Swietny jest z piekarnika jesli wolisz dietetyczniejszego lub po prostu usmazony. Jednak jesli masz tradycyjna rodzine i juz pozbawiasz ich karpia, to zrob w panierce tez. Bedziesz miala na dwa sposoby.

      Zeby go zrobic w panierce trzeba kupic filet i zdjac skore. Filet podziel na czesci tak, zeby kroic mieso ale nie osci, bo wtedy jedzenie zamieni sie w koszmar. Zatem kroimy wzdluz osci, to one wyznaczaja ktoredy biegnie noz.

      Losos w piekarniku w wersji podstawowej nie wymaga wielkich zachodow, mozna go zamarynowac, ale nie trzeba. Wystarczy posolic, popieprzyc, skropic cytryna i obsypac ziolami ktore lubisz. Koniecznie trzeba go posypac wiorkami masla lub polozyc male kawaleczki w roznych miejscach. Pieczemy ok. 20-25 min w 180°C albo nawet nizszej.

      Pamietaj tylko zeby kupic ladne GRUBE filety, a nie te cienizne, ktora wypychaja w naszych sklepach jako filety po odkrojeniu najladnieszych kawalkow na dzwonka.
      • felinecaline Re: łosoś- 22.12.11, 19:10
        Jak na moj smak usuwanie skory z karpia lub lososia to synonim porazki.
        Lososia jak i karpia nalezy natomiast starannie oskrobac z lusek, nie ma ich wiele, wiec poswiecenie niewielkie.
        U mnie z braku karpia to najczesciej wlasnie losos gra jego role z spektaklu pt "wieczerza wigilijna" i przyrzadzam go podobnie: oskrobany, posolony, utytlany w mace siuuup na rozgrzane maselko na patelni skora na dol (analogicznie do kaczego magrèt'a), jak sie zrobi skorupka to przewracam na drugi boczek i smaze na tyle, zeby miesko zbielalo i stalo sie nieprzejrzyste.
        Konsumpcja natychmiastowa. Oblizywanie sie w drugiej kolejnosci.

          • felinecaline Re: łosoś- 23.12.11, 11:58
            Oczywiscie, przesmazony kolagen skory sprawia, ze mieso sie nie wysusza a pozostaje soczyste z lekka domieszka kleju.
            Raz w zyciu, zaproszona na wigilijna kolacje do kuzynki gdzie karpia bez skory przyrzadzal jej maz przezylam najwieksze smakowe rozczarowanie mojego zyciaa facetowi mialam dlugo za zle..."wlasciwie az do smierci", bo - niestety, zmarl bardzo mlodo...
            • Gość: miu Re: łosoś- IP: *.fbx.proxad.net 27.12.11, 11:46
              Karpia w panierce tez robie ze skora, a panierowanego lososia zrobilabym bez. W sumie nigdy nie panierowalam lososia, wiec sie nie upieram. Wydaje mi sie jednak, ze skora lososia jest srednio smaczna, zas filety w porcjach sa sprzedawane na Zachodzie bez skory. Jednak nie nie wiem, trzeba by tego lososia zrobic na dwa sposoby i skosztowac.
    • roseanne Re: łosoś- 22.12.11, 17:13
      najlepszy jest tylko z sola, pieprzem,

      niezly tez skropiony sake na 30 minut przed smazeniem
      mozna przygotowac jak karpia , tylko w mace


      do pieczeia przykrywam czasami plasterkami cytryny,
      mozna posmarowac pesto lub tapenada

      pelna panierka to przerost formy nad trescia moim zdaniem
      • Gość: en Re: łosoś- IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.11, 22:28
        Zrob moze pieczonego lososia w kawalku pod kruszonka - bedzie udawac panierke.
        Kawal lososia ze skora posolic, popieprzyc, troszke pocytrynowac. Ulozyc skora do dolu w naczyniu wysmarowanym oliwa. Posypac kruszonką z bulki tartej, masla, orzeszkow piniowych posiekanych (albo migdalow), skorki cytrynowej, posiekanej pietruszki. Obok lososia mozna ulozyc koktajlowe pomidorki skropione oliwa. Piec ok. pol godziny, mozna dluzej, jesli gruby.
        Przepis z "Palce lizac", tyle ze tam byla to rolada z lososia.
    • indigoblue Re: łosoś- 23.12.11, 15:08
      nie psuj łosisia panierką - upiecz z masełkiem lub na patelni grilowej, dodaj migdały prażone, koperek odrobinę cytryny i pycha; chcesz z sosem - zrób musztardowy, koperkowy lub zwykły śmietanowy ale za nic nie rów łososia w panierce niszczysz rybę ;) smacznego
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka