Gość: dvoicka IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.04, 22:08 kiedys czytalam opis takiej potrawy ciasto mialo byc nalesnikowe ale nigdy nie odwazylam sie tego zrobic czy ktos z Was kiedys robil cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: kwiaty akacji w ciescie 06.06.04, 22:18 Gość portalu: dvoicka napisał(a): > kiedys czytalam opis takiej potrawy > ciasto mialo byc nalesnikowe > ale nigdy nie odwazylam sie tego zrobic > czy ktos z Was kiedys robil cos takiego? TAAAAKKKK !!!! KIedyś, dawno temu jak byłam dzieckiem jadłam placki z kwiatami akacji....jejku jakie były dobre :-))))) Zrywało się kwiaty akacji na całych gałązkach, myło, zanurzało w cieście (takim jak na placki z jabłkami, gęściejsze od naleśnikowego) i na gorący tłuszcz... Naprawdę, pychotka :-)) I dziękuję Ci za przypomnienie, to jeden z moich smaków z dzieciństwa :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: kwiaty akacji w ciescie 06.06.04, 22:52 Ja robiłam kwiaty bzu czarnego i o ile nie znoszę przetworów z jego owoców to kwiaty były bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
anikl Re: kwiaty akacji w ciescie 07.06.04, 00:00 Są super, zwłaszcza że można je zjeść raz w roku, więc się nie przejedzą. W tym roku jeszcze nie jadłam. Ciasto robię z samą wodą, bez mleka (są wtedy chrupiące), smażę na oliwie, na talerzu wyciągam łodyżki, posypuję cukrem pudrem. Kwiatki można trochę przechować w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
helena_uch !!! 07.06.04, 02:01 Czy chodzi o tzw akacje czyli robinie, grochodrzew z rodziny motylkowatych ktora teraz zaczyna kwitnac???? Czy o prawdziwa akacje- drzewo subtropikalne? Bo jesli to pierwsze to uwaga: kwiaty, nasiona, kota, liscie sa trujace i mocno toksyczne. :) Podobnie np zlotokap czy karagana. helena Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: !!! 07.06.04, 08:04 dokladnie tak. Robinia pseudoaccacia. Pyszne słodziutkie kwiaty Odpowiedz Link Zgłoś