Dodaj do ulubionych

Menu na walentynki - co przygotowac?

08.02.12, 10:57
dobre winko, atmosfera, fajne jedzenie, lekkie i smaczne, co zrobić na ciepło i na zimno?
na pewno jakaś sałatka ale musi być z mięsem bo faceci nie jadają innych
ew. jakies pikantne skrzydełka, zupa krem z grzankami, jakas zapiekanka...?
łosoś zawijany z serkiem
nalesniki ze szpinakiem...
jakie macie pomysły?? coś nieskompliowanego, nie chodzi pzreciez o to by stac przy kuchni cały dzień ale może coś więcej niż bita smietana i truskawki
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu ja znam innych, IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.12, 11:15
      kkk napisała:

, ale musi być z mięsem bo faceci nie jadają innych
    • Gość: Mirabelka Re: Menu na walentynki - co przygotowac? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.12, 11:22
      Na przystawkę może pieczony camembert - w wersji najprostszej: po jednym niedużym okrągłym serku camembert na głowę, wyjąć z kartonika, ale zostawić w papierze. Opakować w dodatkową warstwę folii aluminiowej i piec w 200 stopniach przez 25 minut. Potem ostrożnie wyjąć, od góry rozpakować i naciąć serek na krzyż. Powstaną miseczki z płynnym serem, w którym można maczać kawałki warzyw, cykorię albo grzanki. Takie mini fondue :) Mało pracy, a fajny efekt.

Wspominałaś o łososiu - na Kwestii Smaku widziałam fajny przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim. Również mało roboty, a efektowne.

Deser jakiś mały, żeby się nie zamulić. Najlepiej coś w pucharkach albo małych naczynkach, tak żeby siedziało sobie w lodówce i żeby wyjąć gotowe tuż przed podaniem. Np panna cotta albo tiramisu albo creme brulee o ile się ma palnik żeby skarmelizować wierzch :)
    • Gość: kkk Re: Menu na walentynki - co przygotowac? IP: *.dclient.hispeed.ch 08.02.12, 15:55
      chcialabym tylko zaznaczyc, ze "kkk" to moj - niezalogowany nick i ja takich rzeczy nie wypisuje :) nie uwazam, ze facet musi miec miecho, bo sie udusi.
    • para-buch Re: Menu na walentynki - co przygotowac? 10.02.12, 09:11
      Mężczyźni jedzą sałatki tylko z mięsem, a naleśniki to już np. ze szpinakiem? Ciekawa teoria;) Ja bym się nie upierała - w innym wątku przeczytałam, że koniecznie dla facetów musi być sałatka jarzynowa - hm.. ale to już na imieniny, więc może jeszcze kwestia okazji;)

My Walentynki spędzimy właśnie razem w kuchni. Bo nie tylko kobiety gotują, tak jak mężczyźni nie tylko jedzą mięso.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Menu na walentynki - co przygotowac? 10.02.12, 23:43
      Połówki jajek przepiórczych z pastą kawiorową na sałacie z pomidorkami koktailowymi
      Roladki z królika lub kurczaka nadziewane ananasem z płatkami marynowanego imbiru
      A deser jakiś niezbyt słodki z delikatną ostrą nutą

Jedzą, piją, lulki palą,
      Tańce, hulanka, swawola;
      Ledwie karczmy nie rozwalą,
      Cha cha, chi chi, hejże, hola!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka