Dodaj do ulubionych

Pytanie o kilka przypraw

06.06.12, 12:56
Gdzie mogę bezpiecznie nabyć wędzoną hiszpańską paprykę (najchętniej w małych opakowaniach) oraz czubrycę - zieloną i czerwoną? Najchętniej stacjonarnie w Warszawie, ale może być też net. Na allegro trochę się boję bo nie wiem jak jedno i drugie powinno wyglądać, pachnieć itp więc wolałabym jakieś sprawdzone źródło.
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 13:01
      "bezpiecznie" ?, wszedzie cos jest
      • corrina_f1 Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 13:26
        mhr2 napisała:

> "bezpiecznie" ?, wszedzie cos jest

Miałam na myśli to że ktoś mi nie wciśnie czegoś co nie jest tym, co chciałam kupić, z definicji podróbą :) Czubryca to mieszanka ziół i chciałabym mieć pewność że jest w niej wszystko lub prawie wszystko co być powinno.
        A smaku papryki wędzonej nie znam zupełnie, więc nie wiem nawet jak powinna smakować, także też wolałabym nie kupić zamiast niej zwykłej.
    • squirk Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 13:10
      Wędzoną paprykę (ostrą i słodką) La Chinata kupiłam w Piccola Italia, nie jestem pewna, czy czubrycę też mają, ale przypraw na półce było całe mnóstwo. Papryka świetna i bardzo ją polecam.
      Przyprawy i herbaty kupuję na Allegro od kilku lat u tego samego sprzedającego - jak dotąd bez najmniejszych zastrzeżeń.
      • corrina_f1 Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 13:34
        Dzięki squirk , zajrzę do Picola Italia, mam nawet po drodze :)
        • squirk Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 13:43
          corrina_f1 napisała:

> Dzięki squirk , zajrzę do Picola Italia, mam nawet po drodze :)

Skuś się jeszcze na salami piccante i owczy 6-miesięczny ser, poezja.
          Papryka ma bardzo mocny aromat i kiedy raz go poczujesz nie pomylisz z niczym innym - dawno jej nie używałam, idę googlać za jakimis przepisami.
          :-)
    • crea.tura Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 16:30
      ja wędzoną paprykę już kilka razy kupowałam na allegro od użytkownika skworcu, czubrycę też ma. z tego co widziałam, to w opisie każdej aukcji podaje dokładny skład przypraw.
      • corrina_f1 Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 16:38
        Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi !
      • corrina_f1 Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 16:42
        crea.tura napisała:

> ja wędzoną paprykę już kilka razy kupowałam na allegro od użytkownika skworcu,
        > czubrycę też ma. z tego co widziałam, to w opisie każdej aukcji podaje dokładny
        > skład przypraw.

Hmmm, własnie przeczytałam skład czubrycy zielonej u tego sprzedawcy, czy to norma ? (pytam bo serio nie wiem):
        Skład:

czosnek granulowany, pietruszka nać, cząber, sól, glutaminian sodu.
        • 83kimi Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 17:15
          Coś takiego to można sobie zrobić samemu, rzecz jasna bez glutaminianu.
        • kosmopolitesiorbut Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 17:16
          To "coś" nie ma nic wspólnego z cubricą.
          • kosmopolitesiorbut Re: Jeszcze jedna rzetelna firma: 06.06.12, 17:19
            www.przyprawyswiata.pl/?p=productsMore&iProduct=77&sName=sezam-ziarno#sezam-ziarno
        • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 10:36
          Moja ma w składzie cząber, koper,nać pietruszki, lubczyk, czosnek, kozieradkę i niestety sól i cukier. Proporcje i smak znakomite, ale niestety firma która to produkuje do coraz większej ilości mieszanek dodaje zapychacze. Mieli kiedyś czubrycę czerwoną (cząber, tymianek, rozmaryn,papryka ostra, lubczyk), ale teraz dodali skrobię kukurydzianą.
    • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 19:44
      Bez przesady z tymi lękami. Mieszanki ziół zawsze różnią się. Choćby zioła prowansalskie- mają różne proporcje.
      • crea.tura Re: Pytanie o kilka przypraw 06.06.12, 23:51
        w domu mam czubrycę sklepową, bez glutaminianu sodu, więc to oczywiście nie reguła, istnieją takie bez : ) ja bym oczywiście takiej z glutaminianem nie wzięła. ale papryka wędzona już jest "czysta".
    • komanchu Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 09:35
      Jeśli chodzi o wędzoną paprykę i generalnie jednorodne przyprawy to polecam ci NMR. W gruncie rzeczy to jest producent przypraw i hurtownia, ale na marginesie prowadzą też sprzedaż detaliczną i można zamówić przyprawy on-line. Przyprawy są dobre jakościowo i zawsze świeże, pewnie dlatego, że mają dosyć duży przerób i dużą liczbę "poważnych" odbiorców hurtowych. Kupując nie spotkałam się z towarem starszym niż 2-3 miesiące, a niestety w tradycyjnych sklepach detalicznych zdarza się, że towar jest przeleżały. Jeśli chodzi o ich czubrycę, to nie próbowałam, ale inne mieszanki nie zachwyciły mnie smakiem - niby dobry i świeży surowiec, ale wszystko psują fatalne proporcje składników, więc z czubrycą może być podobnie i chyba bym sobie odpuściła. Ale pieprze - różowy, syczuański, czarny młotkowany oaz papryki są pierwsza klasa.
    • jop Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 13:31
      Dobrą czubrycę ma sklep Dolina Przypraw.
      • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 13:40
        Ale którą , bo po składzie zielonej nie wynika,że to czubryca.
        • jop Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 20:20
          Ja lubię obie, czerwona jest wyraźnie pikantna, zielona ziołowa.

Jak się mają do oryginału, nie wiem (o ile w ogóle istnieje jakiś "oryginał", bo to może być jak z ras-el-hanout).
          • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 20:23
            Czubryca bez cząbru to ciężko powiedzieć, że czubryca.
    • princesswhitewolf Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 14:48
      a co to jest hiszpanska papryka? W hiszpanii hoduje sie wiele odmian papryki ostrej i slodkiej
      • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 07.06.12, 15:12
        Chodzi o wędzoną paprykę, z których najsłynniejszą produkuje się w Hiszpanii.
        • princesswhitewolf Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 11:25
          odmiana Capsicum jak mam rozumiec z la vera regionu?

no ale to tez masz potem a juz nie wspomne ze masz tez ow Pimenton w odmianie Dulce, Agridulce,Picante
          • izabelski Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 12:04
            princesswhitewolf - mieszasz ludziom w glowach - Capsicum to rodzaj (botanicznie mowiac) a nei odmiana - czyli Capsicum = Papryka

w rodzaju sa gatunki en.wikipedia.org/wiki/Capsicum#Species_and_varieties

gatunek - moze miec odmiany

to na tyle z botanika

co do hiszpanskiej papryki to sie nie znam - ale okazuje sie,ze maja interesujaca historie
            www.foodsfromspain.com/icex/cda/controller/pageSGT/0,9459,35868_6865989_6908352_4445983_0,00.html
            www.foodsfromspain.com/icex/cda/controller/pageSGT/0,9459,35868_6908150_6919289_0_0,00.html
            a najslynniejsza to "Pimenton de la Vera" ( a name that
            • princesswhitewolf Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 19:45
              Przeciez pisalam o regionie la vera powyzej ty nieuwazny czytaczu.
              Jestem przeciw skrotom myslowym pt hiszpanska papryka= wedzona. Nie wedzone tez tam jadaja
              • izabelski Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 23:25
                nie jestes przeciw skrotom myslowy, a twoj post byl wlasnie takim skrotem
              • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 09.06.12, 10:45
                Ale przecież autorka wątku nie użyła tego skrótu, bo napisała "wędzona hiszpańska papryka".
          • coralin Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 15:37
            Nie wiem czy osoba kupująca pierwszy raz WĘDZONĄ paprykę zastanawia się nad niuansami poza może ostrością. Sama mam sól z wędzoną papryką- wyrób francuski, co nie zmienia faktu, że wędzona papryka kojarzy się słusznie z Hiszpanią.
            • izabelski Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 15:42
              ja dotad kupowalam wegierska wedzona suszona papryke - poszukam tej hiszpanskiej
    • kropkaa Re: Pytanie o kilka przypraw 08.06.12, 22:56
      Wędzoną paprykę kupuję w Marks&Spencer. Jest napisane tak: Product of Spain. Packed in the UK.
      W słoiczku wysokim, 50 g. Ceny nie podam, bo nie pamiętam.
      Co do czubrycy - nie znam, ale poszukać można, bo mają rózne mieszanki.
      I sól wędzoną też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka