Gość: Aneta IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 01:49 Jak w temacie - muszę dzisiaj go upiec. Macie sprawdzone przepisy? Wiem, jak smakuje i wygląda, jaknikt nie poda to sama cos wykombinuję.........uff Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: P. Re: Tort Marczello - proszę o przepis IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 02:54 Dla wyglądu: www.consonni.pl/r_art187.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Tort Marczello - proszę o przepis IP: *.proxy.aol.com 27.06.04, 03:11 To samo inaczej: www.ciasto.com.pl/oferta-tortykrem.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Tort Marczello - proszę o przepis IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 09:04 No tak, ale mi chodzi o przepis. Wygląd i smak znam, ale chcę go zrobić :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tort Marczello - proszę o przepis 27.06.04, 10:00 "Polecam tort Marcello Nieodmiennie stanowi on atrakcję każdego przyjęcia ze względu na ilość i "cienkość" placków. Jest pracochłonny, ale wart każdej minutki. ciasto: 9 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kakao Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Piec cienkie placki, każdy ok. 10 minut. Poncz: 1 szklanka wódki 1 szklanka wody cukier do smaku, zapach Masa: Dowolna jaką robicie do tortów, najlepsza jest na bazie budyniu. Do gotowej mast dodajemy kakao, trochę wódki, żeby nie była słodka. Każdy placek solidnie nasączami i smarujemy kremem. Tort musi trochę postać aby się "przegryźć". Oczywiście poncz może być trochę mniej alkoholowy, jak kto woli, ale musi go być dużo bo placki wysychają na wiór." Przepis Kamili z Mniama. Mam nadzieje, ze bedzie jej przyjemnie, kiedy tort powedruje w swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: Tort Marczello - proszę o przepis IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.04, 22:51 Odpisuje dopiero teraz bo.........własnie go zrobiłam!!!!!! Zajęło mi to co prawda cały dzień (niech szlag trafi te placuszki! ;) nie ma łatwiejszego sposobu?), ale juz jest i tężeje w lodówce :)) To tort dla mamy, na jutro. Mam nadzieje, że sie ucieszy. Dziękuję Linn i dziękuję Kamili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tort Marczello - proszę o przepis 28.06.04, 09:42 Ja nigdy go nie robilam, ale pamietam, ze delikatnosc tego tortu wynika wlasnie z cieniutkich plackow. Gdyby byl to tort z 3 krazkow, wyszloby cos zupelnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlotte Re: Tort Marczello - proszę o przepis IP: 62.29.137.* 28.06.04, 10:15 A ile tych placków, albo inaczej: jakiej grubości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania No właśnie - ile warstw? IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 28.06.04, 11:46 jeżeli można - to prosze o podpowiedź. też chciałabym zrobić ten tort, ale nie wiem, na ile części podzielić masę "ciastową". Słowem: ile ma być tych placków i jakie grube? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam hania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: No właśnie - ile warstw? IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.04, 21:37 U mnie wyszło 8 placków. Zastanawiałam się jak to zrobić? Wyciełam z papieru do pieczenia 8 krążków. Ciasto było dośc gęste i nie rozpływało sie na nich tak szybko. Starałam się lać po równo. Na każdy krążek po łyzce ciasta (pracochłonne, cholera) i tak aż do konca. Potem troche pomogłam nozem niektórym dociągnąć do brzegu papieru i piekłam w piekarniku na trzech poziomach. Chociaż to szło w miare szybko. Potem przebrnęłam przez masę. Uff Nasączanie i smarowanie placków było przyjemnością. A największą - dzisiejsze kosztowanie. PRZEPYSZNY TORT!!!! Mama była niebiańsko zachwycona i niespodzianką i smakiem. Polecam!!!! Jeszcze raz dziękuję za przepis. Nastepnym razem też będę piekła te placki, a niech tam! Na takie pyszności i efekt - poświęcam się. Pozdrawiam serdecznie Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hibcio A jaki krem ? IP: *.stacje.agora.pl 29.06.04, 14:37 A jaki zrobiłaś krem? Budyniowy? Możesz podać przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: A jaki krem ? IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 23:30 Nie, nie budyniowy. Krem robiłam tradycyjny, taki jak do tortów ale z dużą ilością kakao. 2 masła 5 jaj 11 łyżek cukru 10 dag kakao Ubiłam białka, dodałam cukier, żółtka. Rozkręciłam masło i powolutku wlewałam ubite jajka. I tak mieszałam, mieszałam. Potem powoli kakao i znowu mieszałam, mieszałam..... Ech..... pyszne to marcello, ale tak cały dzien zmarnowany..... Pozdrawiam Aneta Ps. I już po torcie wspomnienie :((( Odpowiedz Link Zgłoś