Gość: evro444 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 14:33 mam sporo wywaru ze świezych grzybów (te poszły do zamrożenia). Jak polecacie przyrządzić zupę z tą "wodą" i z jakimi dodatkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
83kimi Re: wywar grzybowy 30.07.12, 14:40 Może ugotuj z litr bulionu warzywnego, do tego wywar z grzybów i pieczarki podsmażone na maśle. Wszystko pogotuj, dodaj sporo pieprzu, łyżkę mascarpone i wszystko zmiksuj? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: wywar grzybowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.12, 14:57 oooo fajna propozycja, dzięki.A może jeszcze jakaś inspiracja? :) Odpowiedz Link Zgłoś
hester83 Re: wywar grzybowy 30.07.12, 19:43 ja bym zrobiła na tej wodzie wywar z wędzonki, a z tego żurek z ziemniakami. oprócz zup to do bigosu ta woda by się świetnie nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
mitta Re: wywar grzybowy 30.07.12, 21:41 Jeżeli dużo tego wywaru - odparuj mocno i wlej do woreczka do lodu, zamróź i będziesz miała aromatyczne lodowe kulki do przyszłych potraw (sosu, barszczu, krupniku, żurku, pieczarkowej itp) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: wywar grzybowy 30.07.12, 22:10 mitta napisała: > Jeżeli dużo tego wywaru - odparuj mocno i wlej do woreczka do lodu, zamróź i bę > dziesz miała aromatyczne lodowe kulki do przyszłych potraw (sosu, barszczu, kru > pniku, żurku, pieczarkowej itp) Ja tam nie wiem czy ta woda jest aromatyczna... W końcu grzyby do mrożenia (albo marynowania) obgotowuje się szybko i krótko. Jaki toto może mieć smak??? Może po odparowaniu coś z tego będzie, ale czy w ogóle warto? Odpowiedz Link Zgłoś
mitta Re: wywar grzybowy 30.07.12, 23:38 Faktycznie, jeśli tylko zblanszowane to może nie być tego zapachu. Zasugerowałam się tym wywarem w tytule. Ja mrożę surowe grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: wywar grzybowy 30.07.12, 23:58 Według mnie, to jedno z dwojga... albo wywar, albo grzyby. Jak wywar dobrze grzybowy, to grzyby bez smaku (wygotowane), jak grzyby nie wygotowane, to wywar nie jest wywarem jeno zwykłą wodą do wylania. Moim zdaniem wywar ze świeżych grzybów nie istnieje, ale mogę się mylić :-) Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ PS - poprawka :-) 31.07.12, 00:04 beata_ napisała: [...] > Moim zdaniem wywar ze świeżych grzybów nie istnieje, ale mogę się mylić :-) > Znaczy może istnieje, ale czy jest dobry i aromatyczny? No i czy grzyby mają smak, i czy są wtedy do jakiegokolwiek użycia? Wygotowane, chyba nie... nawet do zupy (o innych zastosowaniach nie wspomnę). Ale to oczywiście kwestia smaku i upodobania:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mitta Re: PS - poprawka :-) 31.07.12, 08:09 Moja, nieżyjąca już, babcia wszystkie grzyby gotowała w ten sposób: najpierw je obgotowywała, potem wylewała tę wodę i dopiero wtedy robiła właściwą potrawę - tak nauczyła się na jakiś przedwojennych kursach. Miało to ustrzec przed ewentualnym zatruciem (oczywiście, wiadomo już, że gdyby trafił sie jakiś trujący - to nic by to nie dało). Wszystkie potrawy z grzybów w babci wykonaniu były naprawdę bardzo smaczne, a o tym sposobie gotowania dowiedziałam się niedawno od mamy. Tak więc grzyby posiadają tyle aromatu, że nawet taki zabieg im nie zaszkodził. Ja, mówiąc wywar, mam przed oczami niemal czarny płyn z gotowania suszonych grzybów np na pierogi, który to, grzechem byłoby, wylewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: PS - poprawka :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.12, 08:15 dziękuję wszystkim za odzew. A wywar faktycznie "słabo" grzybowy ale wzmocniony pieczarkami (jak mi zasugerowano) dał zupę całkiem, całkiem. Zupełnie inaczej jest w przypadku grzybów suszonych.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś