Dodaj do ulubionych

kozi ser - mrożenie

IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.12, 20:04
Dostałam 3 kg koziego sera, po porcjowany po ok. 250g, czy można go zamrozić?

Wyszukiwarka wypluwa mi mrożenie żółtego sera i twarogu. Ten ser jest biały i przypomina wyglądem mozzarellę, ale jest twardszy i intensywniejszy w smaku, jutro wyjeżdżam na dwu tygodniowe wakacje, co zrobić z serem?
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: kozi ser - mrożenie 09.08.12, 20:17
      Może jak mozarellę...

www.google.pl/search?q=mro%C5%BCenie+mozzarelli&hl=pl&gbv=2&gs_l=hp.3...13079.23125.0.25032.21.18.0.3.3.0.157.2001.6j11.17.0...0.0...1c.m_DEh4gH82I&oq=mro%C5%BCenie+moz
      • Gość: wiskoza Re: kozi ser - mrożenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 15:49
        > Może jak mozarellę...

Pisałam, że jest podobny do mozzarelli, a nie że to mozzarella... i pisałam co mi wyrzuca wyszukiwarka, więc logicznym jest, że potrafię obsługiwać ten skomplikowany instrument jakim jest wyszukiwarka, dlatego nie rozumiem po co ten link wyszukiwarki...
    • filoruska Re: kozi ser - mrożenie 10.08.12, 15:01
      Kozi ser żółty jest białego lub kremowego koloru ;) Smak ma też inny niż ser z krowiego mleka, bo to po prostu inny produkt. Bycie serem "żółtym" to nie kwestia koloru, ale technologii produkcji. Z opisu podejrzewam, że masz właśnie kozi ser "żółty".
      • Gość: wiskoza Re: kozi ser - mrożenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 15:47
        "Kozi ser żółty jest białego lub kremowego koloru ;)"

Ser jest biały, i jak jest kozi to nie jest krowi, to logiczne więc nie wiem po co ten wywód... o kolorze pisałam: "Wyszukiwarka wypluwa mi mrożenie żółtego sera i twarogu. Ten ser jest biały i przypomina wyglądem mozzarellę, ale jest twardszy i intensywniejszy w smaku, jutro wyjeżdżam na dwu tygodniowe wakacje, co zrobić z serem? " I prosiłam o radę czy się go mrozi... Zaczynam mieć wątpliwości, czy ja niewyraźnie piszę, czy jest jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem?

• filoruska Re: kozi ser - mrożenie 10.08.12, 17:41
          Gość portalu: wiskoza napisał(a):

> "Kozi ser żółty jest białego lub kremowego koloru ;)"
          >
          > Ser jest biały, i jak jest kozi to nie jest krowi, to logiczne więc nie wiem po
          > co ten wywód...

Po to, żeby Ci uświadomić, że masz do czynienia najprawdopodobniej z kozim serem podpuszczkowym, którego odpowiednikiem wykonanym z mleka krowiego jest ser żółty. Czyli wniosek - postępować jak z serem żółtym z mleka krowiego.

Dziecko nowej matury?
          • Gość: wiskoza Re: kozi ser - mrożenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 17:51
            Po to, żeby Ci uświadomić, że masz do czynienia najprawdopodobniej z kozim serem podpuszczkowym,

Zamiast podpuszczki użyty był ocet jabłkowy do zakwaszania mleka. Czy nadal jest to podpuszczkowy?
            • Gość: filoruska Re: kozi ser - mrożenie IP: 80.50.128.* 10.08.12, 18:00
              Mogłaś tę informację zawrzeć w pierwszym poście. Precyzyjność odpowiedzi zależy od precyzyjności pytania.
              • Gość: wiskoza Re: kozi ser - mrożenie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 21:09
                > Mogłaś tę informację zawrzeć w pierwszym poście. Precyzyjność odpowiedzi zależy
                > od precyzyjności pytania.

Można było się zapytać, a na serio to dopiero jak napisałaś o podpuszczkowym to zadzwoniłam do osoby, która dała mi ten ser, ta osoba zadzwoniła do tej co ten ser robi i tak się dowiedziałam, że to zakwaszany octem. Więc dzięki, że zwróciłaś mi na to uwagę. Pewnie ma to znaczenie przy mrożeniu, albo nie... nie wiem...

Jak napisałam wcześniej, do słoika go poupycham, i odpuszczę sobie to mrożenie.
    • linn_linn Re: kozi ser - mrożenie 10.08.12, 15:19
      Mozna tez zamarynowac, ale nie wiem na jak dlugo.
    • Gość: wiskoza rozczarowanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 15:53
      Myślałam, że jak nie jestem w stanie czegoś znaleźć w necie to mi ktoś tutaj doradzi, a widzę tutaj komentarze uświadamiające mnie, że ser kozi w kolorze białym jaki mam jest biały - odkrywcze. Piszę, że wyszukiwarka nie pokazuje nic na temat sera koziego tylko żółtego i twarogu to dostaje linka do wyszukiwarki z mozzarellą...

Dzięki lin_lin za konstruktywną odpowiedź i tym co nie wiedząc nic na ten temat, przynajmniej nie pisali...
      • Gość: Y. Re: rozczarowanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 16:07
        Wyszukanie informacji nt mrożenia koziego serca zajęło mi 3 minuty, nie wspominając o tym, że Google to nie jedyne źródło informacji na ten temat. Może powinnaś bardziej się postarać jeśli akurat masz przerwę w nabzdyczaniu się, że ludzie nie pomagają ci tak, jak sobie życzysz.
        • Gość: wiskoza Re: rozczarowanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 16:38
          > Wyszukanie informacji nt mrożenia koziego serca zajęło mi 3 minuty, nie wspomin
          > ając o tym, że Google to nie jedyne źródło informacji na ten temat. Może powinn
          > aś bardziej się postarać jeśli akurat masz przerwę w nabzdyczaniu się, że ludzi
          > e nie pomagają ci tak, jak sobie życzysz.

:) tak, tak, ja też znalazłam informację na temat, czy mrozi się ser kozi, ale nie powiem... Nie pisałam, że google to jedyna wyszukiwarka.
          Co do pomocy, w czym ma pomagać wyłożenie komuś opis o serze, gdy pyta się o mrożenie? Rozumiem, że jak turysta zapyta jak ma trafić do punktu A, powinien wysłuchać o historii miasta, nawet jeśli ją zna, a że nadal nie trafił to pretensje do siebie, bo dostał pełno pomocy...
      • beata_ Re: rozczarowanie 10.08.12, 16:14
        Wiesz, oprócz "znaleźć" jest jeszcze coś takiego, jak myślenie i kojarzenie faktów oraz wnioskowanie na podstawie podobieństw. Najwyraźniej masz z tym trudności. Z czytaniem ze zrozumieniem też... Kompletnie nie zrozumiałaś wpisu o kolorze koziego sera i zawartej w nim podpowiedzi. No właśnie - bo trzeba pomyśleć...
        • Gość: wiskoza Re: rozczarowanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 16:31
          Mam tylko nadzieję, że Ty zrozumiałaś... Pytałam się o mrożenie a nie o kolor...
          • beata_ Zjedz ten ser... 10.08.12, 17:08
            ... i będziesz miala z głowy :-)
            • squirk Re: Zjedz ten ser... 10.08.12, 17:13
              Co za okropna, nieprzemyślana rada. Nie zdziwię się, jeśli zostaniesz zbesztana za bycie tak nieprzydatną.
              ;-))
              • Gość: wiskoza Re: Zjedz ten ser... IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 17:41

> Co za okropna, nieprzemyślana rada. Nie zdziwię się, jeśli zostaniesz zbesztana
                > za bycie tak nieprzydatną.
                > ;-))

Doceniam, że przynajmniej na temat... Zjeść całość- zawsze to jakaś opcja. Wybiorę jednak mrożenie.
                • squirk Re: Zjedz ten ser... 10.08.12, 17:46
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,24970622,,Kilo_koziego_sera.html?v=2 tu piszą, żeby jednak nie mrozić, może zrób tak, jak autorka wątku, zamroź kawałek na próbę i sprawdź jutro, czy jest jadalny? Jeśli nie pokroiłabym w małe kostki, dodała ziół i czosnku, zalała oliwą i wstawiła do lodówki, jak np. tutaj
                  pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zak%B1ski/ser-kozi-marynowany-w-oliwie.html - piszą, że po tygodniu jest zamarynowany, więc dwa tygodnie też powinien przetrwać. Możesz też zrobić nadzienia do tart itp, zmiksowany z dodatkami ser powinien lepiej mrożenie znieść.
                  • Gość: dzięki Re: Zjedz ten ser... IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 17:55
                    Marynowałam twaróg i był niezły, zamarynuję ten ser, dzięki:)
            • linn_linn Re: Zjedz ten ser... 10.08.12, 17:13
              ... 3 kg przed samym wyjazdem... Nic tylko jesc. Chyba nie ma innego wyjscia: zamrozic albo czesc oddac komus.
              • beata_ Re: Zjedz ten ser... 10.08.12, 17:41
                Wiskoza, o ile wiem, to materiał dość chłonny - da radę ;-)

ps
                sorry - zirytowało mnie...
                • Gość: wiskoza Re: Zjedz ten ser... IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 17:54
                  > Wiskoza, o ile wiem, to materiał dość chłonny - da radę ;-)

Ale tylko wodę z tego sera...

Nie ma się co irytować, to tylko wiskoza...
                  • beata_ Re: Zjedz ten ser... 10.08.12, 17:58

> > Wiskoza, o ile wiem, to materiał dość chłonny - da radę ;-)
                    >
                    > Ale tylko wodę z tego sera...

No i masz ser suszony - też jakieś wyjście :-))

> Nie ma się co irytować, to tylko wiskoza...

Odeszło mi, jak wyluzowałaś i przestalaś się ciskać :-)
                    • Gość: wiskoza Re: Zjedz ten ser... IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 21:12
                      wiskoza się nie ciska, wiskoza jest miękka, gładka i przewiewna:)
                      • Gość: beata_ No jak nie... IP: *.home.aster.pl 10.08.12, 23:45
                        ... jak tak ?

Ciskała się rówo :-)
            • Gość: wiskoza Re: Zjedz ten ser... IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 17:39
              Opcja zjedzenia nie wchodzi w grę (nie dam rady mimo chęci), również opcja zabrania ze sobą razem z paprykarzem szczecińskim i jajkami na twardo odpada. Ale dzięki za radę:)
      • filoruska Re: rozczarowanie 10.08.12, 17:38

> Myślałam, że jak nie jestem w stanie czegoś znaleźć w necie to mi ktoś tutaj do
        > radzi, a widzę tutaj komentarze uświadamiające mnie, że ser kozi w kolorze biał
        > ym jaki mam jest biały - odkrywcze.

Zupełnie nie zrozumiałaś tego, co napisałam. Nie twierdzę, że kozi ser w kolorze białym jest serem białym. Napisałam wyżej, że kozi ser w kolorze białym jest serem żółtym. Z czego wynika, że należy z nim postępować tak samo, jak z krowim serem żółtym. A o krowim serze żółtym wyszukałaś już informacje dotyczące mrożenia. Czyli należy zastosować te informacje. Tak trudno to zrozumieć?
        • Gość: x z tymi kolorami to jak u czarnej jagody: IP: *.unitymediagroup.de 11.08.12, 01:14
          jak jest zielona, to jest czerwona, a jak już jest czerwona to jest czarna :D
    • mhr2 diagnoza z opisu(zdjecia), dziala? 11.08.12, 11:05

> Dostałam 3 kg koziego sera, po porcjowany po ok. 250g, czy można go zamrozić?
      >
      > Wyszukiwarka wypluwa mi mrożenie żółtego sera i twarogu. Ten ser jest biały i p
      > rzypomina wyglądem mozzarellę, ale jest twardszy i intensywniejszy w smaku, jut
      > ro wyjeżdżam na dwu tygodniowe wakacje, co zrobić z serem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka