aga857 29.06.04, 13:13 Na jakim oleju smażycie rózne rzeczy w kuchni? Ja lubię olej z pestek winogron i zwykły- uniwersalny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tess Re: olej do smażenia IP: *.telia.com 29.06.04, 13:17 uzywam :rzepakowego i kukurydzianego. czytalam ,ze smazac na oleju slonecznukowym zachodzi jakas reakcja chemiczna ktora jest szkodliwa dla naszego organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga857 Re: olej do smażenia 29.06.04, 13:20 Kukurydzianego nie znam- czy nadaje się do smażenia wszystkiego? Ze słonecznikowym się zgadzam- też czytałam, by na nim nie smażyć Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: olej do smażenia 29.06.04, 13:19 używam jedynie oliwy z oliwek extra vergine. M do spreparowania jajecznicy stosuje masełko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: olej do smażenia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 13:21 oliwa z oliwek olej z pestek winogron masło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: olej do smażenia IP: *.telia.com 29.06.04, 13:29 **aga musisz sie wyprobowac sama, ma charakterystyczny smak w polaczeniu z roznymi produktami, ryba np.smakuje mi na rzepakowym. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: olej do smażenia 29.06.04, 13:57 do smażonej cukini (kotlety, ale bez panierki, tylko oprószane mąką), sosu tuńczykowego i wszystkiego innego co nie wymaga wysokiej temperatury smażenia - oliwa z oliwek extra virgin, do jajecznicy i gdize tam jeszcze pasuje - masło, do ryb - chyba rzepakowy, albo jakiś inny z serii do smażenia, do schabowych itp - smalec Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: olej do smażenia 29.06.04, 14:17 a skąd to rozgraniczenie na ryby, sałatki i schabowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: olej do smażenia IP: *.telia.com 29.06.04, 15:25 **marghot poniewaz smak kazdej smazonej potrawy na roznym oleju jest inny, tak samo odczuwa sie smak saltek z roznymi olejami, nawt sledzie,ktore robie w oleju najbardziej smakuja w rzepakowym a nie w kukurydzianym,ktory ma jak dla mnie lekko slodkawy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: olej do smażenia 29.06.04, 15:37 a nie próbowałaś używać zarówno "na surowo" jak i do smażenia oliwy z oliwek? może byłoby ciut lepiej dla zdrowia? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: olej do smażenia IP: *.telia.com 29.06.04, 18:26 **marghot oleju z oliwek uzywam czasem do salaty, a w inny wypadkach uzywam w/w oleje, sa rowniez zdrowe, Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: olej do smażenia 29.06.04, 16:04 marghot napisała: > a skąd to rozgraniczenie na ryby, sałatki i schabowe? a co, z tego co wymieniłam zaliczasz do sałatek? a rozgraniczenie - żeby różnorodnie było. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić schabowego czy jajecznicę na oliwie z oliwek, podobnie jak cukienię przysmażaną na smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: olej do smażenia 29.06.04, 16:06 karmilla napisała: > marghot napisała: > > > a skąd to rozgraniczenie na ryby, sałatki i schabowe? > a co, z tego co wymieniłam zaliczasz do sałatek? aha, chyba dopiero teraz zauważyłam, ze toniekoniecznie odpowiedź na mój post Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: olej do smażenia 29.06.04, 19:17 Tylko oliwa z oliwek,nigdy rzepakowy.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś