Dodaj do ulubionych

Przepisy na zdrowe posiłki

14.09.12, 10:09
Czy moglibyście polecić jakieś książki kucharskie, w których są proste przepisy na zdrowe posiłki? Dla kogoś początkującego w kuchni, kto chce się zdrowiej odżywiać (niekoniecznie odchudzić), a nie ma pomysłu na dania (bo oczywiście wiedza o tym, jakie produkty są zdrowe mniej więcej jest).
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 11:29
      bambinaa napisał(a):

> Czy moglibyście polecić jakieś książki kucharskie, w których są proste przepisy
      > na zdrowe posiłki? Dla kogoś początkującego w kuchni, kto chce się zdrowiej od
      > żywiać (niekoniecznie odchudzić), a nie ma pomysłu na dania (bo oczywiście wied
      > za o tym, jakie produkty są zdrowe mniej więcej jest).

Co to jest "zdrowy posiłek"? Przepisy masz skoro masz dostęp do sieci. Chcesz wydawać kasę na byle g...? To najpierw obejrzyj sobie parę programów na tv.kuchnia o dwóch takich co testują przepisy z książek kucharskich.
      • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 16:28
        Nie chcę wydawać pieniędzy na byle g... dlatego właśnie proszę o polecenie jakiś książek
        • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 16:31
          lub stron www oczywiście też
          • kosmopolitesiorbut Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 19:42
            Wszystkie książki są zdrowe o ile trawi się celulozę.
    • mhr2 Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 11:56
      bambinaa,

mam nadzieje ze wiesz co jest "zdrowe", a co"niezdrowe",?
      w tym przypadku mozesz korzystac z kazdej ksiazki kulinarnej,
      • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 16:31
        Ale którą wybrać? Nie mam w domu żadnej, więc chce jakąś kupić. Jedną lub najwyżej kilka, bo gotowanie nie jest moją pasją.
        • mhr2 Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 16:42
          bambinaa,

w kazdej codziennej, tygodniowej gazecie sa przepisy nawet z zdjeciem
          nie mowiac o opisie, wybierz wg.zdjecia mysle ze to bedzie tobie odpowiadalo?
    • marghe_72 Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 12:29
      polecam przejrzeć Galerię Potraw oraz poszperać na różnych blogach.
      Jestem pewna, że znajdziesz tam masę pomysłów
      • aqua48 Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 15:38
        Najlepiej trzymać się paru zasad, a nie przepisów, z każdej książki kucharskiej będzie można wtedy skorzystać.
        te zasady to:
        -jeść dużo warzyw i owoców. Na surowo.
        -unikać smażonego, za to dusić i gotować na parze. Jeśli smażyć to na oliwie lub oleju.
        -ograniczyć tłuszcz, cukier, używki, nie kupować gotowych słodyczy
        -nie używać chemicznych dodatków do potraw - stosować zamiast nich zioła.
        -sprawdzać skład kupowanych rzeczy. Jeśli coś ma termin przydatności do spożycia dłuższy niż przeciętny wiek w tym kraju to rezygnować.
        • Gość: tt Re: Przepisy na zdrowe posiłki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.12, 16:44
          Zdziwił(a)byś się ile osób, skądinąd zdrowych, nie toleruje surowych warzyw i wielu surowych owoców.
        • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 16:44
          dziękuję, znam teoretycznie te zasady, problem tylko w tym, że nie umiem ich wykorzystać w praktyce
    • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 16:41
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale nie są one dla mnie zbyt przydatne. Już wyjaśniam dlaczego:
      - nie umiem gotować
      - nie lubię gotować, robię to, bo muszę
      - z powodu ww często jem gotowe dania, fastfoody itp
      - chciałabym się zdrowiej odżywiać, ale nie wiem po prostu, co gotować!
      - ponieważ nie lubię gotować, chciałabym żeby mi ktoś dał kilka prostych pomysłów na obiady i śniadania, żebym mogła ich się trzymać i tyle, ja nie mogę się nawet zmusić do przeglądania przepisów, bo mnie to mierzi
      - przepisy muszą być łatwe, więc nie mogę wziąć jakiejkolwiek książki kucharskiej...
      Wybrałam jednak chyba złe forum, ponieważ tu są sami pasjonaci jedzenia, więc nie zrozumiemy się nawzajem :)
      • kaira Re: Przepisy na zdrowe posiłki 21.06.13, 13:03
        Osobiście korzystam z www.kwestiasmaku.pl, czy też www.wellneat.pl, www.truspichci.blogspot.com, kuchniapsakuby.blox.pl - może i Ty coś dla siebie tam znajdziesz?
    • shachar Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 18:34
      BTW to dobry moment, żeby spytać Was, skąd czerpecie swoją wiedzę nt zdrowego żywienia i ogólnie o tym, co jest zdrowe, a co nie. Dlaczego jesteście przekonani do takich, a nie innych 'zdrowych' produktów spożywczych?
      -ufacie badaniom
      -swojemu organizmowi
      -swoim możliwościom logicznego myślenia :-)
      -tradycji rodzinnej
      -jakiemuś autorytetowi
      -reklamie
      -wiedzy 'starej jak świat', czyli nie wiadomo skąd, ale chyba to prawda
      -sami przeprowadzacie badania !
      -inne
    • lonely.stoner Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 21:31
      ja czasem zagladam tu: www.jadlonomia.com/ i tu: www.kwestiasmaku.com/

lubie tez strone jamiego olivera: www.jamieoliver.com/ jak nie znasz angielskiego to otworz w chromie i przetlumacz :)
      • lonely.stoner Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 21:37
        aha, proste przepisy:
        sniadanie: owsianka na mleku z miodem- gotujesz platki owsiane na mleku - mieszaj i pilnuj zeby sie mleko nie przypalilo i nie wykipialo, jak bedzie taka geeeesta breja, to gotowe :) platki powinny byc miekkie, dodajesz lyzke miodu i gotowe.

Poza tym polecam kupic blender- najlepiej taki z kielichem- na szybkie zdrowe sniadanie mozna zrobic smoothie- mleko/jogurt i jakies owoce- banany, maliny, jablko, avocado, jagody... wszystko wlasciwie, poza moze cytrusowymi i kiwi- po nich mleko sie lubi scinac. A tak poza tym to starta czekolada, cynamon, kawa rozpuszczalna, lody... no co ci przyjdzie do glowy.
        Tak samo szybko w blenderze mozesz robic zupy-krem i sosy. Moj ostatni ulubiony sos: to na patelni smaze na olivie sezonowe warzywa (papryki, cukinia, pomidor, czosnek, cebula) jak sa miekkie, to wrzucam do blendera, miksuje, potem znowu na patelni dodaje sol, olive extra virgin, swieza bazylie i jest super gesty sos-krem do makarnou, ziemniakow... itd.
        W blenderze lubie tez wlasnie robic zupy-krem- gotuje warzywa, jak zmiekna blenduje razem, na talerzu daje kleks smietany i zjadam :) pynka!!!
        • shachar Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 21:44
          A tak narawdę skąd ten przepis? Mozna by powiedzieć że mleko breee!!! bo nie jesteśmy stworzeni do jedznia mleka po niemowlęctwie.

• lonely.stoner Re: Przepisy na zdrowe posiłki 15.09.12, 11:25
            przepis na owsianke? ode mnie- akurat ja tak robie, ale jak ktos nie lubi mleka to moze owsianke gotowac na wodzie :) tez dobra.
            • kozak_k Re: Przepisy na zdrowe posiłki 16.09.12, 19:35
              Można też użyć mleka roślinnego: jaglanego, ryżowego, orkiszowego, kokosowego, migdałowego, sojowego
        • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 17.09.12, 09:37
          Nie mam własnego blendera, ale mam mozliwość pożyczyć, może spróbuję i zobaczę, co mi wyjdzie :) dzięki za pomysły!
    • andziulindzia Re: Przepisy na zdrowe posiłki 14.09.12, 22:49
      Mam sporo różnych książek kucharskich ale nie ma jednej idealnej. Z każdej z książek tak naprawdę zainteresuje cię może z 5 przepisów. Naprawdę najlepsza jest galeria potraw. Warto poszperać w przepisach nawet i archiwalnych i podrukować sobie proste i ciekawe przepisy.
      Jeśli chcesz gotować zdrowo mogę polecić ci program: "Rewolucja na talerzu:
      tvnplayer.pl/programy-online/rewolucja-na-talerzu-odcinki,117/sezon-1/
      Panie odchudzają tradycyjne przepisy. Mnie podoba się bardzo :)
      • mhr2 Re: Przepisy na zdrowe posiłki 15.09.12, 10:50
        szkoda ze nie mozna ogladac za granica,
        • aqua48 Kurs gotowania? 15.09.12, 11:10
          Jeśli gotować nie umiesz, nie lubisz i najczęściej wybierasz gotowe dania, to ja zamiast przepisów nad którym i i tak sie umęczysz i odłożysz, polecam zapisanie się na kurs zdrowego gotowania. Wiem, że można trafić np. na ajurwedyjskie jednodniowe/parogodzinne kursy. Zobaczysz w praktyce co można zrobić z warzywami, poczujesz zapach i na dodatek będziesz mogła spróbować od rezu tego co sama ugotujesz.
          A jeśli upierasz się jednak przy książce kucharskiej, to zacznij od ksiażki kucharskiej dla dzieci. Tam NA PEWNO przepisy będą najprostsze i powinny być zdrowe.
          • lonely.stoner Re: Kurs gotowania? 15.09.12, 11:29
            o wlasnie, ksiazka kucharska dla dzieci - to jest tez dobre roziwazanie.
            A tak swoja droga- wszyscy ktorzy twierdza ze nie umieja gotowac po ok. 2 miesiacach samodzielnego gotowania zmienia szybko zdanie na temat i trudnosci i tego ze nie potrafia. Gotowanie to naprawde nic trudnego. Oczywiscie nie warto zaczynac od jakis trudnych potraw bo sie czlowiek moze tylko zniechecic. I najlepsza metoda zeby sie nauczyc gotowac- to jest jak ktos kto sie na tym zna pokazuje jak to robic, moze byc mama, babcia, maz, zona, jak sie pracuje w restauracji to chef kuchni, albo kolezanka/kolega. Najlepiej jednak to robic pod okiem kogos albo obserwowac kogos kto wytlumaczy co i jak. Ksiazki kucharskie czesto podaja przepis np. na golabki - a nie tlumacza jak zrobic zeby zmiekczyc liscie kapusty zeby dalo sie w nie zawinac nadzienie, itp. Dobrze tez ogladac jakies tutoriale na youtubie.
          • bambinaa Re: Kurs gotowania? 17.09.12, 09:46
            Nie pomyślałabym o tej książce kucharskiej dla dzieci, ale to faktycznie może być niezły pomysł! w końcu jestem jak dziecko w kuchni :/
      • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 17.09.12, 09:42
        Dzięki, to postaram się jednak czegoś poszukać. Program spróbuję obejrzeć, ale nie wiem, czy wytrwam, bo nie lubię oglądać programów kulinarnych
    • Gość: senin zacznijmy od tego... IP: *.dyn.iinet.net.au 15.09.12, 12:26
      zacznijmy od tego:

co lubisz jesc?

nie mam na mysli tych fastfoodow, tylko jedzenie, ktore jadalas, gdy ktos dla ciebir gotowal

bo wg mnie, przepisy na takie ulubione dania, nie beda sie wydawac 'straszne' i. majac w perspektywie obiad, ktory ci naprawde lezy, uda ci sie zapewnie przelamac choc troche niechec do gotowania

wbrew pozorom, dania, ktore nowicjuszom w kuchni czesto wydaja sie wyjatkowo skomplikowane, wcale takie nie musza byc i moze sie okazac, ze ulubiona zupa od twojej babci, czy mamusiny kurczak, sa calkiem latwe do wykonania

na pewno znajdzie sie tutaj ktos, kto podrzuci prosta (i zdrowa) wersje Twoich ulubionych potraw
      zreszta wg mnie, wszystko, co je sie z przyjemnoscia, jest dla organizmu mniej szkodliwe niz to co sie w siebie wmusza, bo zdrowe ;P,

podaj zatem jakies preferencje i cos sie pomysli :)
      • bambinaa Re: zacznijmy od tego... 17.09.12, 09:59
        mhm, sama musiałabym się zastanowić... pomijając te kilka potraw, które jako tak jednak umiem robić (np. schabowy, mielone) to najbardziej chyba zależałoby mi na nauczeniu się zup, jakiegoś prostego sosu mięsnego i przyrządzenia ryby
        • 83kimi Re: zacznijmy od tego... 19.09.12, 15:49
          bambinaa napisał(a):

to najbardziej chyba zależałoby mi
          > na nauczeniu się zup, jakiegoś prostego sosu mięsnego i przyrządzenia ryby

Na zupy zapraszam na mojego bloga, nie ma ich dużo, ale np. ta jest łatwa, smaczna i zdrowa, ta też jest fajna. Możesz dorzucić kaszę jęczmienną, inne warzywa.
          Rybę posypujesz ziołami, troche soli, plasterek cytryny i zawijasz w folie aluminiową i pakujesz do piekarnika na 20/30 minut w zależności od wielkości ryby, do tego trochę salaty. Pierś kurczaka też można piec w folii, wystarczy troche przypraw, do tego ryż itp. itd.
    • garga-mella Re: Przepisy na zdrowe posiłki 15.09.12, 16:15
      Ja polecam książkę Marka Bardadyna "Odchudzająca książka kucharska". Fajne przepisy, dużo smacznych potraw, no i - jak na moje oko - zdrowe :)
      • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 17.09.12, 09:47
        Dzięki, poszukam :)
    • Gość: miu Re: Przepisy na zdrowe posiłki IP: *.fbx.proxad.net 17.09.12, 00:01
      Proste zdrowe przepisy?

Bierzesz rybe lub mieso, pergamin kuchenny. Wlaczasz piekarnik, gdy sie nagrzewa pluczesz rybe/mieso, solisz, pieprzysz + dodajesz przyprawy ktora ci smakuja (tymianek, majeranek, papryke slodka w proszku, wycisniety czosnek, estragon, rozmaryn). doprawione mieso lekko skrapiasz oliwa lub posypujesz wiorkami masla lub kladziesz troche startego sera. Wkladasz do piekarnika.

Jesli lubisz mieso gotowane, mozesz je po prostu ugotowac z przyprawami.

Teraz przygotowujesz warzywa: surowke lub jakies na cieplo (na patelni lub z wody lub na parze).

Po ok. 30 min masz bardzo zdrowy obiad.
      • bambinaa Re: Przepisy na zdrowe posiłki 17.09.12, 09:51
        Piekarnik mi nie działa, więc mogłabym tylko gotować... A takie mięso gotuje się tak po prostu w wodzie?
        • lonely.stoner Re: Przepisy na zdrowe posiłki 17.09.12, 10:57
          mozna w wodzie, tylko ze mozliwe ze sie skurczy i wszystkie zwiazki mineralne wyplucza sie/wygotuja wraz z woda. Chyba mozna najpierw tak na szybko mieso obsmazyc zeby powstala skorka - ktora ochroni pr\zed wyplywaniem wody i wartosci odzywczych, i gotowac ale wrzucic na gotujaca sie wode. Jak wrzucisz na zimna to zrobisz rosol.
          Ale z tym to miesem to niech ktos jeszcze potwierdzi- bo ja jestem wege i miesa nie jem/nie przyrzadzam.
          youtu.be/19eBAfUFK3E
    • Gość: gotujemy Re: Kurs gotowania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.13, 11:19
      Nie wiem co w tym jest śmiesznego. Ten kurs prowadzi moja Mama i uczy gotować pyszne, domowe obiady, dlatego tak się nazywa :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka