Dodaj do ulubionych

Temperatura pieczenie chleba?

27.09.12, 10:04
w warunkach domowych oczywiście;)

Zaczęłam się zastanawiać dwa dni temu przy robieniu pizzy. W przepisach na pizzę podawana temperatura pieczenia to ok. 200C. Mój piekarnik ma funkcję pizza gdzie jest temperatura 300C - a upieczenie pizzy na cienkim spodzie to jakieś 7 minut.
Czy miałoby sens pieczenie chleba w wyższej temperaturze?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Temperatura pieczenie chleba? 27.09.12, 10:25
      amused.to.death napisała:

> Czy miałoby sens pieczenie chleba w wyższej temperaturze?
      Tiaaa... Po to żeby wierzch spalić a w środku mieć surowiznę... Piknie.
      dancia.bloog.pl/id,4388658,title,Porady-pieczenie-chleba,index.html?ticaid=6f24f
      • amused.to.death Re: Temperatura pieczenie chleba? 27.09.12, 10:38

tak się tylko pytam;)
        Bo zaczęłam się zastanawiać (w ciągu tych 7 minut pieczenia pizzy) nad temperaturami jakie pewnie mają w pizzerii i piekarni.
        Tzn. wiem, że warunki pewnie inne, ale...
        Swoją drogą musze chyba odszukać instrukcję obsługi;)
        • sfornarina Re: Temperatura pieczenie chleba? 27.09.12, 10:50
          Ja mam przepis na pieczenie pizzy w 250 stopniach. Ponoć im lepiej rozgrzany piekarnik, tym lepiej, bo wtedy spód wychodzi idealnie chrupiący.
          Ważne też, by świeżą pizzę kłaść na rozgrzaną wcześniej blachę.

Chleb natomiast siedzi dwie godziny w piekarniku w temperaturze 175 stopni, i jest idealny:)
    • linn_linn Re: Temperatura pieczenie chleba? 27.09.12, 12:59
      Piecyk do pieczenia pizzy Ferrari osiaga temperature do 450°C w ciagu 10 minut, a pieczenie trwa 4-5 minut.
    • jagoda85 Re: Temperatura pieczenie chleba? 27.09.12, 13:10
      Chleb piekę na kamieniu do pizzy. Piekę przez 10 minut w temperaturze 250, po czy zmniejszam do 200 stopni i piekę prze 50 minut w tej temperaturze. Chleb wychodzi dobrze dopieczony.
      • Gość: GMK Re: Temperatura pieczenie chleba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.12, 13:22
        Piec do cienkiej pizzy powinien pozwalać na osiąganie bardzo wysokich temperatur i pieczenie w bardzo krótkim czasie. Natomiast chleb musi być upieczony w środku, a zatem w wysokiej temeperaturze spalisz skórkę a miękisz pozostanie niedopieczony. Idealna temperatura dla chleba to 230C na wejściu i potem obniżenie temperatury. Dobrze gdyby można było w piecu wytworzyć jeszcze parę wodną na początku pieczenia.I dlatego chleb z domowego pieca nigdy nie będzie taki jak od dobrego piekarza.
    • krzywy102 Re: Temperatura pieczenie chleba? 27.09.12, 16:03
      Witam
      Mój szwagier piecz chleb w temperaturze 220 st. I chyba przez 45 minut... przyznam że wychodzi całkiem całkiem - szczególnie jak jest świeży:)
      • daxter Re: Temperatura pieczenie chleba? 29.09.12, 15:29
        Ja pieke przez pierwsze 15 min w temp ok 250 st nastepnie w zaleznosci od wielkosci bochenka dopiekam 15 min w 220 i 30 min w 200 st .
    • Gość: lolak Re: Temperatura pieczenie chleba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 23:02
      też chciałbym nabyć piekarnik z 300; jaki to model?
      pozdr
    • mel.la Re: Temperatura pieczenie chleba? 05.12.12, 23:18
      roblinek napisał(a):

> Hm - coś jest nie tak - zależy chyba jaki chleb pieczecie jeżeli na drożdżach t
      > o może rzeczywiście być temp. pow 200 ale nie uda sie to na chlebie na zakwasie

Ja pieke na zakwasie w temperaturze 200 stopni a potem nawet lekko ja obnizam i zawsze sie udaje. Acha, ale nie pieke z maki zytniej razowej tylko z zytniej chlebowej, pszennej i pszennej razowej, czesto je mieszam i daje rozne dodatki.
    • squirk Re: Temperatura pieczenie chleba? 05.12.12, 23:23
      roblinek napisał(a):

> Hm - coś jest nie tak - zależy chyba jaki chleb pieczecie jeżeli na drożdżach t
      > o może rzeczywiście być temp. pow 200 ale nie uda sie to na chlebie na zakwasie

Piekę chleby na zakwasie, zaczynam od 230, potem trochę obniżam. Dopiero od 5 lat wprawdzie, ale zawsze mi się, odpukać, chleb udaje.
      Nie wahaj się podzielić się z forum innymi rewelacjami.
      :-)
      • Gość: roblinek Re: Temperatura pieczenie chleba? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 05.12.12, 23:32
        marsjański się chyba nazywa albo chlebowy na koks :):):) to jest dopiero rewelacja
    • hester83 Re: Temperatura pieczenie chleba? 06.12.12, 06:54
      Ja piekę w 220 stopniach przez godzinę, znajomy od którego dostałam zakwas na chleb piecze w 230 przez godzinę i 15 minut. Stopień wypieczenia mamy podobny więc wszystko zależy od piekarnika. Pizzę natomiast piekę w 250 stopniach 7 minut.
    • Gość: Kata Re: Temperatura pieczenie chleba? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 06.12.12, 07:21
      Przecież roblinek wyraźnie napisał że piecze w piekarniku gazowym i to bez czujnika a w takim temp utrzymać jest trudno (czytajcie dokładnie kto co napisał) i to jeszcze taką by była powyżej 200 C Piekarnik tylko gazowy ma to do siebie że temperatury nie możesz monitorować a pieczenie tylko od dołu wiec jezeli przesadzisz to spalisz i to od dołu - a na wierzchu skórka będzie niezrumieniona. W gazowym dlatego temp trzeba dać niższą - szczególnie drożdżowego ciasta i to tak cienkiego jak na Pizze
      • squirk Re: Temperatura pieczenie chleba? 06.12.12, 12:22
        Pisanie w obronie samego siebie spod tego samego IP i nie zmieniwszy stylu wypowiedzi sporo zyskało w moich oczach, idę po popcorn, mam przeczucie, że się sytuacja rozwinie.
        :-)
    • Gość: marto Re: Temperatura pieczenie chleba? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 02:01
      o faktycznie, tez bardzo ciekaw jestem jakie piekarnikow maja ustawienia 300 stopni z programami pizza?
      pozdrawiam,
      marto
      • Gość: rychg Re: Temperatura pieczenie chleba? IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 16:08
        Np. Siemens, lub Samsung
      • amused.to.death Re: Temperatura pieczenie chleba? 01.02.13, 16:25

mój to akurat whirpool.
    • anna451 Re: Temperatura pieczenie chleba? 01.02.13, 16:21
      a to chodzi o chleb czy pizze?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka