Dodaj do ulubionych

Chleb, ale z poza Polski

IP: *.bredband.comhem.se 10.10.12, 17:07
Mieszkam poza Polska od wielu lat i bardzo bym chciala sie dowiedziec jaki chleb maja niemcy.
Czy jest podobny do wypiekow pol.? czy tez rozni sie pod wieloma wzgledami.
Mam na mysli taki zwykly normalny chleb, ktory sie je kazdego powszedniego dnia i czy jest uwazany za drogi dla zwyklego smiertelnika czy tez przystepny cenowo dla kazdego.
Bylam w Niemczech pare razy ale zawsze raczyli mnie frykasami, buleczkami itp.
Bardzo bym chciala uzyskac ogolna opinie na ten temat.
Mozna prosic?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Chleb, ale z poza Polski 10.10.12, 17:23
      jesli wiesz gdzie kupowac, niemcy maja chleb o lata swietlne lepszy od przecietnego polskiego.
      znam piekarnie oferujace chleb ziemniaczany z duzymi kawalkami ziemniakow na zakwasie, chleb z calymi orzechami laskowym, cala ich masa w ciescie - swietny do sera, tzw "holzfäller" na zakwasie z pieca opalanego drewnem i inne takie. czesto przywoze jakis kawalek do polski. przynajmniej w 3miescie nie znalazlam piekarni, ktora umywalaby sie do miejsc w ktorych kupuje u siebie chleb.
      oczywiscie mowie tu o prawdziwym chlebie z piekarni pieczonym bez mieszanek. b. trudno znalezc takie w powodzi tanioch pieczacych mrozonki. w moim miescie porzadne sa 2-3. reszta to masowka.
      ale nawet w mocno przecietnej piekarni niemieckiej ktora uzywa gotowcow znajdziesz chleb mieszany b. podobny do "zwyklego" polskiego. nazywa sie "schlesier brot". takze tzw "kasseler brot" jest dosc podobny do polskiego.
    • sfornarina Re: Chleb, ale z poza Polski 10.10.12, 20:35
      Chyba nie ma lepszego chleba na świecie niż niemiecki:)
    • saksalainen Re: Chleb, ale z poza Polski 10.10.12, 21:47
      Akurat Niemcy mają chyba najlepszy chleb na Świecie. Jeżeli chodzi o ceny, 2 € za kilogramowy chleb trzeba wydać, ciemny pełnoziarnisty może kosztować i 3.

Jeżeli szukasz dobrego chleba w krajach zamorskich, szukaj niemieckiej piekarni ;)
    • izabelski Re: Chleb, ale z poza Polski 10.10.12, 21:51
      tez sie zgadzam, ze dla polskiego podniebienia zwykly niemiecki chleb bardzo pasuje
    • arabeska_a Re: Chleb, ale z poza Polski 11.10.12, 11:05
      Potwieram: niemieckie chleby sa fenomenalne, bardzo wysokiej jakosci (poza najgorszymi piekarniami w hipermarketach i jednej tandetnej chlebowej sieciowki udajacej piekarnie). Ogolnie jednak dla mnie sa to najlepsze chleby jakie kiedykolwiek jadlam.

W Warszawie mozna kupic podobna jakosc z kilku piekarni, ale te chleby sa drozsze o jakies 30% niz niemieckie.
    • Gość: zadumana Re: Chleb, ale z poza Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.12, 11:45
      Bardzo smaczny w naszym odczuciu smaku.
    • mhr2 a jak one smakowaly?, 11.10.12, 14:17
      Gość portalu: Kicia napisał(a):

> Bylam w Niemczech pare razy ale zawsze raczyli mnie frykasami, buleczkami itp.

ja bym chetnie zjadla kromke polskiego chleba,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka