Gość: joanna IP: *.lot.pl 06.07.04, 10:32 Kochani, macie moze pod reką jakis prosty przepis na ciasto z malinami, np tarte, ale niekoniecznie, moze byc ucierane. Podzielcie sie prosze :-) pozdrawiam Was! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xkropka Re: CIASTO Z MALINAMI 06.07.04, 10:59 Szybki torcik Kruchy spód: 8 dag masła, szklanka mąki, 3 łyżki cukru, 1 żółtko, szczypta soli - zagnieść, wylepić spód tortownicy, podziurkować widelcem, upiec na złoto-brązowy kolor (ok. 15 min. w dobrze nagrzanym piekarniku). Wyjąć z piekarnika do ostudzenia. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki, 8 łyżeczek żelatyny, 10 łyżek wrzątku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać wystudzoną (ale nie stężałą) żelatynę, wymieszać dokładnie. Wsypać część owoców. Masę wyłożyć na kruchy spód - uwaga - bardzo szybko zastyga, więc trzeba się spieszyć. Na wierzch wysypać pozostałe owoce, zalać galaretką. Zwykle produkcję tego smakołyku zaczynam od rozmieszania galaretki, bo ona najdłużej zastyga. Torcik udaje się również z poziomkami i czarnymi jagodani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: CIASTO Z MALINAMI IP: *.devs.futuro.pl 06.07.04, 11:10 Kruchy spód: masło cukier i 2 żółtka - utrzeć dodać mąkę i proszek do pieczenia i śmietanę i zagnieść. Gotowe. Wyłożyć na blaszkę, ułożyć malinki i na to kruszonka - do piekarnika i super ciasto na każdą okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bereniq Re: CIASTO Z MALINAMI IP: *.chello.pl 06.07.04, 16:03 Znalazlam piekny przepis w zeszlorocznym, lipcowym numerze kuchni. Zrobilam , pychota i wyglada cudownie. A oto przepis: tarta z malinami i biala czekolada ciasto: 10 dag maki pszennej, 2 lyzeczki kakao (ja dalam duzo wiecej)2 lyzeczki cukru pudru, 5 dag masla, 1 zóltko; do przybrania : 20 dag malin do przygotowania formy: 1 lyzka masla krem: 18 dag bialej czekolady, 200ml smietanki 22-procentowej, 250 ml smietany 30- procentowej; do posypania kremu: 2 lyzki kakao ( ja posypywalam cynamonem - polecam) Przygotowac krem: smietanke podgrzac ze 100 ml smietany, zalac pokruszona czekolade, a gdy sie rozpusci wymieszac, przykryc folia (nakluc ja w kilku miejscach) i wstawic do lodówki na 2-3 godz. potem wymieszac z pozostala smietana. Przygotowac ciasto: make, kakao, cukier puder i maslo wymieszac, dodac zóltko i 2 lyzki zimnej wody, ponownie wymieszac. odstawic na 30 min. nastepnie wylozyc ciastem forme do tart, przykryc papierem do pieczenia i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. Nastepnie zdjac papier i piec jeszcze 10 min. Ostudzic. maliny delikatnie rozgniesc widelcem, rozlozyc na ciescie i polac kremem. tarte schlodzic 1 godz. w lodówce. Przed podaniem posypac kakao. Robilam tez wersje z jagodami. Do masy dodalam smietane, ale ubita na sztywno. tez niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: CIASTO Z MALINAMI 07.07.04, 19:53 zrobiłam wczoraj lekko zmodyfikowane, tzn. zalałam wszystko galaretką z duża iloscią malin i czarnych jagód dzisiaj śladu po cieście nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: CIASTO Z MALINAMI IP: *.acn.pl 06.07.04, 17:52 Miał być prosty ten przepis, tak? Polecam Ci ciasto piaskowe. Super łatwe (kręcone z małej ilości składników) i bardzo trwałe. Zrobiłam je w prostokątnej, dużej formie. Raz zrobiłam z truskawkami, a raz z malinami. Pychota :) kobieta.gazeta.pl/edziecko/2,55140,,,,23184188,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: CIASTO Z MALINAMI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 18:07 A jakby tak zrobic kruche ciasto z budyniem + maliny na wierzch, glazurowane galaretką lub dzemem? Ew. mozna uzyc cista francuskiego. Gotowqego m. Odpowiedz Link Zgłoś
istotka Re: CIASTO Z MALINAMI 07.07.04, 13:56 A czy można zrobić tartę z malinami w ten sposób, że będzie to kruche ciasto+piana z ubitych białek+malinki na wierzch? Tzn. wiem, ze wszystko mozna, ale mi chodzi o techniczne szczegóły-ile tych białek, i -zwłaszcza- kiedy je położyć:czy na surowym cieście kłaść pianę, na to maliny i do piekarnika? A może później, tak 15 min. przed wyjęciem? Maliny nie puszczą soku, co by to wszystko przerobił na kluchę? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: CIASTO Z MALINAMI 07.07.04, 19:45 ja wlasnie zrobilam tarte na kruchym spodzie, z kremem waniliowym i na to swieze malinki wyglada pieknie i smakuje super :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: CIASTO Z MALINAMI IP: *.chello.pl 07.07.04, 18:55 A moze byc pyszny wiosenny sernik na zimno z malinami? Jest bardzo prosty potrzeba smietany, cukru pudru, zelatyny, malin i galaretki malinowej. Ucieramy smietane z cukrem pudrem na sztywna, dodajemy rozpuszczona w garnuszku zelatyne mieszamy wykladamy do tortownicy najlepiej wylozonej uprzednio biszkoptami wstawiamy do lodowki, po jakims czasie wyjmujemy, kolo 0,3-1h wykladamy wierzch malinami i zalewamy uprzednio ostudzona i zastygajaca galaretka, znowu wstawaimy do lodowki, najlepiej na cala noc, nastepnego dnia REWELACJA! pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś