Dodaj do ulubionych

Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcze

IP: *.client.comcast.net 10.07.04, 18:13
Kochani: poslalam przyjaciolce przepis na kurczaka curry i okazuje sie ze nie
mozna do tego dostac skladnikow. Ja niestety w Polsce nie mieszkam, to nie
moge jej pomoc poszukac. Moze ktos z was wie czy w Polce nastepujace produkty
sa w ogole dostepne:
mleko kokosowe
pasta curry, najlepiej zolta albo czerwona
sos rybny (fish sauce)
grzyby shiitake (swieze)
Ostatecznie shiitake mozna by zastapic prawdziwkiem, to by byl najmniejszy
problem. Ale pasta curry? I to nieszczesne mleko kokosowe... no i sos.

O ile sklepy takich rzeczy nie maja, czy macie jakis online sklep w ktorym by
takie rzeczy mozna bylo zamowic?

Mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi pomoc. Z gory dziekuje! - Malgoska.
Obserwuj wątek
    • lunatica Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz 10.07.04, 18:23
      Gość portalu: Malgoska napisał(a):
      Moze ktos z was wie czy w Polce nastepujace produkty
      > sa w ogole dostepne:
      > mleko kokosowe
      > pasta curry, najlepiej zolta albo czerwona
      > sos rybny (fish sauce)
      > grzyby shiitake (swieze)
      > Ostatecznie shiitake mozna by zastapic prawdziwkiem, to by byl najmniejszy
      > problem. Ale pasta curry? I to nieszczesne mleko kokosowe... no i sos.

wszystkiw wymienione produkty, no może poza świeżymi grzybami shiitake, można
      kupić bez problemu w każdym większym sklepie / markecie / supermarkecie /
      hipermarkecie lub stoisku... nie widzę problemu. przynajmniej ja nigdy nie
      miałam kłopotu z zakupem w/w rzeczy.
      pzdr,l.
      • Gość: Malgoska Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz IP: *.client.comcast.net 10.07.04, 18:36
        W takim razie bede musiala poslac Ewe do Geanta, prawdopodobnie do Tesco tez.
        Jak sie postara, to napewno znajdzie wszystko do tego kurczaka.
        Dziekuje! - Malgoska.
        • Gość: giezik Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.04, 18:48
          świeże shiitake widzialem ostatnio w Warszaweie - carefour (wilenska)
          • Gość: Malgoska Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz IP: *.client.comcast.net 11.07.04, 18:25
            Niestety, tu chodzi o Gdansk... ale jak w Warszawie sa, to w Gdansku pewnie
            tez sie znajda.
    • Gość: Pichciarz shitake +/- boczniaki IP: *.proxy.aol.com 10.07.04, 19:51
      Sądzę, że boczniaki lepiej imitują shitake niż prawdziwki. Dodałbym jednkak
      jedenego lub dwa suszone prawdziwki.
      • Gość: Krzysztof Re: shitake +/- boczniaki IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.04, 23:16
        Najprostrzym sposobem pozyskania shiitake jest wychodowanie ich w warunkach
        domowych .
        Zainteresowanym podaję namiary na producenta podłoża shiitake .
        Farma Grzybów " Gałązki Małe " 062 7624194 shiitake@post.pl
        Podłoże - zainkubowana kostka o wadze 2,5 kg w cenie 8zł/szt. + opis
        prowadzenia uprawy .
    • qubraq Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz 10.07.04, 20:19
      Małgosiu, czy koniecznie Twoja koleżanka musi zajadać się zagranicznym
      kurczakiem curry? Moze jeszcze sam kurczak też ma być chiński albo samoański?
      Niedawno Makłowicz w jakiejś powtórce swoich wędrówek proponował całkiem
      fajnego kurczaka curry z krajowych produktów (no może z wyjątkiem samej
      mieszanki curry ale i to można sobie samemu zrobić mając zasobną szafę z
      przyprawami - również wschodnimi!). Wystarczy poszukać na stronie:
      kuchnia.mckornik.com/.
      Smacznego i pozdrawiam
      Andrzej
      • emka_1 a dlaczego nie? 10.07.04, 21:22
        to jakiś występek przeciw państwu polskiemu, niepatriotycznie, czy cóś ?
        • jottka Re: a dlaczego nie? 10.07.04, 22:59
          pod maską curry z całą pewnością czai sie mały, żółty, azjatycki szpion

a w krakowskim geancie leżały sobie wczoraj obok siebie tacki shiitaków i
          boczniaków
          • emka_1 ona 10.07.04, 23:28
            jest z kury, ta maska - tzw kurza twarz ścierką nakryta
          • qubraq Re: a dlaczego nie? 11.07.04, 20:40
            jottka napisała:

> pod maską curry z całą pewnością czai sie mały, żółty, azjatycki szpion

Co Ty dziecko wiesz o żółtych azjatyckich szpionach? Kiedy Twoi rodzice jeszcze
            byli w przedszkolu ja musiałem z nimi współpracować a po 50 prawie latach
            okradli moją firmę, twórcę polskiej motoryzacji, pół roku prawie nie płacili
            ludziom wynagrodzeń (swoje 8 tys. dolarów dostawali co miesiąc z Korei) aż
            wylądowaliśmy z dnia na dzień na bruku bez jednego grosza odszkodowania czy
            odprawy. Odzywasz sie tylko po to żeby jątrzyć.
            Znajdź sobie inną ofiarę, dobrze?
            A
            • jottka jątrząc 11.07.04, 21:06
              wściekle dalej, chciałam nadmienić, że czytanie tekstu ze zrozumieniem oraz
              uwzględnianiem kontekstów szaleńczo się przydaje w życiu codziennym oraz na
              forum
              • qubraq Re: jottko miła, 12.07.04, 10:00
                jottka napisała:

> jątrząc wściekle dalej, chciałam nadmienić, że czytanie tekstu ze
                > zrozumieniem oraz uwzględnianiem kontekstów szaleńczo się przydaje w życiu
                > codziennym oraz na forum

Istotną cząstką pozostałych mi jeszcze resztek mojego życia codziennego jest to
                forum a w nim właśnie Ty więc chcę żeby było trochę fajniej, wiesz?
                A.
      • Gość: Malgoska Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz IP: *.client.comcast.net 11.07.04, 18:27
        > Małgosiu, czy koniecznie Twoja koleżanka musi zajadać się zagranicznym
        > kurczakiem curry?
        Ano musi, bo ja do polskich przepisow dostepu nie mam.
        Poza tym chodzi o przepis ktorego ona sie nie wystraszy, bo w kuchni niestety
        nie czuje sie swobodnie. A to jest najprostszy przepis na naprawde dobrego
        kurczaka na ostro.
        • ampolion Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz 11.07.04, 19:57
          www.templeofthai.com/thai_curry/thai_curry.html
        • qubraq Re: Orientalne przyprawy i inne produkty spozywcz 11.07.04, 21:02
          Gość portalu: Malgoska napisała:

> ...Ano musi, bo ja do polskich przepisow dostepu nie mam...

Przepraszam, chyba się myliłem z tym Makłowiczem, przeleciałem całą kuchnię
          McKornika i niestety nie znalazłem tego kurczaka w sosie curry. Inna rzecz, że
          nie wszystkie jego wędrówki są tam zapisane! Jesli tylko gdzieś go znajdę to Ci
          prześlę ale jak Cię znaleźć jeśli się nie logujesz?
          Jeszcze raz serdecznie przepraszam!
          A.
    • Gość: senin a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: 144.134.77.* 11.07.04, 00:00
      bo to sa dwa zupelnie inne smaki i skladniki.
      Jesli podajesz jako skladnik mleko kokosowe i sos rybny to pewnie raczej tajska.
      Ale niekoniecznie. Napisz cos wiecej.

Do tajskiej pewnie blachar (trasi) trudno bedzie zdobyc, i trawe cytrynowa.
      Byly bowiem takie narzekania na forum.
      • emka_1 Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? 11.07.04, 00:25
        wbrew pozorom łatwiej kupić tajskie niż porządne prawdziwe indyjskie przyprawy:(
        kupienie dobrej jakości łagodnego mardraskiego curry graniczy z cudem. same
        podróbki przeładowane kurkumą :(((
      • Gość: goldi Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 03:39
        Kurcze Senin ty cały cały czas z tym Blachanem! Przecież to kuchnia malajsko-
        indonezyjska przyprawy z tych kuchni są mniej osiągalne w Polsce,ale niektóre
        są dostepne.Osoba,która założyla ten wątek ma ewidetnie na myśli składniki na
        tajskie curry,a w skład tego blachan nie wchodzi!Można dodac tajskiej pasty
        chilli z dodatkiem suszonych krewetek.Wszystkie składniki,które są potrzebne do
        tajskiego curry dostepne sa w sieci wietnamskich sklepów ASIAN HOUSE w Warszawie
        (sklep-hurtownia ul.Okopowa 29B inne sklepy Galeria Mokotow na parterze,Blue
        City- poziom -1,Poznanska rog Koszykowej oraz King Cross na Jubilerskiej tam
        gdzie Geant).Bardzo wiele składników(moze nawet wszystkie) można rownież
        otrzymac w sieci supermarketów-delikatesów BOMI zwłaszcza w tym na Okopowej w
        Centrum Handlowym KLIF.Jeszcze raz do SENIN w jakimś starym wątku na temat
        kuchni daleko wschodniej w odpowiedzi na mOj wpis odpisałas,że w składzie
        sambal trassi nie ma krewetek! Otoż są oto link
        www.thecmccompany.com/indo.htm tam trzeba kliknąc na sambal trassi otworzy
        się stronka ze szczegółowym opisem i składem.Ja używam najczesciej dostepnego w
        Polsce sambal trassi holenderskiej firmy GO-TAN w skladzie,którego ewidetnie
        napisane jest suszone krewetki,ale używam rownież wietnamskiego o nazwie SHRIMP
        SATAY jest tylko 5 razy ostrzejszy (można go kupic w sektorze wietnamskim obok
        dworca Stadion)Pozdrawiam i przepraszam za tak długi wywód.
        • Gość: senin Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.07.04, 04:10
          > Kurcze Senin ty cały cały czas z tym Blachanem!

;)))))

taka juz moja uroda

>Przecież to kuchnia malajsko-
          > indonezyjska przyprawy z tych kuchni są mniej osiągalne w Polsce,ale niektóre
          > są dostepne.Osoba,która założyla ten wątek ma ewidetnie na myśli składniki na
          > tajskie curry,a w skład tego blachan nie wchodzi!

Czyzby?
          moze gdzies nie doczytales?
          Dried shrimp paste jak najbardziej jest skaldnikiem tajskiej czerwonej past
          curry.

Co do dostepnosci - nie wypowiadam sie
          Co do skladu - to ty goldi lepiej nie mac ludzim w glowach

Można dodac tajskiej pasty
          > chilli z dodatkiem suszonych krewetek.Wszystkie składniki,które są potrzebne
          do
          >
        • Gość: senin Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.07.04, 04:16
          i jeszcze cos: sambal trassi to nie trassi!
          Jak juz chcesz byc specjalista, to sprawdz pare faktow i nie wsciekaj sie bo
          wrzody gotowe
          • Gość: goldi Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 05:10
            Akurat w watku w ktorym mnie kiedys krytykowalas chodzilo o sambal trassi!!Czy
            znasz tajski odpowiednik pasty blachan? Znasz jego nazwe? watpie...Wedlug
            Ciebie cala azjatycka kuchnia to singapur-malezja-indonezja,ale tak nie jest i
            wcale nie chce być złośliwy bo wiele razy podawałas naprawde fajne przepisy
            (kilka nawet wypróbowałem).Podałem Ci link co jest w składzie trassi wtedy
            twierdziłas ze w trassi nie ma krewetek sprawdz go ,a potem polemizuj.Nie
            pamietam tego watku z przed miesiąca,ale nosił chyba nazwe" orientalne
            przyprawy".P.S.nie zamierzam odbierać Ci Twojej eksperckiej roli na tym
            forum,ale uważam że masz troche mniejsze pojecie o kuchni tajskiej niechce tu
            robic za experta ,ale przez 11 lat latania jako pracownik PLL'"LOT" do BKK
            nauczylem sie szanowac tamtejsze obyczaje i kochac tamtejsza kuchnie .Chetnie
            po polemizuje z Toba Senin,ale pod warunkiem ,ze nie bedziesz złośliwa bo
            takowa polemika mnie nie interesuje.Pozdrawiam i czekam na odpowiedż.
            • Gość: senin Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.07.04, 06:00
              hej, nie ma sprawy... co mi tam ekspertem byc nie musze..
              niegdy nie twierdzilam ze sambal trassi nie ma w skaldzie krewetek... no
              moze wyjasnie to tak _ nie ma krewetek jako takich, ma paste z krewetek (choc
              moze sa inne odmiany z suszonymi krewetkami na przyklad. Nie ma o co kopii
              kruszyc

Jest trassi /terassi i jest sambal trassi/terassi
              trassi to pasta ze sfermentowanych krewetek - zawsze tak twierdzilam, nie
              moglam twierdzic inaczej. To Ty chyba zle mnie odczytales.

sambal to mieszanka tej pasty z chilli - (i moze jeszcze czyms, zalezy)ot i
              caly sekret. Zwykle prazy sie trassi na suchej patelni i uciera w mozdziezu z
              papryczkami chilli. Sa tez wersje z suszonymi krewetkami itd...
              ale chyba zaczynam sie powtarzac.

Przepraszam jesli moje uwagi przyjales jako krytyke. NIe znam sie na kuchni
              tajskiej jak ekspert. Powiem tak: w przepisie na "thaj red curry paste" byla i
              trawa cytrynowa i kaffir lime i ... (uparta jestem jak osiol) blachan
              (dokladnie napisano : Dried shrimp paste)

Naprawde nie pamietam bym byla w stosunku do Ciebie zlosliwa, jesli tak to
              niezamierzenie. I chetnie dowiem sie wiecej nt. kuchni tajskiej
      • Gość: Malgoska Re: a ta pasta to tajska czy indyjska? IP: *.client.comcast.net 11.07.04, 18:31
        Pasta tajska. Robiona w Tajlandii, przez Thai Kitchen, importowana przez
        Epicurean International Inc. Przychodzi w malym 112 g. sloiczku, w kolorach:
        zoltym (najbardziej apetyczny), czerwonym, i zielonym ktory ma zupelnie dobry
        smak, tylko kolor jakos nie pasuje...

A w ogole to ktos wie jak te paste zrobic samemu, jak gotowa nie jest dostepna?
    • ampolion Curry: przykład brytyjskiego kolonializmu 11.07.04, 00:07
      www.porkpeople.com/shrm_spiceblends.html#C
      • ampolion Re: Curry: przykład brytyjskiego kolonializmu 11.07.04, 00:13
        I jeszcze:
        www.menumagazine.co.uk/book/curryhistory.html-
        • ampolion Re: Curry: przykład brytyjskiego kolonializmu & #35 2 11.07.04, 00:15
          www.menumagazine.co.uk/book/curryhistory.html
          • Gość: senin ale to chyba o tajskie curry chodzi, pichciarzu nt IP: 144.134.77.* 11.07.04, 00:16
            • Gość: Pichciarz Re: ale to chyba o tajskie curry chodzi, pichciar IP: *.proxy.aol.com 11.07.04, 05:37
              Ale przecież wyraźnie powiedziano, że wywodzi się to z Raj India, tej perły
              brytyjskiego imperium. Inne źródła też mówią, że curry w proszku lub paście
              (ale nie orginalnego curry jako rośliny) jest przyprawą i potrawą bardziej
              angielską miż indyjską. Ciekawe, że zachodzi i odwrotny proces indyjskiego
              małpowania kuchni cywilizowanej, zachodniej, kuturalnie dominującej Anglii. Mam
              hinduską książkę kucharską na codzienne poptrawy w tym właśnie stylu o
              tytule "Everyday Cookery for India".
              • Gość: senin Re: ale to chyba o tajskie curry chodzi, pichciar IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 11.07.04, 06:08
                to jeszcze tylko bakne niesmialo, ze tajskie curry skalda sie z innych przypraw
                niz indyjskie, no moze poza imbirem...

w sklad jego wchodzi mianowicie :
                trawa cytrynowa
                lisc z lemonki "kafir"
                czerwone chilli
                inbir swiezy
                caebula
                czosnek
                swieza kolendra (liscie i korzen)
                cukier brazowy
                pasta z sfermentowanych krewetek
                sos rybny

moglam wlasciwie dac za wygrana, ale cos mi kazalo sie zaprzec kopytami i ani
                drgnac ;)
                • Gość: Malgoska Re: przepis. IP: *.client.comcast.net 11.07.04, 18:45
                  Kochani, strasznie dziekuje za tyle pomocy. Czuje sie zobowiazana, i zamierzam
                  sie tym przepisem podzielic:
                  SKLADNIKI:
                  2 lyzki oleju do smazenia (najlepszy slonecznikowy, moze byc rzepakowy ale ten
                  ma zapach)
                  Poltorej lyzki pasty curry w dowolnym kolorze. Jak za ostre, to zredukowac do 1
                  lyzki, ale to musi miec "kopa".
                  1 puszka 400 ml mleka kokosowego
                  750 g kurczaka bez kosci i bez skory (piers, udka tez fajnie)
                  2 lyzeczki cukru
                  2 lyzeczki "fish sauce"
                  2 duze grzyby shiitake, (jak nie moge w sklepie znalezc, to zastepuje
                  portobello, tez swietnie wychodzi)
                  duza garsc orzeszkow cashew, moga byc solone

JAK PRZYRZADZIC:
                  Na b. duzej patelni rozgrzac olej do srednio goracej temperatury.
                  Dodac curry, dobrze rozmieszac i posmazyc ze 2 do 2 i pol minuty.
                  W tym czasie wstrzasac puszke z mlekiem kokosowym, jak sie juz dobrze
                  roztrzepie to wlac cala puszke. Od czasu do czasu mieszajac, pogotowac na malym
                  ogniu przez 4 do 5 minut.
                  Dodac kurczaka pokrojonego w paseczki grubosci najwyzej 1,5 cm.
                  Wymieszac z sosem, przykryc i na malym ogniu pogotowac 5 do 7 minut.
                  Dodac pokrojone w niewielka kostke lub w paski grzybki, posypac cukrem,
                  dodac "fish sauce", wszystko wymieszac, przykryc i pogotowac na malym ogniu
                  przez 3 minuty.
                  Skosztowac. Jezeli malo slone, dodac "fish sauce". Wymieszac, przykryc i
                  dogotowac jeszcze przez minutke.
                  Ugotowana potrawe zdjac z palnika, wsypac orzeszki i wymieszac dokladnie.
                  Podawac na bialym ryzu na sypko.
                  Smacznego, i dziekuje za ciekawa dyskusje!

• ampolion Re: ale to chyba o tajskie curry chodzi, pichciar 11.07.04, 19:52
                  Pewnie masz rację, ale by wszystkich was pogodzić podaję też "trochę" linków o
                  przepisach na tajskie curry. Daję też wam szansę na osteczne udowodnienie, że
                  każdy z was ma rację:

www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=thai+curry+recipe&btnG=Google+Search
                • Gość: Pichciarz Skoro mówimy tyle o kuchni tajskiej... IP: *.proxy.aol.com 12.07.04, 01:13
                  ...to może coś więcej o niej (Eng.):
                  fooddownunder.com/cgi-bin/search.cgi?q=thai
    • ampolion FLORIDA CURRY 11.07.04, 23:15
      www.ijaba.com/Detail.asp?ItemID=032-APRON-CC
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka