Gość: duola77 IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 19.12.12, 22:28 Zimno , -5 , więc na rozgrzewkę :) Konsultowałam z rodowitą Litwinką , gotuję , ktoś chętny do wymiany doświadczeń? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: Solijanka/ solanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 22:38 ... mozesz wrzucic przepis, kilka razy w zyciu jadłam , zawsze była inna, najbardziej smakowała mi na Ukrainie w Czerniowcach, ale w domu dotychczas nie eksperymentowałam z soljanka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duola77 Re: Solijanka/ solanka IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 19.12.12, 22:52 napiszę tak jak mi pyrka teraz 2 garnki , w jednym się gotuje - włoszczyzna( marchew, por , seler)+ u mnie wędzonka w drugim - na zeszklona cebulę wrzuciłam szynkę (surową) potem karkówkę w kostkę- do zrumienienia dodać do duszonego kiełbasę (wesrja uboga) a po kwadransie poszatkowane warzywa ( mrożonka ( por , marchew , seler) do gotującego sie rosołku dodać ziemniaki doprawiamy duszące się - liść laurowy , pieprz , ziele angielskie , po czasie papryka czerwona ,szczypta tymianku , chilli dodajemy do duszonego starte na dużych oczkach kiszone ogórki , dusimy , dodajemy przecier pomidorowy , dusimy , niech sie skarmelizuje kwaśność mieszamy duszone z gotowanym , dodajemy zmiażdżony czosnek- gotujemy aż się zakoleguje dodajemy posiekane oliwki czarne gotowe :) chyba wsio < myśli> Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Solijanka/ solanka 20.12.12, 10:11 Podobnie jak Ty, czyli i mięso (wołowina, wieprzowina), jakaś kiełbasa, najlepiej suszona, bulion, przecier pomidorowy, ogórki, oliwki ale dodatkowo plastry cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duola77 Re: Solijanka/ solanka IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 20.12.12, 17:50 właśnie Ukrainka się upierała ,że bez tej cytryny na talerzu to nie solanka :) spróbuję , choć ogórców nie żałowałam i jak dla mnie kwaśne w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
turchanyi Re: Solijanka/ solanka 20.12.12, 10:57 Do dziś pamiętam pyszność soljanki sprzed ok. 30 lat... Wszystko jak w powyższym przepisie. Ogórek kiszony był w niej w cienkich plasterkach, były też plasterki ugotowanej nerki (chyba wieprzowej). Podana była z plasterkiem cytryny, na którym siedziała spora górka gęstej śmietany. Soljanka - marzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duola77 Re: Solijanka/ solanka IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 20.12.12, 17:52 Soljanka - marzenie... no właśnie - marzenie a jakoś niepopularna w Polsce , szkoda :( takie słowiańskie smaki Odpowiedz Link Zgłoś