Dodaj do ulubionych

Solijanka/ solanka

IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 19.12.12, 22:28
Zimno , -5 , więc na rozgrzewkę :)

Konsultowałam z rodowitą Litwinką , gotuję , ktoś chętny do wymiany doświadczeń?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Solijanka/ solanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 22:38
      ... mozesz wrzucic przepis, kilka razy w zyciu jadłam , zawsze była inna, najbardziej smakowała mi na Ukrainie w Czerniowcach, ale w domu dotychczas nie eksperymentowałam z soljanka...
      • Gość: duola77 Re: Solijanka/ solanka IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 19.12.12, 22:52
        napiszę tak jak mi pyrka teraz

2 garnki , w jednym się gotuje - włoszczyzna( marchew, por , seler)+ u mnie wędzonka
        w drugim - na zeszklona cebulę wrzuciłam szynkę (surową) potem karkówkę w kostkę- do zrumienienia

dodać do duszonego kiełbasę (wesrja uboga) a po kwadransie poszatkowane warzywa ( mrożonka ( por , marchew , seler)

do gotującego sie rosołku dodać ziemniaki

doprawiamy duszące się - liść laurowy , pieprz , ziele angielskie , po czasie papryka czerwona
        ,szczypta tymianku , chilli

dodajemy do duszonego starte na dużych oczkach kiszone ogórki , dusimy , dodajemy przecier pomidorowy , dusimy , niech sie skarmelizuje kwaśność

mieszamy duszone z gotowanym , dodajemy zmiażdżony czosnek- gotujemy aż się zakoleguje
        dodajemy posiekane oliwki czarne

gotowe :)

chyba wsio < myśli>
        • duola77 Re: Solijanka/ solanka 19.12.12, 22:54
          z chlebem razowym zjadłam
    • posenerka Re: Solijanka/ solanka 20.12.12, 10:11
      Podobnie jak Ty, czyli i mięso (wołowina, wieprzowina), jakaś kiełbasa, najlepiej suszona, bulion, przecier pomidorowy, ogórki, oliwki ale dodatkowo plastry cytryny.
      • Gość: duola77 Re: Solijanka/ solanka IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 20.12.12, 17:50
        właśnie Ukrainka się upierała ,że bez tej cytryny na talerzu to nie solanka :)

spróbuję , choć ogórców nie żałowałam i jak dla mnie kwaśne w sam raz
    • turchanyi Re: Solijanka/ solanka 20.12.12, 10:57
      Do dziś pamiętam pyszność soljanki sprzed ok. 30 lat... Wszystko jak w powyższym przepisie. Ogórek kiszony był w niej w cienkich plasterkach, były też plasterki ugotowanej nerki (chyba wieprzowej). Podana była z plasterkiem cytryny, na którym siedziała spora górka gęstej śmietany. Soljanka - marzenie...
      • Gość: duola77 Re: Solijanka/ solanka IP: *.19.165.83.osk.enformatic.pl 20.12.12, 17:52
        Soljanka - marzenie...

no właśnie - marzenie
        a jakoś niepopularna w Polsce , szkoda :( takie słowiańskie smaki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka