Dodaj do ulubionych

PYSZNE SPAGETTI

IP: *.lanet.net.pl 16.07.04, 10:30
Wczoraj poeksperymentowałam trochę i wyszło całkiem pyszne cudeńko :-)

Składniki (na 2 osoby):

ok.200 g makaronu spagetti (dobrej jakości)
ok.150 g przecieru pomidorowego
brokuły (kilka sporych różyczek)
cebula
czosnek 2 ząbki
przyprawy do smaku jak kto lubi - ja dodałam pieprz, sól, oregano i bazylię
odrobina oleju

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju troszkę przyprawić, dodać brokuły podzielone na drobniutkie różyczki, po chwili dolać trochę wody i dusić do miękkości. Następnie dodać przecier pomidorowy, zmiżdżony czosnek sól pieprz oraz sporą ilość oregano i bazylii. Wszystko razem wymieszać, chwileczkę podgrzać i podawać z makoronem.
MNIAM !!!

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam...:-)
Obserwuj wątek
    • marghot Re: PYSZNE SPAGETTI 16.07.04, 10:38
      a nie lepiej w sezonie używać pomidorów bz skórki niż przecieru?
      nawet poza sezonem wolę (przyznam szczerze) pomidory z puszki niźli przecier.

A prawda potrawa smakowita także z krótkim makaronem (penne, świderki)
    • agawka2 Re: PYSZNE SPAGETTI 16.07.04, 15:54
      Gość portalu: Ola napisał(a):

> Wczoraj poeksperymentowałam trochę i wyszło całkiem pyszne cudeńko :-)
      >
      > Składniki (na 2 osoby):
      >
      > ok.200 g makaronu spagetti (dobrej jakości)
      > ok.150 g przecieru pomidorowego
      > brokuły (kilka sporych różyczek)
      > cebula
      > czosnek 2 ząbki
      > przyprawy do smaku jak kto lubi - ja dodałam pieprz, sól, oregano i bazylię
      > odrobina oleju
      >
      > Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, cebulę pokrojoną w kostkę zeszk
      > lić na oleju troszkę przyprawić, dodać brokuły podzielone na drobniutkie różycz
      > ki, po chwili dolać trochę wody i dusić do miękkości. Następnie dodać przecier
      > pomidorowy, zmiżdżony czosnek sól pieprz oraz sporą ilość oregano i bazylii. Ws
      > zystko razem wymieszać, chwileczkę podgrzać i podawać z makoronem.
      > MNIAM !!!
      >
      > Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam...:-)

a mój mąż nie weźmie do ust bez mięska
      • marghot Re: PYSZNE SPAGETTI 16.07.04, 15:59
        Agawko, możesz dodać dla M boczek lub szynkę. trochę to smak zmieni, ale jak
        mus to mus.
        Abyś Ty mogła zjeść bez miesa sugeruję usmażenie kilku plastrów boczku i
        dodanie ich mężowi na potrawę znajdująca się w talerzu - takie swego rodzaju
        przybraie.
    • kociamama Re: PYSZNE SPAGETTI 16.07.04, 16:21
      A ja lubie super ostre i bardzo czosnkowe. Najpierw podsmazam granulat sojowy
      (namoczony) na cebulce, do tego czosnek i pieprz cayenne. Do tego pomidory
      (oczywiscie swieze, nie zaden przecier czy puszka) pokrojone na drobno. MOze
      byc tez ostra papryczka, bazylia i oliwki. Pycha! Z bialkiem, sycace, a bez
      miesa. (no i tanie, granulat sojowy 2 zl/paczka a starczxa na 4 duze porcje)

Smacznego,
      Kociamama.
      • Gość: 101 Re: PYSZNE SPAGETTI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 17:01
        Moje ulubione to czosnkowo-serowe . Na oliwce podsmażam cebulę do
        zbrązowienia , byle nie za mocno , bo staje się gorzka .Potem na minutkę sporo
        drobno pokrojonego czosnku . Dodaję spaghetti , mieszam i podaję posypane dużą
        ilością startego , żółtego sera . Ach , zapomniałabym o pieprzu . A jak mam
        więcej czasu , robię carbonarę .Też pyszne :))
    • Gość: aa Re: PYSZNE SPAGETTI IP: *.pool21345.interbusiness.it 16.07.04, 22:10
      aglio-olio:
      sos:
      czosnek, peperoncino i duzo zielonej peitruszki podmsazone na oliwie i do
      spaghetti.
      • dagda1 Re: PYSZNE SPAGETTI 19.07.04, 10:55
        Gość portalu: aa napisał(a):

> aglio-olio:
        > sos:
        > czosnek, peperoncino i duzo zielonej peitruszki podmsazone na oliwie i do
        > spaghetti.

proste i smaczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka