Dodaj do ulubionych

makaron ale inaczej - jak?

17.04.13, 11:36
Pozdrawiam serdecznie!
Jestem "makaronowym" miszczem :-)
Od lat specjalizuję się w makaronach.
Niestety - moi domownicy kochają ciężkie sosy. Wolą carbonarę od aglio olio e pepperoncino, alfredo od sosów z pesto, nawet bolognese od czegoś lżejszego z łososiem :-(
Jakoś nie potrafię zrobić lekkiego dania, które wywołałoby entuzjazm...
Poproszę Szanownych Forumowiczów o sugestie i wypróbowany przepis na smaczne, wiosenne, lekkie danie!!!
Z góry dziękuję
jeep
Obserwuj wątek
    • shachar Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 12:45
      Ja trochę jak Twoi domownicy. Myślę, ze chętnie zjadłabym bakłażana jako dodatek zamiast mięsa, ale jaki to mógłby być przepis, to nie wiem
      • Gość: senin Re: makaron ale inaczej - jak? IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.13, 13:09
        zgriluj baklazana {male}kawalki, na oleju podsmaz piorka cebuli, nie za dlugo przez 1-2 minuty, dorzuc pokrojone w osemki pomidory, smaz przez chwile (wszystko na bardzo goracej patelni), sypnij lyzeczke cukru, dorzuc chilli czerwone, podlej sosem rybnym lub sojowym, dodaj zgrilowany baklazan, posmaz chwile, dodaj sarty imbir , zamieszaj, posmaz nastepna chwile i podawaj

przed dodaniem baklazana mozna tez dodac czegos zielonego, np fasolke
    • marghe_72 Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 13:28
      Jeep.. makaronowa bratnia duszo :D
      zerknij, może coś Wam się spodoba

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143925695.html - sos dość zawiesisty, ale nie za ciężki
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,140275525,140275525.html - z suszonymi pomidorami i bułką tartą
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138728568,138728568.html - pesto z cukinii
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,133826000,133826000.html - z szynka i "kremem" z ricotty
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131800652,131800652.html - tuńczyk, cytryna, kapary
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,131800726,131800726.html - z pecorino
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117676679,117676679.html - tunczyk, suszone pomidory

ja tak mogę naprawdę długo :D
      • annjen Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 13:38
        Ten z tuńczykiem biorę na jutro, mam też ochotę na ten z pecorino, ale obawiam się, że takiego gatunku nie dostanę - można zastąpić JAKIMŚ pecorino?
        • marghe_72 Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 13:46
          Możesz użyć dowolnego :)
      • jeepwdyzlu Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 20:48
        senin, marghe - DZIĘKUJĘ bardzo bardzo
        Jeszcze dziś spróbuję przepisu z szynką i ricotty
        jutro bakłażan :-)
        Grazie :-)
        jeep
        • mamagnoma Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 22:42
          Hmmm.... Propozycja raczej dla Ciebie niz dla rodziny, ale moze cos innego ;-)
          Ostatnio odkrylismy spaghetti z rybkami o nazwie acciughe. Sa z rodziny sardelowatych. Kolega przywiozl nam z Sycyllii. Maly sloiczek, wygladaly jak anchois. Ale smak! Mmmmm.... Bez porownania lepszy! Poniewaz dostawa jest rzadko, sprobowalam wyszukac substytutu do kupienia w kraju. Dobrze w tym celu sprawdzaja sie anchois firmy Lorea.
          Na oliwie podsmazyc posiekany czosnek, drobno pokrojona papryczke chili, cebule, ale tylko zeby sie "spocila" i wrzucic fileciki acciughe/anchois. Podsmazyc doslownie chwileczke. Odcedzic spaghetti i wrzucic na patelnie z sosem. Wymieszac. Raczej nie solic, chyba ze ostroznie. Rybki sa dosc slone. Posypywac swiezo zmelonym pieprzem.
          Dla nas to bylo takie odkrycie jak kilkanscie lat temu pesto :-)))
          Polecam.
          • referee Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 22:48
            mamagnoma napisała:

> Na oliwie podsmazyc posiekany czosnek, drobno pokrojona papryczke chili, cebule
            > , ale tylko zeby sie "spocila"

> Polecam.

Ta opcja jest również wspaniała, nawet bez rybek- szybko, prosto i lekko strawnie
          • linn_linn Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 18:02
            Istnieje tez "pasta di acciughe" w tubkach i w sloiczkach. Wygodna szczegolnie ta w tubce: mozna wycisnac niewielka ilosc dla smaku.
        • marghe_72 Re: makaron ale inaczej - jak? 17.04.13, 23:46
          jeepwdyzlu napisał:

> senin, marghe - DZIĘKUJĘ bardzo bardzo
          podziękujesz jak zrobisz i zasmakuje :)
          Daj znać czy wrzucać kolejne przepisy , bo co jak co ale tego u mnie nie brakuje ;)
          • jeepwdyzlu @marghe 18.04.13, 09:45
            Daj znać czy wrzucać kolejne przepisy , bo co jak co ale tego u mnie nie brakuje ;)
            -------
            riccotowa pasta pyszna pyszna :-)
            dziś bakłażan
            Wklej jeszcze kilka przepisów, bo potem zapomnisz :-))
            Dziękuję dziękuję
            jeep jeep
            :-) :-)

PS. Przepis z rykami tez wygląda dobrze - spróbuję kupić polecane anchois. Dzięki!
            • marghe_72 Re: @marghe 18.04.13, 09:55
              a proszę Cię bardzo :)
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,111346961,111346961.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,103974508,103974508.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73562142,73562142.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73438863,73438863.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65609234,65609234.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66087704,66087704.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57393165,57393165.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58636327,58636327.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88691301,88691301.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84937434,84937434.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66282761,66282761.html
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23197853,23197853.html?f=777&w=23197853&a=23197853
              wybacz niektóre zdjęcia :D
              • jeepwdyzlu Re: @marghe 18.04.13, 10:01
                super, już analizuję
                Przy okazji - brałem udział lata temu w warsztatach kulinarnych w Neapolu - wiekowy Mistrz zalecał dodawanie wody makaronowej (nawet pół chochli) ZAWSZE - do każdego sosu!
                No i nigdy przenigdy nie zalewać makaronu zimną wodą - kazał pamiętać te dwie rady jako najważniejsze :-)
                No to pamiętam ;-)
                Raz jeszcze dziękuję i wracam do przepisów!
                j.
                • marghe_72 Re: @marghe 18.04.13, 10:05
                  jeepwdyzlu napisał:

> Przy okazji - brałem udział lata temu w warsztatach kulinarnych w Neapolu - wie
                  > kowy Mistrz zalecał dodawanie wody makaronowej (nawet pół chochli) ZAWSZE - do
                  > każdego sosu!
                  > No i nigdy przenigdy nie zalewać makaronu zimną wodą - kazał pamiętać te dwie r
                  > ady jako najważniejsze :-)
                  > No to pamiętam ;-)
                  > Raz jeszcze dziękuję i wracam do przepisów!
                  > j.

ja bym jeszcze dodała:
                  żadnej oliwy do wody, w której zamierzamy gotować makaron :)
    • jeepwdyzlu @marghe2 18.04.13, 09:51
      Przy okazji
      Zajrzałem na Twojego bloga (świetny)
      i przeczytałem fotorelację z Mąki i wody
      Zrobiłaś zdjęcia arancini - kulek ryżowych.
      Pomijam, ze były chyba mniejsze, niż te, które jadłem na Sycylii, ale tak czy siak - szkoda, że w Polsce ten ryżowy przysmak jest mało znany.
      U Ciebie chyba też nie ma przepisu, prawda? Może trzeba nad tym popracować - Mistrzu?
      ( a może jak ministra jesteś Mistrza?)

:-)
      mały miszcz j.
      • solaris_1971 Re: @marghe2 18.04.13, 11:21
        Marghe, wlasnie przeczytalam na Twoim blogu, ze mierzi cie spaghetti bolognese. A to
        dlaczego ?
        • momas Re: @marghe2 18.04.13, 11:30
          nie jestem Marghe, ale myślę (znając ja forumowo juz kilka ;lat), ze mierzi ją własnie ten makaron. :D
          Pewnie z penne byłoby ok.
          • momas Re: @marghe2 18.04.13, 11:36
            oj, przepraszam za ten makaron, tak to jest jak sie rozmawia przez telefon, co ma byc na obiad i pisze na forum :D :D :D
          • marghe_72 Re: @marghe2 18.04.13, 13:35
            momas napisała:

> nie jestem Marghe, ale myślę (znając ja forumowo juz kilka ;lat), ze mierzi ją
            > własnie ten makaron. :D
            > Pewnie z penne byłoby ok.

Z penne też nie bardzo :)
            Tagliatelle, fettuccine, pappardelle .

Ze spaghetti się sosu bolońskiego nie jada. To raz
            Nie każdy sos mięsny staje się z automatu sosem bolońskim. To dwa
            Włochy to coś więcej niż sos pseudo boloński. To trzy

dlatego napisałam to co napisałam na blogu :)
            • momas Re: @marghe2 18.04.13, 13:38
              no toz przeprosiłam za pomyłkę. Rozmawiałam o tym makaronie przez telefon i jednoczesnie pisałam na forum :)
              • marghe_72 Re: @marghe2 18.04.13, 17:41
                momas napisała:

> no toz przeprosiłam za pomyłkę. Rozmawiałam o tym makaronie przez telefon i jed
                > noczesnie pisałam na forum :)
                >

:) :)
            • jeepwdyzlu Re: @marghe2 18.04.13, 13:43
              Ze spaghetti się sosu bolońskiego nie jada. To raz
              ---------
              :-)
              no właśnie, ale powiedz to licznym nadwiślańskim restauratorom
              Przy okazji - ostatnio zamiast spaghetti stosuję wymiennie (np przy carbonara) linguine...
              jeep
              • Gość: anthonyb carbonara IP: 94.162.45.* 18.04.13, 15:50
                do carbonary mozna i uzyc innych formatow makaronu dlugiego np. bucatini . Mozna i krotkie formaty np. rigatoni, tortiglioni
                • solaris_1971 Re: carbonara 18.04.13, 17:33
                  Prosze mnie wiec oswiecic co do 2 spraw :
                  - co to jest prawdziwe spaghetti bolognese ( a nie pseudo ) ?
                  - z jakim makaronem sie je jada ?
                  • marghe_72 Re: carbonara 18.04.13, 17:52
                    solaris_1971 napisała:

> Prosze mnie wiec oswiecic co do 2 spraw :
                    > - co to jest prawdziwe spaghetti bolognese ( a nie pseudo ) ?
                    > - z jakim makaronem sie je jada ?

o makaronie pisałam wyżej ;)
                    pseudo bolognese to na przykład cos we ten deseń:
                    www.makro.pl/public/przepis-spaghetii-bolognese# ( i jeszcze z błędem - powinno być pelati)
                    www.kwestiasmaku.com/pasta/z_pomidorami/szybkie_spaghetti_bolognese/przepis.html (sos sojowy?? cynamon?? .. abstrahując od faktu, że w prawdziwym ragu' bolognese to pomidorów jest jak na lekarstwo)
                    www.bajceps.pl/2012/07/jak-zrobic-spaghetti-bolognese-przepis.html
                    www.wielkiezarcie.com/recipe29321.html - papryka?? grzyby?? i cała reszta..

Takich przepisów jest masa.
                    Ja nie twierdzę, że te sosy są niesmaczne, ja tylko mówię, że nie mają absolutnie nic wspólnego z sosem bolońskim

tu kilka włoskich przepisów. Służę pomocą w tłumaczeniu :)
                    www.coquinaria.it/forum/showthread.php?107423-Il-Vero-Tradizionale-Originale-Ragu-Bolognese-(%C2%A9)-(cucina-bolognese)
                    www.mangiarebene.com/ricette/salse/ragu-alla-bolognese-ricetta-ufficiale_IDa_3982.htm
                    ricette.giallozafferano.it/Ragu-alla-bolognese.html
                    Do poczytania :D
                    www.italiaatavola.net/articolo.aspx?id=13743
                    www.ilgiornaledelcibo.it/consumo-intelligente/articolo.asp?id=856 - po angielsku
                    www.facebook.com/pages/Gli-spaghetti-alla-bolognese-NON-ESISTONO/108996229121738
                    • buka007 Re: carbonara 19.04.13, 12:36
                      a wlasnie, ze grzyby!! :-)

marghe_72 napisała:

> rel="nofollow">www.bajceps.pl/2012/07/jak-zrobic-spaghetti-bolognese-przepis.html
                      > rel="nofollow">www.wielkiezarcie.com/recipe29321.html - papryka?? grzyby?? i cała reszta..
                      >
                      > Ja nie twierdzę, że te sosy są niesmaczne, ja tylko mówię, że nie mają absolutn
                      > ie nic wspólnego z sosem bolońskim
                  • coralin Re: bolognese 18.04.13, 18:11
                    Chyba najczęściej popełnianym błędem przy makaronie z sosem mięsno-pomidorowym jest jego krótkie gotowanie (znaczy sosu). To nie jest szybki sos.
    • marghe_72 Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 17:54
      aaa.. i jeszcze jedno
      spaghetti to nie nazwa dania a rodzaj makaronu ;)
      • solaris_1971 Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 18:21
        A ja robie sos do makaronu ktory nazywam " alla pollacca ". Nie powiem jak robie bo mnie wysmiejecie.

Marghe, a jak TY robisz sos bolonski ?
        • solaris_1971 Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 18:23
          Ja spaghetti nie znosze, nie zdarzylo mi sie jeszcze zjesc spaghetti i nie poplamic bluzki. Zawsze zamawiam penne czy farfalle czy swiderki.
          Ten sos z kuleczkami miesnymi, o ktory pytalam w watku wczesniej tez zrobie z jakims innym makaronem , na pewno nie ze spaghetti.
        • coralin Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 18:37
          Większość sosów do makaronów robię według własnej receptury i wyobrazni. Uwielbiam pecorino i często zostają mi twardawe kawałki, które ścieram i trafiają do sosów. Podobnie jest z serami pleśniowymi. Z kształtów też dopasowuję do sosu i upodobań. Spaghetii kupuję rzadko, lubię grubsze bucatini, pennette, penne.
        • marghe_72 Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 19:17
          solaris_1971 napisała:

> A ja robie sos do makaronu ktory nazywam " alla pollacca ". Nie powiem jak robi
          > e bo mnie wysmiejecie.
          >
          > Marghe, a jak TY robisz sos bolonski ?
          na przykład tak
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127028024,127028024.html :)

Dawaj swój sos :). Obiecuję, że nie będę się śmiać bo niby dlaczego miałabym to robić. To Twój pomysł , masz prawo gotować sosy takie jakie Ci się żywnie podobają.

Ja się czepiam nazewnictwa (w przypadku ragu' itp) , nie składników :)

ps. "Pasta di acciughe" można kupić w Delimie
    • coralin Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 18:29
      Może Polacy dlatego najbardziej lubią mięsne sosy do makaronu, że makaron z sosem to u nas główne danie?
      U mnie wiosna to czyszczenie lodówki z produktów zimowych, suszone pomidory za 2 miesiące mi się nie przydadzą więc zrobiłam sos pomidorowy na bazie puszkowych z dodatkiem suszonych (są bez oliwy, takie w woreczku).
      • linn_linn Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 18:38
        W ogole najlepsze sosy sa na tzw. winie: patelnia, troche oliwy, czosnek/cebula i uruchamiany fantazje. Za inspiracje moga posluzyc nawet przypadkowe skladniki, ktore mamy pod reka.
        • solaris_1971 Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 19:50
          Robie miedzy innymi takie 2 sosy :

1) alla pollacca : mieso mielone podsmazone na wlasnej roboty oliwie ,troche suszonych ziol prowansalskich, pomidory siekane z puszki, pieczarki, cebula , czosnek. Podaje z grubym makaronem, posypane swieza bazylia.

2) bardzo szybki sos podany mi przez znajoma Szkotke :

piers kurczaka podsmazyc na oliwie, przelozyc do garnka, dodac siekane pomidory, dusic az pomidory nabiora konsystencji sosu, dodac sloiczek pesto rosso, zagescic smietana do zup i sosow ; podawac posypane swieza bazylia
          Szkotka podawala ten sos z ryzem ale mi bardziej pasuje do makaronu

3) wymyslony przeze mnie, nazywamy go gulasz rybny :

na oliwie podsmazyc sporo pora, przelozyc do garnka,podlac woda i chwile pogotowac
          ( mozna dodac cukinie ) dodac lososia i krewetki, pogotowac doslownie chwile, zaciagnac gesta smietana. Kiedys podawalam z koperkiem, teraz z kolendra.

No i oczywiscie makaron z cukinia, brokulami i pesto verde.

Uprzejmie prosze o niewysmiewanie mnie. Przyznalam, ze kucharka ze mnie zadna. Natomiast konstruktywna krytyke / sugestie jak ulepszyc przyjme z wdziecznoscia.

Ja bym prosila o przepisy z miesem ( mam takiego chlopa, dla ktorego obiad bez kawalu miecha to nie obiad ), dlatego taka slaba jestem we wszystkich wegetarianskich daniach.
          • jeepwdyzlu Re: makaron ale inaczej - jak? 19.04.13, 08:59
            Ja bym prosila o przepisy z miesem ( mam takiego chlopa, dla ktorego obiad bez kawalu miecha to nie obiad ), dlatego taka slaba jestem we wszystkich wegetarianskich daniach.
            --------
            Powiedz mu, że prawdziwy chłop kocha karmić swoją babę :-) i nieco ruchu w kuchni...
            A najfajniejsze chłopy specjalizują się w kuchni włoskiej.
            A najfajniejsi z najfajniejszych - w pastach :-))
            ciao
            jeep
        • coralin Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 19:58
          Podobnie jest z sałatkami. Chyba nigdy nie zrobiłam klasycznej nicejskiej. Wszystkie z sałatą rozkładaną na talerzu z pokrojonym jajkiem i innymi dodatkami nazywam jednak a'la nicejska. A kładę co jest akurat w lodówce.
          • solaris_1971 Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 21:26
            U mnie tak jest ze wszystkimi daniami jednogarnkowymi, czyli zupami, gulaszami, zapiekankami i salatkami. Czesto wrzucalam cos co mialam w lodowce, zeby sie nie zmarnowalo i okazywalo sie strzalem w dziesiatke !! Zostalo mi tymianku z zupy jagniecej to go dorzucilam do zupy z soczewicy. No i sie super komponuje.
            • coralin Re: makaron ale inaczej - jak? 18.04.13, 22:18
              Dlatego zawsze dziwią mnie prośby o dokładny przepis na sałatki, sosy do makaronu. Moje a'la nicejska są zawsze inne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka