nisar
13.05.13, 11:59
Przyjęcie urodzinowe dla dziecka na działce (ale bez grilla!!!). Rodzinne, więc raczej z przewagą osób dorosłych. Termin - koniec czerwca, więc muszę zakładac, że będzie gorąco i to właśnie najbardziej mnie martwi.
Ze względów ode mnie niezależnych muszę maksymalnie skrócić czas przygotowania, więc planuję rzeczy najprostsze. W ogólnym zarysie zaczyna to wyglądac następująco:
- półmisek wędlin
- półmisek mięs pieczonych (przygotuję wcześniej i zamrożę, niestety)
- jajka w sosie majonezowym z kolorowymi warzywami
- sałatka grecka
- pieczone udziki kurze
- pomidory, ogórki małosolne, papryka kolorowa, rzodkiewki
- pieczywo i masło
- napoje
- tort
- ciastka drobne (raczej bez kremu)
Wątpliwości mam mnóstwo i liczę na Waszą pomoc:
- sałatkę grecką postawię "na sucho", dorobiony sos będzie osobno do polania każdy sobie osobno, jak długo wytrzyma na powietrzu, zakładając że będzie naprawdę gorąco?
- jakie sałatki (chciałabym jeszcze minimum dwie) mogę przygotować i zostawić na tarasie bez obawy, że po dwóch-trzech godzinach ktoś się nimi struje?
- pieczone udziki chciałabym podac na zimno, czy to dobry pomysł? Co podac do nich? Jakiś sos?
- jajka w majonezie zdecydowanie planuję podac osobno, tzn osobno jajka (np. na sałacie) i osobno sos majonezowy i pokrojone warzywa, sądzicie że to ok?
- jak w ogóle to wszystko postawić, żeby nie wysychało - po pierwszym "rzucie jedzeniowym" czyli jak będzie wyglądało, że goście się wstępnie najedli można to delikatnie przykryc folią przezroczystą? Nie będzie wrażenia, że "macie już więcej nie jeść"?
Po części zimnej planujemy zamówić z pobliskiego miasteczka pizzę, a po pizzy będzie już tort, szampan i słodkie.
Wszelkie uwagi mile widziane.
P.S. A może całe jedzenie ustawić w domku? Tam jednak dużo chłodniej zawsze niż na dworze i raczej bez owadów, z drugiej strony ciasnawo, wolałabym taras, niekoniecznie chcę kilkanaście osób w różnych konfiguracjach w małym pomieszczeniu. Z drugiej strony mogłabym ustawić tam dwa stoły i byłby fajny bufet. Gubię się, pomóżcie :)