Gość: B IP: *.aster.pl 28.07.04, 18:47 ja gotuje w wodzie z sola,zielem angielskim i lisciem laurowym ale juz mi sie troche nudzi. znacie jakies fajne przepisy to sie podzielcie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: Co z bobu??? 28.07.04, 19:41 Ja zwykle bób gotuję w osolonej wodzie i spożywam polany masełkiem. Ostatnio trafił mi sie taki nie najmłodszy, miał już twarde łupiny, więc po ostudzeniu obrałam z łupin i podsmażyłam na masełku z ziołami prowansalskimi - wyszedł pyszny. Myślę że możnaby go spożyć popijając barszczem (często tak podsmażam fasole jaś do barszczu), ale lenistwo wygrało i nie chciało mi się już gotować barszczyku :) Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Co z bobu??? 28.07.04, 20:15 koniecznie zupka z bobu wg przepisu Makłowicza:) Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Co z bobu??? 02.08.04, 12:40 tak troche na zalegle poodpowiadam, ale na kilka bo przedzierac sie przez całosc nie ma sensu ;) Kotleciki z bobu juz wczesniej promowalm (tak jak kotelty mielone, tylko bob po ugotowaniu wyluskac ze skorupek i utłuc - duzo, duzo, a nawet duzow iećej natki.) Wszelki bób przesmażany - klasyczny po rzymsku - ugotowac, w łupinach smażyć na głebokim oleju (tylko ten mały, także teraz już obierać trzeba), posypać mieszanką, czerwonej papryki, soli zioołowej, piperzu kajeńskiego. Wariacje na ten temat niezliczone - bob po ugotowaniu i wyłuskaniu, przesmażac na patelni a) z ziolami b) z kielbasa c) z grzybami d) a + b + c e) dodac na koniec gęsty jogurt (czyli skleppowy odcedzić na gazie) f) ze śmietaną g) czy ma ktoś jakieś resztki w lodówce Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co z bobu??? 02.08.04, 12:44 bób gotowany+dip czosnkowy bób jako składnik sałatek duszony bób z boczkiem i kilkoma ząbkami czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Co z bobu??? 02.08.04, 12:54 zupa własna 1. ugotowany i obrany bób 2. bulion 3. kminek 4. czosnek pokrojony w plastry 5. świeży majeranek Do bulionu wrzucić: majeranek, kminek i czosnek. Kiedy czosnek będzie miękki dodać bób, chwilę pogotować. Zrobić lane kluski i trochę jeszcze przyprawić solą i pieprzem. Gotowe. Dobre jeśli zostanie trochę bobu, z którym nie-wiadomo-co-zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Co z bobu??? IP: *.plonsk.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 13:56 ile czasu gotujecie bób? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co z bobu??? 02.08.04, 13:58 do miękkości, czyli mniej więcej 15 minut od zagotowania Odpowiedz Link Zgłoś
giezik ale , ale 02.08.04, 14:01 zeby obraz z lupinek szybko i bezstresowo po jakichs 5-8 min od zagotowania nalezy wyjac. Jak bedzie za długo to beda sie rozciapciwaly przy wyłuskiwaniu Odpowiedz Link Zgłoś