Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczana

30.07.04, 13:09
Z czym je jecie?jakie dodatki?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: placki ziemniaczana 30.07.04, 13:11
      kilka miesięcy temu był długaśny wątek na ten temat.
      poszukaj, a znajdziesz chyba wszystkie możliwe połaczenia ;)))
    • lunatica Re: placki ziemniaczana 30.07.04, 13:14
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7650232&a=11073246
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12369942&a=12428859
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13327905&a=13327905
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13512675&a=13512675
    • dodwig2 Re: placki ziemniaczana 30.07.04, 13:17
      Z cukrem, z cukrem i ze śmietaną, lub po więgiersku - z sosem gulaszowym b.
      pikantnym - pycha, będąc kiedyś w Czechach (w Swobodzie nad Upą) jadłam placki
      z wątróbką (jakoś przyrządzoną w sosie) nazwywało się to - po spolszczeniu -
      przysmak Karkonosza
      • Gość: Cynamoon Re: placki ziemniaczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 13:22
        Ja tylko ze smietana. Albo smietana z twarzokiem.

Sprobuj kiedys doad do masy na placki drobno pokrojonej kiszonej kapusty. W
        stosunku do kartofli, tak gdzies 1/3 objetosci. Bardzo fajny i oryginalny efekt
        smakowy.
        Wtedy juz smietana do nich nie pasuje wedlug mnie.
    • brunosch Re: placki ziemniaczana 30.07.04, 13:20
      No nie! To jawny prowokator ;)
      Żaden temat na forum nie wywołał takich emocji jak placki z cukrem vs z solą...
      • hania55 Re: placki ziemniaczana 30.07.04, 14:01
        Tak, to na pewno kolejny atak frontu cukrowników ;-)
        • Gość: ramshe Re: placki ziemniaczana IP: *.alfa / *.alfa-system.pl 31.07.04, 09:28
          Ja do placków ziemniaczanych dodaje duzo ziół prowansalskich mmmmmmmm a do tego
          zimny kefir Krasnystaw pyyyychaaaaaaaaaaaaaa

---
          www.pysznakuchnia.friko.pl
          • babeczkaa Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 09:38

O! to moze byc dobre, popróbuje, dzięki za zióła prowansalskie,pozdrowionka
            • Gość: Cynamoon Re: placki ziemniaczana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:42
              A ja zawsze sypie duuuzo majeranku. I duzo pieprzy grubo zmielonego.
              Ale z prowansja tez sporobuje!
              • iwu Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 10:24
                A ja doprawiam różnie, raz z ziołami prowansalskimi, innym razem z curry, ale
                nigdy potem nie jem z żadnym sosem, solo są najlepsze.
                • Gość: 100 Re: placki ziemniaczana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 10:57
                  Eksperymentowałam kiedyś z plackami dodając kawałeczki wędlin , boczku
                  wędzonego czy żółtego sera . Nie powiem , były smaczne , ale najbardziej mi
                  smakują zwykłe placki z cebulą /dużo/ pieprzem i polane zimnym , gęstym
                  jogurtem . W dzieciństwie też się jadało placki z cukrem , ale teraz już mi nie
                  smakują:))
      • myshen82 Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 14:24
        hehe, to chyba moj watek byl;) ja tam tylko z cukrem, czasem ze smietana;)

i narobiliscie mi apetytu, zaraz ide po ziemniaki... (i pewnie znowu bede miala
        zmasakrowane rece:))))
        • Gość: 100 Re: placki ziemniaczana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 15:36
          Z lenistwa korzystam z małej sokowirówki . Podrzucam pomysł , ale nie polecam ,
          żeby nie było na mnie jak coś będzie nie tak :)))
          • myshen82 Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 16:02
            przed chwila zaswitalo mi w glowie, ze moze by te ziemniaczki blenderem na
            papke... tylko czy sie nie polamia ostrza??? chyba sprobuje;)
          • ampolion Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 22:22
            Ja tak właśnie robiłem. Moja sokowirówka ma tarczę dokładnie taką jak prawdziwa
            tarka do ziemniaków, takie dziurki gwoździem wybite... No i odcedzać soku nie
            ma potrzeby po starciu. Ani kroić w maleńkie kawałki.
    • Gość: Krynia Re: placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 17:08
      Najbardziej nie lubię trzeć ziemniaków na tarce,więc od zawsze używam do tego
      celu blendera.Śmiało możecie tak robić,jak podsunęła pomysł myshen 82.Nic się
      nie połamie,ale ziemniaczki pokroić w małą kostkę i rozdrabniać małymi
      porcjami(nałożyć do połowy blendera),masę wylać do miski w której będziemy
      przygotowywać ciasto i następna porcja do blendera.W trakcie rozdrabniania
      możemy dołożyć wszystkie dodatki , a w misce tylko łychą wymieszać.Smacznego.
      • Gość: Cynamoon Re: placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 21:07
        Ja tez tak czasem robie, ale zauwazylam, ze smak jest ciut inny, w zaleznosci
        do tego, jak byly starte i na czym. Ale i tak sa bardzo dobre.
    • beata1002 Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 22:18
      ja od niedawna tre ziemniaki na tarce o srednich oczkach <nie drobnych
      tradycyjnie>.Zapewniam ze trwa to o wiele krocej i sa naprawde chrupiace.Tylko
      nie na tych duzych oczkach bo bedzie masa za sycha Smacznego
      • ampolion Re: placki ziemniaczana 31.07.04, 22:24
        A z dobrym keczapem lub z relish (chatney) ktoś próbował? Warto...
        • Gość: Ampolion Re: placki ziemniaczana IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 22:34
          I jeszcze: z guacamole!
    • qubraq Re: placki ziemniaczana 01.08.04, 00:20
      A czemu nie zetrzecie tego na malakserze filipsa? ma tarczę akurat do tarcia
      ziemniaków na placki. Chyba jeszcze można na maszynce do mięsa Zelmera z
      wymienioną przystawką do tarcia albo na miazgę albo na wiórki (dobrze jest pół
      na pół). Jednak ja trę ręcznie na tarce tyle ze wolno zeby jak mówi "myszka"
      nie zmasakrować rąk, też tego nie lubię .
      Placki, placki na słono z cebulą polane śmietaną - święto w domu!
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka