Gość: renata IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 01.08.04, 17:25 chcialabym kupic, ale nie mam kompletnie rozeznania w tym segmencie rynku:-)) wspomozcie dobra rada :-)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juanabo Re: cisnieniowy ekspress do kawy 01.08.04, 18:43 Na pewno nie delongi bo piłam obrzydliwą kawę z tego expressu, a moze to był tylko taki typ, nie wiem...Ja mam Saeco (najtańsza wersja) i jestem zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.wnc.katowice.pl 02.08.04, 13:17 a ja mam delongi i robi kawe bardzo pyszniutka:) Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 17:13 ja też mam delongi. ogólnie jestem zadowolona, mam jednak problem ze spienianiem mleka - mleko się podgrzewa i robi się troszkę pianki - dosłownie na wysokość 0,5 cm. jak zrobić żeby tej pianki było dużo?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.wnc.katowice.pl 03.08.04, 10:45 nie wiem jaki masz model, u mnie mleko wlewa sie do osobnego pojemnika i kiedy juz jest para to wtedy wlaczam spienianie. mleko leje do pojemnika jak kawe mam gotowa. na pelnej parze robi duuzo piany. Odpowiedz Link Zgłoś
juanabo Re: cisnieniowy ekspress do kawy 14.08.04, 16:37 a to może był zepsuty... Odpowiedz Link Zgłoś
anna29 Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 10:07 Cześć Renata. Ja od kilku lat mam ekspres La Pavoni, model EDL. Jestem z niego bardzo zadowolona. Ma bardzo fajny wygląd, podgrzewacz do filiżanek, specjalny automat do cappuccino, pompe ciśnieniowo-wibrującą 15 BAR, a co najważniejsze kawa wychodzi z niego pyszna. A cappuccino- niebo w gębie. Dzięki automatowi do cappuccino mogę zrobić pianę jaka chcę, wysoka, lub nizszą-bez odrobiny mleka. Sama ją reguluje. Jest idealny dla mnie. Nie tylko ze wzgledu na kształt, techniczną budowę ale bardzo często mnie ratuje w kryzysowych sytuacjach, np. na różnego typu imprezach, imieninach. Jest bardzo wydajny. A ja mogę zrobić z niego kawę , kakao a nawet herbatę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 13:50 To zależy jakim jestes kawoszem :) Jest bowiem kilka typów ekspresów ciśnieniowych. Są takie duże maszyny, które same mielą i zaparzają kawę. Ty musisz tylko dolewać wodę, ale to ekspres decyduje ile będzie tej wody w Twoim espresso, bo tak został zaprogramowany. Mają też plusy: spienianie mleka, mrożenie, etc. Ja od wielu lat używam innego typu. Ten ekspres potocznie zwany jest `włoskim' - składa się z dwóch części i stawia się go na gazie. W dolnej komorze podgrzewa się woda, która po zagotowaniu przeciska się pod ciśnieniem przez sitko ze zmieloną kawą. Napar gromadzi się w górnej komorze. Są różne rozmiary tych ekspresów, ja używam takiego na objętość 2 filiżanek. Ale są też większe. A jak lubisz cappucino to wystarczy dokupić specjalny kubek do spieniania mleka :) pzdr ines Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 15:00 Ja tez uzywam od 15 lat. Uzywaja go tez miliony Wlochow. Ekspress to, moim zdaniem, zbedny wydatek. Napradwe dobrze dziala jesli jest caly czas na chodzie, ma sporo czasu na rozgrzewke itp. Tym bardziej, ze ryzyko jest: nie wszyscy sa potem zadowoleni z rezultatu. A i tak najwazniejsza dla smaku kawy, oprocz samej kawy, jest woda. Jak sie pilo kawe w Neapolu, to sie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 15:22 > ryzyko jest: nie wszyscy sa potem zadowoleni z rezultatu. O, właśnie! A jednak trochę taka maszynka kosztuje. Może poodwiedzaj znajomych z takimi ekspresami i pobróbuj? Mam taka anegdotkę: dawno, dawno temu moja koleżanka zaprosiła mnie na degustację kawy z nowiuteńkiego ekspresu. Potem była rewizyta u mnie, ale ja jej podałam kawę z mojego włoskiego. Efekt? Gdy znów do niej poszłam, duży ekspres stał jako wyposażenie imprezowe, a dobrą kawkę zrobiła w ekspresiku bliźniaczo podobnym do mojego :)))) pzdr ines Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 15:37 W ciagu 15 lat widzialam sporo wloskich domow. Generalnie maja maszynki stawiane na gaz. U niektorych ekspressy zagracaja kuchnie / nigdu nie podano mi kawy zrobionej w takim ekspressie /. Sa one reklamowane jako te, ktore robia kawe jak te barowe. I na tym sie konczy: sa lepsze, gorsze, ale nic wiecej. Wloch, jak juz chce sie napic kawy jak w barze, to...idzie do baru. Co wiekszosc robi wiecej nz raz dziennie. Ekpressy dodaja kuchni szyku, ale co do kawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 02.08.04, 16:28 dzieki za sugestie i podpowiedzi.. moze ktos jeszcze cos dorzuci?? przyznam, ze zaskoczylo mnie istnienie "wloskiego" ekspesu na gaz (nie mam gazu, tylko kuchenke elektryczna, no i mieszkam w polsce.. czy to dla mnie dostepna opcja??) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 16:38 Ja też mieszkam w Polsce :) A ten ekspres nastawny może być także na płytę - chodzi o to, by od spodu było źródło ciepła. Mówimy o takich urządzeniach: www.boswellsofoxford.co.uk/product_list.asp?strType=Type1&strSubCategory=Coffee%20Makers Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 02.08.04, 16:46 I jeszcze kilka fotek tego samego: www.made-in-china.com/showimages/111/171926/Coffee_Maker_SCPSA_4-6.jpg www.mokatrade.com/Products/equipment/bialetti/kaliffa.jpg www.amiganien.com/pictures/Bialetti/V42LARGE.jpg A tu jest taki śmieszny, że napar kapie wprost do filiżanki, a nie do tego górnego zbiorniczka (mechanizm taki sam: woda gotuje się na dole, przeciska przez sitko, a płyn leci rurką): www.compasspoint-online.co.uk/acatalog/Rosker%20mini%20espressosm.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.it / 62.233.189.* 02.08.04, 17:16 I ja tez jestem ogromna fanka i uzytkowniczka tego "stawianego na gaz" Bardzo, bardzo polecam! W dodatku kosztuje grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 09:45 Jasne, ze tak. Polecam. Kupujac nalezy pamietac, ze kawe robi sie dokladnie w takiej ilosci, jaka przewiduje maszynka / sa od 1 do 12 filizanek, malenkich jak wloskie /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 11:05 Też ostatnio miałam przyjemność pić kawę z takiego ekspresu stawianego na gazie i kawa była lepsza niz z posiadanego przeze mnie DeLonghi. Gdzie mozna go kupić i ile mniej więcej kosztuje taki ekspres ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 11:19 Cen w Polsce nie znam. Tu mozna zobaczyc najbardziej znane firmy Bialetti: www.bialetti.it/caffe.html Ceny sa rozne, glownie decyduje design. Zaczynaja sie od kilku euro / najmniejsze i niemarkowe /. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 11:55 Ceny są różne. Ja swój kupiłam w palarni kawy (Singidunum) i model ze stali nierdzewnej kosztował 120 zł. Podobne modele widziałam również w Pożegnaniu z Afryką. pzdr ines Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 14:41 Cena zalezy od rozmiaru i tego, z czego jest zrobiony. Ja mam najzwyklejszy, z aluminium, taki klasyczny- granisty, wloskiej produkcji. Kupiony w sklepie Kawy i herbaty swiata. Mam rozmiar 3, co odpowiada 3 filizankom do espresso, co odpowiada 3/4 kubka 250 ml. Kosztowal pomiedzy 30-40 zl (nie pamietam). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 14:44 I tyle powinien kosztowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lula Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: 62.29.248.* 03.08.04, 14:46 Och, Renatko to i ja się dopiszę do pień pod adresem 'włoskiego ekspresu stawianego na gaz'. Moja babcia ma taki, jeszcze przedwojenny z malutką elektryczną (działającą!) maszynką do niego! Ja najczęściej używam takiego taniutkiego, podstawowego bezmarkowego modelu na dwie filiżanki (espresso oczywiście), ale jak pisali przedmówcy istnieją takie same w zwielokrotnionej wersji. Ale mam też taki śmieszny, kupiony w 'Duka' który na górze zamiast dzbanka ma dwa kraniki pod które podstawia się maluńkie filiżaneczki do espresso właśnie. Cudeńko! Taki podstawowy model, czyli dzbanek w którego podstawie jest woda, potem w sitku kawa a na to nakręca się część w której zbiera się zaparzony napar widziałam w: 'Pożegnaniu z Afryką' - wszystkie możliwe rozmiary, sklepikach przy firmowych kawiarenkach 'Tchibo' - dwa rozmiary, tylko, że ostatnio zmienili wzornictwo i te nowe są droższe, IKEA - najmniejszy rozmiar i chyba najsłabsze wykonanie bywają też w hipermarketach np. Geant w częsci gdzie są produkty gospodarstwa domowego i tam się to nazywa kafetera, można tam też kupić uszczelki i sitka do nich, przynajmniej jakiś czas temu je tam widziałam. Co do cen, to niestety nie mogę tu błysnąć ale najmniejsza najtańsza (ok.40zł) była chyba w IKEA, jest byle jak wykonana ale kupiłam taką na działkę i póki co sprawuje się nieźle. Pozdrawiam, Lula Odpowiedz Link Zgłoś
je Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 15:55 Piszecie, że trzeba przestrzegać dokładnie ilości, to znaczy, że jeżeli mój ekspres jest przeznaczony na 6 filiżanek (500ml) to mogę w nim zrobić tylko 6? Nie mogę na przykład wsypać mniej kawy (do połowy) i wlać tyle samow wody, żeby kawa była słabsza a było jej więcej? Ja tak robię (chociaż sprzedawczyni mówiła, że kawa się dobrze wtedy nie zaparzy) i nie jest gorsza właściwie niż gdy robię na 6 filiżnek. Chodzi mi dokładnie o przerządzenie latte. Czy myślicie, że powinnam się zaopatrzyć raczej też w taki na 2 filiżanki? Bedę wdzięczna za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
je Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 16:21 Czy w tym wypadku maci np. kilka rozmiarów tych ekspresików i używacie właściwego w zalezności od tego ile osób pije kawę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 16:50 Wody musisz wlac okreslona ilosc. Co do ilosci kawy, to mozesz te ilosc minimalnie regulowac (ja wspypuje 3/4 sitka, ale dlatego, ze skonczyla mi sie kawa niskodrazniaca) Chociaz w instrukcji obslugi bylo napisane, ze ma byc cale sitko. Ja kupilam rozmiar 3, bo korzystam z niego sama i nikt inny. Zazwyczaj pije kawe z mlekiem, i pije w kubku 250ml. Jak juz wyzej napisalam, 3 zapelnie kubek w 3/4. Reszte uzupelniam mlekiem i jest to dla mnie opytmalna proporcja. Rozmiar 2 jest moim zdaniem ciuit za maly . Kawy byloby mniej niz pol kubka. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 17:01 Kawa musi dokladnie wypelnic sitko, ale nie moze byc ubita. Woda musi siegac do takiej dziurki, ktora widac w dolnej czesci / od srodka /. Oczywiscie, jesli robi sie kawe do mleka, roznica w aromacie moze byc malo zauwazalna. Jesli jednak, podaje sie czarna kawe w filizance, ilosc ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 17:04 Ilosc kawy jest wazna, gdyz musi ona stawiac leciutki opor przedostajacej sie wodzie. Nie moze on jednak byc za duzy. Sitko okresla dokladna ilosc kawy, a dolna czesc - wody. Maszynke nalezy zdjac zanim zacznie gwizdac; jesli sie nie uda, to przynajmniej zanim skonczy. Na pewno nie zostawiac jej gwizdzacej, bez opieki: kawa bedzie w samku lekko "przypalona". Odpowiedz Link Zgłoś
je Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 17:13 Dziękuje za odpowiedzi. Wiem to wszystko z instrukcji, mam pytanie natomiast takie. Czy np. jeśli z ekspresu pija dwie osoby (dwie duze kawy z mlekiem) to moge korzystac z ekspresu na 6 filizanek espresso wypelniajac sitko po brzegi bez obawy ze kawy jest po prostu na dwie osoby za duzo? O to mi chodzi, czy nie ma za duzo kofeiny? Czy powinnam jednak korzystac z ekspresu na dwie filizanki i wtedy wypelniac sitko? Ja w obawie ze kawy jest w tym na 6 za duzo, wypelniam je do polowy (na taka sama ilosc wody jak przy szesciu, kawa jest po prostu slabsza). Co radzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
je Re: cisnieniowy ekspress do kawy 03.08.04, 23:08 podnoszę do góry bo temat mnie nurtuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zreszta Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:18 a ja mam jescze jedna zagwozdke- podobno do machinettek potrzebna jest specjalnie zmielona kawa- nieco grubiej niz do ekspresow barowych- i taka kawe mozna w europie w sklepach dostac /w polsce nie chyba/ Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 08:29 Ja nie znam kawy do ekspressow barowych. Do ekspressow domowych trzeba kupic te z napisem "espresso", a do maszynek kawe wloska, bez tego napisu / ta na pewno ma odpowiedni sposob zmielenia /. Co do innych / nie tych wloskich / nie wypowiadam sie, gdyz ich nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 08:33 Jeszcze w sprawie barow. Mam wrazenie, ze uzywaja kawy w ziarnach, ktora jest mielona na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 08:25 Ilosc kofeiny wynika z ilosci kawy. Trudno mi cos radzic, gdyz kazdy ma "swoja" ilosc kawy, ktora moze pic. Na pewno w tej kawie jest mniej kofeiny niz w kawie robionej w szklance / gdyz kontakt wody z kawa jest krotki /. Ja na kawe z mlekiem dla 2 osob robie ja w maszynce 3-filizankowej, ale gdybym zrobila w tej 6x pewnie by mi nie zaszkodzila. Powtarzam jednak, sprawa jest indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 08:50 A co do kaw dostepnych w Polsce, to wydaje mi sie, ze nie nalezy uzywac tych drobnomielonych, na ktorych jest napisane, ze sa doskonale do parzenia po turecku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.udn.pl 04.08.04, 11:08 ja mam inny problem.... jak podaje sie taka kawe... czy wlewa sie odrazau do filizanek, czy do porcelanowego dzbanka? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 11:31 Porcelanowy dzbanek, bardziej elegancki, chlodzi kawe. Zalezy od okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 11:42 Ja od razu wlewam do filiżanek... bo nie mam dzbanka do kawy, ino do herbaty. Zawsze się upewniam, czy są jacyś amatorzy mleka, żeby zostawić miejsce na kropelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.udn.pl 04.08.04, 11:50 ja mam sliczny , porcelanowy dzbanek specjalnie do kawy, le nigdy go nie uzywalam, bo nie wiem jak to zrobic własciwie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 11:55 Myślę, że wystarczy podgrzać dzbanek - wiesz, żeby kawy nie wystudzić. Czyli kawa się parzy w ekspresie, a w tym czasie w dzbanku trzymasz gorącą wodę. Potem ją wylewasz i do tak ogrzanej porcelany przelewasz kawusię. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 11:50 Znalazłam! Przypomiało mi się, że są takie śliczne ekspresy, które dół mają stalowy, a górę w postaci porcelanowego dzbanuszka, który można zestawić z maszynki i postawić na stole, żeby każdy mógł się poczęstować. Rurka z sitka jest oczywiście tak śmiesznie wygięta i wchodzi do dzbanuszka przez szyjkę. Super sprawa! Zobaczcie: www.wheesh.com/acatalog/clara.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 12:09 Na bardziej eleganckie wizyty, bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: 195.94.207.* 04.08.04, 12:28 Ja mam dokładnie taki jak w linku, ten mniejszy. Ma dwa poziomy, do których można wlać wodę i taki ogranicznik do sitka. Używam go na codzień, parzę kawę na niższym poziomie, wychodzi tego dokładnie jeden duży kubek. Jestem bardzo zadowolona, chociaż dzbanek się w czasie parzenia nagrzewa (uszko!) i trzeba chwilke odczekać, albo lać do kubka przez szmatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdi Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 14:54 Super, że trafiłam na Waszą rozmowę. Mąż od pewnego czasu przekonuje mnie do takiego włoskiego ekspresu, ale jakoś nie miałam przekonania. Teraz już wybrałam, i bardzo dobrze, że akurat dzisiaj o tym piszecie, bo zakupy mają się odbyć jutro. Byłam o krok od wydania niepotrzebnej kaski na ciśnieniowy. Jeszcze raz dzięki. I widziałam ładny ekspresik w sklepie Pożegnanie z Afryką, stalowy z ceramiczną górą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 04.08.04, 14:27 nie bylo mnie jakis czas, a tu watek zyje sobie wlasnym zyciem:-)) jesli chodzi o ekspres cisnieniowy to niewiele sie dowiedzialam (moze jednak ktos napisze jeszcze cos na ten tamat.. dobra kawa z ekspresu przeciez tez jest swietna) zanim jednak kupie ekspres cisnieniowy napewno kupie ten na kuchenke, ktory polecacie, tymbardziej, ze cena nie jest przerazajaca, a wasze opinie bardzo zachecajace :-)) a moze.. jakis link do internetowego sklepu, w ktorym mozna kupic to cudo?? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: cisnieniowy ekspress do kawy 04.08.04, 15:40 Co do ekspressow, wrzuc na wyszukiwarke. Dyskusji bylo na tym forum sporo. Teraz duzo osob jest na urlopie, wiec i glosow o nich mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hic Re: cisnieniowy ekspress do kawy IP: 195.94.207.* 13.08.04, 13:39 ja też mam taką maszynkę stawianą na gaz, ale kupiłam ostatnio ekspres cisnieniowy. Jestem po prostu pazerna :) Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: cisnieniowy ekspress do kawy 13.08.04, 14:20 zobacz tu : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13443632&a=13443632 Ostatnio na allegro sprzedano ekspres nakuchenny Bialetti na trzy kawy za 53 zł (nowy). Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: cisnieniowy ekspress do kawy 13.08.04, 14:21 a gdybyś chciała zaraz potem młynek...:-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13477492&a=13477492 Odpowiedz Link Zgłoś