Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobrego steka?

IP: *.merinet.pl 26.08.13, 22:05
Macie sposób na dobrego steka, churpkiego na zewnątrz I soczystego I miękiego w środku?
Mi wychodzą "twarde podeszwy"
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Jak zrobić dobrego steka? 26.08.13, 22:15
      Gość portalu: jan-ek napisał(a):

> Macie sposób na dobrego steka, churpkiego na zewnątrz I soczystego I miękiego
      > w środku?
      > Mi wychodzą "twarde podeszwy"

Najlepszy sposób to dobre mięso, nieprzesmażone.
    • Gość: gosc Re: Jak zrobić dobrego steka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 23:26
      mnostwo rad na forum. Wpisz po prostu "stek" w wyszikiwarkę, bo nie tak dawno dyskutowano o sposobach na osiagniecie dobrego rezultatu przy wysmazaniu miesa
    • kuchniazone [...] 27.08.13, 07:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • ania_m66 Re: Jak zrobić dobrego steka? 27.08.13, 12:09
        sorry, ale stek przyrzadzony wg tych rad bedzie absolutna kulinarna katastrofa ktorej
        od marynaty poczawszy (na cholere psuc dobre mieso marynata?) poprzez czas smazenia (sorry winnetou, ale 10 min dla 150g miesa to mega podeszwa i po prostu masakra) do rady aby zostawic go na dalsze 2 min na patelni ! aby mieso odpoczelo.
        rada aby mieso wyjac z lodowki aby osiagnelo temp pokojowa przed wsadzeniem je w kompletnie bezsensowna marynate i ponownym wrzucenie go do lodowki jest wiecej niz glupia i bezsensowna. wrecz przeciwnie - ciagle zmiany temperatury: zimna, pokojowa, zimna pokojowa spowoduja eksplozje bakterii w miesie i zwieksza prawdopodobienstwo sraczki i innych chorob jesli nie wysmazysz miesa na zelowe.
        mieso tylko przed samym smazeniem nalezy wyciagnac z lodowki aby bylo w temp pokojowej. 15 min wystarczy wg. mnie jedynie jesli w kuchni panue dziki upal. normalnie w chlodniejszym pomieszczeniu 30 min i dluzej.
        co do podanego linka, to moge ci powiedziec, ze czasy na blogasku sa z tylka wyjete, a nie ze stopera, bo rezultat wygladalby calkiem innaczej niz wskazuja na to zdjecia.

kuchniazone napisała:

> mój nie był bardzo chrupiący na zewnątrz ale był bardzo smaczny, spróbuj
        > kuchniazone.blogspot.com/2013/07/stek.html
        >
        • kuchniazone Re: Jak zrobić dobrego steka? 27.08.13, 13:36
          mnie i mojemu mężowi smakowało i z pewnością nie była to podeszwa
          każdy reguluje czas smażenia wg własnych potrzeb, a także wg rodzaju patelni i kuchni co pewni chodząca doskonałości wiesz
          ogólne rady podane w tym przepisie, o marynacie i traktowaniu mięsa moim zdaniem są słuszne, twoim nie muszą
          • Gość: x z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie IP: *.unitymediagroup.de 27.08.13, 14:17
            2 steki. Stek w marynacie??? Jeżeli zostawię go na patelni na kuchni elektrycznej, to będzie się dalej smażył a nie dochodził. Ania-seks-seks-seks ma absolutną rację.
            • kuchniazone Re: z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie 27.08.13, 14:34
              Jeśli odstawisz go na patelni z kuchni na blat, to się nie będzie dalej smażył.
              • Gość: mam_monka Re: z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 14:47
                Jeśli Tobie i Twojej rodzinie smakował, to wszystko w porządku.
                Ale Ania ma rację. Poczytaj jej wpisy dotyczące steków, rady są bardzo pomocne. Ja od Niej nauczyłam się smażyć steki.
                • kuchniazone Re: z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie 27.08.13, 15:00
                  Dzięki za radę, jednak nie lubię agresywnie piszących osób, więc jej posty sobie podaruję.

Przed smażeniem steków czytałam się sporo w sieci, podglądałam filmy na youtube, na pewno z forumowych rad czytałam rady pookcooka (bo to pamiętam), na pewno będę robić steki jeszcze wielokrotnie i z tego samego rodzaju mięsa, bo mi wyjątkowo pasowało.

Czytałam także o sposobie robienia steków z przepisu Asi:
                  www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/idealny-stek-z-grillowana-kukurydza-i-ziemniakami/
                  i zgodzę się szczególnie z jej słowami:
                  "Czas smażenia steków waha się od 4 do 14 minut, i zależy między innymi od grubości mięsa, jego jakości i rodzaju. Ja użyłam dobre filety z polędwicy wołowej o delikatnym mięsie. Jeśli nie mamy pewności do do rodzaju mięsa i czasu potrzebnego do jego usmażenia, najlepiej obserwować mięso jak zachowuje się na patelni podczas smażenia, tzn. jak zmienia kolor z różowego na brązowy."

Mój stek wyglądał jak na zdjęciu i smakował dobrze, w przepisie napisałam ok 5 minut a nie 5 min z zegarkiem w ręku, ponieważ np. gdy smażę na mojej patelni ceramicznej wszystko dochodzi mi szybciej, na tytanowej wolniej, przestawiłam się też niedawno z kuchni gazowej na elektryczną i też niektóre potrawy które od lat robiłam w określony sposób czasowy musiałam zmodyfikować.
                  • Gość: gosc Re: z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 16:08
                    Spojrz w dzisiejsze "Palce lizac", na podane czasy smazenia i nie upieraj sie, bo po prostu jest niemozliwoscia usmazyc dobry stek w podanym przez ciebie czasie.
                    • Gość: gosc Re: z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 16:10
                      W.w post do Kuchniazone:)
                      • kuchniazone Re: z 0,5 kg mięsa to mam zaledwie 27.08.13, 16:33
                        W związku z tyloma postami postanowiłam sprawdzić czy mi się moje smażenie nie przyśniło i będę się upierać jednak, że nie. Oczywiście każdy ma prawo smażyć krócej ale steki wychodzą niezłe. Na filmie jest podane niemalże identyczne wykonanie, raczej go nie oglądałam wcześniej, chociaż jakieś filmy na pewno ale przepisy często się powtarzają na stronach i myślę, że gdzieś to już czytałam.
                        Na hasło stek z rostbefu wśród tych, które mi wyskoczyły jako pierwsze nie znalazłam ani jednego przepisu gdzie stek smażony byłby krócej niż 5 minut z jednej strony.
                        www.youtube.com/watch?v=wBXxiDWNDqw
                        pasjasmaku.wordpress.com/2013/03/21/stek-z-rostbefu-saute-instrukcja-smazenia-steka-wolowego-z-rostbefu/
                        www.dianagotuje.pl/index.php/2013/03/stek-z-rostbefu-wolowego/

tak ja wiem, może ci wszyscy ludzie się nie znają, może ja się nie znam, jednak moja propozycja to tylko opcja i nie widzę powodu by nazywac ludzi idiotami tylko dlatego, że wykonują coś inaczej (to do pyskatej tam powyżej)

Nie będę się więcej upierać a autor wątku i tak wybierze opcję najbardziej mu pasującą, przepisów są setki.
    • Gość: x stek smażymy na gorącej patelni, po obsmażeniu IP: *.unitymediagroup.de 27.08.13, 14:11
      w zależności od grubości mięsa zawijamy na kilka minut w folię alumiową albo wsuwamy do rozgrzanego do 150 °C piekarnika na ok. 10 minut.
      • presens Re: stek smażymy na gorącej patelni, po obsmażeni 27.08.13, 15:25
        Ja robie tak stek po hiszpansku(za Jamie Olivierem),zawsze jest dobry.Poledwice wolowa kroje w 2 cm plastry, na desce rozgniatam dlonia, nacieram oliwa, sola , pieprzem i slodka papryka.Smaze na patelni grillowej,obracam i nacieram przekrojonym zabkiem czosnku, znow obracam.Smażę krótko , gdzieś max 3 min.Potem przekladam do nagrzanego garnka z grubym dnem, mam takiego starego zeptera, ale on jest tylko ciepły, i tam mięso chwilę dochodzi pod pokrywką.Podaję z grillowaną czerwoną papryką i łyżką kwaśnej tłustej śmietany, pycha
    • kuchniazone Re: Jak zrobić dobrego steka? 27.08.13, 14:38
      jeśli już to "ohydny" :) a co do reszty możesz mieć swoje zdanie i nawet porozmawiałabym z tobą na normalnym poziomie ale już w pierwszym poście napisałaś "blogasku" i kilka innych ciepłych słów, które nijak się mają do cywilizowanej rozmowy na normalnym poziomie

więc wybacz ale nie będę szukać twoich rad na forum, bo nie leży mi taki agresywny styl bycia (nawet internetowy)
    • Gość: wuwu Re: Jak zrobić dobrego steka? IP: 5.134.64.* 27.08.13, 21:27
      Nigella proponuje steki z dodatkiem ziół i wódki, pisze że najlepsze są po dwóch, trzech dniach leżakowania w lodówce. Smaży 3,5 minuty z każdej strony gdy chce krwiste i dłużej gdy mają być dobrze wysmażone, po usmażeniu daje im aż kwadrans odpocząć. Polecam: www.nigella.com/recipes/view/vodka-marinated-steak-111
      • ania_m66 Re: Jak zrobić dobrego steka? 27.08.13, 22:36
        przy prawie kilogramowym "steku", ktory na zdjeciu jest ewidentnie duzo grubszy niz jeden cal podany w przepisie moge zrozumiec 3,5 minuty na strone.
        ale tylko i wylacznie wtedy.
        podawanie tej wartosci ze tak powiem z tylka wzietej bez zadnych innych parametrow nie jest pomocne, poniewaz to ile smazymy steka zalezy glownie od jego grubosci i w przypadku wagi od 400- 500g rowniez i od niej. wtedy dodalabym jakas minute na strone. poza tym beef rump to tzw hüftsteak, riderhüfte, czyli biodrowka kosztujace prawie 50% mniej niz prawdziwe steki - jest to mieso posledniejszego gatunku ktore nie nadaje sie do smazenia w grubych plastrach, bo bedzie za twarde i wymagajace wrecz marynaty. w szczegolnosci wodka spowoduje, ze skruszeje. b. fajny przepis tak btw, sama go z pewnoscia wykorzystam :)
        zadalam sobie trudu i kliknelam w 3 podane zrodla inspiracji tego nieszczesnego przepisu.
        zaprawde bardzo kiepskich nauczycieli sobie kuchniazone wybrala. najbardziej przeraza kucharz reprezentant polski z filmiku na YT. szczeka mi troche opadla, no ale niestety - z pewnoscia mam o kilkaset stekow wiecej na koncie niz ten pan.

Gość portalu: wuwu napisał(a):

> Nigella proponuje steki z dodatkiem ziół i wódki, pisze że najlepsze są po dwóch, trzech dniach leżakowania w lodówce. Smaży 3,5 minuty z każdej strony gdy chce krwiste i dłużej gdy mają być dobrze wysmażone, po usmażeniu daje im aż kwadrans odpocząć. Polecam: www.nigella.com/recipes/view/vodka-marinated-steak-111
        • jackk3 Re: Jak zrobić dobrego steka? 27.08.13, 23:36
          Nie widze w tym przepisie nic nadzwyczajnego (chyba ze ta gorzala bo to nieporozumienie).
          3 dni to jest stanowczo za dlugo. Jest to tzw. 'skirt steak' ogolnie raczej 'twarde mieso ale majace duze walory smakowe. I tak zazwyczaj nie ma wiecej jak 1 cal w nagjrobszym miejscu a w wielu nie wiecej jak 1 cm. Na zdjeciu stek zostal pokrojony 'pod katem' (aby przeciac wlokna i zeby kawalki byly jeszcze b. miekkie).
          www.seriouseats.com/2011/06/how-to-grill-skirt-steak.html
          O wiele lepiej opisane (niestety trzeba znac angielski).
          Tego rodzaju steki grilluje sie b. krotko bo mieso twardnieje o wiele szybciej i nigdy nie powinno byc nawet 'medium'. I raczej zastosowanie do roznego rodzajow kanapek i tego typu podobnych.
          • Gość: Lew Re: Jak zrobić dobrego steka? IP: 5.134.64.* 27.08.13, 23:57
            Haha dobra dyskusja, a wiadomo ze steki smazy sie roznie w zależności od mięsa i innych czynników. Poledwice sie smazy najkrocej OK 3 min z każdej strony, rostbef OK 5 min z każdej strony, pozostała wołowina to sie na gulasz bardziej nadaje.
            Ania66 weź spuśc z tonu, bo sie słabo czyta.
          • ania_m66 Re: Jak zrobić dobrego steka? 28.08.13, 00:16
            nie, wydaje mi sie, ze skirt steak to musi byc cos innego.
            przepis nigelli opiewa na jeden plaster biodrowki(zrazowki?) wyciety z jej najszerszego miejsca majacy 1 cal i wazacy 700g. patrzac na zdjecia podlinkowane przez ciebie to musi byc cos calkiem innego.
            ale wy w ameryce innaczej rozbieracie mieso niz w europie.
            na posledniejszego gatunku steakach sie nie znam, ale przepis nigelli do mnie przemawia. alkohol w postaci wodki rowniez :)
            ze musi byc dobrze rozowy w srodku, to jasne, innaczej nawet pies nie pogryzie :)

jackk3 napisał:

> Nie widze w tym przepisie nic nadzwyczajnego (chyba ze ta gorzala bo to nieporo
            > zumienie).
            > 3 dni to jest stanowczo za dlugo. Jest to tzw. 'skirt steak' ogolnie raczej 'tw
            > arde mieso ale majace duze walory smakowe. I tak zazwyczaj nie ma wiecej jak 1
            > cal w nagjrobszym miejscu a w wielu nie wiecej jak 1 cm. Na zdjeciu stek zostal
            > pokrojony 'pod katem' (aby przeciac wlokna i zeby kawalki byly jeszcze b. miek
            > kie).
            > www.seriouseats.com/2011/06/how-to-grill-skirt-steak.html
            > O wiele lepiej opisane (niestety trzeba znac angielski).
            > Tego rodzaju steki grilluje sie b. krotko bo mieso twardnieje o wiele szybciej
            > i nigdy nie powinno byc nawet 'medium'. I raczej zastosowanie do roznego rodzaj
            > ow kanapek i tego typu podobnych.
    • pmk_pmk Re: Jak zrobić dobrego steka? 28.08.13, 10:51
      Kupilam niedawno w jednym sklepie dwa rodzaje miesa, oba nadajace sie na stek. Jedno mialo znosna cene, drugie nieznosna. Powstala podeszwa oraz fantastyczny stek. Jakosc miesa to klucz, nie przeskoczysz tego.
    • galtomone To proste, az sam sie zdziwilem... 28.08.13, 13:55
      W Biedronce mozna kupic steki (rostbef i antrykot - ten drugi wydaje mi sie lepszy) i w 9/10 przypadkach to mieso jest OK i naprawde dobrze wychodzi.
      Dawno nie jadlem steka (z polskiej wolowiny), ktory po paru minutach smazenia rozpuszcza sie w ustach.

Przygotowanie jak opisano na opakowaniu. Smazysz 2 min jedna strone i 2 min druga - potem mozna dosmazyc po minucie jak ktos chce, ja wole soczyste i krwiste.

Na talerz, do tego maselko czosnkowe albo cos innego (zeby nie zabilo smaku miesa), np. ocet winny z modeny (stary) musi byc gesty jak czekolada na goraco i mamy niebo w gebie :-)
    • Gość: jan-ek Re: Jak zrobić dobrego steka? IP: 195.187.15.* 28.08.13, 16:02
      Wywiązał sie spór a a ja ponowię pytanie o dobrego steak.

1. Mieso. W lidlu widziałem mieso ale zapakowane jest tak że nie widać co jest w środku. Na ryneczku w mięsnym kupuję wołowinę jednak nigdy nie wiem co dokładnie mam kupić

2. Przygotowanie. sól, pieprz, rozmaryn. Ktoś mi ostatnio powiedział o skropieniu! mięsa octem

3. Jak I na czym smażyć. Gril?, patelania - w tv widziałem że stak ma być smażony a nie uduszony bo wtedy jest twardy. Inne?

Dziekuję
      • ania_m66 Re: Jak zrobić dobrego steka? 28.08.13, 16:23
        ad1 na ryneczku kupisz mieso polskiej krowy mlecznej ktora zdechla ze starosci, nie mieso na steka i jeszcze na pewno "ladne" to dla ciebie jasnoczerwone, a takie ciemne to stare, wiec go nie kupisz, prawda?. jedyne, co z ryneczku moze nadac sie do krotkiego smazenia to poledwica wolowa.
        ad2 zadnych przyraw przed smazeniem. zadnych. ani soli. soli i pieprzy sie po. ocet na szlachetna wolowine? no zmiluj sie... chociaz gdzies w starej kuchni polskiej straszylo skropienie poledwicy wolowej octem przed pieczeniem. nie wiem, co mialo to dac, bo od tego mieso gwarantowanie nie skruszeje.
        ad3 b. mocno rozgrzana patelnia. najlepiej grillowa

ale ogolnie to sie nie przejmuj, bo z miesa ktore chcesz nabyc najprawdopodobniej g... ci wyjdzie a nie stek.

> Wywiązał sie spór a a ja ponowię pytanie o dobrego steak.
        >
        > 1. Mieso. W lidlu widziałem mieso ale zapakowane jest tak że nie widać co jest
        > w środku. Na ryneczku w mięsnym kupuję wołowinę jednak nigdy nie wiem co dokład
        > nie mam kupić
        >
        > 2. Przygotowanie. sól, pieprz, rozmaryn. Ktoś mi ostatnio powiedział o skropien
        > iu! mięsa octem
        >
        > 3. Jak I na czym smażyć. Gril?, patelania - w tv widziałem że stak ma być smażo
        > ny a nie uduszony bo wtedy jest twardy. Inne?
        >
        >
        > Dziekuję
        >
        • szopen_cn Re: Jak zrobić dobrego steka? 29.08.13, 08:11
          ania_m66 napisała:

> ad2 zadnych przyraw przed smazeniem. zadnych. ani soli. soli i pieprzy sie po.
          > ocet na szlachetna wolowine? no zmiluj sie...

To akurat nie jest zadna prawda objawiona ani jedynie sluszna.
          Czy moglbym sie zapytac skad tak negatywne nastawienie do przyprawiania czy marynowania stekow?

• Gość: jan-ek Re: Jak zrobić dobrego steka? IP: 195.187.15.* 29.08.13, 14:27
          Wołowinę kupuję w sklepie mięsnym gdzie towar pochodzi z hurtownii.
          W takim razie gdzie kupić dobrą wołowinę?

Pryprawianie pieprzem i solą oraz rozmarynem widziałem w róznych programach kulinarnych.
          • ania_m66 Re: Jak zrobić dobrego steka? 29.08.13, 15:13
            no toz zrob tak jak widziales w roznych programach kulinarnych, kto ci zabrania?
            wolowina na prawdziwego steka nie pochodzi od starej krowy mlecznej.
            trzeba szukac odpowiednich gatunkow hodowanych na mieso, najlepiej z francji albo argentyny.
            poniewaz w niemczech, gdzie tradycja stekowa jest duzo dluzsza niz w polsce nie mozna kupic dobrej wolowiny niemieckiej do tego celu oprocz poledwicy i entrecote, nie wierze, ze jakakolwiek polska sie nada jesli chcemy miec naprawde perfekcyjnego steka.
            mieso musi byc ciemne, dobrze odlezale i miec "marmurek" z tluszczu. obawiam sie, ze kupisz takie albo w makro, sklepie "befsztyk", albo w ostatecznosci nabedziesz to specjalne wakumowane mieso na steki z lidla i innych samow. kilka lat temu bylo ono absolutnie do bani, ale dawno nie kupowalam, wiec moze jest teraz lepsze.
            naprawde dobry stek to droga sprawa. ja licze 8-10 euro na porcje 200-250g. czasami trafia sie taniej. niemiecki entrecote jest bardzo zjadliwy i czasami do dostania za 22-24 euro/kg.
            w polsce bez dostepu do sklepow specjalistycznych kupowalabym glownie poledwice wolowa. im ciemniejsza i szersza tym lepiej.
            no i zainwestuj w dobra patelnie.
            im podlejszy gatunek miesa, tym bardziej trzeba marynowac, ale takie steki sa bardzo dalekie od perfekcji. perfekcyjny ma smakowac jak dobre mieso i nie ma co zabijac tego smaku.
            jesli kladziesz mieso z przyprawami na mocno rozgrzana patelnie spala sie one na wegiel i nie beda dobrze smakowac.. duzo lepiej jest popieprzyc i posypac wlasnorecznie zrobiona sola rozmarynowa po usmazeniu. niektorzy klada jeszcze kawalek masla ziolowego z czosnkiem.
            prawdziwi znawcy raczej tego nie robia, bo cenia niefalszowany smak miesa, ale jak kto chce.

> Wołowinę kupuję w sklepie mięsnym gdzie towar pochodzi z hurtownii.
            > W takim razie gdzie kupić dobrą wołowinę?
            >
            > Pryprawianie pieprzem i solą oraz rozmarynem widziałem w róznych programach kul
            > inarnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka