majka303 06.08.04, 09:33 Jak sie robi ciasto do tarty cytrynowej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: CIASTO DO TARTY CYTRYNOWEJ!!! POMOCY!!! IP: *.upc-g.chello.nl 06.08.04, 10:59 Chyba tak jak ciasto do tarty innej. Popatrz po necie jest duzo przepisow. Ja robie takie polkruche, szkl cukru, cukier waniliowy kostka kasi 1jajko + 2 Zoltka To razem poszatkowac nozem. Dodac make, ok 3 szklanki, tak zeby sie ladnie zagniotlo i za bardzo nie kleilo do rak, ale tez nie za duzo maki, bo bedzie twarde 1 lyzeczka proszku do pieczenia To wychodza dwie porcje na tarte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Pate brisee (ciasto do tarty) IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 08.08.04, 00:31 CIASTO – pate brisée (wg przepisu Le Notre, robie od 20-tu lat) CIASTO Kostka masla (250 gram) 1 jajo, troszke wody lub mleka (2 lyzki do zupy) szczypta soli maka pszenna (250 gram ?) Pokroic maslo na male kawalki i wlozyc do glebokiego naczynia (bol). Wbic cale jajo. Dolozyc szczypte soli, wlac troszke wody lub mleka. Rozmieszac (moze byc lyzka, ale jest wygodniej elektrycznym mlynkiem). Wsypac make. I pracowac reka, wyrobic cisto ktore sie da rozwalkowac na cienka warstwe. Odstawic. Ta porcja starcza na dwa placki (tarte), przekatnej 30cm. Druga porcja moze poczekac w lodowce pare dni na swoja kolej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Pate brisee (ciasto do tarty) IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 10.08.04, 23:19 Czy mozna wyslac zdjecie (jpeg) zrobionego ciasta na to forum, i jesli jak to wlasnie jak? (wyjasniam ze nie chodzi o link, tylko jpeg). Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Pate brisee (ciasto do tarty) 10.08.04, 23:25 na razie nie ma takiej możliwości:( i pewnie w ogóle takiej nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: CIASTO DO TARTY CYTRYNOWEJ!!! POMOCY!!! 10.08.04, 23:29 A reszta tarty cytrynowej? Jaki masz przepis??? Chetnie tez zrobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: CIASTO DO TARTY CYTRYNOWEJ!!! POMOCY!!! IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 11.08.04, 00:05 Krem do tarty cytrynowej i jak go robic w obrazkach, po francusku i angielsku: www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/tarte/tarte_cit_mering_ill.html Skladniki: 3 cytryny ze skorka, 3 jaja, 150 gram cukru i 30 gram masla Moj wariant na krem cytrynowy ma, oprocz powyzszego, takze 2 lyzki do zupy maizeny (maizena to maka kukurydziana, podobne do maki kartoflanej, ktora mozna zastapic). 1. umyc cytryny, nozykiem tzw "econome" do obierania kartofli zdjac skorke cytryny (po prostu bardzo cieniutko obrac, bez bialego); albo te skorke zmixowac, albo pokroic na malutkie kawalatka (tak robie gdy jestem w gorach na zimowisku i nie mam mixera); wycisnac dokladnie sak z cytryn do garnuszka, dosypac do tego posiekana skorke; do kubka/bola wlac 1 szklanke wody i dolozyc 2 lyzki maizeny, rozmieszac i wlac do garnuszka z sokiem z skorka; postawic na ogniu i gotowac mieszajac az sie zrobi kisiel; ostawic 2. oddzielic zoltka od bialek 3. do zoltek dolozyc cukier, i ukrecic kogiel-mogiel (w duzej misce bo tam sie bedzie dokladac); dolozyc kisiel z cytryn; ukrecic dalej - krem cytrynowy jest gotowy; sprobowac czy slodkosc pasuje - czasem cytryny sa tak kwasne ze trzeba troche doslodzic; 4. na dno przypieczonego ciasta tarty polozyc krem cytrynowy i wlozyc do (juz ocieplonego) piekarnika na 20 minut na 200 stopni 5. w miedzyczasie ubic bialka na sztywno, dodac cukru, ubic na sztywno; wyjac ciasto z piekarnika, polozyc na to ubite bialko, i wlozyc spowrotem do piekarnika na okolo 30 min, ale na nizszej temperaturze, cos 150. Dopatrzyc czy wszystko ladnie wyglada (z piecami roznie bywa, czasem trzeba pare minut dolozyc). Wyjac, poczekac az ostygnie - i smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
lomas O Elu 11.08.04, 00:15 O czemu Cie wczoraj tu nie było kiedy wyrzucałam moją tartę cytrynową do kosza :( Ale jutro spróbuję wg tego przepisu, szkoda że nie pomyślałam że można kisiel cytrynowy ugotować :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: O Elu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 08:23 Ja swoją tartę wyrzuciłam do kosza w sobotę ( robiłam ją na urodziny dla męża - zrobil się zakalec , i ciasto miało konsystencję papki i było wysokie na 1 cm. - ohyda!!!!!!!!!!!, z tego powodu musialam robić drugi placek zrobiłam sernik z jabłkami, dżemem morelowym i posypany migdalami - przepis mialam z forum, a był po prostu fantastyczny, zachwycił wszystkich - REWELACYJNY ). Nie poddaję się jutro upiekę z twojego przepiosu tartę cytrynową . moze się uda !! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Lomas i Majko IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.04, 10:59 Mam pytanie. Wg jakiego przepisu robiliście tarte cytrynową, że nie wyszła? Był tutaj na forum podawany przeis z Kuchni Neli i jeśli to ten, to dajcie, proszę, znać, bo planowałam kiedyś tę tartę zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Lomas i Majko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 11:47 Tak to był niestety ten przepis. Nie wiem,może zrobiłam coś nie tak, ale się nie udało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Lomas i Majko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 13:15 Niestety ja też robiłam wg tego przepisu, ścięła mi się masa nie wiem jak to zrobić żeby tak się nie stało dodając sok z cytryny do masła i śmietany :( Ale pomysł z kisielem cytrynowym bardzo mi się podoba, niestety na razie nie mam czasu na wypróbowanie go :( A gdzieś czytałam że ten krem powinno się ubijać na ciepło ? Niestety pieczenie ciast nie jest moją mocną stroną, pozdrawiam i powodzenia życzę Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Lomas i Majko 12.08.04, 15:10 a nie lepszy budyn cytrynowy?:) Jak wyszperam to podam Wam przepis na przetestowaną tartę cytrynową. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Re: Lomas i Majko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 15:35 No tak pewnie że lepszy budyńnn cytrynowy ale znowu pozostaje dla mnie kwestia tajemnicza - jak połączyć mleko z cytryną żeby się nie ścieło??? Z niecierpliwością czekam na sprawdzony przepis, dzięki Pozdrawiam słonecznie ( hehehe suszę pomidory nareszcie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Lomas i Majko IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 12.08.04, 22:39 > No tak pewnie że lepszy budyńnn cytrynowy ale znowu pozostaje dla mnie kwestia > tajemnicza - jak połączyć mleko z cytryną żeby się nie ścieło??? > Z niecierpliwością czekam na sprawdzony przepis, dzięki Moj przepis na tarte z kremem cytrynowym wersja "kisiel" sprawdzony od dwudziestu lat. A dostalam go od kolezanki Francuzki, po tym jak przyniosla taki tart do pracy i wszyscy lizali paluszki - wiec juz wtedy byl sprawdzony. Dajcie znac jak zrobicie - jak bede nastepnym razem w Warszawie mozemy pocwiczyc razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela O polskim masle (Re: Lomas i Majko) IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 12.08.04, 23:16 > Niestety ja też robiłam wg tego przepisu, ścięła mi się masa nie wiem jak to > zrobić żeby tak się nie stało dodając sok z cytryny do masła i śmietany :( Podejrzewam polskie maslo ! A takze smietane. Najpierw o smietanie - to mi przypomina moje zdziwienie sprzed lat, ze jak sie wdusi sok z cytryny do gestej tlustej francuskiej smietany to sie absolutnie nigdy nie zetnie! Tak sie robi sos do mizerii: sok z cytryny rozmieszany z gesta smietana, sol i pieprz. Mam wiecej niz 20 lat praktyki na tym sosie, nigdy sie nie zetnie. Potem o masle. Poniewaz kwestia jakosci polskiego masla mnie zawsze denerwuje - la moutarde me monte au nez - to z gory przepraszam za co napisze. <poczatek cholerowania> Otoz wolny rynek to fajnie, pod warunkiem ze jest przeciwwaga obrony konsumenta i pod warunkiem ze sa DEFINICJE produktow, normy i pewne obowiazkowe reguly ustalane przez rzad, ktorego psim obowiazkiem jest ustalac kryteria zeby producenci nie podszywali jednego pod drugie (jest tu jaki dziennikarz w poblizu, zeby z tego zrobic artykol??? cel mojego emaila jest zeby zadbac o jakosc poki sa jeszcze szanse). We Francji nie mozna uzyc slowa "beurre" - maslo - do czegos co nie ma 82% tluszczu i jest zrobione ze smietanki. Zadnych dupereli w stylu "maslo roslinne". Czysty zakas uzywania slowa "beurre" na mixach itp swinstwach zle zdefiniowanych. Wiecej, absolutny zakaz zeby (1) margaryna itp mixy lezaly w tym samym rejonie/polce co maslo i zeby (2) margaryna i innie tluszcze byly pakowane w kostki identycznych wymiarow jak szlachetne "beurre". W Polsce teraz jest gorzej niz za komuny, wtedy maslo sie nazywalo maslo, i bylo jedno za 17zl50, a margaryna sie nazywala margaryna. Przynajmniej nikt sie nie mylil, i nikt nie mial watpliwosci z definicja. Jak jestem w Warszawie to widze ludzi ktorzy straja sie wybrac maslo, a poniewaz szukaja taniej, to sie nabijaja dwa razy wiecej w butelke kupujac mixy. Tak jak jestem bardzo za wszystkim co polskie - za jedzeniem co ma smak, za malinami z targu, za ukochanymi pierogami z jagodami - to maslo kupuje robione wg francuskiego przepisu, marki "President" w Elea na Broniewskiego (bo tam mieszkam). Po pierwsze to jest maslo. Po drugie bardzo dobrej jakosci. Po trzecie jest najtansze (kostka 200 gram ponizej 3 zl), tansze niz polskie maslo, i tansze niz mixy. We Francji nie kupuje "President" bo jest drozszy niz standartowe maslo z marka Champion czy Auchan. A tak przy okazji, to cena 200 gram masla powinna byc taka sama jak cena 1 litra swiezego pastreryzowanego mleka w kartonowym pudelku - a jaka jest relacja w Polsce? <koniec cholerowania> Wracajac do kremu cytrynowego - jesli smietana nie byla slodka i tlusta, i jesli maslo nie bylo maslo 82%, to prawdopodobnie nie bylo szansy (w sensie chemicznym) zeby sie nie zcielo. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas O polskim masle (Re: Lomas i Majko) 12.08.04, 23:34 No tak, ale śmietanka była słodka 30% a na maśle pisali masło nie mix i właśnie te nieszczęsne 82% -masło extra,ale to co tam pisali nie koniecznie jest tym co jest w środku i to mnie też do cholerowania doprowadza I pójdę za Twoją radą i będę kupowała Prezydenta :)do dziś myślałam że President jest słony, nie wiem dlaczego. A mizerię też robię z sokiem z cytryny i śmietaną i się nie ścina ale do tego używam śmietany o możliwie najmniejszej zawartości % tłuszczu. Pozdrawiam i dzięki za wszystkie rady Odpowiedz Link Zgłoś
zikan Re: Lomas i Majko 13.08.04, 14:30 no nie, bez jaj! przepis jest pierwszorzędny, moja dziewczyna robi według niego tartę od 2 lat (niezliczoną ilośc razy) i zawsze wychodzi... niedawno zaczęła robić siostra i też jej się udaje. więc nie wiem, czemu narzekacie na ten przepis... pozdrawiam i więcej szczęścia życzę, zikan Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Lomas i Majko 13.08.04, 16:27 Albo Ona fuksiara albo my mamy pecha :)My nie na przepis narzekamy tylko na ścinąjącą się śmietanę :( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: tarta 12.08.04, 13:25 Tarta jest niskim ciastem. Takze spod jest niziutki. Jadlam nawet nizsze niz 1 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: CIASTO DO TARTY CYTRYNOWEJ!!! POMOCY!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.04, 20:59 dopiero dziś ale są przepisy mojej mamy : Upiec kruche ciasto - piec ca 30 min w nagrzanym piekarniku w temp. 190st. (przykryc folia aluminiowa i posypac suchym grochem) Ubijac 2 zoltka z 4 lyzkami cukru, az beda puszyste. Dodac starta skorke i sok z 2 cytryn. Mieszajac caly czas,podgrzewac krem na parze (na malym plomieniu) Podgrzewac az zgestnieje, nie dopuszczajac do zagotowania. Ostudzic, dodac zelatyne, szklanke ubitej smietany i piane z 1 bialka i lyzki cukru pudru. Wylozyc krem na upieczone, ostudzone ciasto i udekorowac krazkami cytryny. Ilosc zelatyny uzalezniona od ilosci powstalej masy- stosowac proporcje podane na opakowaniu. 2.Inna, prostsza wersja: 1 jajko, 1 zoltko, 2 lyzki cukru, 150 g gestej smietany, sok z 2 cytryn i 1 pomaranczy. Jajko, zoltko, cukier ubic na puszysta mase. Dodac smietane, wymieszac. Nastepnie dodac sok. Krem wylac na ciasto, rozsmarowac. Tarte wstrawic do piekarnika, piec ca 30 min. Ciasto oczywiscie kruche i tym razem nie upieczone. Kolejna wersja 4 cytryny, 3 jajka, 150 g cukru, 75 g masla. Z trzech cytryn zetrzec skorke i wycisnac sok. Jajka, cukier, maslo i sok ze skorka podgrzewac, az powstanie masa o konsystencji kremu. Czwarta cytryne pokroic w plasterki i udekorowac ciasto. Wylozyc na upieczone kruche ciasto i schlodzic ostudzic, dodac zelatyne, szklanke ubitej smietany i piane z 1 bialka i lyzki cukru pudru. Wylozyc krem na upieczone, ostudzone ciasto i udekorowac krazkami cytryny. Ilosc zelatyny uzalezniona od ilosci powstalej masy- stosowac proporcje podane na opakowaniu. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka303 Re: CIASTO DO TARTY CYTRYNOWEJ!!! POMOCY!!! IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 15.08.04, 21:04 Dzięki, może teraz się uda Odpowiedz Link Zgłoś