Dodaj do ulubionych

mąka owsiana

IP: 62.180.244.* 31.10.13, 11:39
Zostałam szczęśliwą posiadaczką 3 kg mąki owsianej razowej eco z terminem ważności do końca listopada. Rodzina trzyosobowa. Proszę o rady jak toto zużyć z sensem:) Preferujemy potrawy niesłodkie i zdrowe.
W bonusie mam jeszcze 1 kg mąki z ciemnego prosa i też nie wiem, co z nią zrobić, żeby właściwie uhonorować.
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: mąka owsiana 31.10.13, 11:49
      Ciasteczka owsiane.
      Bułeczki owsiane.
      Przepisy. To tak na szybko.
      Google wypluwa o wiele więcej.
      • nieskorzanka Re: mąka owsiana 31.10.13, 14:37
        Możesz włożyć mąkę do zamrażarki, przeciągniesz termin ważności :)
        • znana.jako.ggigus albo olać datę ważności 31.10.13, 14:46
          i używać mąki. Jedynie mole czy wołki zbożowe to objaw nieprzydatności do spożycia.
          • Gość: bogema Re: albo olać datę ważności IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 31.10.13, 16:39
            I chyba niewiele więcej mi pozostanie. Mąki pszennej staram się nie używać, a wszystkie praktycznie przepisy zawierają owsianą jedynie jako dodatek do pszennej.
            I żyj tu człowieku zdrowo:(
            • pinkink3 wybacz dygresje 31.10.13, 18:44
              Gość portalu: bogema napisał(a):
              > I żyj tu człowieku zdrowo:(

Obawiam sie, ze wiecej zdrowia stracisz na ciaglym stresie zwiazanym z trzymaniem sie 'wlasciwej, zdrowej' diete i wyszukiwaniu szkodliwosci w pozostalych , niz gdybys traktowala jedzenie jako zrodlo przyjemnosci i element radosci zycia.
              Dobrego humoru zycze.
            • bene_gesserit Re: albo olać datę ważności 03.11.13, 14:04
              Po pierwsze - mąka jełczeje, więc na twoim miejscu nie przeciągałabym tej daty uzywalności zbyt dlugo (poza tym - długo przetrzymywane ziarno, zwłaszcza mielone, traci z czasem jakiekolwiek zdrowotne własciwości). Po drugie - nie ma się co tak napinać. Znałam parę , która, jeśli robiła ciasta, robiła je bez jajek (wierzono wtedy w zły cholesterol w jajkach), bez cukru (biała śmierć), bez mąki pszennej (biała śmierć), bez mleka (biała śmierć) i bez masła (samo zło). Wypiek czy też raczej 'wypiek' (pełnoziarnista mąka ugnieciona z wodą i niesłodzonym przecierem owocowym) był ultrazdrowy, ale nikt go nie chciał jeść.
              Od niedużej ilości mąki pszennej nikt jeszcze nie umarł, bez przesady :D
    • Gość: kim Re: mąka owsiana IP: 93.154.182.* 03.11.13, 13:40
      1 kg daj komus, ktogo lubisz, zostana ci tylko dwa, to i tak duzo :)
    • bene_gesserit Re: mąka owsiana 03.11.13, 13:57
      Przepisów jest jak naplute. - Np te placki z porem i suszonymi pomidorami (w recepturze są co prawda płatki owsiane i pszenna mąka, ale spokojnie to mozna zastąpić imo mąką owsianą). Itd.

Mąkę z prosa możesz użyć w czymkolwiek, wymieniając w recepturze 1/4 zwykłej mąki na nią właśnie.
      • Gość: bogema Re: mąka owsiana IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.11.13, 17:12
        O dzięki. Ja nie wiem, jak to działa, że samemu dla siebie się nie widzi, a jak trzeba znaleźć dla kogoś to wyskakuje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka