Dodaj do ulubionych

co na przystawke?

IP: *.dyn.iinet.net.au 08.11.13, 13:30
na kolacje zaplanowalam kaczke 'podwojnie gotowana" - najpierw gotowana na parze po zanarynowaniu I zawinieciu w liscie bananowca), a potem podpieczona w piekarniku dla chrupkosci

przyprawy azjatyckie: gozdziki, galangal, pieprz, anyz itd

ryz kokosowy do tego I salatki jakies dwie- jedna to ogorki na slodko kwasno, cos w rodzaju polskiej mizerii bez smietany, druga... wciaz sie zastanawiam, od biedy bedzie pak choy

do tego ryz,moze kokosowy z kurkuma I kolendra na deser pisang goreng - banany ( u mnie mrozone) smazone wciescie nalesnikowym

zwykle nie podaje przystawek, bo jakos mi sie to nie pasi z azjatyckim sposobem jedzenia(restauracje to co nnego), ale tym razem pomyslalam, ze uczynie uklon w strone goscia I zaaranzuje kolacje w sposob do jakiego jest przyzwyczajony

w domu mam: krewetki, miesa rozne, warzywa - od pomidorow/ogorkow/kapusty po ladne malenkie papryki

mam tez sporo przypraw I innych takich, (spring rolls/wonton wrapers, mielone mieso)

jakies sugestie?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: co na przystawke? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.13, 13:35
      tak tego nadmiar:)
      • Gość: aqua Re: co na przystawke? IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.13, 13:39
        Ja bym podała po prostu krojone surowe warzywa i dipy do nich - paprykowy z serem, guacamole, allioli. W każdym razie nic wymyślnego, żeby nie zagłuszyło dania głównego.
      • Gość: x zastaw się a postaw się IP: *.unitymediagroup.de 08.11.13, 18:59
        obowiązuje również na siódmym kontynencie ;)
    • mamagnoma Re: co na przystawke? 08.11.13, 14:54
      Faktycznie danie główne jest przeogromne. Jesli musi być przystawka, to raczej mała i lekka.
      Może krewetki po tajsku?
      • Gość: senin Re: co na przystawke? IP: *.dyn.iinet.net.au 08.11.13, 19:44
        mamagnoma napisała:

> Faktycznie danie główne jest przeogromne.

????

kaczka ponizej 2 kig. Jedna na 3 osoby, nie na ososbe. Do tego ryz I salatka

co w tym jest ogromnego?

Jesli musi być przystawka, to raczej
        > mała i lekka.
        > Może krewetki po tajsku?

• roseanne Re: co na przystawke? 08.11.13, 15:13
      skoro ogorki do glownego dania, to do przystawki bym nie dawala
      ale jakas mini salatke, zawijasy w salacie z krewetek jak najbardziej
      z avocado, cytrusem

swietne sa tez lekko podsmazone mini papryczki, w calosci, z sola tylko na koniec
    • Gość: senin Re: a skąd jest gość??? IP: *.dyn.iinet.net.au 08.11.13, 19:58
      gosc nie jest z Polski, a nawet jakby byl, to co, bez wodki nawet przez jeden dzien na wakacjach by nie wytrzymal?

poniewaz gosc jest 'tutejszy", wiec nie trzeba sie przejmowac rzekoma "niesmacznoscia" zestawu
    • roseanne Re: a skąd jest gość??? 08.11.13, 20:22
      kim jestes, by oceniac, dla kogo smaczny lub nie?
    • Gość: x jest sielawa? ;) IP: *.unitymediagroup.de 09.11.13, 01:50
    • mhr2 Re: co na przystawke? 09.11.13, 11:04
      Gość portalu: senin napisał(a):

> na kolacje zaplanowalam kaczke 'podwojnie gotowana"

tez stwierdzielam ze ta forma gotowania jest fajna, mieso na steak poddaje najpierw obrobce termicznej ok.60°C, potem szybko na bardzo goraca patelnie:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka