Dodaj do ulubionych

ekspres SAECO VIA VENETO - problem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 09:15
Witam, czy ktoś z Was ma taki ekspres do kawy? Ja niedawno go dostałam -
zrobiłam jedną kawę, ale nie jestem zadowolona - może przyczyną jest moja
nieumiejętność obsługi, lecz mam wrażenie, że co z nim jest nie tak.
Mianowicie; letnia kawa - pierwsza, chcąc zrobić drugą filiżankę - muszę
nasypać nowej kawy, bo inaczej leje się brunatna woda. Wiem , że jest
specjalna dysza do ogrzewania filiżanki, lecz jakoś mnie to nie przekonuje.
Poza tym podstawowe pytanie: które przyciski powinnam wcisnąć na początku ,
żeby się lała kawa - czy powinna lać się od razu, czy za chwilę? U mnie teraz
w ogóle się nie leje - grzeje się górna pokrywa i dziwnie buczy ekspres. Czy
ja robię coś nie tak - mam instrukcję, lecz czytając ją można oszaleć - istne
masło maślane - nic nie wyjaśniające. Czy czeka mnie oddanie do serwisu?
Obserwuj wątek
    • bnew Re: ekspres SAECO VIA VENETO - problem 10.08.04, 10:46
      Generalnie cięzko cokolwiek skumać z tego co piszesz ale postaram sie ci pomóc
      bo wszystkie ekspresy tego typu raczej działają podobnie.
      1. trzeba nalać wody do zbiornika z tyłu (chyba masz to za sobą)
      2. wsyp kawe na sitko (powinnaś dostać miarkę w komplecie i dwa sitka mniejsze
      na jedną kawę i większe na dwie kawy), jeżeli chcesz zrobić jedną kawe weż
      mniejsze sitko 1 miarkę, jeżeli 2 kawy: większe sitko i 2 miarki kawy, chyba że
      masz tylko jedno, kawe należy ubić w sitku (ale nie za mocno), sitko musi być
      pełne.
      3.Tu masz do wyboru albo najpierw włączyć ekspres, albo najpierw założyć uchwyt
      z sitkiem (osobiście najpierw załaczam ekspres i czekam aż się nagrzeje to
      wtedy kawa parzy się lepsza), tak więc włącz ekspres i czeka aż zapali się
      czerwona dioda lub przycisk do robienia kawy, jeżeli przycisk się świeci, założ
      uchwyt, mocno zaciśnij i włącz przycisk do parzenia kawy, powinna lecieć czarna
      pyszna i gorąca kawa z odrobinką pianki na wierzchu (im więcej tej pianki tym
      lepsza kawa)
      ecco lo, un cafe molto buonissimo!
      WAŻNE - z jednego sitka robimy kawe tylko raz, bo za drugim razem to wyjdzie ci
      jakiś ściek o zapachu kawy
      co do robienia capuccino to już historia na inne szkolenie (bo ta dysza słuzy
      do spieniania mleka chociaż można też nią podgrzewać filiżanki ale jeszcze nie
      słyszałem żeby ktoś tak robił).
      Jakby co to wal na maila, pomoge (zrobie ci jakiś instruktaż w Powerpoincie)
      • Gość: ewa Re: ekspres SAECO VIA VENETO - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 11:39
        Cześć, dzięki za wstepne wyjaśnienia, jeszcze nie do końca one mnie
        przekonują - muszę jednak poeksperymentować; czy ty masz taki sam ekspres? Mam
        problem z tymi przyciskami ; są dwa małe po lewej i po prawej duży z narysowaną
        filizanką ; no właśnie przyciski - jak wcisnę te chude po lewej to cisza ( nie
        wiem ile powinnam czekać 3,4,5 min. może dłużej ? aż zacznie się lać kawa .
        Powiadasz , że jak się zaświeci ten z filiżanką to trzeba go wcisnąć? może
        spróbuję tylko jak go wcześniej wciskam ( od razu ) to zaczyna ekspres buczeć.
        Kurczę przecież to nie jest taka skomplikowana machina, a nie mogę sobie dać
        rady. Po południu spróbuję zrobić kawkę - zobaczymy czy wypiję, czy wyleję...
        dam znać . Napisz o tych przyciskach jeszcze j.w.
    • bnew Re: ekspres SAECO VIA VENETO - problem 10.08.04, 10:52
      własnie czytałem tę instrukcję, rzeczywiście, jasno to ona nie jest napisana,
      jakiś idiota tłumaczył bezpośrednio z włoskiego nie znając się na rzeczy :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka