Dodaj do ulubionych

Wołowina na Tatar

11.11.13, 21:40
Kochani, dostałam 2kg pięknej poledwicy wołowej w sam raz na tatara.
Mimo,ze uwielbiam to jakoś w tej chwili nie mam na niego ochoty.
Czy mroziliscie kiedyś mięso z przeznaczeniem na tatar?
Czy po rozmrożeniu i po zmieleniu nie będzie za suchy?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Wołowina na Tatar 11.11.13, 22:36
      tatar z 2 kg poledwicy?
      naprawde zjesz tyle na jedno posiedzenie? :) przeciez nie mozna przechowywac mielonego dluzej niz 12 h, a juz doprawionego i z surowym zoltkiem na pewno.
      wydaje mi sie, ze tatara razej lepiej robic zawsze ze swiezego miesa ze wzgledu na ewentualne bakterie po rozmrozeniu, ale nie jestem specjalistka od przechowywania i obrobki zywnosci.
    • marbor1 Re: Wołowina na Tatar 11.11.13, 22:58
      Z połowy polędwicy zrobić stroganowa a drugą połowę poporcjować i zamrozić.
    • Gość: x możesz mrozić w porcjach, IP: *.unitymediagroup.de 12.11.13, 07:11
      potem rozmrażać i robić tatara w miarę potrzeb i smaku. Suchy nie będzie, przyprawisz, popijesz wódeczką i hejka... :D
    • jeepwdyzlu tatar 12.11.13, 11:44
      musi być z świeżego mięsa
      zatem mroź, ale rób potem z tego mięsa coś - co obrobisz termicznie, nie podawaj po rozmrożeniu na surowo

nawiasem mówiąc - 2 kg starczą na 20 porcji...
      jeep
    • mhr2 Re: Wołowina na Tatar 12.11.13, 12:14
      kupuje juz zmielone mieso wolowe na tatar, wtedy nie mam problemu je zjesc dnia nastepnego, do zamrazalki bym jego dala gdybym z niego robila np.chili:)
    • kasz0 Re: Wołowina na Tatar 12.11.13, 19:52
      kiviland napisała:

> Czy mroziliscie kiedyś mięso z przeznaczeniem na tatar?

Pytanie, czy mieso, ktore otrzymalas przypadkiem nie jest rozmrozone. Gdy masz dostep do wielu zrodel zaopatrzenia to mozesz zauwazyc, ze w hurcie te same opakowania wystepuja w formie zamrozonej.

Pewnosc mozesz miec jedynie gdy na koniec Ramadanu pojedziesz do polskich Kipczakow, moze na dodatek Karaimow. Maczo lubieje to robic walsnymi rencamy.
      • kiviland Re: Wołowina na Tatar 12.11.13, 20:42
        Mięso z pewnego na 100% źródła.
        Jednak pokroiłam w plastRy i zamrozilam. Raczej jednak niestety nie na tatara, a na coś innego równie pysznego, tylko jeszcze nie wiem co:)
        • kasz0 Kipczak na Tatara 12.11.13, 20:59
          kiviland napisała:

> Raczej jednak niestety nie na tatara,

Zlodlem salmonelli czesciej sa jajka.

U mnie w domu autorytetem jest moj wech. Nie musze mowic. Wystarczy, ze sie skrzywie.

Dla ustalenia uwagi. Mezczyzni maja slabszy wech niz kobiety. Moj grymas konczy sie ladownaniem produktu w smietniku.

Wolowina wspolczesnie w Polsce jest produktem luksusowym. Wymaga troski w kazdej postaci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka