Dodaj do ulubionych

wolnowar - robil ktos w nim bigos?

12.11.13, 16:35
Przymierzam sie do wyprobowania tego ustrojstwa, warto zaryzykowac zrobienie w nim bigosu? Ktos ma doswiadczenie co do dlugosci gotowania?
Obserwuj wątek
    • mmagi Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 12.11.13, 16:56

www.mniammniam.com/Grzegorz_testuje__wolnowar_elektryczny__slow_cooker____Morphy_Richard-1033a.html
      kto za prąd zapłaci?8 godzin gotowania bigosu,6 golonka..............ale cymes urzadzenie:/
      • roseanne Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 12.11.13, 18:01
        golonke robie 4
        pobor pradu przez to urzadzenie jest niewielki w porownaniu z np piekarnikiem, czy zwkla kuchenka elektryczna
    • kasz0 pod pierzynka 12.11.13, 20:21
      jestem.aniolem napisała:

> Ktos ma doswiadczenie co do dlugosci gotowania?

Mam dwa przyklady.

Samodzielne robienie jogurtu. Temperatura znacznie nizsza.

Alzacki bigos, szukru. Piecze sie o ile pamietam chyba 8 godzin. Wychodzi genialny z platkami boczku na wierzchu wytopionymi, zakwaszonymi.

Zagadnienia energetyczne "latwo" rozwiazac budujac ze styropianu "cieplarke" = bude dla "psa" = wolnowaru. Ewentualnie goracym zalecam welne mineralna.

Tytulu prosze nie mylic w rosyjskim przepisem na sledzia.

Powolnosci nie przebje przepis na perski czosnek. 50 lat.
    • ania_m66 Re: O, chamidło się znowu pokazało n/t 12.11.13, 21:21
      jesli piszesz o sobie no to niestety masz racje. ale dobrze, ze chociaz o tym wiesz.
    • mhr2 Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 13.11.13, 12:04
      jestem.aniolem napisała:

> Przymierzam sie do wyprobowania tego ustrojstwa, warto zaryzykowac zrobienie w
      > nim bigosu?

jak masz to proboj, na co czekasz?
      • jestem.aniolem Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 13.11.13, 21:15
        czekam az bede miala czas na gotowanie - czyli na weekend
        • roseanne Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 13.11.13, 21:44
          o golonce pisalam
          czesto robie pulled pork z lopatki wp 4-5 godzin
          fasolke po bretonsku, z suchej fasoli 7 godzin
          bigos planuje na dniach :-)
          przygotowywanie, krojenie itd zabiera tyle samo czasy, alekt, ze nie trzeba mieszac, pilnowac, by nie kipialo, przypalilo sie itd bardzo mi odpowiada

stosowalam machine juz tyle razy bez problemow, ze nie mam oporow by zostawic wlaczona i wyjsc np na zakupy, albo do ogrodka, zajac sie czems zupelnie innym

mysle, ze 2 x 3 godziny wystarczy, miesa dam w drugiej fazie gotowania, by sie nie rozpalo za mocno
          • jestem.aniolem Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 13.11.13, 22:39
            Dzieki za wskazowki :)
            Jako poczatkujaca najpierw wole przetestowac sprzet gdy bede w domu. Pulled pork pieklam niedawno w piekarniku cala noc (mam tansza taryfe) i jakos bez szalu wyszlo. Tzn. miekkie bylo ale smak niezbyt mi pasowal - mozesz mi napisac jak przyprawiasz mieso?
            • roseanne Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 13.11.13, 22:52
              na kawalek ok 1 1/2 kg
              cebula duza, czasami zabek czosnku
              mielony kmin, kardamon, po pol lyzeczki
              papryka slodka i ostra - jesli mam swieze jalapeno (albo marynowane) to daje pol, zamiast ostrej papryki w proszku, po lyzeczce
              sol lyzeczka
              brazowy cukier lub syrop klonowy lub miod lub agawa- co sie pod reke nawinie :-) lyzka
              czasami mi sie sypnie czegos wiecej :-)
              miksuje wszystkie przyprawy na jednolita mase, smaruje mieso ze wszystkich stron
              czasami podlewam pol szklanki plynu - piwo (bezgltenowe), sok pomidorowy, woda
              czasami nie podlewam :-)
              i na max 4 godz
              lub slow 6
              rozdziabuje lyzka i widelcem, mieszam z powstalym sosrm - zawsze sie jakis robi
              i potem szalenstwo na calego- obiad, snack, kanapki, tacos
              • jestem.aniolem Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 14.11.13, 20:21
                dzieki, wyprobuje Twoj sposob
    • jestem.aniolem Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 15.11.13, 20:14
      po obejrzeniu wolnowaru okazuje sie, ze ma pekniecia - niestety nie bede ryzykowac bo boje sie, ze rozpadnie sie podczas gotowania. sprobuje go zwrocic ale pewnie beda trudnosci :( ech...
      • roseanne Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 15.11.13, 21:23
        to przyre
        moj bigos wlasnie wlaczony
        • ania_m66 Re: wolnowar - robil ktos w nim bigos? 15.11.13, 22:12
          no faktycznie, chociaz z drugiej strony temp w wolnowarze jest ponizej 100°, wiec moze by i nie pekl.
          moj wolnowar nie jest bardzo duzy, a bigos gotuje wylacznie w naprawde duzych garach, bo sporo zamrazam i rozdaje (swiezy rozdaje, nie zamrozony). niemcy uwielbiaja bigos.

roseanne napisała:

> to przyre
          > moj bigos wlasnie wlaczony
          • Gość: x ja rozdaję zamrożony bigos.. IP: *.unitymediagroup.de 15.11.13, 23:09
            Łatwiejszy w transporcie.
            Flaki wiozę za to osobiście, ponad 100 km, ostrożnie!
            (prawie 2 h autostradą) :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka