Dodaj do ulubionych

Masa cukrowa

13.11.13, 21:06
Ostatnio szukalam przepisu na mase cukrowa, oczywiscie znalazlam, jest ich mnostwo - jedne sa z dodatkiem planty, drugie bez. Zaczynam sie zastanawiac, ktory przepis bedzie lepszy (chodzi o pokrycie tortu masa cukrowa oraz wykonanie ewentualnych ozdob) ten z planta czy bez. Jesli chodzi o przepis z planta, czy mozna ja zastapic np. zwykla margaryna lub ewentualnie maslem? Chodzi o to ze nie mieszkam w Polsce i nie wiem czy dam rade odszukac odpowiednik planty :(
Z gory wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi i wskazowki :)
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Masa cukrowa 13.11.13, 21:47
      w krajach angielsko jezycznych szukaj vegetable shortening, crisco
      natomiast co do przepisu pomoc nie moge, nie robie
      • o_kamila Re: Masa cukrowa 14.11.13, 16:03
        Dzieki za szybka odpowiedz. Chociaz nie przebywam w kraju anglojezycznym pomoglo mi to troszke :)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Masa cukrowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.11.13, 16:20
      Do masy cukrowej potrzebny jest tłuszcz. Dzięki temu masa nie jest za twarda i zachowuje elastyczność. Planta to utwardzony tłuszcz roślinny, takiego powinnaś szukać w sklepie. Nie ma koloru, w przeciwieństwie do masła (które się imho nie nadaje) czy margaryny (chyba raczej też nie). Możesz ewentualnie poeksperymentować z olejem. Ja ostatnio dodawałam olej do masy cukrowej zamiast gliceryny. W moim przepisie ona występuje, również odpowiada za elastyczność masy. Wszystko pięknie wyszło.
      • Gość: chefxy Re: Masa cukrowa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.11.13, 16:30
        Gość portalu: kwaśna śmietana napisał(a):

> Do masy cukrowej potrzebny jest tłuszcz.

nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka