Gość: Domina IP: *.geac.com.pl / 10.1.10.* 28.03.02, 11:44 Poszukuję przepisów na sosy do pieczonej ryby (zwykle piekę ją w piekarniku używając funcji grill). Sama umiem zrobić tylko sos cytrynowy i majonezowy z kaparami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: _jamka Re: sos do pieczonej ryby IP: *.avamex.krakow.pl 10.04.02, 15:17 W skandynawii można kupić kostkę rybną Knorr taką samą jak rosołek z drobiu , cz wołowiny. Radzę się zaopatrzyć w taki specjał przy okazji wizyty za granicą (widziałam też w Austrii) i robić na tej bazie przeróżne sosy ze świezymi ziołami albo z białym pieprzem.smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: sos do pieczonej ryby IP: *.acn.waw.pl 10.04.02, 20:17 Jakiś czas temu kupiłam taką kostkę w Hicie. Nie bardzo wiem, jak ją wykorzystać. Czy rzeczywiście do ryby będzie pasował sos o smaku ryby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: sos do pieczonej ryby IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 11:08 a czy możesz podać jak robisz te 2 sosy?? Ja czasem robię też zwykąły pomidorowy zabielony smietaną - trochę dziwna ale jadłam kiedyś i smakuje ciekawie zwłaszcza z łososiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deda5 Re: sos do pieczonej ryby IP: *.lze.lodz.pl 11.04.02, 11:26 prosty i szybki - wymieszać śmietanę z gęstym jogurtem, dodać starty chrzan i zioła wg. upodobań np. koperek, tymianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: sos do pieczonej ryby IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 20:22 2-3 zabki zmiazdzonego czosnku utrzyj z sola i pieprzem,dodaj kubek gestego jogurtu lub smietany,odstaw na kilka minut i gotowe.Pycha,pod warunkiem,ze lubisz czosnek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: sos do pieczonej ryby IP: *.chello.pl 15.04.02, 12:45 Znam przepis na pyszny sos do ryby pieczonej lub smażonej.Jest troszeczkę pracochłonny ale efekt..... Całą główkę czosnku obrać posiekać i zmiażdżyć.Namoczoną w mleku bułkę wycisnąć przełożyć najlepiej do glinianego garnuszka/będzie się lepiej ucierało/,dodać czosnek i zmielone orzechy włoskie.Ucierać wszystko powoli i metodycznie/katorżnicza robota/,dodając 2 żółtka i oliwę z oliwek/2 łyżki/.Na koniec przyprawić ten gładziutki sos sokiem cyyrynowym i artystycznie przyprawić tak,żeby język uciekał.Gorące kawałki ryby polewć tym sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: mnie już uciekł...od samego czytania... IP: *.chello.pl 15.04.02, 14:53 Bardzo się cieszę i życzę miłej zabawy w kuchni.Ciekawa jestem jak będzie smakował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: sos do pieczonej ryby IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 19:22 Gość portalu: Domina napisał(a): > Poszukuję przepisów na sosy do pieczonej ryby (zwykle piekę ją w piekarniku > używając funcji grill). Sama umiem zrobić tylko sos cytrynowy i majonezowy z > kaparami. Sos z kaparami - pycha !! Jesli chodzi o sosy zimne, to : wymieszac keczap z chrzanem. Bardzo dobre do ryby na zimno lub na goraco " do maczania "Sos na goraco i ostro : posiekac pomidory bez skory, zielona ( zolta, czerwona, niebieska itd) papryke , cebulke ( najlepiej czerwona ) lodygi selera - wszystko w kostke, dodac troche pasty pomidowowej, "zaostrzyc" posiekana zielona ostra papryka wegierska ( do smaku). Polac rybe ( bez osci oczywiscie )sosem tuz przed podaniem. Ja lubie skladniki sosu niezupelnie rozgotowane, niezupelnie chrupiace - dostosowac wedlug gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vikcia Re: sos do pieczonej ryby IP: *.pl 06.05.02, 17:02 Do łososia w ziołach z rusztu: -majonez wymieszać z ketchupem i odrobiną wody (coby za gęste nie było), dosypać mnóstwo pieprzu i mielonej ostrej papryki, szczyptę soli - ja zwyklę robię ten sos do sałaty, którą do tego łososia podaję, ale od kiedy odkryłam, że jest on świetny z rybą- po prostu robię więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laura Re: sos do pieczonej ryby IP: *.chello.pl 06.05.02, 21:39 Majonez ketchup, sól, pieprz, trochę czosnku ... i łyżeczke brendy. No po prostu mniam, mnima. Nadaje sie równiez do krewetek, krabów itp. Odpowiedz Link Zgłoś