Dodaj do ulubionych

Buraczki na okrągło

17.01.14, 15:58
Są bardzo zdrowe. Ja dodaję je utarte na grubych oczkach do wszelkich suruwek (z białej kapusty, kiszonej, sałatek, a nawet do surówki z selera), do bigosu, kapuśniaku, placków ziemniaczanych i innych. Zupełnie nie przeszkadza mi kolor (gotowany / smażony brązowieje). Co więcej, jest to pewnego rodzaju impresjonizm kulinarny. Polecam, bo są lecznicze. Na poniższej stronie piszą co prawda o sokach z buraka, ale to nie zmienia postaci rzeczy.
maratonizdrowie.blogspot.co.uk/2012/12/cudowne-wasciwosci-buraka.html
--
Alkoholizm wśród słoni to coraz bardziej palący problem w Afryce i Indiach
(www.masterminds.pl/Geografia,i,Przyroda.14/Zwierzeta,tez,lubia,byc,na,haju..637.html )
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 16:05
      al.1 napisał:

> Są bardzo zdrowe. Ja dodaję je utarte na grubych oczkach do wszelkich suruwek

Pac! ortograficzny.
      :-)
      A z resztą się zgadzam, buraczki są u mnie kilka razy w tygodniu, codziennie piję zakwas buraczany, wczoraj zrobiłam na nim barszcz, poezja.
      :-)
      • kk345 Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 16:08
        I też wrzucasz je do bigosu? :D
        • squirk Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 16:13
          kk345 napisała:

> I też wrzucasz je do bigosu? :D

Tu mnie masz ;-)Jeszcze nie dodawałam ;-)
          Zgadzam się ogólnie, że zdrowe, wartościowe i wspaniałe w smaku są i też z nimi eksperymentuję acz bigos, przyznam, ominął mnie w takiej wersji choć wydaje mi się, że w smaku mogłoby to być interesujące, tylko kolor żeby jeszcze miało, człowiek je oczami przecież. :-)
      • al.1 Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 17:16
        squirk napisała:

> Pac! ortograficzny.

Przepry. Wystarczyła chwila dekoncentracji. :(

Odpowiadając kk345 wyjaśniam, że buraczki nie zmieniają smaku, łagodzą zbyt kwaśne surówki, np. z kapusty kiszonej i brązowieją pod wpływem temperatury. Nie ma się czego obawiać.

--
        Śniło mi się, że odwiedziła mnie Gesslerowa, ale jak się obudziłem to już jej nie było

Podejdź bliżej
        • kk345 Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 20:26
          > Odpowiadając kk345 wyjaśniam, że buraczki nie zmieniają smaku, łagodzą zbyt kwa
          > śne surówki, np. z kapusty kiszonej i brązowieją pod wpływem temperatury. Nie m
          > a się czego obawiać.

Ale ja o nic Cię nie pytałam. Odpowiadasz na niewypowiedziane pytania? Zawisasz oczami na moich ustach, domyslajac się, co z nich sfrunie i łapiesz mysli w lot?:)
          A- i nie, absolutnie nie obawiam się buraczków, jeszcze nigdy nie zrobiły mi nic złego- ale kto wie...
        • bene_gesserit Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 21:20
          Ależ nie brązowieją, jeśli się je zakwasi i nie będzie międolić na ogniu godzinami.
          Dodatkowo można barwę lekko rozjaśnić mlekiem/smietanką/jogurtem.
          • kk345 Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 21:50
            No,jesli się je wrzuca do bigosu, to chyba z definicji trzeba je wymiędlić godzinami na ogniu:) No, ale nie jestem ekspertem, dla mnie bigos MUSI byc bez buraków
            • bene_gesserit Re: Buraczki na okrągło 18.01.14, 10:53
              Papranie bigosu buraczkami, marchewką albo koncentratem pomidorowym to moim zdaniem kulinarne świętokradztwo :)
              Nie mówiąc o tym, ze buraczkom też to na dobre nie wyjdzie.
              Natomiast buraczki z bigosowymi dodatkami - śliwkami, grzybami, wędliną, zmieszane z buraczkami z zakwasu mogą się zmienić w całkiem fajną potrawę. Tylko nie można ich międlić godzinami na ogniu, bo to nie kapusta.
              • Gość: klik Re:Forumowe "guru" się wypowiedziało. IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.14, 10:53
                Czyli kapusta kiszona z marchewką nie nadaje się do bigosu, tak? Idiotyzm.
    • mhr2 masz racje 17.01.14, 16:12
      al.1 napisał:

> Są bardzo zdrowe

dobrze ze je odkryles:)
      • al.1 Re: masz racje 17.01.14, 17:20
        > dobrze ze je odkryles:)

To nie jest odkrycie, tylko przypomnienie i pokazanie dróg zastosowania.

--
        IN VINO SANITAS CVM AQVA CARITAS
    • coralin Re: Buraczki na okrągło 17.01.14, 18:00
      Buraczki z papryką lub ćwikła to dodatek do królika, którego jem raz w tygodniu. Zimą uwielbiam sałatkę z buraków, jabłka, ogórków kiszonych, cebuli z dodatkiem śmietany i musztardy. Wymaga nocy w lodówce.
    • qubraq Re: Buraczki na okrągło 18.01.14, 10:34
      Uwielbiam barszcze przeróżne, nasze polskie jak i ukraińskie i rosyjskie ale nie cierpie buraczków... Kiedys 70 lat temu wciskano we mnie buraczki kiedy jeszcze we Lwowie chodzilismy od czasu do czasu z mamą pod Skniłów do pani Sułtowskiej na jej przysmaki; fajnie gotowała ale buraczki zdecydowanie mi nie leżały... ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka