Gość: kasia IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:25 bardzo pilnie potrzebuje przepisu! w internecie są jakies takie niepełne. wole od was sprawdzone i dobre! będe ogromnie wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa.inka Re: OCET JABŁKOWY!! 14.08.04, 15:58 Sposob blyskawiczny: Obierzyny ze zdrowych jablek wlozyc do szklanego naczynia. Zalac slodzona woda przegotowana w proporcji 2 lyzki cukru na 1 szkl wody. Zawiazac naczynie plotnem. Po 3-4 tygodniach ocet jest gotowy do uzytku :-) Jest to przepis szybki wg Jadwigi Gornickiej, ale jesli chcesz moge Ci podac drugi, pelny i bardziej skomplikowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa.inka Re: OCET JABŁKOWY!! 14.08.04, 16:13 Ocet jablkowy (wersja pelna): Jablka zgniesc lub przetrzec na tarce. Mozna zuzyc skorki z jablek i resztki z kompotu. Miazge wlozyc do naczynia ze szkla, drewna lub emaliowanej gliny, zalac ciepla, przegotowana woda w ilosci 0,5 litra na 0,4 kg miazgi. Na kazdy litr wody dodac 100g miodu lub cukru, 10g drozdzy piekarniczych i 20g suchego razowego chleba. Naczynia nie zakrywac i trzymac w temp. pokojowej w ciemnym miejscu. Mieszac 2-3 razy dziennie drewniana lyzka, a po 10 dniach zlac to do woreczka z gazy. Otrzymany sok przecedzic ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na kazdy litr soku mozna dodac 50-100g miodu lub cukru. Mieszac do pelnej homogenizacji. Nakryc naczynie gaza i trzymac w cieplym miejscu. Fermentacja jest zakonczona gdy plyn sie uspokoi i przybierze jasny kolor. Ocet bedzie gotowy do urzytku po 40-60 dniach. Przelac ocet do butelek przecedzajac przez gaze i zakorkowac. To rowniez przepis Jadwigi Gornickiej i wlasnie sama zabieram sie do zrobienia takiego octu, bo jablek mam mnuuuustwo w tym roku i szkodaby bylo tego nie wykozystac:-).Gornicka pisze aby butelki korkujac zalac lakiem lub woskiem ale sama nie wiem czy to jest potrzebne.Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: OCET JABŁKOWY!! IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 17:03 dzięki, dzięki, dzięki!!:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: OCET JABŁKOWY!! IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 17:06 tylko ma pytanie co do tego prostego sposobu: ile mam tej wody nalać i ile obierzyn z jabłek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: OCET JABŁKOWY!! IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 17:21 i jeszcze jedno. ile może ocet najdłużej stać w butelkach? i czy jak otworze jedną i nie zurzyje jej całej to nic sie z octem nie stanie? hm... jeszcze coś mialam sie zapytac, ale zapomniałam:( może zdradzicie mi jakieś rady związane z octem? na co mam uważać i w ogóle. będe wdzięczna bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś