Dodaj do ulubionych

OCET JABŁKOWY!!

IP: *.sosnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:25
bardzo pilnie potrzebuje przepisu!
w internecie są jakies takie niepełne.
wole od was sprawdzone i dobre!
będe ogromnie wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • kawa.inka Re: OCET JABŁKOWY!! 14.08.04, 15:58
      Sposob blyskawiczny:
      Obierzyny ze zdrowych jablek wlozyc do szklanego naczynia. Zalac slodzona woda
      przegotowana w proporcji 2 lyzki cukru na 1 szkl wody. Zawiazac naczynie
      plotnem. Po 3-4 tygodniach ocet jest gotowy do uzytku :-)
      Jest to przepis szybki wg Jadwigi Gornickiej, ale jesli chcesz moge Ci podac
      drugi, pelny i bardziej skomplikowany.
    • kawa.inka Re: OCET JABŁKOWY!! 14.08.04, 16:13
      Ocet jablkowy (wersja pelna):
      Jablka zgniesc lub przetrzec na tarce. Mozna zuzyc skorki z jablek i resztki z
      kompotu. Miazge wlozyc do naczynia ze szkla, drewna lub emaliowanej gliny,
      zalac ciepla, przegotowana woda w ilosci 0,5 litra na 0,4 kg miazgi. Na kazdy
      litr wody dodac 100g miodu lub cukru, 10g drozdzy piekarniczych i 20g suchego
      razowego chleba. Naczynia nie zakrywac i trzymac w temp. pokojowej w ciemnym
      miejscu. Mieszac 2-3 razy dziennie drewniana lyzka, a po 10 dniach zlac to do
      woreczka z gazy. Otrzymany sok przecedzic ponownie do naczynia z szerokim
      otworem. Na kazdy litr soku mozna dodac 50-100g miodu lub cukru. Mieszac do
      pelnej homogenizacji. Nakryc naczynie gaza i trzymac w cieplym miejscu.
      Fermentacja jest zakonczona gdy plyn sie uspokoi i przybierze jasny kolor. Ocet
      bedzie gotowy do urzytku po 40-60 dniach. Przelac ocet do butelek przecedzajac
      przez gaze i zakorkowac.
      To rowniez przepis Jadwigi Gornickiej i wlasnie sama zabieram sie do zrobienia
      takiego octu, bo jablek mam mnuuuustwo w tym roku i szkodaby bylo tego nie
      wykozystac:-).Gornicka pisze aby butelki korkujac zalac lakiem lub woskiem ale
      sama nie wiem czy to jest potrzebne.Pa!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka